BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Nederlandse Ski Vereniging
Paraskileraar worden

Paraskileraar worden

Een regulier opgeleide ski- of snowboardleraar heeft in de basis voldoende bagage om les te geven aan mensen met een beperking. Of je nou op twee benen, één been of zittend contact maakt met je materiaal en de sneeuw, iedereen wil graag met plezier van de berg naar beneden komen. Kennis over het veilig en verantwoord opbouwen van een les, het bepalen van het meest geschikte terrein en de omgang met klanten is voor elke leraar min of meer gelijk. Maar een leraar voor de aangepaste wintersporten heeft nét dat extra beetje kennis nodig.

Opleidingsaanbieders in Nederland

Een aantal verenigingen in Nederland biedt interne opleidingen aan om jouw capaciteiten als ski- of snowboardleraar uit te breiden naar het lesgeven en/of trainen van skiërs en snowboarders met een handicap. Wil je aan de gang met alle specialisaties die bij aangepast wintersporten komen kijken en een erkend diploma behalen? Dan is opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3 van de Nederlandse Ski Vereniging iets voor jou.

Opleiding: Aangepaste wintersportinstructeur Niveau 3

Om wintersporters met een beperking écht goede begeleiding te bieden, zal de leraar bijvoorbeeld kennis moeten hebben van de verschillende soorten beperkingen (zowel psychisch als lichamelijk) en de aandachtspunten die deze beperkingen zowel op sociaal als op methodisch vlak met zich meebrengen. Het belangrijkste is natuurlijk dat de leraar weet welke mogelijkheden er allemaal wél zijn. Daarom is – naast de reguliere opleiding tot ski- of snowboardinstructeur – een aanvullende opleiding noodzakelijk en zeer gewenst.

Als je wilt deelnemen aan de opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3 dan moet je al in het bezit zijn van ski- of snowboardlerarendiploma. Je beschikt al over ervaring in het lesgeven en wilt deze lessen nu leren aanpassen zodat je ook mensen met een beperking kunt leren skiën of snowboarden. Vooral voor snowboarders is het handig als ze ook kunnen skiën. Sommige onderdelen, bijvoorbeeld het begeleiden van een zitskiër, zijn op een snowboard niet goed mogelijk. Na het afronden van de opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3, kun je zelfstandig en op een verantwoorde wijze lesgeven aan wintersporters met een beperking. Je ben in staat de mogelijkheden van de wintersporters te analyseren en stimuleert en adviseert over de verdere ontwikkeling.

Deelnamevoorwaarden

Je bent in het bezit van het diploma Ski/snowboardinstructeur niveau 3 (of een vergelijkbaar diploma) en je bent minimaal 18 jaar oud op de dag van het examen. Eventuele vrijstellingen / uitzonderingen worden vooraf individueel besproken. De opleiding gaat door onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Er is geen aanwezigheidsplicht tijdens de cursusdagen, het wordt wel aangeraden om alle dagen te volgen om je optimaal voor te bereiden op het examen.

Inhoud opleiding

De opleiding wordt volledig in Nederland gegeven en naast het volgen van de cursusdagen zul je nog minimaal 10 uur stage moeten lopen om praktijkervaring op te doen. Deze stage dien je zelf te organiseren en mag op verschillende ondergronden plaatsvinden. Tijdens het eerste cursusweekend zullen er verschillende ideeën voor de stageplaatsen worden aangedragen.

In totaal bestaat de opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3 uit:

 • 6 Opleidingsdagen in Nederland (3 volle weekenden)
 • Minimaal 10 uur stage bij een praktijkplek
 • 1 Examendag

De opleidingsdagen zijn verdeeld over drie weekenden. De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen, waarbij het verschillend is per onderwerp hoe deze verhouding is. Je krijgt vooraf een rooster, zodat je weet wanneer je wel of geen skimaterialen nodig hebt. Tijdens deze opleiding besteden we aandacht aan o.a. de volgende onderwerpen:

 • Ziektebeelden
 • Visuele beperkingen
 • Auditieve beperkingen
 • Psychische beperkingen
 • Met twee benen skiën (prothese en neurologische aandoeningen)
 • Zittend skiën
 • Met krukken skiën (één been)
 • Parasnowboarden
 • Wedstrijdsport en classificaties
 • De intake van een nieuwe wintersporter met een beperking

Je krijgt les van Nederlandse vakspecialisten die naast hun specialisme op bepaalde beperkingen ook fanatiek ski- of snowboardleraar zijn. Ze zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding en zijn actief binnen de verschillende verenigingen voor aangepast wintersporten in binnen- en buitenland. Gedurende de opleiding Aangepaste wintersportinstructeur niveau 3 doe je de volgende examens:

 • Intake en interview
 • Theorie
 • Portfolio (verwerken van je stage-opdrachten)

Downloads

Kosten & data

Er zijn twee examenmomenten gepland:

 • zondag 16 december 2018
 • zaterdag 9 februari 2019

Wil je weten of je in aanmerking komt om examen te doen? Stuur dan een mailtje naar opleidingen@wintersport.nl

Meer informatie over de start van een nieuwe opleiding volgt in het najaar van 2018.

Opleidingsaanbieders in het buitenland

Uiteraard kun je in alle Alpenlanden naast de reguliere ski- en snowboardlerarenopleidingen ook terecht voor het lesgeven in aangepaste sneeuwsporten.

Oostenrijk

Op de Bundessportakademie in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, kun je een opleiding aangepaste sporten volgen. De opleiding duurt 3 jaar. Verspreid over deze 3 jaar ben je 5 keer in Oostenrijk, daarvan ben je 3 keer 2 weken actief in Innsbruck/Hochfügen. De rest van de tijd is het mogelijk om stage te lopen in Nederland. Na het behalen van het diploma, dien je om de 4 jaar terug te keren naar Innsbruck om mee te doen aan een bijscholing. Doe je dit niet, dan is je diploma niet meer geldig.

Zwitserland

Bij Swiss Snowsports is het mogelijk de opleiding Fortbildungskurse Disabled Sport te volgen. Je kunt alleen deelnemen aan deze opleiding wanneer je eerder al een opleiding tot ski/snowboardleraren hebt gevolgd. Je rondt verschillende modules af, samen vormen deze modules je diploma. In Zwitserland moet je elk jaar trainingen blijven volgen om de geldigheid van je diploma te waarborgen.

Engeland

Bij de British Association of Snowsport Instructors (BASI) is de opleiding tot instructeur aangepaste wintersport – net als bij de reguliere opleiding – onderverdeeld in 3 levels. Het laaste level van de Adaptive Qualification Pathway wordt afgesloten met het ISIA-zegel. Het diploma blijft alleen geldig wanneer je om de 3 jaar een bijscholing volgt.