Drukke weken wintersportseizoen 2024/2025

Roel op 20 februari 2024· 35 reacties

null

Ook in het skiseizoen 2024/2025 zijn de schoolvakanties de drukste weken voor de wintersport. Maar welke weken zijn dat, ook gelet op de vakanties in andere Europese landen? En welke weken zijn juist rustig in de winter 2024/2025? Net als voorgaande jaren hebben we uitgezocht wanneer het druk is op de pistes.

Schoolvakanties in Nederland winter 2024/2025

Om de drukste weken te bepalen kijken we eerst naar de schoolvakanties in Nederland. Voor de wintersport zijn de eerste twee weken van de kerstvakantie en de voorjaarsvakanties (krokus) het meest relevant. De voorjaarsvakantie is per regio opgedeeld, dat heeft te maken met de spreiding van de Nederlandse schoolvakanties. Dit zijn de schoolvakanties in de winter 2024/2025:

Schoolvakantie Periode
Kerstvakantie: 21 december 2024 t/m 5 januari 2025
Voorjaarsvakantie Noord-Nederland: 15 t/m 23 februari 2025
Voorjaarsvakantie Midden-Nederland: 22 februari t/m 2 maart 2025
Voorjaarsvakantie Zuid-Nederland: 1 t/m 9 maart 2025

Let op: officieel heeft Zuid-Nederland tegelijk met Midden-Nederland vakantie, maar omdat carnaval op 2 maart valt, passen bijna alle zuidelijke scholen zich daar op aan. Alle drie de regio’s hebben in 2025 dus een eigen voorjaarsvakantie. De drukte vanuit Nederland is hierdoor beter gespreid.

Buitenlandse wintersporters

De meeste mensen die je in skigebieden aantreft komen echter uit andere Europese landen. Uiteindelijk zijn het Nederlanders en buitenlanders sámen die bepalen hoe druk het is op de pistes, in de liften en in restaurants. Dit geldt ook voor de drukte op de weg en voor het zoeken naar accommodaties.

Duitsland steekt met kop en schouders uit boven alle andere nationaliteiten. Er zijn bijna 15 miljoen Duitsers die skiën. Die gaan niet allemaal een week lang naar de Alpen maar ze vormen wel veruit de grootste groep in Europa. De Fransen staan op nummer twee met 8,6 miljoen wintersporters en Oostenrijk en Zwitserland hebben er ongeveer 3 miljoen.

NederlandBelgiëDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëBritse Eilanden
Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Europese schoolvakanties in 2024/2025

Omdat Duitsland en Frankrijk de meeste wintersporters leveren, is het zeer belangrijk wanneer zij vakantie hebben. We hebben hieronder de schoolvakanties voor 2024/2025 van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, de Britse Eilanden, Tsjechië en Polen op een rij gezet:

Schoolvakanties_wintersport_Europa_2024-2025

Wat zijn de drukste wintersportweken?

Op basis van de vakantieroosters in Europa kunnen we vervolgens een inschatting maken van de totale wintersportdrukte per week in de winter 2024/2025.

Vakantiedrukte_wintersport_2024-2025

Opvallende zaken

We zien in de winter 2024/2025 de volgende opvallende zaken:

  • In 2025 ontbreekt de hoge februaripiek die we van andere jaren kennen. Doordat de Europese vakanties meer gespreid zijn, wordt de vakantiedrukte gelijkmatiger uitgesmeerd over met name februari;
  • De carnavalsvakantie voor Zuid-Nederland (1 t/m 8 maart 2025) is in 2024/2025 veel minder druk. Ten opzichte van dit jaar zijn er zowel minder Nederlanders als Duitsers die vrij hebben. Ook zijn er geen officiële vakanties in Oostenrijk, Polen en op de Britse Eilanden. Met name Oostenrijk zal hierdoor minder druk zijn in de carnavalsvakantie. Maar dit geldt ook voor de Franse Alpen, omdat slechts één van de drie Franse zones vakantie heeft;
  • De voorjaarsvakanties voor Noord-Nederland (15-22 februari 2025) en Midden-Nederland (22 februari t/m 1 maart 2025) kennen een normale drukte, behalve in de Franse Alpen waar we meer wintersporters verwachten. Allebei de weken hebben twee van de drie Franse zones vakantie en veel Britten hebben vrij.

Lees hier meer over de karakteristieken/gewoonten van bepaalde groepen wintersporters

  • In Oostenrijk hebben de deelstaten Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland, Karinthië en Burgenland van 8 t/m 15 februari allemaal tegelijk Semesterferien. Veel mensen uit deze deelstaten gaan geen volledige week op wintersport, maar zullen wel veel Oostenrijkse skigebieden bezoeken. Zeker bij mooi weer. Wie buiten de schoolvakanties om naar Oostenrijk wil en drukte wil ontlopen, kan deze week dus het beste mijden;
  • Over de kerstvakantie zijn weinig bijzonderheden te melden. De Nederlandse en Belgische kerstvakantie valt samen met de vakanties van bijna alle andere landen. De tweede week van de kerstvakantie (28 december t/m 4 januari) is traditioneel de drukste week en is iets drukker dan in 2023/2024. Met name op de Britse Eilanden en in Tsjechië hebben meer mensen vakantie.

Meer boekingen in hogere gebieden?

De laatste jaren was het bijna standaard nagelbijten om de hoeveelheid sneeuw in de aanloop naar kerst. In 2023/2024 hadden de lage en middelhoge skigebieden zelfs wekenlang hele matige sneeuwcondities. We weten niet wat hiervan het effect gaat zijn voor deze winter. Mogelijk past een deel van de wintersporters zijn boekingsgedrag aan door een hoger skigebied te kiezen, last minute te beslissen of later in het seizoen te gaan. Deze externe factoren kunnen van invloed zijn op de drukte in specifieke skigebieden (en weken).

Tips om drukte te ontlopen

Het beste boek je buiten de vakantieperiodes, dat is een open deur. Maar niet iedereen is zo flexibel, zeker mensen met kinderen niet. Daarom is het goed om te weten dat je op meer dingen kunt letten om niet op overvolle pistes te staan.

We hebben diverse tips voor een rustige wintersport op een rijtje gezet met handige weetjes en inzichten over het boekingsgedrag van Duitsers, Fransen, enzovoorts.

Accommodaties voor 2024/2025

Wie zijn/haar planning heeft gemaakt kan dus al op zoek. Meerdere reisaanbieders hebben nu al accommodaties beschikbaar voor de winter 2024/2025. Wie onze inspiratiesessie over het boeken van wintersportvakanties heeft gezien kreeg een kijkje achter de schermen bij een touroperator, en weet waarom vroeg boeken zinvol kan zijn. Leden van Club Wintersporters kunnen hem hier terugkijken.

Actueel aanbod voor bv. 28 december t/m 4 januari 2024:
*op basis van 4 personen voor 7 dagen
€ 2963
€ 741 p.p.
Haus Jöchl Top 1 ****Oostenrijk - Sankt Johann in Tirol - Oberndorf - Sankt Johann in Tirol
  • 1.8km van het centrum Sankt Johann in Tirol
  • 914km van Utrecht
  • 1.7km tot skilift Hochfeld
Details van dit appartement
1 slaapkamer (36m²)
» Meer informatie over dit appartement
bekijk deze optie
€ 2963
bekijk deze optie
We hebben prijzen gevonden van Villa for you
Direct te boeken op wintersport.nl
€ 3283
€ 821 p.p.
Tirolee Marchegg 2 Og Top 4 ****Oostenrijk - Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau - Oberau
  • 450m van het centrum Oberau
  • 922km van Utrecht
  • 250m tot skilift Pfarrerfeldlift
Details van dit appartement
1 slaapkamer (69m²)
» Meer informatie over dit appartement
bekijk deze optie
€ 3283
bekijk deze optie
We hebben prijzen gevonden van Villa for you
Direct te boeken op wintersport.nl

Bronnen: de.statista.com, Statistik Austria, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, Eric Bonnel, hotel.info, vanat.ch, Skiclub of Great Britain, CBS, feiertage-oesterreich.at.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tnx @Roel!!

Eindelijk weer eens vrij vroeg in maart echte rust, maar van de traditionele echt lege januari weken lijkt geen sprake meer…

Edit: aangezien Fransen niet naar Oostenrijk en heel beperkt naar Italië gaan, en Duitsers juist wel naar die 2 landen gaan: het zou best leuk zijn om de grafiekjes eens te zien zonder Duitsers (als je een weekje Frankrijk wil boeken) of zonder Fransen. Kan natuurlijk nu al wel gezien worden, maar is met de bron data een hele kleine moeite denk ik?

*bericht bewerkt door Roy83 op 20 feb 2024 09:16

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Jaarlijks één van de meest interessante topics. Hierbij een paar tops op het overzicht dit jaar, vragen en tips om het nog beter te krijgen:

Top’s:

  • Meerwaarde om met procenten te werken in het overzicht bij Duitsland, geeft een mooi volledig overzicht;
  • Meer boekingen voor sneeuwzeker gebieden (vooruit) en overige gebieden (last minute) is erg duidelijk. Hier kun je je voordeel mee doen want juist lagere gebieden met goede condities last minute is het rustiger hierdoor.
  • Generiek: top dat jullie dit uitzoekwerk elk jaar doen.

Tips:

  • Percentages net als bij Duitsland ook bij andere grote landen toevoegen;
  • In vorige jaren stond vaak benoemd waar bepaalde wintersporters hun voorkeur voor hadden, je merkt bv in Schladming erg veel Tjechen en in Karinthië en de Dolomieten veel Kroaten/ Slovenen.
  • Dit overzicht lijkt enkel gebaseerd te zijn op vakanties (vraag?). Een hoop drukte komt echter ook voort uit (school) groepen, vrienden etc die short trips doen. Zou er een manier zijn om dit o.b.v. historische drukte per regio te verwerken of te ingewikkeld?

Vraag:

  • Beetje voortbordurend op de laatste tip; hoe werken de balkjes in periodes dat er geen vakantie is? Alles lijkt gevuld te worden o.b.v. vakanties of zit er wel een soort van historische data in verwerkt wanneer alle overige mensen op vakantie gaan uit die landen?

Je kan zelf die groene (Franse) en gele (Duitse) staafjes wegdenken natuurlijk. Dan worden de weken in februari een stuk interessanter als je naar de gebieden wil waar Duitsers graag komen. Qua drukte zal dat wel wat schelen; ik denk dat de accommoddatieprijzen wel gewoon ‘hoogseizoen’ zullen zijn in die periode in die gebieden.

*bericht bewerkt door Biggie op 20 feb 2024 09:23

Een amateur is gewoon een liefhebber

Overigens o.b.v. dit overzicht net bepaald dat ik van 4 januari t/m 15 februari op wintersport ga. Nu per week nog even goed afstemmen dat ik de regio’s vermijdt waar veel toeristen komen uit de desbetreffende vakantie landen (m.n. Slovenië/ Kroatië en Oostenrijk aangezien het Karinthië en Oost Tirol wordt).

Je kan zelf die groene (Franse) en gele (Duitse) staafjes wegdenken natuurlijk. Dan worden de weken in februari een stuk interessanter als je naar de gebieden wil waar Duitsers graag komen. Qua drukte zal dat wel wat schelen; ik denk dat de accommoddatieprijzen wel gewoon ‘hoogseizoen’ zullen zijn in die periode in die gebieden.

Biggie op 20 feb 2024 09:22

Tuurlijk kan je het wegdenken, maar ik denk dat een bepaalde intergratie of uitsplitsing grote toegevoegde waarde kan hebben.

