Talentherkenning

Voor freestyle snowboarders, paraskiërs en parasnowboarders zijn er jaarlijks selectiemomenten om een plekje te bemachtigen in het topsportprogramma van de Nederlandse Ski Vereniging. Ben jij hét wintersporttalent dat wij zoeken? Meld je dan aan!

Snowboard freestyle: Rookie Team

Denk jij dat je het in je hebt om later een professionele snowboarder te worden? Het Rookie Team is daarvoor een mooie kans. Het is de jeugdselectie (talentherkenning) van de Nederlandse Ski Vereniging en is de opstap naar de talentontwikkelings- en nationale selectie snowboard freestyle. De snowboarders uit het Rookie Team worden begeleid in hun weg naar de snowboardtop op de onderdelen slopestyle en big air. De snowboarders uit het Rookie Team nemen deel aan een uitgebreid trainingsprogramma. Dit programma bestaat uit zowel trainingen in het park als techniektrainingen in Zoetermeer en Landgraaf, sneeuwtrainingen in het buitenland en internationale wedstrijden. Ook wordt er getraind in de turnhal en op Papendal en staan er onderwerpen als voeding en mentale coaching op het programma.

Selectiedag Rookie Team

Elk seizoen wordt middels een selectiedag naar nieuwe aanwas voor het volgende seizoen gezocht. Tijdens de selectie worden de snowboarders beoordeeld en gecoacht op de volgende onderdelen: techniek, schansen en rails. Wanneer je al eerder op de selectiedag bent geweest, beoordelen we naast je specifieke snowboardtalent ook de progressie die je hebt gemaakt. Op basis van een scoutingrapport tijdens de selectiedag kunnen sporters worden geselecteerd voor een zomerstage bij het Rookie Team. Tijdens deze zomerstage krijgen de trainers een nog beter beeld van de sporters en krijgt de sporter de mogelijkheid zichzelf nog verder te ontwikkelen. Na de zomerstage wordt er door de trainersstaf besloten of de sporter een uitnodiging voor het team krijgt. Na opname in het Rookie Team worden de sporters ondersteund met trainingen en begeleiding bij (internationale) wedstrijden.

De Rookie Team selectiedag wordt ieder rjaar georganiseerd. Je kan je talent ook verder ontwikkelen bij een ander freestyle team in Nederland. Zoek daarvoor een wedstrijdteam bij jou in de buurt.

Alpineskiën: Talententeams

De talentherkenning en -ontwikkeling van talentvolle sporters vindt sinds 2015 vooral plaats in de gecertificeerde talententeams. Jonge talentvolle alpineskiërs kunnen zich op deze manier zowel zomers als ’s winters goed ontwikkelen. De jaarlijkse peildatum voor certificering talenten teams is 1 juli. Deze teams voldoen aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse Ski Vereniging voor scholieren- en juniorenprogramma´s:

In 2020-2021 zijn de onderstaande teams momenteel gecertificeerd:

Meer informatie over de certificering vind je op de topsport documenten pagina.

Paraskiën en parasnowboarden: Van FUNdament tot talent

In samenwerking met de Johan Cruyff Foundation en NOC*NSF is het traject ‘Van FUNdament tot Talent’ opgestart. Dit project brengt jonge sporters met een beperking in contact met aangepast wintersporten en helpt ze doorstromen richting de topsport.

Het project start met de Para Snow Day. Tijdens deze dag, die jaarlijks wordt georganiseerd, kunnen mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Wie al enige ervaring heeft met deze sporten, doet mee aan de talentscout. Geselecteerde paraski- of parasnowboardtalenten krijgen vervolgens de kans om deel te nemen aan wedstrijdtrainingen, buitenlandse trainingsweken en worden klaargestoomd voor internationale wedstrijden.

Het traject bevat een aantal deelprojecten:

  • Para Snow Day
  • Wedstrijdtrainingen
  • Trainingsweken
  • Internationale wedstrijd in Nederland

De Para Snow Day wordt ieder voorjaar georganiseerd. Lees hier meer informatie over Para Snow Day met de exacte datum, locatie en programma. Kun je nu al niet wachten om te beginnen met trainen? Zoek dan nu alvast een organisatie voor aangepast wintersport bij jou in de buurt.