Evenementen


Elk winterseizoen organiseert de Nederlandse Ski Vereniging een groot aantal evenementen, zowel op de Nederlandse sneeuw- en borstelbanen als in de Alpen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle evenementen die plaats vinden in seizoen 2020/2021. Meer informatie over deze evenementen is te vinden door op de naam van het evenement te klikken.

Klik hier voor de volledige wedstrijdkalender.

Nederlandse kampioenschappen

NK alpineskiën indoor Het Nederlands kampioenschap alpineskiën indoor vormt voor veel Nederlandse skitalenten dé aftrap van het nieuwe wedstrijdseizoen. Elke herfst wordt dit NK georganiseerd in SnowWorld Landgraaf. Alle wedstrijdteams zijn daarbij aanwezig met hun talenten, die op de slalom de strijd met elkaar aan gaan. Zowel de jeugd-, junioren- als seniorenskiërs komen in actie. De toppers uit de kwalificatiewedstrijd gaan door naar de ‘Knock Out Slalom’ waarna er een selecte groep overblijft in de finale.
NK snowboard alpine Er wordt momenteel gezocht naar een nieuwe datum & locatie voor het NK alpine snowboarden 2021.
Noords Festival en NK langlauf In januari vindt jaarlijks de populaire langlaufweek plaats, met lessen, clinics, tochten en natuurlijk de strijd om de Nederlandse titels. Het Noords festival & NK langlauf wordt georganiseerd door de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met Vasa Sport. Het is hét jaarlijkse evenement voor langlaufers van alle leeftijden en niveaus want ook als je niet aan wedstrijden deelneemt of nog nooit gelanglauft hebt, kun je hier kennismaken met de (wedstrijd)sport. Als sportieve langlaufer mag je dit natuurlijk niet missen!
NK & NJK alpineskiën In het gebied Maria Alm (skigebied hochkönig) wordt in 2020, 2021 en 2022 gestreden om de Nederlandse titels alpineskiën. Naast de junioren en senioren nemen tijdens deze week ook de jonge talenten het tegen elkaar op tijdens de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Er wordt geskied op het hoogste nationale niveau in alle leeftijdscategorien.
NK & NJK alpineskiën baan De beste skiërs van Nederland strijden op eigen bodem om de felbegeerde titels Nederlands kampioen(e) en Nederlands jeugd kampioen(e) alpineskiën baan. Ieder jaar vindt deze wedstrijd plaats bij één van de borstelbanen in Nederland. De jongere ski talenten strijden hier tegen elkaar in de SnowStar wedstrijd.
NK schoolteams Leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs kunnen samen met hun klasgenoten meedoen aan de NK schoolteams ski & snowboard en het opnemen tegen andere scholen uit de regio. Diverse skiclubs in Nederland organiseren in januari, februari en maart voorrondes van dit kampioenschap in samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging. Na het regionale toernooi (voorrondes) bij verschillende indoorrolbanen en outdoorbanen in Nederland, mogen de winnende teams door naar de landelijke finale die plaatsvindt in SnowWorld Zoetermeer.
NK freestyle snowboard & ski De onderdelen big air, slopestyle en halfpipe staan op het programma van de NK freestyle snowboard en ski, die jaarlijks in de Alpen worden georganiseerd. Op deze drie disciplines strijden de freestyle talenten van Nederland om de prijzen in de leeftijdscategorieën youth, rookies, junior en senior. In het seizoen 2020/2021 worden de kampioenschappen voor het derde jaar samen met Sneeuwsport Vlaanderen georganiseerd.

Seriewedstrijden

Freestyle Tour De Freestyle Tour is een spectaculaire wedstrijdserie voor freestyle snowboarders en freeskiërs. Op verschillende indoorbanen in Nederland, Belgie en tijdens de NK/BK freestyle snowboard en ski wordt gestreden om de prijzen en daarbij worden punten verdeeld voor het Dutch Cup-klassement / Freestyle Tour klassement. Tijdens de afsluitende finale in SnowWorld Landgraaf wordt jaarlijks bepaald wie in zijn leeftijdscategorie met de overall-titel aan de haal gaat.
SBX Holland Cup De SBX Holland Cup is een gave serie snowboardcross wedstrijden in samenwerking met de Duitse SBX Trophy en toegankelijk voor iedereen met een wedstrijdlicentie. Tijdens de prijsuitreiking van de SBX Trophy Final zullen de SBX Holland Cup winnaars per categorie bekend gemaakt worden op basis van de opgetelde punten uit alle wedstrijden. De eerste drie per categorie krijgen een prijs en komen op het podium.
Kids Cup baan De Kids Cup is een seriewedstrijd, bestaande uit drie wedstrijddagen met twee wedstrijden per dag, speciaal voor jonge wedstrijdskiërs in Nederland. Wie aan alle wedstrijden van het seizoen meedoet, maakt kans om Kids Cup-kampioen van Nederland worden.
Kids Cup sneeuw De Kids Cup sneeuw bestaat uit een serie van vijf wedstrijden die plaatsvinden in SnowWorld Landgraaf en in Oostenrijk tijdens de N(J)K in Maria Alm. De finale zal plaatsvinden in SnowWorld Landgraaf. De snelste tien aspiranten meisjes en de snelste tien aspiranten jongens tijdens de eerste wedstrijd van de Kids Cup gaan door naar de finale, waarin geskied wordt om de titel ‘NJK alpineskiën indoor categorie aspiranten’.

Overige evenementen

Adaptive Indoor Races In november vinden de Adaptive Indoor Races plaats. Nederlandse en internationale atleten binnen het paraskiën en parasnowboarden reizen af naar SnowWorld Landgraaf om de strijd met elkaar aan te gaan op verschillende Europa & World Cup wedstrijden.
Para Snow Day Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan. Samen met de Johan Cruyff Foundation organiseert de Nederlandse Ski Vereniging de Para Snow Day (voorheen WintersportFUNdag). Tijdens deze dag in SnowWorld Zoetermeer kunnen mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Wie al enige ervaring heeft met deze sporten kan deelnemen aan de talentscout.