Stel je voor dat je op gebiedspagina het relevante blokje kan zien voor dat gebied (die accucheck doet ook zoiets, maar is volgens mij op clicks gebaseerd). Of aparte blogs per land, hoe en wanneer boeken, welke periodes etc? Incl wat @amelm terecht zegt, gedrag van buurtbewoners (zoals Slovenen en Kroaten, maar ook grote steden).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
  • n vorige jaren stond vaak benoemd waar bepaalde wintersporters hun voorkeur voor hadden, je merkt bv in Schladming erg veel Tjechen en in Karinthië en de Dolomieten veel Kroaten/ Slovenen. § Amelm op 20 feb 2024 09:22

Dit staat halverwege de tekst in een blauw balkje, kan je open klikken voor die info.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Dit staat halverwege de tekst in een blauw balkje, kan je open klikken voor die info.

Biggie op 20 feb 2024 09:30

Ah check, thanks!

Als dit overzicht echt interactief te maken valt per gebied o.b.v. historische data (drukte weekenden o.b.v. steden, aantal mensen op shorttrip en zelfs o.b.v. bezetting gastenbedden) dan kunnen ze er geld voor gaan vragen😁 Of tenminste de meest geraadpleegde wintersport bron op internet worden:)

Dit staat halverwege de tekst in een blauw balkje, kan je open klikken voor die info.

Biggie op 20 feb 2024 09:30

Ah check, thanks!

Als dit overzicht echt interactief te maken valt per gebied o.b.v. historische data (drukte weekenden o.b.v. steden, aantal mensen op shorttrip en zelfs o.b.v. bezetting gastenbedden) dan kunnen ze er geld voor gaan vragen😁 Of tenminste de meest geraadpleegde wintersport bron op internet worden:)

Amelm op 20 feb 2024 09:35

Mooie abonnee feature! Ik merk ook dat mijn handen jeuken om meer toepassingen te bedenken obv deze data :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Bedankt hiervoor, was eigenlijk van plan om in de carnavalsvakantie naar Italie te gaan, maar dit overzicht maakt duidelijk, dat het weer Frankrijk gaat worden. Is overigens geen straf, ben net terug van een leuke vakantie in het Grand Massif.

Bedankt voor deze jaarlijkse uitzoekklus.

Wel is het Poolse aandeel in dit geheel niet te onderschatten. Doordat de Polen zo’n 3-4 weken verspreid over het land ‘Wintervakantie’ hebben kan het daardoor behoorlijk druk zijn in de Januari maanden. In Kronplatz dat blijkbaar populair is, was de voertaal echt zo’n beetje Pools, daardoor was het eigenlijk best druk voor een derde/vierde Januari maand.

*bericht bewerkt door Gerwin op 20 feb 2024 13:35

@Roel,
Hebben jullie geen blinde vlek voor Hamburg? Het is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, en heeft vermoedelijk een veel hoger percentage skiërs dan Berlijn.
Ik weet dat ze het in Lech altijd hebben over de Hamburg-weken…(doorgaans begin/half maart, net na onze krokusvakanties)

*bericht bewerkt door Liezen op 20 feb 2024 14:03

@Roel,
Hebben jullie geen blinde vlek voor Hamburg? Het is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, en heeft vermoedelijk een veel hoger percentage skiërs dan Berlijn.
Ik weet dat ze het in Lech altijd hebben over de Hamburg-weken…(doorgaans begin/half maart, net na onze krokusvakanties)

Liezen op 20 feb 2024 14:00

@LIezen Hamburg heeft 1,8 miljoen inwoners, en komt voor in de beide blokjes van 8 t/m 22 maart. 1,8 miljoen is veel, maar ze maken geen deel uit van een deelstaat (is net als Berlijn een Stadtstaat) en ze hebben dan als enige vrij. Ter vergelijking, Beieren heeft 13 miljoen inwoners.

*bericht bewerkt door Roel op 20 feb 2024 14:22

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ieder jaar een interessant topic, maar zoals ik ook op de vorige topic had geantwoord matcht het niet echt met mijn ervaringen en ik begrijp niet goed hoe dit komt. Dit jaar in de piek week bijna nergens moeten aanschuiven in Saalbach/Fieberbrunn/Pillerseetal. Het percentage nederlanders en belgen op de piste in Oostenrijk is gevoelsmatig een pak hoger dan hier wordt aangegeven. Ook in de file op de autosnelwegen valt me dit op. In Leogang gaf men afgelopen zaterdag zelfs zware korting op de liftpas met de boodschap : “alle nederlanders rijden dan naar huis dus het wordt rustig op de pistes”.

@Roel,
Hebben jullie geen blinde vlek voor Hamburg? Het is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, en heeft vermoedelijk een veel hoger percentage skiërs dan Berlijn.
Ik weet dat ze het in Lech altijd hebben over de Hamburg-weken…(doorgaans begin/half maart, net na onze krokusvakanties)

Liezen op 20 feb 2024 14:00

@LIezen Hamburg heeft 1,8 miljoen inwoners, en komt voor in de beide blokjes van 8 t/m 22 maart. 1,8 miljoen is veel, maar ze maken geen deel uit van een deelstaat (is net als Berlijn een Stadtstaat) en ze hebben dan als enige vrij. Ter vergelijking, Beieren heeft 13 miljoen inwoners.

Roel op 20 feb 2024 14:22

Hamburg heeft 1,8 miljoen, Berlijn (dat jullie wel apart noemen) 3,6 miljoen.
En ik durf aan te nemen dat Hamburg twee keer zoveel skiërs heeft als Berlijn ;-)
Maar misschien zit er alleen een direct lijntje Hamburg-Lech ;-) Ze zijn er daar in ieder geval altijd heel druk mee. Maar komt idd misschien alleen doordat de Hamburgers duidelijk aparte vakantieweken hebben. Slimme gasten!

*bericht bewerkt door Liezen op 20 feb 2024 18:02

In oostenrijk is het ook gewoon carnaval op 2 maart.

In oostenrijk is het ook gewoon carnaval op 2 maart.

patrickbateman op 20 feb 2024 18:26

Dat verschilt per regio met rond lokale vakantiedagen rond carnaval. Het zijn geen officieel geregelde vakanties.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank voor dit overzicht! Wat mij overigens opvalt, is dat ‘ons skigebied’ het gebied pas volledig open gooit ín de voorjaarsvakantie. Ik weet niet of dit door de matige sneeuwcondities komt, door personeelsgebrek of uit kostenbesparing, maar wij waren aangenaam verrast dat daar waar het halve gebied het hele seizoen dicht bleef, dit de eerste voorjaarsvakantieweek ineens open ging. Vorig jaar hetzelfde verhaal. Dat pleit dan wel weer vóór op vakantie gaan in het hoogseizoen.

Of naar een ander gebied gaan buiten de voorjaarsvakantie. Welk gebied bedoel je AnneDeB?

Wordt het, gezien de klimaatontwikkelingen, geen tijd om ook de schoolvakanties van Zweden en Noorwegen in het schoolvakantieoverzicht te verwerken?
Ook al omdat de bestemmingen in die landen op deze site gepromoot worden?

Regio Zuid in NL heeft toch gewoon tegelijk met regio Midden in NL? Of mogen de scholen in regio Zuid afwijken van de landelijke voorjaarsvakantie 2025? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/voo…

Sinds april 2018 trotse eigenaar van Pension zu Hause in het immer gemütliche Uttendorf

Het is sowieso een advies, maar de Carnavalsregio (vnl. Zuid) heeft vakantie met Carnaval en overig Zuid heeft in de regel vakantie volgens het advies.

Regio Zuid in NL heeft toch gewoon tegelijk met regio Midden in NL? Of mogen de scholen in regio Zuid afwijken van de landelijke voorjaarsvakantie 2025? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/voo…

Annemijn op 22 feb 2024 11:42

Regio zuid heeft altijd met carnaval vakantie. De data van de overheid zijn advies data. Ondanks dat men weet dat Brabant en Limburg niet die adviesdata aanhouden komt het elke zoveel jaar voor dat de adviesdata niet tijdens de carnaval zijn. Meestal als carnaval laat valt.

null

*bericht bewerkt door laco op 22 feb 2024 11:54

In Leogang gaf men afgelopen zaterdag zelfs zware korting op de liftpas met de boodschap : “alle nederlanders rijden dan naar huis dus het wordt rustig op de pistes”.

pS op 20 feb 2024 15:52

Was dit gewoon aan de kassa aan de liften?

Altijd een geweldig overzicht, dank hiervoor! Ik kan volgend jaar nog 1 jaar buiten de schoolvakanties dus dat wordt 8-15 feb en dan nog een lekker lang weekend in de week 8-15 mrt!

“De voorjaarsvakanties voor Noord-Nederland (15-22 februari 2025) en Midden-Nederland (22 februari t/m 1 maart 2025) kennen een normale drukte, behalve in de Franse Alpen waar we meer wintersporters verwachten. Allebei de weken hebben twee van de drie Franse zones vakantie en veel Britten hebben vrij”

Hoe moet ik normale drukte lezen in deze context? Normaal zoals altijd in de krokusvakantie of toch net wat rustiger dan de enorme druktest van de vakanties afgelopen jaren?

Wordt het, gezien de klimaatontwikkelingen, geen tijd om ook de schoolvakanties van Zweden en Noorwegen in het schoolvakantieoverzicht te verwerken?
Ook al omdat de bestemmingen in die landen op deze site gepromoot worden?

yeti_girl op 21 feb 2024 12:59

ik dacht precies hetzelfde
en eigenlijk vroeg dacht ik dat ook over het weerbericht; wij waren dit jaar in Trysil en later ook nog een weekend in Kvitfjell. Voor beiden was het mooi/leuk/fijn/handig geweest als we zo’n mooi weerbericht van Roel hadden gehad. Wordt het geen tijd om Scandinavië aan het weerbericht toe te voegen?

“De carnavalsvakantie voor Zuid-Nederland (1 t/m 8 maart 2025) is in 2024/2025 veel minder druk. Ten opzichte van dit jaar zijn er zowel minder Nederlanders als Duitsers die vrij hebben. Ook zijn er geen officiële vakanties in Oostenrijk, Polen en op de Britse Eilanden. Met name Oostenrijk zal hierdoor minder druk zijn in de carnavalsvakantie. Maar dit geldt ook voor de Franse Alpen, omdat slechts één van de drie Franse zones vakantie heeft;”

Als je puur naar de hoogte van de rijen in de grafiek kijkt kan je dit wel stellen, maar praktisch gezien denk ik niet.
Want de grafiek is alsnog erg hoog, en voornamelijk door Duitsers, en die gaan uiteraard veel naar Oostenrijk, net als de Nederlanders, en als een dorp vol zit dan zit t gewoon vol en is t druk.

Het zal idd in Frankrijk wel rustiger zijn, want er zijn veel minder franse doelgroepen die week vrij.
Zelfde met de 2 weken ervoor (noord en midden vakantie) in Oostenrijk, de grafieken zijn wel hoog, maar de helft daarvan is door Franse vakanties, en die komen meestal niet naar Oostenrijk om te wintersporten.

*bericht bewerkt door Powermage op 27 feb 2024 17:40

Sommige landen hebben wel erg veel vakantieweken :-(
Het lijkt wel steeds drukker te worden. ga je na nieuwjaar dan heeft het Oostblok vakantie, derde week januari was dit jaar ook heel druk. Voorjaarsvakantie erg druk en nu lees ik weer drukte in Italië.

net zoals vorig jaar ga ik dezelfde reactie geven. Neem ook Scandinavië mee in deze grafieken. ook dit jaar weer heel veel Zweden en Denen op de pistes.

vaak bun ie te bang

net zoals vorig jaar ga ik dezelfde reactie geven. Neem ook Scandinavië mee in deze grafieken. ook dit jaar weer heel veel Zweden en Denen op de pistes.

BBijlsma op 04 mrt 2024 15:50

Deze excell wordt al ong 10 jaar “gestolen” van andere sites. Vroeger postte de old-school snowers dit op deze site, tot er ene heeft gemeld waar het vandaan kwam.
Maar bijna al die mensen zijn hier nu weg.
Ps in val thorens hangt dit in het Frans in meerdere supermarkten. Al in begin februari.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie