Alpenweerpraat: nog even zacht

Roel op 08 december 2009· 8 reacties

Na de regen van gisteren is de temperatuur vanuit het westen wat gedaald en ging de regen geleidelijk weer in sneeuw over. In het Zwitserse Wallis viel daardoor nog 10-20cm. Vandaag sneeuwt het vooral in Oostenrijk nog. Het webcambeeld hiernaast uit Königsleiten doet zelfs vermoeden dat we in een ware dump zitten. Toch ligt de sneeuwgrens hier nog vrij hoog (rond 1100m) en gaat de sneeuw er vanmiddag weer uit.

Warme lucht brengt de winter
Je zou het echter als voorproefje kunnen beschouwen voor de winterse perikelen die volgen. Morgen en donderdag zitten we in een tussenfase. Gisteren vertelde ik over de zwabberende straalstroom. Een diepe depressie boven de oceaan stuurt de komende dagen vanuit het zuidwesten zachte lucht over Europa maar doet dat ook naar het hoge noorden. Datlaatste is de reden dat de winter komend weekend binnenvalt. Deze warme lucht voedt de opbouw van een krachtige rug van hogedruk die zich over de Britse Eilanden naar het noorden uitbreidt. Op het plaatje hiernaast van het Sembach-model zie je het hogedrukgebied-in-wording liggen boven de Britse Eilanden. Aan de oostflank ontstaat een noordelijke stroming die op de Alpen caramboleert. Met het instromen van koudere lucht laat het gevolg zich raden: sneeuw aan de noordkant! In Oostenrijk kan 20-50cm vallen. Het zijn die gebieden die de afgelopen weken de sneeuw juist misliepen.

Op termijn mogelijk meer sneeuw
Zo is alles weer in evenwicht, en kan de echte winter beginnen. In eerste instantie vooral qua temperaturen (aanstaande zondag in Oostenrijk -15 op 2000m). Begin de volgende week stijgen de sneeuwkansen ook weer aan de noordkant als een depressie vanuit Scandinavië komt afdalen naar het zuiden. Morgen meer hierover!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi vooruitzicht! Ik hoop dat de grote dump in Oostenrijk waarheid wordt…

Hallo Roel,

We kijken bijna iedere dag naar je site. Erg informatief en volledig. Het is deze dagen nog prettiger om te lezen omdat het er voor de kerstvakantie toch goed uit lijkt te zien in tegenstelling tot enige weken geleden met alleen maar die zuid-west stroming. Wij gaan de 18e naar Gstaad in Zwitserland, maar hopen dat het in Nederland ook een beetje winter gaat worden voor de mensen die thuis blijven na al die regen van de afgelopen tijd.

Succes en ik hoop van harte dat je voorspelling uit gaat komen.

Ben de Waal
Katwijk aan Zee

Roel,

je doet sommige harten sneller kloppen, dus je kan bijna St. voor je naam zetten. Hopelijk komt het allemaal uit en treffen we ellmau 18 december heerlijk wit aan! Informeer ons nader!

hallo roel
hoeveel sneeuw zou er ongeveer vallen ?? in st martin bei lof komende tijd en hoe koud word het daar ??.
we vertrekken op 18 december die richting uit .
groetjes

Vanaf volgende week ijskoud weer en ze geven massa sneeuw de komende week. Er zou zelfs van woensdag tot meer dan 50cm vallen.

Dat is mooi, laat het maar lekker koud zijn in december en dan de eerste week januari weer stralend zonnig weer in Frankrijk. Daar teken ik voor!!

het wordt berekoud… maar ik mis de sneeuw voor de Franse Alpen

heel blij met dit nieuws kom zaterdag avond in les deux alpen aan en precies die dagen word het koud:D iig sneeuw kannonen pompen lijkt me en dan vast nog wel wat sneeuw richting woensdag ofdinsdag:P

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie