BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Nederlandse Ski Vereniging
Trainer/coach worden

Trainer/coach worden

Om de top te halen in het skiën verlangen skiërs van jongs af aan – op skitechnisch, mentaal en fysiek gebied – een gedegen begeleiding. De basis hiervoor moet worden gelegd door goed gekwalificeerde trainers en coaches. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt zowel opleidingen tot skitrainer-coach (niveau 3 en 4) als tot technisch gedelegeerde en technisch official aan.

Alpine Trainer-Coach Niveau 3

Ben je een ervaren wedstrijdskiër/snowboarder of geef je al jaren ski/snowboardles? Zou je graag training willen geven aan toekomstige atleten? Dan is de opleiding trainer-coach 3 iets voor jou. Verschillende opleidingsinstituten in Nederland bieden komend studiejaar een generieke trainer-coach opleiding aan op niveau 3 van de KSS (Kwalificatiestructuur Sport). Het sportspecifieke gedeelte van deze opleiding volg je via de Nederlandse Ski Vereniging in Oostenrijk. De opleiding is voor startende trainer-coaches die de ambitie hebben om op niveau 3 te gaan werken als trainer-coach binnen een ski- of snowboardteam. Daarnaast biedt de opleiding de gelegenheid om van collega’s uit andere takken van sport te leren.

De opleiding is gebaseerd op competentiegericht leren. Dat wil zeggen dat de opleiding ‘praktijkgericht’ en ‘op maat’ is voor elke cursist. Tijdens de opleiding doorloop je de volgende leertrajecten:

 1. Geven van trainingen
 2. Coachen bij wedstrijden
 3. Organiseren van activiteiten
 4. Aansturen van sportkader
 5. Afnemen van vaardigheidstoetsen

Een leertraject bestaat uit het werken en leren in de praktijk aan de hand van praktijkopdrachten in combinatie met ondersteunende workshops. De praktijkopdrachten worden uitgevoerd bij een zelf uit te kiezen team en op het niveau waarvoor wordt opgeleid. Gedurende de opleiding ben je wekelijks actief bij het team onder leiding van een praktijkbegeleider. Je zal ook in de bergen aan het werk moeten om de opleiding af te kunnen ronden. Er zijn twee praktijkperiodes in Oostenrijk van in totaal negen dagen. Tijdens deze opleidingsdagen zul je veel sportspecifieke informatie krijgen over training geven, methodiek, techniek en wedstrijdvoorbereiding. Ook wordt er gewerkt aan je eigen vaardigheid om van jou een zelfstandige trainer/coach te maken, die uiteindelijk het beste uit zijn atleten weet te halen. Nadat je de opleiding afgerond hebt, kun je zowel beginnende en jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders trainen en begeleiden bij wedstrijden.

Deelnamevoorwaarden

De voorwaarden om deel te nemen aan de opleiding trainer-coach 3 zijn:

 • Positief advies na intakegesprek bij de NSkiV
 • Minimaal 18 jaar oud op het moment van het examen

Inhoud opleiding

De opleiding trainer-coach 3 bestaat uit:

 • 16 Sporttakoverstijgende workshops
 • 9 Dagen in de Oostenrijkse sneeuw (2 periodes)
 • Seizoensstage bij een team/club om je praktijkopdrachten uit te kunnen werken

De opleiding wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid (PVB) voor elk leertraject. De beoordeling van de PVB’s en de daarbij behorende kwalificatie op niveau 3 valt onder verantwoordelijkheid van de NSkiV en zal beoordeeld worden op basis van het op te stellen portfolio. In de praktijkopleiding zullen ook nog losse PVB’s afgenomen worden voor sportspecifieke zaken zoals eigen vaardigheid, training geven en theorie. Om het diploma te halen moeten alle PVB’s voldoende zijn. Herkansingen vinden in overleg met de NSkiV plaats en kunnen éénmalig gedaan worden. Hier zullen afhankelijk van tijd en plaats aanvullende kosten voor berekend worden.

Kosten & data

Generieke gedeelte (ca €250,-)
datum: 1 okt 2018 - jun 2019

Praktijk gedeelte (Oostenrijk, ca €480,-)
datum: Meer informatie volgt medio zomer 2018.
Let op: Hierbij zijn kosten voor onderdak, liftpas, reis/verblijf en skimaterialen niet inbegrepen.
Inschrijven.

Alpine Trainer-Coach Niveau 4

Heb je al een aantal jaar jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders training gegeven en wil je graag een stap verder in je carrière? De opleiding trainer-coach 4 is dan voor jou de logische volgende stap. Heb je deze opleiding helemaal afgerond, dan kun je zowel beginnende als gevorderde wedstrijdskiërs/snowboarders van alle leeftijden trainen en begeleiden. Daarnaast ben je als hoofdtrainer in staat om (assistent-)trainers aan te sturen en een meerjarenbeleid uit te stippelen waarmee je het niveau van het hele team weet te verhogen.

Deelnamevoorwaarden

De voorwaarden om deel te nemen aan de opleiding trainer-coach 4 zijn:

 • In bezit van het diploma trainer-coach 3 óf aantoonbaar voldoende ervaring om op niveau 4 te kunnen starten
 • Minimaal 18 jaar oud op het moment van het examen

Inhoud opleiding

De opleiding trainer-coach 4 bestaat uit:

 • 23 Sporttakoverstijgende workshops verdeeld over 16 dagen (te volgen via ALO Amsterdam of ALO Zwolle)
 • 9 Dagen in de Oostenrijkse sneeuw (2 periodes)
 • Seizoensstage om je praktijkopdrachten uit te kunnen werken

Beoordeling vindt gedeeltelijk plaats op basis van het op te stellen portfolio. In de praktijkopleiding zullen ook nog losse PVB’s afgenomen worden voor sportspecifieke zaken zoals eigen vaardigheid, training geven en theorie. Herkansingen vinden in overleg met de NSkiV plaats en kunnen éénmalig gedaan worden. Hier zullen, afhankelijk van tijd en plaats aanvullende kosten voor berekend worden.

Kosten & data

Generieke gedeelte (Zwolle/Amsterdam, ca €1400,-)
datum: 1 sep 2018 - 1 jul 2019

Praktijk gedeelte (Oostenrijk, ca €480,-)
datum: Meer informatie volgt medio zomer 2018.
Let op: Hierbij zijn kosten voor onderdak, liftpas, reis/verblijf en skimaterialen niet inbegrepen.
Inschrijven.