De seizoensverwachtingen voor de winter 2023/2024

Roel op 20 oktober 2023· 9 reacties

Krijgen we eindelijk weer een sneeuwrijke winter?
Krijgen we eindelijk weer een sneeuwrijke winter?

De Gele Gentiaan, het inmiddels beroemde plantje, heeft gesproken: we krijgen een sneeuwrijke winter in 2023/2024! Maar wat zeggen de echte weercomputers over de komende winter? Dit zijn de officiële seizoensverwachtingen voor 2023/2024.

Grootschalige luchtdrukverdeling

We beginnen met de grootschalige luchtdruksituatie deze winter. Het Europese model (ECMWF) geeft hieronder de verwachte luchtdrukafwijking (dus niet de temperatuur), gemiddeld over de wintermaanden december, januari en februari. Hieruit is een beeld te schetsen van de overheersende windrichting in Europa. Je ziet dat de verwachte luchtdruk boven West- en Noord-Europa lager is dan normaal, wat duidt op bovengemiddeld veel wind uit het zuidwesten, relatief zacht weer en wisselvalligheid. Vorig jaar zag deze verwachtingskaart er heel anders uit met juist veel geel en oranje. Oftewel toen werd veel meer hogedruk met rustig, vrij zonnig weer voorzien. Die prognose is uitgekomen.

null

Verder hebben we te maken met een versterkende El Nino-fase die tijdens het winterseizoen zijn hoogtepunt zal bereiken. El Nino betekent een hogere zeetemperatuur voor de kust van Zuid-Amerika, wat een grote impact heeft op het weer in Noord- en Zuid-Amerika en wereldwijd voor een iets hogere temperatuur zorgt. Op het weer in Europa is de invloed verder marginaal. Het betekent niet dat er geen invloed is, alleen is het veel moeilijker om een betrouwbaar signaal te vinden. Er zijn teveel andere factoren en we liggen simpelweg te ver van het brongebied.

ECMWF: zacht, mogelijk sneeuwrijk voor het zuiden

We gaan terug naar het Europese model, want dat produceert ook maandverwachtingen voor de temperatuur en neerslag. De temperatuurberekeningen voor december t/m maart zijn op het eerste oog weinig winters. Alle maanden verlopen duidelijk warmer dan normaal en dat in bijna heel Europa. Februari spant de kroon met 1-2 graden warmer weer dan gemiddeld.

Dat is echter het halve verhaal, want het Europese model voorziet normale tot duidelijk hogere neerslaghoeveelheden. Vooral in de Zuid-Alpen en dat biedt de nodige kansen. Het bevestigt de zuidwestenwind als overheersende windrichting, wat gunstig is voor het laten ontwikkelen van Genuadepressies en südstau-situaties. Die kunnen voor veel sneeuw zorgen in de Italiaanse en (zuidelijke) Franse Alpen, mits het tijdens die neerslag even wat kouder is. Daarbij komt dat het tijdens een flinke südstau door neerslagafkoeling makkelijk tot in de dalen kan sneeuwen. Voor de Noord-Alpen tendeert deze ontwikkeling eerder naar hogere sneeuwgrenzen, doordat het hier aan stuwing ontbreekt en de föhn kan doorbreken.

Nu kwam er begin oktober een zeer sneeuwrijke winterverwachting voor de Noord-Alpen langs op severe-weather.eu, eveneens gebaseerd op het Europese model. Het kan aan mij liggen, maar die kaarten heb ik niet kunnen terugvinden/reproduceren.

CFSv2: zacht en zeer wisselvallig

Het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gebruikt het Coupled Forecast System (CFSv2) voor seizoensberekeningen. Vorig jaar was het model - net als de andere lange termijnmodellen - zeer accuraat voor wat betreft de hoge temperaturen, maar met de neerslag was het model te scheutig. Nu berekent het model opnieuw een relatief zachte winter. Alle wintermaanden verlopen 1 tot 2 graden zachter dan het langjarig gemiddelde.

Temperatuurafwijking CFSv2 per maand
Temperatuurafwijking CFSv2 per maand

De neerslagverwachting van CFSv2 is veel grilliger. December verloopt nog relatief normaal, maar januari, februari en maart zijn natter dan normaal. Vooral in de Noord-Alpen. Maart is uitgesproken nat in bijna heel Midden- en Zuid-Europa. De combinatie van zacht weer en neerslag in de Noord-Alpen wijst op zuidwestenwinden met enkele actieve warmtefronten. De ervaring leert dat dit soort fronten veel regen, maar ook heel veel sneeuw kunnen opleveren. De winter 2017/2018 is daar een goed voorbeeld van. Zachte fasen tussendoor kunnen ook verklaren waarom de gemiddelde temperatuur hoger uitvalt.

En het warme zeewater?

Dan het zeewater. De Middellandse Zee is met 22-24 graden momenteel nog 3 tot 5 graden warmer dan het langjarig gemiddelde (1982-2011); ook de Atlantische Oceaan voor de kust van Frankrijk en Spanje is warmer dan normaal. Dat danken we aan de lange, hete zomer die tot in oktober heeft voortgeduurd. Voor de kust van Triëst lag de zeewatertemperatuur begin oktober nog op een recordniveau van 23 graden, een waarde die normaal is voor augustus. Water koelt veel langzamer af dan land, waardoor het effect lang kan na-ijlen. Bijvoorbeeld in de vorm van heftige buien in het najaar, maar ook aan het begin van de winter. Warm water kan de neerslagintensiteit nog lange tijd stimuleren.

null

De zeewatertemperatuur bij Triëst lag begin oktober op recordniveau (Bron: ARPA FVG)
De zeewatertemperatuur bij Triëst lag begin oktober op recordniveau (Bron: ARPA FVG)

Zo’n plas warm water voor de deur betekent niet dat het automatisch vaker zal regenen dan sneeuwen. De temperatuur in de Alpendalen is min of meer losgekoppeld van wat er zich afspeelt in zee, oftewel de watertemperatuur heeft weinig invloed op de sneeuwvalgrens. ‘Als het water nog warm is, moeten we ons eerder zorgen maken of skigebieden en dorpen de hoeveelheden sneeuw wel aankunnen’, aldus de Oostenrijkse meteoroloog Johannes Vergeiner die ik deze zomer interviewde over dit onderwerp. Voor wie meer wil weten over klimaatverandering en winterweer, dit artikel verschijnt in Wintersport Magazine nummer 58 dat begin december uitkomt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.

Conclusie

Als we afgaan op de rekenbreinen van de grote weercomputers is de kans groot dat we een zachte winter krijgen. Zowel ECMWF als CFSv2 gaat uit van duidelijk hogere temperaturen dan gemiddeld. De berekeningen van het German Climate Forecast System (GCFS) en het International Research Institute for Climate & Society (IRI) - twee andere computers - sluiten hierop aan en van de aanzwellende El Nino hoeven we geen afzwakkend effect te verwachten.

Toch is er perspectief omdat vrijwel alle modellen over het hele seizoen meer dan genoeg neerslag berekenen, in tegenstelling tot 2022/2023. Die neerslag moet alleen op goede (koudere) momenten vallen, dan wel tijdens een flinke süd-, west- of nordstau. Het enige buitenbeentje in de seizoensberekeningen is het Canadese CanSips-model. Dat berekent voor januari en februari duidelijk kouder weer dan normaal én veel neerslag. Een droomscenario dat eerder onwaarschijnlijk lijkt, maar natuurlijk niet kan worden uitgesloten. Ondanks dat de seizoensverwachtingen vorig jaar goed scoorden, halen deze nog lang niet het niveau van een normale weersverwachting en worden ze tussentijds nog weleens bijgesteld. Verder is het heel interessant wat de toekomst gaat brengen, want de eerste machine learning AI-weermodellen doemen nu op voor de reguliere weersverwachtingen. De eerste signalen zijn ronduit veelbelovend. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hebben we hier ook een vergelijk met de voorspellingen en uiteindelijke situatie van de modellen? Ben benieuwd hoe vaak ze het goed/ fout hadden.

Laat ons bidden dat de Canadezen gelijk hebben, ik wil dit jaar skiën in België.

Hoi Roel, kan je iets meer vertellen over de AI-weermodellen? Zijn dit aparte modellen? Ik had eigenlijk verwacht dat alle grote weermodellen al in enige mate gebruik maken van AI in hun modellen.

Voor Nederland is het dus ook wel duidelijk. Weer 5 maanden herfst en grijze treurnis ohne ende. Gelukkig wel de wind in de goede hoek en relatief zacht weer. Op naar de lente :)

Voor de Alpen wel gunstig als er veel sneeuw gaat vallen. Dat het niet te koud wordt is toch we een trend die elk jaar terugkomt

Not all who wander are lost

Hoi Roel, kan je iets meer vertellen over de AI-weermodellen? Zijn dit aparte modellen? Ik had eigenlijk verwacht dat alle grote weermodellen al in enige mate gebruik maken van AI in hun modellen.

Tims op 20 okt 2023 09:55

Ik zou hier ook graag wat meer over weten - er is veel onderzoek over gepubliceerd maar ik kan dit moeilijk vertalen naar hoe het in de praktijk word toegepast of zal worden toegepast.

Grutzi

Te veel sneeuw, goh dat zou nog eens een bijzonder scenario zijn! Ergens lijkt me dat natuurlijk heerlijk, vooral als dat ook hier in Nederland gebeurt. Maar misschien moet ik maar gewoon blij zijn met mooie witte pistes en dalen en niet te veel wensen verder :-)

Jarred.

Hebben we hier ook een vergelijk met de voorspellingen en uiteindelijke situatie van de modellen? Ben benieuwd hoe vaak ze het goed/ fout hadden.

Tiny-M op 20 okt 2023 08:50

@Tiny-M ik heb geen totaaloverzicht, maar in het jaarlijkse topic blik ik wel altijd even terug op de prestaties het jaar ervoor. CFSv2 doet het bv. al 3 jaar redelijk goed. ECMWF was in 2021/2022 zowel qua temperatuur als neerslag accuraat.

Over AI. Normale weermodellen maken verwachtingen op basis van wiskundige/natuurkundige principes, terwijl machine learning modellen worden gevoed met historische weersinformatie. Deze modellen analyseren talloze eerdere situaties en de daaropvolgende veranderingen. Op basis van historie kunnen ze dus voor iedere gegeven situatie een nieuwe verwachting maken.

*bericht bewerkt door Roel op 20 okt 2023 12:20

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dit soort langetermijns voorspellingen zijn natuurlijk onbetrouwbaar en bieden niet al te veel houvast. Maar als het positief nieuws is, dan is is het natuurlijk waar en klopt het wel allemaal. Ik laat dit bericht dus even links van me liggen, los van het Canadese model :)

*bericht bewerkt door AMONIVES op 21 okt 2023 07:09

''Powder to the people''

Hebben we hier ook een vergelijk met de voorspellingen en uiteindelijke situatie van de modellen? Ben benieuwd hoe vaak ze het goed/ fout hadden.

Tiny-M op 20 okt 2023 09:50

De National Weather Service (NWS) in de Verenigde Staten geeft elk jaar seizoensvoorspellingen uit. Een maatstaf die wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van deze voorspellingen te beoordelen, is de Heidke Skill Score. Deze score meet hoe goed een voorspelling het doet in vergelijking met een willekeurige voorspelling. Met een score van 0 die aangeeft dat de voorspelling niet beter is dan wat verwacht zou worden door toeval, en een score van 100 die een perfecte voorspelling aangeeft, en een score van -50 wat de slechts mogelijke voorspelling zou zijn.

Hier is een overzicht van de Heidke Skill Scores voor temperatuur en neerslagvoorspellingen over de afgelopen 10 jaar van de maanden December, Januari en Februari:

Jaar Temperatuur Neerslag
2023 29.74 9.05
2022 17.67 13.15
2021 -17.89 -0.22
2020 44.61 20.04
2019 -24.57 7.97
2018 25.65 23.06
2017 30.60 7.33
2016 44.61 -6.03
2015 38.36 3.88
2014 1.72 10.13

Hier kunnen we een aantal dingen uit opmerken:

  1. De scores fluctueren aanzienlijk van jaar tot jaar
  2. Over het algemeen lijken de scores voor temperatuurvoorspellingen hoger te zijn dan voor neerslagvoorspellingen, wat kan suggereren dat het voorspellen van temperaturen wellicht nauwkeuriger is
  3. In sommige jaren, zoals 2021 en 2019, zijn de scores negatief, wat aangeeft dat de voorspellingen in die jaren slechter presteerden dan willekeurige voorspellingen

Mocht je hier meer over willen lezen, zie hier:

https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/verificatio… https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/predictions/long_rang…

*bericht bewerkt door luuk777w op 22 okt 2023 00:35

Wintersport, het beste wat er is.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie