Paraskileraar worden

Een regulier opgeleide ski- of snowboardleraar heeft in de basis voldoende bagage om les te geven aan mensen met een beperking. Of je nou op twee benen, één been of zittend contact maakt met je materiaal en de sneeuw, iedereen wil graag met plezier van de berg naar beneden komen. Kennis over het veilig en verantwoord opbouwen van een les, het bepalen van het meest geschikte terrein en de omgang met klanten is voor elke leraar min of meer gelijk. Maar een leraar voor de aangepaste wintersporten heeft nét dat extra beetje kennis nodig.

Opleidingsaanbieders in Nederland

Een aantal verenigingen in Nederland biedt interne opleidingen aan om jouw capaciteiten als ski- of snowboardleraar uit te breiden naar het lesgeven en/of trainen van skiërs en snowboarders met een handicap. Wil je aan de gang met alle specialisaties die bij aangepast wintersporten komen kijken en een erkend diploma behalen? Dan is opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3 van de Nederlandse Ski Vereniging iets voor jou.

Opleiding: Aangepaste wintersportinstructeur Niveau 3

*De opleiding wordt op dit moment aangepast. Publicatie volgt later op deze pagina. *

Kosten & data

Volgt.

Heb je interesse in de opleiding, stuur dan een mailtje naar opleidingen@wintersport.nl

Opleidingsaanbieders in het buitenland

Uiteraard kun je in alle Alpenlanden naast de reguliere ski- en snowboardlerarenopleidingen ook terecht voor het lesgeven in aangepaste sneeuwsporten.

Oostenrijk

Op de Bundessportakademie in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, kun je een opleiding aangepaste sporten volgen. De opleiding duurt 3 jaar. Verspreid over deze 3 jaar ben je 5 keer in Oostenrijk, daarvan ben je 3 keer 2 weken actief in Innsbruck/Hochfügen. De rest van de tijd is het mogelijk om stage te lopen in Nederland. Na het behalen van het diploma, dien je om de 4 jaar terug te keren naar Innsbruck om mee te doen aan een bijscholing. Doe je dit niet, dan is je diploma niet meer geldig.

Zwitserland

Bij Swiss Snowsports is het mogelijk de opleiding Fortbildungskurse Disabled Sport te volgen. Je kunt alleen deelnemen aan deze opleiding wanneer je eerder al een opleiding tot ski/snowboardleraren hebt gevolgd. Je rondt verschillende modules af, samen vormen deze modules je diploma. In Zwitserland moet je elk jaar trainingen blijven volgen om de geldigheid van je diploma te waarborgen.

Engeland

Bij de British Association of Snowsport Instructors (BASI) is de opleiding tot instructeur aangepaste wintersport – net als bij de reguliere opleiding – onderverdeeld in 3 levels. Het laaste level van de Adaptive Qualification Pathway wordt afgesloten met het ISIA-zegel. Het diploma blijft alleen geldig wanneer je om de 3 jaar een bijscholing volgt.