Wintersport@school


Wintersporten op school, tijdens de gymles? Jawel, dat kan. Bijvoorbeeld met behulp van het speciaal voor docenten ontwikkelde wintersportlesboek. Of door de Wintersport Experience te organiseren op school! Enthousiaste leerlingen schrijven zich samen met hun klasgenoten in het de Nederlandse kampioenschappen skiën en snowboarden voor schoolteams.

Wintersportlesboek

De Nederlandse Ski Vereniging heeft het docentenhandboek Wintersport@School ontwikkeld, waarmee wintersportlessen kunnen worden gegeven tijdens de gymlessen op scholen. De oefeningen zijn ontwikkeld om kinderen te laten ervaren hoe leuk en gevarieerd wintersport is! Denk aan; glijden van een helling, springen van een schans of in opperste concentratie mikken op een doel.

De lessen zijn ontwikkeld voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) van het regulier en speciaal onderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Het is een korte lessenserie die daardoor relatief eenvoudig kan worden opgenomen in het reguliere programma van de docent bewegingsonderwijs of die buitenschools kan worden aangeboden door bijvoorbeeld een combinatiefunctionaris of buurtsportcoach.

» Download hier het lesboek Wintersport@school

Wil je het boek thuis ontvangen? Vraag hem dan direct aan via sport@wintersport.nl.

NK Schoolteams

Zin om een wedstrijdje te doen? Doe dan samen met je klasgenoten mee aan de NK schoolteams ski & snowboard en neem het op tegen andere scholen uit jouw regio. Diverse skiclubs in Nederland organiseren in januari, februari en maart voorrondes van dit kampioenschap in samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging. Na het regionale toernooi (voorrondes) mogen de winnende teams door naar de landelijke finale die plaatsvindt in SnowWorld Zoetermeer.

Houd de evenementenpagina in de gaten voor data en meer informatie.

Wintersport Experience


De Nederlandse Ski Vereniging brengt met de Wintersport Experience kinderen van 6 tot 16 jaar in de gymzaal in aanraking met skiën, snowboarden, skispringen, langlaufen, curling en biatlon. Zonder sneeuw, maar mét simulatoren, ergometers, videoprojecties van helmcamerabeelden en games maken kinderen op een bijzondere en leuke manier kennis met wintersport. Alles vindt plaats onder professionele begeleiding van (top)sporters en sportleraren. Na de Wintersport Experience worden de kinderen uitgenodigd voor een kennismakingsles bij een wintersportaanbieder (vereniging of accommodatie) in de buurt. Op deze manier kunnen enthousiast geworden kinderen gebruik maken van een aantrekkelijk aanbod om bij de wintersportvereniging of -accommodatie te blijven wintersporten.

Voor wie?

De Wintersport Experience richt zich op kinderen/jongeren in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. In conditioneel en motorisch opzicht biedt de Wintersport Experience hen een uitdagende gymles. Door middel van de ‘aangepaste’ Wintersport Experience krijgen ook kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking de gelegenheid om kennis te maken met de wintersport én het wintersportaanbod bij hen in de buurt. Naast de lessen op scholen, kan de Wintersport Experience ook ingezet worden door bijvoorbeeld gemeenten, sportserviceorganisaties en sportwinkels bij open dagen, evenementen en andere gelegenheden.

Hoe aanvragen?

De Wintersport Experience is een initiatief van de Nederlandse Ski Vereniging. In samenwerking met lokale partners, zoals scholen, revalidatiecentra, gemeenten, verenigingen en skibanen, kan de Wintersport Experience worden georganiseerd. Heb je interesse of wil je meer informatie, neem dan contact op met de sportafdeling via
e-mail: sport@wintersport.nl.

Ervaringen

Directeur basisschool:

“De groepen 7 en 8 van ’t Eenspan uit Emmen hebben meegedaan aan de Wintersport Experience. Zij hebben volop genoten van het programma en kwamen in aanraking met takken van sport die ze nog niet kenden. En dat de oefeningen tijdens de introductie virtueel zijn met moderne computertechnieken spreekt de leerlingen erg aan. Ik kan wel zeggen dat het een geweldig doordacht programma is.”

Nederlandse Ski Vereniging, Roel Boekel (hoofd sport & marketing):

“Veel kinderen kennen de wintersporten alleen maar van televisie of van het weekje vakantie. Met langlaufen, skispringen en biatlon komen ze vaak helemaal niet in aanraking. Dit ondanks de vele mogelijkheden voor wintersportbeleving bij maar liefst 160 verenigingen, teams en skibanen in Nederland. Met dit project willen we daar verandering in brengen.”

Spreekbeurtpakket

Wil jij graag je spreekbeurt houden over een wintersportgerelateerd onderwerp, zoals bijvoorbeeld skiën, snowboarden of langlaufen? Klik dan op de link hieronder en download het informatiepakket voor jouw spreekbeurt!

» Download hier het complete informatiepakket.

Tip: ontvang flyers & posters

Mail naar sport@wintersport.nl en vertel ons dat je een spreekbeurt gaat houden over de wintersport. We sturen je graag een aantal flyers en posters toe die je rond kunt laten gaan in de klas of kunt ophangen. Vergeet in je mail niet je adres te vermelden!

Inspiratie voor je spreekbeurt

In het tv-programma Bijdehandjes van SBS6 geeft de jonge wintersporter Xante Bartels een spreekbeurt over haar favoriete sport: skiën.