Terugblik winter 2023/2024: zacht en sneeuwarm, behalve in het hooggebergte

Roel op 22 april 2024· 26 reacties

Winter in het hooggebergte (Serfaus), lente in de lage gebieden (Dachstein-West)
Winter in het hooggebergte (Serfaus), lente in de lage gebieden (Dachstein-West)

Je herinnert je waarschijnlijk nog wel hoe geweldig de winter 2023/2024 begon, met lage temperaturen en heel veel sneeuw begin december. Maar nog in diezelfde maand had de winter zijn kruit al bijna verschoten. Er volgde een winter die op veel plaatsen de warmste in de meetgeschiedenis zou worden. We blikken terug op hoe het zover kon komen en op de uitzonderingen die er gelukkig ook waren.

Winter van warmterecords

De Alpenwinter 2023/2024 was vooral een extreme winter in termen van warmte. Oostenrijk had de warmste februari en de op een na warmste winter in de 257-jarige meetgeschiedenis. In Zwitserland was zowel februari als de gehele winter nooit eerder zo warm, althans niet sinds het begin van de metingen in 1864 en ook in het Italiaanse Zuid-Tirol breekt deze winter een nieuw warmterecord. Sinds de metingen hier begonnen in 1850 was een winter in de hoofdstad Bozen (Bolzano) niet eerder zo warm als dit jaar. Daarmee werd de vorige recordwinter van 2006/07 nipt overtroffen. Deze afbeelding met de temperatuurafwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde in Innsbruck zegt genoeg:

Temperatuurafwijking t.o.v. het langjarig gemiddelde 1991-2020 in Innsbruck (dec-jan-feb). Bron: GeoSphere
Temperatuurafwijking t.o.v. het langjarig gemiddelde 1991-2020 in Innsbruck (dec-jan-feb). Bron: GeoSphere

Extreme verschillen tussen hoog en laag

De wind kwam deze winter vaak uit het westen tot zuidwesten, waarmee hele zachte en vochtige lucht werd aangevoerd. Die luchtstroming deed de wintersport geen goed, maar er waren ook uitzonderingen. Doordat er veel neerslag viel, kregen de hogere skigebieden heel veel sneeuw. Het bleef daar koud genoeg om het niet te laten regenen, waardoor het sneeuwdek alsmaar dikker werd. Hierdoor traden er extreme verschillen op in sneeuwhoogte (en sneeuwcondities) tussen hoge en lagere skigebieden. Beneden de 1500-1800 meter viel vaak regen en was het vaker groen dan wit; direct daarboven lag juist (veel) meer sneeuw dan gemiddeld. Over het algemeen maakte het daarbij weinig uit aan welke kant van de Alpen je zat, het beeld was vrij uniform al was het verloop van de winter per regio wel verschillend.

November-begin december: vroeg winteroffensief

Na een zonnige, warme start van de herfst sloeg de wisselvalligheid eind oktober toe. De ene na de andere herfstdepressie vuurde zijn pijlen op de Alpen af, waardoor er begin november in het hooggebergte al een dik pak sneeuw lag. Ook in de hele maand november sneeuwde het (regelmatig en veel), maar omdat het vrij zacht bleef was de sneeuw grotendeels voor de hogere gebieden. Niks mis mee natuurlijk, de winter moest immers nog beginnen en de skigebieden waren nog niet open. Terwijl het sneeuwdek hogerop alleen maar dikker werd, konden de skigebieden in de koelere fasen tussendoor voldoende kunstsneeuw spuiten. So far so good.

Zeker toen er op 1 en 2 december, precies met de start van de meteorologische winter, een gigantische dump viel tot in de dalen. Bijna het hele Alpengebied profiteerde mee waardoor het seizoen niet meer kapot leek te kunnen. Deze dump bracht zo’n 30-50 centimeter in de dalen en hogerop nog veel meer. Zelfs de Zuid-Duitse miljoenenstad München kreeg 44 cm sneeuw. De luchthaven hier moest tijdelijk worden gesloten, net als die in Innsbruck en het Kleinwalsertal was van de buitenwereld afgesloten.

Begin december: in de buurt van recordhoeveelheden

Op 4 december lag er bij het meetpunt van het Franse Ecrins-massief op 2940 meter bijna 2,7 meter sneeuw, een record sinds het begin van de metingen in 1983. Op de Pitztaler Gletscher (meetpunt op 2837m) in Oostenrijk lag bijna 2,2 meter. Slechts een keer eerder in de meetgeschiedenis (sinds 1991) lag er meer sneeuw zo vroeg in het seizoen. Naarmate december vorderde bleef de sneeuw vallen en bleven de sneeuwhoogtes in het hooggebergte extreem voor de tijd van het jaar, vooral aan de west- en noordkant van de Alpen. Skigebieden boven de 1500-1800 meter hadden medio december veel meer sneeuw liggen dan normaal in deze tijd van het jaar.

2 tot 3 keer zoveel sneeuw als normaal op 15 december 2023 in Zwitserland (whiterisk.ch)
2 tot 3 keer zoveel sneeuw als normaal op 15 december 2023 in Zwitserland (whiterisk.ch)

Medio december: het kwakkelen begint

Hoe anders was het in de lager gelegen gebieden. Tot 10 december was er nog niks aan de hand. Er lag veel sneeuw en het was vrij koud waardoor de sneeuwkanonnen een flinke buffer kunstsneeuw hadden aangelegd, maar toen kwam er belangrijk zachter weer aan en het begon te regenen. Het sneeuwdek in de dalen kreeg een flinke knauw maar overall bleven de skicondities meer dan goed. Kijk maar eens terug naar deze live-update uit SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental van 20 december.

Vlak voor de kerst kwam er een tweede warmte-offensief, het beroemde Weihnachtstauwetter diende zich aan. Dit gaf aan de noordkant van de Alpen veel regen, maar boven de 1500 meter opnieuw een vers pak sneeuw waardoor de kerstvakantie op iets grotere hoogte geweldig van start ging. Ook omdat de zon de eerste week volop scheen. De tweede week van de kerstvakantie was zacht en wisselvallig en vooral in de Franse Alpen viel er regelmatig regen.

Saalbach, 27 december 2023
Saalbach, 27 december 2023

Januari: koud intermezzo

Na de kerstvakantie brak er een duidelijk koudere fase aan. Eindelijk viel er weer sneeuw in de lagere gebieden en in de tweede week van januari beleefde de hele oostelijke Alpenhelft een droomweek met veel zon en lage temperaturen. Sommigen zullen zich de beelden van de Hahnenkamm Rennen in Kitzbühel herinneren met een zonnetje en een prachtig winterlandschap. Achteraf zou de periode 8 t/m 20 januari een van de mooiste zijn die het seizoen 2023/2024 in petto had. Ook was het een van de weinige winterse intermezzo’s deze winter.

Vanaf medio januari: zeer zacht, hogerop meer sneeuw

In de westelijke Alpen ging het half januari alweer mis met regen tot op 1800-2000 meter hoogte. Het was de voorbode van een nieuwe zeer zachte fase die eigenlijk tot half april heeft geduurd. Er viel volop neerslag waardoor de dalen groener en groener werden, maar het sneeuwdek boven de 1800-2000 dikker en dikker. Ik haalde de Pitztaler Gletscher al aan. Hier hikten de sneeuwhoogten tot diep in april (wanneer ik dit artikel schrijf) tegen recordniveau aan!

Verloop van de sneeuwhoogte op de Pitztaler Gletscher. Bron: Tiroler Wasserkraft
Verloop van de sneeuwhoogte op de Pitztaler Gletscher. Bron: Tiroler Wasserkraft

De voorjaarsvakantie was er dan ook een van alles of niets. We hadden toen een aantal live-updates. Rogier schreef over de perfecte condities in Puy Saint Vincent (F) en Eddy had het over heerlijke omstandigheden in Fiss (A). In de wat lagere skigebieden troffen Wouter (Schladming) en ikzelf (Dachstein-West) het duidelijk minder. In de tweede week van de voorjaarsvakantie waren de condities eveneens erg wisselend. Helaas zette het warme weer daarna door, waardoor eind februari de eerste (kleinere) skigebieden al moesten sluiten. Gelukkig hielden de meeste gebieden het nog een aantal weken vol.

Eindspurt voor de Zuid-Alpen

In dit hele verhaal zijn de Zuid-Alpen nog weinig besproken, doordat het weerbeeld niet heel sterk afweek van de rest, behalve dat het hier niet om grote neerslaghoeveelheden tegelijk ging. Bijna de hele winter ontbrak het aan een klassieke südstau situatie, een setting die bekendstaat als dé grote sneeuwbrenger voor de Italiaanse Alpen.

Tot 23 februari. Toen ging het roer om met een verkeersinfarct op de Brenner door zware sneeuwval waardoor vrachtwagens zich vastreden in de sneeuw. Vervolgens kregen de Zuid-Alpen de ene na de andere dump te verwerken. Begin maart raakten zijdalen van de Italiaanse Aosta-vallei ingesneeuwd; hetzelfde gebeurde met het Saastal in Zwitserland en het Franse Bonneval-sur-Arc. Ook de retour d’est was terug van weggeweest. De hele winter hadden we dit fenomeen met zware sneeuwval in de zuidwesthoek van de Alpen nog niet meegemaakt.

Van onweer tot Saharastof en terugkeer van de winter

Ook maart verliep echter zacht waardoor zich regelmatig regen tussen de sneeuwval mengde. Zelfs onweer ontbrak niet in deze eerste lentemaand. Tijdens mijn bezoek aan Val Gardena op 23 maart werd het bergstation van de Seceda getroffen door de bliksem waardoor de pendelbaan niet meer ging. Het enige dat we nog niet gezien hadden was Saharastof, maar dat zou niet lang duren. Begin april sloegen delen van de Alpen geel/bruin uit door het goedje uit de Afrikaanse woestijn. En nu, medio/eind april, als het eigenlijk niet meer hoeft, is het ineens koud en valt er veel sneeuw tot in de dalen. Daarmee is er een einde gekomen aan een bijzonder winterseizoen. De warme en vochtige winterverwachting van diverse modellen in oktober bleek aardig te kloppen.

Op naar de zomer

Ik wil iedereen bedanken voor het volgen van mijn weerberichten, ook voor de vele foto’s die jullie uit de skigebieden gedeeld hebben. Ook Henri bedank ik voor de weerberichten die hij voor rekening nam toen ik zelf in de sneeuw stond. Vanaf nu richten we ons op de zomersite bergsport.nl waar ook nog wat vernieuwingen voor aan zitten te komen. Mochten er tussentijds interessante dingen gebeuren op wintersportgebied, dan kun je die natuurlijk blijven lezen op wintersport.nl/.be. Een fijne zomer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooie samenvatting weer! @roel bedankt voor alle weerberichten deze winter! Geniet van de zomer en tot over een paar maanden weer 😎.

Bedankt voor dit seizoen Roel!
Tot in september.

Bedankt Roel, voor alle weerberichten van afgelopen winter! En tot het volgende winterseizoen!

De zuidelijke alpen hadden hun beste winter sinds jaren…

@Roel — Kunnen we deze week ook nog een weerbericht krijgen? De Dutch Week komt er nog aan, en in diverse andere oorden kan je zelfs nog skiën tot half mei, zelfs begin juni.

*bericht bewerkt door FrankieGTH op 22 apr 2024 14:45

Mooie samenvatting. Nu de zomer overleven en op naar een nieuw seizoen!

Het was weer een enerverend seizoen met de nodige tegenslagen maar ook het besef dat de skigebieden boven 1800 meter waarschijnlijk nog minstens 50 jaar door kunnen draaien als dat zelfs in zo’n boterzachte winter al lukt. Bedankt voor alle updates @Roel!

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Dankjewel Roel, mooie samenvatting.

De Gele Gentiaan had het dus goed, veel neerslag en hoog genoeg dus veel sneeuw :-)

Een heel mooie en herkenbare samenvatting!

Ik mis eigenlijk nog wel een weerupdate, die voor de meivakantie. In Val Thorens is de Dutchweek, in Tignes de family jam. In Ischgl de top of the mountain afsluiting etc etc. Wij gaan vrijdag naar Val d’Isère-Tignes en zijn vast niet de enigen die nog gaan skiën :)

Dank u voor het overzicht. Ik behoorde bij de gelukkigen. Prachtige condities gehad in Vars. en als afsluiter mooie condities na pasen in Montgenevre. 2 maal bingo geweest. Zoals gezegd, als je hoog zat dan waren het mooie condities. Volgend jaar nog niets beslist maar 1 zekerheid het zal terug hoog worden. En aan de vakantieweekkalender te zien zal het terug Frankrijk worden.

Bedankt aan het wintersporters.nl team voor het voorbije seizoen, zomaar eventjes 6 weken.
Ik kijk uit naar het verslag als weer is een dumpje valt in de zomer ;-)

Bedankt Roel voor al je werk!

Heimwee als ik dit overzicht lees. Dank voor de goede zorgen en voorspellingen dit seizoen.
Midden december kaiserwetter in SFL gehad onder super ski condities, en midden maart goede condities (uitgez dalafdalingen) in Sölden en Hochgurgl, doch wisselvalliger weer.
Nog 235 dagen en we staan terug op de latten :-)

*bericht bewerkt door StefVC op 22 apr 2024 19:03

Helaas zit het seizoen er al een maandje op voor ons. Solden, Fieberbrunn en Schruns. Dit seizoen was voor ons wel de doodsteek tov de lagere gebieden. Onder 2000m is geen optie meer (wellicht wel voor een last minute). We gaan het echt wat hogerop zoeken!

Deze week is dan weer winters koud met de hele week sneeuw.

Wat goed uitkomt, volgende week staan we op Stubaital-gletsjer!

Een heel mooie en herkenbare samenvatting!

Ik mis eigenlijk nog wel een weerupdate, die voor de meivakantie. In Val Thorens is de Dutchweek, in Tignes de family jam. In Ischgl de top of the mountain afsluiting etc etc. Wij gaan vrijdag naar Val d’Isère-Tignes en zijn vast niet de enigen die nog gaan skiën :)

DeWit1979 op 22 apr 2024 16:40

De sneeuwcondities in Tignes en Val d’Isère zijn nu mid winters. Koud en gisteren en vandaag sneeuw, maar geen grote hoeveelheden. Geen papsneeuw te bekennen hier tot nu toe.

Een heel mooie en herkenbare samenvatting!

Ik mis eigenlijk nog wel een weerupdate, die voor de meivakantie. In Val Thorens is de Dutchweek, in Tignes de family jam. In Ischgl de top of the mountain afsluiting etc etc. Wij gaan vrijdag naar Val d’Isère-Tignes en zijn vast niet de enigen die nog gaan skiën :)

DeWit1979 op 22 apr 2024 16:40

De sneeuwcondities in Tignes en Val d’Isère zijn nu mid winters. Koud en gisteren en vandaag sneeuw, maar geen grote hoeveelheden. Geen papsneeuw te bekennen hier tot nu toe.

Micko op 22 apr 2024 21:03

Klinkt goed! Bedankt! Op andere sites zag ik dat het volgende week wel erg wisselvallig wordt. Hopelijk is het zicht wel goed en zien we de zon ook nog.

Hartelijk dank team-Wintersporters, voor alle weer- en nieuwsberichten! Nu met zijn allen de zomerslaap in…

Eat, sleep, ski

Dankjewel weer voor alle weer-updates. Ik kijk nu al weer uit naar het volgende seizoen!

Bedankt Roel en Henri. Goede weerberichten en goede website

Een heel mooie en herkenbare samenvatting!

Ik mis eigenlijk nog wel een weerupdate, die voor de meivakantie. In Val Thorens is de Dutchweek, in Tignes de family jam. In Ischgl de top of the mountain afsluiting etc etc. Wij gaan vrijdag naar Val d’Isère-Tignes en zijn vast niet de enigen die nog gaan skiën :)

DeWit1979 op 22 apr 2024 16:40

De sneeuwcondities in Tignes en Val d’Isère zijn nu mid winters. Koud en gisteren en vandaag sneeuw, maar geen grote hoeveelheden. Geen papsneeuw te bekennen hier tot nu toe.

Micko op 22 apr 2024 21:03

Klinkt goed! Bedankt! Op andere sites zag ik dat het volgende week wel erg wisselvallig wordt. Hopelijk is het zicht wel goed en zien we de zon ook nog.

DeWit1979 op 22 apr 2024 22:04

Micko overdrijft soms een beetje ;-) hahahah.geintje.

Weinig sneeuw in het begin van het seizoen maar vanaf februari ging het echt los in de westelijke helft van de Pyreneeën. Omdat in Spanje de twee drukste wintervakantieperiodes in december vallen is het een zeer matig seizoen geworden. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel! Om een tekort aan sneeuw in het begin van het seizoen op te vangen is er een ambitieus plan goedgekeurd om alle sneeuwkanonnen te vervangen door die van de allernieuwste generatie. In totaal gaat het om een investering van 78 miljoen Euro bovenop het budget voor de geplande nieuwe liften in Astun, Candanchui, Cerler en Formigal. De werken starten al deze zomer en moeten voor de helft afgerond zijn tegen het nieuwe seizoen. Het tweede doel volgt het jaar daarop.

Ontzettend bedankt team wintersport! Weerberichten, sfeerimpressies, heel leuk en informatief. Al met al begint de wintersport voorpret al met jullie zo ergens vroeg oktober :) Dank dank dank!!

Paddybo

Bedankt voor de puike weerberichten!!

Bla, bla, bla.

@Roel bedankt voor de weerberichten afgelopen winter. Ik lees ze altijd met veel aandacht. Hopelijk blijf je dit nog jaren doen.

Tot over een maand of zeven als het nieuwe seizoen begint!

@Rogier ook jij bedankt voor de vele posts en berichten vanuit de Franse Alpen. Komend seizoen staat Valmeinier voor ons op de planning (Galibier-Thabor).

*bericht bewerkt door Sander82 op 27 apr 2024 08:31

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie