Laatste update: 8 jun 2021

Er worden voortdurend nieuwe producten toegevoegd én geupdate op ons materiaal platform.

Laatst toegevoegd

Backprotectors

null

De helm mag tegenwoordig ingeburgerd zijn, maar de backprotector is dat nog niet. En dat is jammer want deze kunnen je tegen ernstig rugletsel beschermen. Niet zo heel lang geleden was het ook wel logisch dat de backprotectors snel in de kast verdwenen, want ze zaten ook echt niet lekker. Alleen als ze verplicht waren bij wedstrijden of trainingen werden ze gedragen. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen. Veel moderne backprotectors voel je niet als je ze aan hebt en ze beschermen beter dan ooit.

Voor wie

Een backprotector bij wintersporten, is dat nodig? Hier kun je een aardige discussie over hebben. Bij wedstrijd-skiërs en wedstrijdtrainingen bij officiële skischolen zijn backprotectors verplicht. In snowparks en bij skicross is het heel verstandig om er een te dragen, net als bij off-piste skiën/boarden waar je nooit zeker weet wat er onder de sneeuw kan liggen bij een val. Maar ook gewoon op de piste kan een backprotector je voor erger letsel beschermen bij een val of botsing. Kortom zo’n protector is nuttig voor iedereen die kans maakt op serieuze vallen, en dat is toch eigenlijk iedereen die zich op de pistes begeeft?

Hardshell versus softshell

Er bestonden lange tijd twee type backprotectors, de zogenaamde hard- en softshell. Zoals de naam al zegt biedt de ene een harde schaal als bescherming terwijl de andere juist van een soepele en zachte materie is gemaakt. Zoals te verwachten bieden de hardshells een betere bescherming dan de zachte, maar daarentegen bieden de zachte backprotectors een veel hoger draagcomfort. Met de komst van moderne materialen zoals bijvoorbeeld D3O heeft men een geweldige tussenweg gevonden. Dit materiaal is soepel als je het draagt en wordt keihard bij een harde impact om de kracht goed te verdelen. Het beste van twee werelden zeg maar!

Waarvoor biedt een backprotector bescherming

Een backprotector biedt bescherming tegen impact van buitenaf. Stel je klapt op een steen, een ski of een rails in het snowpark dat verdeelt een backprotector de kracht over je rug. Voor extreme draaibewegingen van je rug biedt een backprotector logischerwijze geen bescherming. Bedenk dus wel dat een backprotector geen wondermiddel is.