Live: Fiss beleeft prima start van Carnavalsweek

Eddy_Jansen op 12 februari 2024· 32 reacties

Ideale omstandigjeden in Fiss op maandagochtend. Heerlijk afdalen met het dorp Fiss op de achtergrond
Ideale omstandigjeden in Fiss op maandagochtend. Heerlijk afdalen met het dorp Fiss op de achtergrond

Op zondag waren de omstandigheden nog twijfelachtig. Maar maandagochtend scheen volop de zon en waren de sneeuwcondities fantastisch. In het dal regende het zondag licht, maar op de hoger gelegen delen viel die regen als sneeuw. En dat maakte de pistes in het Tiroolse skigebied Serfaus - Fiss - Ladis op maandagochtend tot een ideale start van een nu al heerlijke skiweek.

Rustige Frommes-abfahrt

We kiezen op onze eerste skidag in Fiss - Serfaus - Ladis voor de Frommes-abfahrt, één van de meest populaire afdalingen in het gebied. Met een lengte van meer dan 10 kilometer en een moeilijkheidsgraad van tussen ‘stevig blauw’ en ‘rood’ is deze afdaling voor de meeste skiërs goed te doen. Dat verklaart meteen de populariteit van deze piste. De Frommes-abfahrt is bijna overal breed genoeg en kent halverwege slechts één wat lastiger stuk. Maar het is op maandag vroeg best nog rustig; wij zijn met de eerste Schönjoch-gondel om kwart voor negen al boven op 2500 meter en hebben derhalve de ‘Frommes’ bijna een half uur zowat voor ons alleen. De verse sneeuw maakt het skiën super gemakkelijk en in no-time staan we weer beneden voor een volgende toer.

Redacteur Eddy Jansen heeft er zin in: fraaie omstandigheden in Serfaus-Fiss-Ladis
Redacteur Eddy Jansen heeft er zin in: fraaie omstandigheden in Serfaus-Fiss-Ladis

Logistiek ideaal

Het skigebied Serfaus - Fiss - Ladis heeft het voordeel dat het een wijd uitgestrekt gebied is. Vanuit Fiss -onze locatie deze week- kun je met drie gondels naar verschillende locaties naar boven: de gele Sommerbahn, de blauwe Moseralmbahn en de rode Schönjochbahn. Ze vertrekken allebei vanaf hetzelfde (drukste) punt van Fiss. Daar waar ook de honderden ski-lockers zijn, is het 's morgens rond negen uur even je weg zoeken in de chaos van skiërs. Maar eenmaal boven aangekomen is daar niets meer van te merken. Wachttijden bij aansluitende liften zijn minimaal; de honderden skiërs, die zich rond negen uur melden voor het vertrek beneden, verspreiden zich op hoger gelegen gedeelten weer even gemakkelijk: Serfaus - Fiss - Ladis is logistiek voor skiërs ideaal ingedeeld.

Wat een rust 's morgens vroeg op de Frommes. Alle tijd om lekker aan je techniek te werken en heerlijk te carven!
Wat een rust 's morgens vroeg op de Frommes. Alle tijd om lekker aan je techniek te werken en heerlijk te carven!

Frommes-abfahrt

Wij beperken ons op deze eerste skidag tot de Frommes-abfahrt en omliggende pistes. Morgen, dinsdag staat onze favoriete afdaling vanaf de Masner en de Pezid op het programma. De Masner en de Pezid zijn met zo’n 2800 meter het hoogste punten in het skigebied en kennen een aantal ‘snelweg’-achtige afdalingen van zo’n 5 tot 7 kilometer. De ‘Arrez Nonstop’, de 148, is één van de fijnste afdalingen vanaf de Pezid: breed als een snelweg, nooit ècht druk en je kunt er heerlijk carven. De Masner en de Pezid liggen wel in een uithoek van Serfaus en Fiss, het kost even wat uitzoekerij om er via de handigste route met de liften te komen.

Bij het vertrekpunt van de drie gondels in het centrum van Fiss -op de foto de Schönjochbahn- is het 's morgens druk. Maar daar is 'boven' weinig meer van te merken.
Bij het vertrekpunt van de drie gondels in het centrum van Fiss -op de foto de Schönjochbahn- is het 's morgens druk. Maar daar is 'boven' weinig meer van te merken.

Wintersporters, die er deze eerste Carnavalsweek zijn, vallen met hun neus in de boter: de zon gaat de komende dagen weldadig schijnen en de sneeuwcondities zijn -zeker op de hoger gelegen delen- de hele dag perfect. Als de temperatuur niet al te dramatisch gaat stijgen, worden ook voor de tweede voorjaarsvakantieweek prima condities verwacht.

Eddy_Jansen
Blogger

Plaats een reactie

Een van de mooiste gebieden, vind ik !

Een van de mooiste gebieden, vind ik !

GeJe op 12 feb 2024 21:18

2 zomers geleden zijn wij er voor het eerst geweest en afgelopen kerst voor het eerst 's winters geweest en wat mij betreft ook een van de mooiste gebieden! Volgende week naar Frankrijk maar de plannen om weer naar SFL te gaan volgende winter zijn al in de maak.

🏂

Dit jaar voor een eerste keer geweest op shortski met 4 zonovergoten ski-dagen.
Heel mooi en uitgebreid gebied, voor elk niveau zijn er tal van geschikte pistes te vinden.
Ook zijn er heel veel pistes >2000m wat een groot pluspunt is bij te warme weersomstandigheden.
Alleen zijn de meest accomodaties in Serfaus nogal aan de prijzige kant, maar je krijgt er veel voor terug.

Glide on!

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Mag ik daar de reden van weten? Ik kan wel minpunten bedenken, maar “flop” is niet iets waaraan ik denk bij SFL.

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Ook in die van mij. Het is een soort attractiepark op de berg, veel te druk, heb er in 2e helft januari soms meer dan een half uur bij de ligt moeten wachten terwijl het nog niet eens een vakantie week was. Je moet de hele dag plannen en op je horloge kijken om de drukte een beetje te vermijden. Tijdens een werkweek zit ik al veel te veel aan planningen vast, dat is wel het laatse wat ik op vakantie wil. Daarnaast lijken heel veel pistes op elkaar waardoor je minder afwisseling hebt en het gebied veel kleiner aanvoelt. Eens maar nooit weer. Er zijn zoveel gebieden die mooier, ruimer en rustiger zijn opgezet. Ik snap de hype voor dit gebied ook echt niet.

Born to Ride

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Verschil zal waarschijnlijk wel zitten in dat ik nog een kind van 8 heb dat in SFL goed uit de voeten kan in een afwisselend kindvriendelijk gebied.

🏂

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Verschil zal waarschijnlijk wel zitten in dat ik nog een kind van 8 heb dat in SFL goed uit de voeten kan in een afwisselend kindvriendelijk gebied.

Martin9 op 13 feb 2024 08:10

Juist met kinderen van die leeftijd zou ik niet naar SFL gaan. Die zijn zoveel meer gebaad bij een overzichtelijk en rustig skigebied waar ze veel meer persoonlijke aandacht krijgen en waar ze veel meer overzicht hebben. Zo zou ik mijn kind in het dagelijks leven ook veel liever naar een kleine school met kleine klassen doen dan een mega school met meer dan 1000 leerlingen en hele grote klassen.

Born to Ride

Mooi skigebied en alles is goed geregeld, m.n. voor kinderen, maar ik vond het ook erg druk (buiten de schoolvakanties met niet briljant weer). En heel veel Nederlanders.

Mr. Slow

Kom al jaren in dit gebied, zeker een mooi, uitgebreid gebied. Met kinderen is dit echt wel een gebied om naartoe te gaan. Dit is super goed geregeld, zowel de skilessen, de kinderalmen in zowel Serfaus als Fiss, eventueel gezamenlijke lunch en kinderopvang.
Wat mij wel opvalt is dat de drukte dit jaar enorm is toegenomen. Viel het tijdens de kerstvakantie nog mee, vorige wk was er een dag dat je in de ochtend bij iedere lift wel moest wachten. Even wachten is prima, maar bij iedere lift was toch wel een tegenvaller. Bleek dat zowel een gedeelte van Duitsland als Oostenrijk al vakantie hadden. Kennelijk waren ze allemaal naar dit gebied gekomen.
Op een zaterdag waren laatst zoveel bussen met dagjesmensen dat het in de ochtend bij de gondel enorm druk was en dat menig dagjesmensen met de auto niet meer konden parkeren.
Ons voordeel is dat wij vaak maar 1 of 2 dg bier skiën en daarna weer een andere gebied. Dan blijft t te overzien. En ja, ik vind het nog steeds een mooi gebied, maar op deze manier prijst men zich wel uit de markt.
Een tip, in de zomer is het overigens nog steeds een prima gebied. Vooral bij het bikepark heerst er dan een lekker sfeertje.

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Wij zijn een paar jaar geleden in Serfaus geweest. De kinderen zaten toen nog op les en die vonden het geweldig. Elke dag eten met het klasje in het speciale kinderrestaurant met keuze uit maaltijden! Nu zijn ze ouder en willen kilometers maken. Korte wachttijden bij de lift tellen dan zwaarder dan kipnuggets.

Ontzettend druk (en dat ultra laagseizoen), een aantal pistes ligt dwars op de berg en de 30cm sneeuw die halverwege de week viel, was na een dag al spoorloos verdwenen.

Blij te lezen dat meer mensen dit gebied niet geweldig vinden. Verblijf zelf ieder jaar een week in het dorpje Pfunds. Hier vind je nog goedkope ruime appartementen. En kies dan veelal voor de gondel in Samnaun om zo zonder drukte in Ischgl te komen. Of ga naar Nauders bij minder mooi weer. Of naar de kaunerthaler gletsjer voor rust en top condities. Maar iedere keer als ik me laat verleiden om het gebied van SFL te bezoeken denk ik, wat doe ik hier. Vreselijk druk en minder goed geprepareerde pistes.
Voor mij blijft dit een overgewaardeerd gebied.

30 cm sneeuw die binnen een dag weg was, dat ligt vast aan het skigebied… nog nooit zo’n vreemde argumentatie gehoord. Kom al denk ik 15-20 jaar in Serfaus, het klopt het is drukker geworden, maar zodra je het gebied in gaat vind je ze niet weer terug. Lange wachttijden voor mij zijn 5 minuten, maar hooguit bij een enkele lift/knooppunt. Gemiddeld heeft Serfaus bredere pistes dan andere gebieden. De laatste 10 jaar zijn wij er altijd in de voorjaarsvakantie. Het ligt op een Zuid plateau, gemiddeld is het er wat warmer en vaker mooier weer. De pistes blijven op het onderste deel vd dalafdaling in ladis, fiss en serfaus na er altijd prima bij. Ook al is het soms warm. En dat het niet overzichtelijk is betwist ik echt. Maar als je er vaker komt dan ken je het gebied ook uit je hoofd.

30 cm sneeuw die binnen een dag weg was, dat ligt vast aan het skigebied… nog nooit zo’n vreemde argumentatie gehoord. Kom al denk ik 15-20 jaar in Serfaus, het klopt het is drukker geworden, maar zodra je het gebied in gaat vind je ze niet weer terug. Lange wachttijden voor mij zijn 5 minuten, maar hooguit bij een enkele lift/knooppunt. Gemiddeld heeft Serfaus bredere pistes dan andere gebieden. De laatste 10 jaar zijn wij er altijd in de voorjaarsvakantie. Het ligt op een Zuid plateau, gemiddeld is het er wat warmer en vaker mooier weer. De pistes blijven op het onderste deel vd dalafdaling in ladis, fiss en serfaus na er altijd prima bij. Ook al is het soms warm. En dat het niet overzichtelijk is betwist ik echt. Maar als je er vaker komt dan ken je het gebied ook uit je hoofd.

Frank72 op 13 feb 2024 10:25

Als je altijd naar hetzelfde gebied gaat heb je natuurlijk weinig vergelijkingsmateriaal. Zelf heb ik veel verschillende gebieden bezocht en dan springt SFL er op een aantal vlakken gewoon echt negatief uit. De pistes in SFL zijn ook zeker niet bovengemiddeld breed. Ook vond ik het door het hele gebied een mierennest, buitenom de dalliften vallen de wachttijden mee, dat komt doordat veel liften een enorme capaciteit hebben, welke vervolgens maar 1 of 2 pistes bedienen waardoor het op die pistes gewoon erg druk is. Als je al 30 jaar niet anders gewend bent snap ik dat je het een prima gebied kunt vinden, maar dat kan ook door gebrek aan vergelijkingsmateriaal komen.

Born to Ride

Op zich best mooi gebied, maar idd vrij druk (erg druk in de ochtend bij het dalstation) is de ervaring. En als ik mij niet vergis liggen veel hellingen op het zuiden (behalve de nordseite) en is het vanaf begin maart toch echt veel waterskieen.

Liften zijn modern en snel. Lockers zijn ook goed geregeld. Hexenalm in Fiss is ook leuk (voor een keer).

Ik ben al meerdere jaren in SFL geweest en hierbij zowel in Serfaus als Fiss verbleven.
In Serfaus verspreid de drukte zich sneller als in Fiss is mijn ervaring.
Ik vind het inderdaad een drukker gebied maar heb dit niet als hinderlijk ervaren.
In gebieden als Sankt Anton, Sölden, Ischgl en zeker Mayrhofen heb ik drukte als storend ervaren.
Daarbij heeft ieder gebied wel zijn voor en nadelen en dat is de reden dat ik vaak afwissel tussen de grotere gebieden in Oostenrijk.

Aan de beroerde pistenpreparatie ligt dat…

Ben er in de 3e week van januari geweest, heb er gemengde gevoelens over. Ik vond de pistes overal vrij kort, apres-ski was aardig (Fiss), maar als ik dit vergelijk met een gebied als Sölden dan zal ik niet meer gauw teruggaan naar SFL.

Ook vond ik het door het hele gebied een mierennest, buitenom de dalliften vallen de wachttijden mee, dat komt doordat veel liften een enorme capaciteit hebben, welke vervolgens maar 1 of 2 pistes bedienen waardoor het op die pistes gewoon erg druk is.

Matthias123 op 13 feb 2024 10:34

Welke bedoel je dan?
Masnerkopfbahn - 4 afdalingen
Arrezjochbahn - 4
Pezidbahn - 3
Moos/Scheid itt - 5
Lazid/-Lawensbahn - 9
Obere Scheidbahn - 5
enzovoorts

Probleem wat ik vaak heb terug zien komen is dat veel skiërs altijd de meest voor de hand liggende route pakken en daardoor met de meute mee skiën. Bijvoorbeeld; ALTIJD de (oude) Komperdellbahn, terwijl je bij de Alpkopfbahn zo door kan lopen.
Altijd via Planseggbahn > Piste 110 naar de Scheidbahn, terwijl Lazidbahn + 124 je geen kip tegenkomt.
Altijd zo snel mogelijk naar Masner willen, om dan bij de Pezid- Arrezjoch- en Masnerkopfbahn de hele ochtend in de rij te staan.
Als je eenmaal door hebt hoe de meute skiet, zul je je verbazen over de relatieve rust in bepaalde delen van het gebied. Nu heb ik het voordeel gehad dat ik er een heel seizoen zat, maar deze kennis kun je al na een paar dagen opdoen als je oplet.

Wie absolute rust wil, zit hier inderdaad niet goed. Daarvoor kan ik de Ortler Ski Arena aanbevelen :)
Feit is dat SFL een erg divers gebied is en oprecht een van de meest uitdagende qua aantal zwarte, echt steile pistes.

*bericht bewerkt door Jesper op 13 feb 2024 11:15

Gang is alles

Ook vond ik het door het hele gebied een mierennest, buitenom de dalliften vallen de wachttijden mee, dat komt doordat veel liften een enorme capaciteit hebben, welke vervolgens maar 1 of 2 pistes bedienen waardoor het op die pistes gewoon erg druk is.

Matthias123 op 13 feb 2024 10:34

Welke bedoel je dan?
Masnerkopfbahn - 4 afdalingen
Arrezjochbahn - 4
Pezidbahn - 3
Moos/Scheid itt - 5
Lazid/-Lawensbahn - 9
Obere Scheidbahn - 5
enzovoorts

Probleem wat ik vaak heb terug zien komen is dat veel skiërs altijd de meest voor de hand liggende route pakken en daardoor met de meute mee skiën. Bijvoorbeeld; ALTIJD de (oude) Komperdellbahn, terwijl je bij de Alpkopfbahn zo door kan lopen.
Altijd via Planseggbahn > Piste 110 naar de Scheidbahn, terwijl Lazidbahn + 124 je geen kip tegenkomt.
Altijd zo snel mogelijk naar Masner willen, om dan bij de Pezid- Arrezjoch- en Masnerkopfbahn de hele ochtend in de rij te staan.
Als je eenmaal door hebt hoe de meute skiet, zul je je verbazen over de relatieve rust in bepaalde delen van het gebied. Nu heb ik het voordeel gehad dat ik er een heel seizoen zat, maar deze kennis kun je al na een paar dagen opdoen als je oplet.

Wie absolute rust wil, zit hier inderdaad niet goed. Daarvoor kan ik de Ortler Ski Arena aanbevelen :)
Feit is dat SFL een erg divers gebied is en oprecht een van de meest uitdagende qua aantal zwarte, echt steile pistes.

Jesper op 13 feb 2024 11:14

Zoals ik eerder al aangaf, je bent de hele dag aan het plannen wat je op welk moment wel en niet moet doen. Op afwijkende tijden eten, op bepaalde tijdstippen bepaalde plaatsen en liften vermijden etc, dat is gewoon niet mijn ding en daarbij gewoon algemeen heel veel mensen in het gebied. Voor sommige mensen prima, voor mij niet en daarom vind ik het gewoon een flop gebied. En doordat veel afdalingen parallel naast elkaar liggen en veel op elkaar lijken vind ik het juist geen heel erg divers gebied.

En voor Oostenrijkse begrippen heb je inderdaad wel wat uitdagende zwarte pistes, Franse gebieden te over met een hoop meer uitdaging wat dat betreft.

Born to Ride

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Verschil zal waarschijnlijk wel zitten in dat ik nog een kind van 8 heb dat in SFL goed uit de voeten kan in een afwisselend kindvriendelijk gebied.

Martin9 op 13 feb 2024 08:10

Juist met kinderen van die leeftijd zou ik niet naar SFL gaan. Die zijn zoveel meer gebaad bij een overzichtelijk en rustig skigebied waar ze veel meer persoonlijke aandacht krijgen en waar ze veel meer overzicht hebben. Zo zou ik mijn kind in het dagelijks leven ook veel liever naar een kleine school met kleine klassen doen dan een mega school met meer dan 1000 leerlingen en hele grote klassen.

Matthias123 op 13 feb 2024 08:14

Wat betreft school ben ik het met je eens. Mijn zoon zit hier in het dorp op een schooltje met 150 leerlingen en kleine klasse en dat bevalt inderdaad heel goed.

Maar het ging over SFL… Ten eerste is alles op kinderen afgestemd, de skischolen, de kinderlandjes en het vertrekpunt en van de klasjes. Aangezien mijn zoon zijn 4e week ging skien gingen ze meteen de pistes op en zat hij niet vast in het kinderland. Afgelopen kerst was het wat mij betreft erg goed te doen. De condities waren uitstekend en onze zoon heeft 3 dagen goede les gehad van een serieuze dame die alles goed leek over te brengen op het klasje, het groepje was eerst veel te groot maar er werden er 3 in een andere klas gezet waardoor er 9 overbleven, nog steeds niet klein maar juf had het goed onder controle en hij heeft wel dingen geleerd. Daarna konden we heerlijk met z’n 3en skiën in een gebied met veel makkelijke pistes. Wellicht hadden we geluk met de drukte want het was de hele week overzichtelijk en rustig. Alleen bij de lift in fiss is het 's ochtends erg druk maar gelukkig zaten wij in Serfaus. De dalafdaling als de klasjes stoppen is ook iets wat je zou kunnen vermijden als je het te druk vind.

Ik las ook nog ergens een argument over tijden kiezen om te eten en plannen… Ook geen last van gehad. Elke dag rond 13u willekeurige restaurants binnengestapt en overal was plek. Elke dag weer. 's avonds in Serfaus daarintegen was reserveren wel noodzakelijk bij veel tenten. En plannen van afdalingen doe ik echt nooit. Ik begin ergens en zie het wel aan de hand van de borden onderweg.

Ik heb inmiddels best wat gebieden gezien buiten de vakanties zonder kinderen en nu 4 x in vakantie met kind maar SFL is mij toch erge goed bevallen.

Maar gelukkig heeft ieder zo zijn eigen wensen…

🏂

Opmerkelijk, Serfaus staat in mijn flop 5.

DrPhil op 13 feb 2024 01:46

Ook in die van mij. Het is een soort attractiepark op de berg, veel te druk, heb er in 2e helft januari soms meer dan een half uur bij de ligt moeten wachten terwijl het nog niet eens een vakantie week was. Je moet de hele dag plannen en op je horloge kijken om de drukte een beetje te vermijden. Tijdens een werkweek zit ik al veel te veel aan planningen vast, dat is wel het laatse wat ik op vakantie wil. Daarnaast lijken heel veel pistes op elkaar waardoor je minder afwisseling hebt en het gebied veel kleiner aanvoelt. Eens maar nooit weer. Er zijn zoveel gebieden die mooier, ruimer en rustiger zijn opgezet. Ik snap de hype voor dit gebied ook echt niet.

Matthias123 op 13 feb 2024 08:09

Dan hebben wij geluk gehad (laatste WE van januari), nergens substantieel moeten wachten, tenzij misschien aan de Schöngampbahn waar zowat alles van die kant van FISS samenkomt + start Frommesabfahrt (verderop bij de Almbahn of Zwölferbahn kon je de lift telkens gewoon inskiën).

Sorry: op de Masnerkopfbahn moesten we wel telkens 10 a 15 minuten aanschuiven omdat het te warm was en de pistes er daar zo goed bijlagen dat iedereen erheen wou. Maar ik heb zo goed genoten dat ik dat al bijna vergeten was (en heb, genietend van de zon, met plezier deze lift 5x achtereen genomen om alle afdalingen te kunnen doen).

Verder meer dan genoeg variatie ervaren, ook qua uitzichten.
De alm bij FISS is toch heel iets anders dan het deelgebied Masner boven Serfaus, zowel qua piste / off-piste beleving als qua uitzichten.
Wel: het aantal pistes tussen de bomen is misschien wat beperkter als dat je ding is.

*bericht bewerkt door Vivace op 13 feb 2024 12:23

Glide on!

@Vivace, 10 a 15m eind januari valt bij mij in de categorie 🥴. Het meest irritant vond ik de dwarsliggende pistes en de zeer matige pistepreparatie.

30 cm sneeuw die binnen een dag weg was, dat ligt vast aan het skigebied… nog nooit zo’n vreemde argumentatie gehoord. Kom al denk ik 15-20 jaar in Serfaus, het klopt het is drukker geworden, maar zodra je het gebied in gaat vind je ze niet weer terug. Lange wachttijden voor mij zijn 5 minuten, maar hooguit bij een enkele lift/knooppunt. Gemiddeld heeft Serfaus bredere pistes dan andere gebieden. De laatste 10 jaar zijn wij er altijd in de voorjaarsvakantie. Het ligt op een Zuid plateau, gemiddeld is het er wat warmer en vaker mooier weer. De pistes blijven op het onderste deel vd dalafdaling in ladis, fiss en serfaus na er altijd prima bij. Ook al is het soms warm. En dat het niet overzichtelijk is betwist ik echt. Maar als je er vaker komt dan ken je het gebied ook uit je hoofd.

Ik ski daarnaast in Iscghl, ben meerdere malen in St Anton geweest, Zillertal Arena, ( Zell Am Ziller, Konigsleiten, Gerlos) Obertauern, Solden, Damuls, Kleinwalsertal. Dus durf te stellen dat ik best wel wat skigebieden heb gezien en ook zeker vergelijk kan maken.

Frank72 op 13 feb 2024 10:25

Als je altijd naar hetzelfde gebied gaat heb je natuurlijk weinig vergelijkingsmateriaal. Zelf heb ik veel verschillende gebieden bezocht en dan springt SFL er op een aantal vlakken gewoon echt negatief uit. De pistes in SFL zijn ook zeker niet bovengemiddeld breed. Ook vond ik het door het hele gebied een mierennest, buitenom de dalliften vallen de wachttijden mee, dat komt doordat veel liften een enorme capaciteit hebben, welke vervolgens maar 1 of 2 pistes bedienen waardoor het op die pistes gewoon erg druk is. Als je al 30 jaar niet anders gewend bent snap ik dat je het een prima gebied kunt vinden, maar dat kan ook door gebrek aan vergelijkingsmateriaal komen.

Matthias123 op 13 feb 2024 10:34

Dit berust op jouw aanname. Daarnaast schrijf ik 15-20 jaar, die 30 jaar fantaseer je er bij?

*bericht bewerkt door Frank72 op 13 feb 2024 14:55

Over twee weken weer naar SFL, deze keer vanuit Ladis. Vorige keer (2019) in Serfaus gezeten, drukte bij de lift kan ik me niet meer heugen (week voor de carnaval), behalve toen enkel de Komperdell open was ivm te harde wind.
Zowel in Zillertal Arena, Skicircus, Zillertal3000 als Skiwelt veel meer/vaker bij de liften moeten wachten.

Moet zeggen dat ik de liften in SFL wel wat aan de oude kant vond vergeleken met bijv. het Skicircus. De nieuwe Komperdell gaat vast helpen bij dat beeld, maar erg snel gaan ze niet.

De Metro in Serfaus is dan wel een mooie toevoeging voor het autovrij houden van het dorp.

Ik lees hierboven matige piste preparatie; waaruit blijkt of een piste matig of goed is geprepareerd?

Over twee weken weer naar SFL, deze keer vanuit Ladis. Vorige keer (2019) in Serfaus gezeten, drukte bij de lift kan ik me niet meer heugen (week voor de carnaval), behalve toen enkel de Komperdell open was ivm te harde wind.
Zowel in Zillertal Arena, Skicircus, Zillertal3000 als Skiwelt veel meer/vaker bij de liften moeten wachten.

Moet zeggen dat ik de liften in SFL wel wat aan de oude kant vond vergeleken met bijv. het Skicircus. De nieuwe Komperdell gaat vast helpen bij dat beeld, maar erg snel gaan ze niet.

De Metro in Serfaus is dan wel een mooie toevoeging voor het autovrij houden van het dorp.

Ik lees hierboven matige piste preparatie; waaruit blijkt of een piste matig of goed is geprepareerd?

KartorNL op 13 feb 2024 16:23

Huh, oude liften? Bijna alle liften in SFL zijn koppelbaar en hebben voor een groot deel dezelfde (maximum) snelheid als het gros van de liften in SHLF. Wellicht gemiddeld genomen een wat ouder bouwjaar in SFL, maar dat doet niets af aan de daadwerkelijke snelheid waarop de liften draaien. Die zal namelijk in veel gevallen gelijk zijn in beide gebieden.

Gang is alles

Oude liften herken ik niet. Een aantal gondels zijn wel ouder, maar daar zit de vertraging niet echt in, deze lopen over het algemeen goed door. De drukte valt mij vanaf dit jaar op, al die jaren daarvoor nooit ervaren.
Weet niet wanneer dit was dat er 30cm sneeuw in een dag weg was, maar op de Sonnebahn lag half april vorig jaar nog sneeuw. Een baan die constant in de zon ligt en waar erg druk geskied wordt. Hele dag door ‘begin-klasjes’.
Wel is het zo dat in SFL de skikanonnen t/m 20 februari ingezet mogen worden, daarna moet t toch echt van de natuur komen en/of van de sneeuw dat er ligt.
Ik ga over 4 wk weer die kant op, geen vakanties in NL of de landen om ons heen, benieuwd hoe het dan met de drukte is.

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Vraag me af hoe dat werkt met: het is drukker dan ooit. Buiten de voorjaarsvakanties kan ik me daar nog iets bij voorstellen maar tijdens lijkt het mij dat het elk jaar helemaal volgeboekt is. Enige wat veranderd kan zijn is: In één jaar tijd ontzettend veel accomodaties bijgekomen of elke dag bussen vol dagskiers

Vraag me af hoe dat werkt met: het is drukker dan ooit. Buiten de voorjaarsvakanties kan ik me daar nog iets bij voorstellen maar tijdens lijkt het mij dat het elk jaar helemaal volgeboekt is. Enige wat veranderd kan zijn is: In één jaar tijd ontzettend veel accomodaties bijgekomen of elke dag bussen vol dagskiers

Marieke op 13 feb 2024 19:03

Er kunnen bijvoorbeeld ook veel meer mensen in de dalen accomodaties boeken en iedere dag de berg op rijden. Landeck is bijvoorbeeld een aardige stad met behoorlijk wat accomodaties.

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie