Lawinedrama's: voorkomen is beter dan...

Rogier op 05 januari 2010· 9 reacties

Afgelopen wintersportvakantie was dramatisch met het oog op lawine-ongelukken. In elk Alpenland kwamen er veel mensen om het leven door lawines. Het valt mij elk jaar op, dat een hoog lawinegevaar in een vakantieperiode altijd gelijk staat aan zeer veel ongelukken…

Situatie schets
De afgelopen kerstvakantie begon met ijskoud weer en matige sneeuwcondities. De koude veranderde de sneeuwkristallen: de onderlinge binding ging grotendeels verloren. De extreme temperatuurstijging die daarna volgde, zorgde met veel sneeuw en regen, voor uiterst gevaarlijke sneeuwcondities.

Gevaar 3-4-5
Op veel plekken was het lawinegevaar extreem. In een heel aantal gebieden gaven de lawinediensten zeer hoge lawinegevaren af. In verschillende regio’s werden er zelfs dorpen bedreigd (lawinegevaar 4-5). Extreem grote lawines kwamen naar beneden.
Ondanks alle waarschuwingen trokken veel wintersporters het off-piste terrein in. Helaas met alle gevolgen van dien…

Triest nieuws
De kerstvakantie begon met het trieste nieuws van de dood van vier Italiaanse bergredders die naar vermiste skiërs op zoek waren (welke ook door een lawine zijn omgekomen) en de dood van een tiener, eveneens in Zuid-Tirol. Helaas bleek de trend hiermee gezet voor de hele vakantieperiode. Het ene dramatische bericht volgde het andere op. Afgelopen weekend was weer bijzonder triest. Drie skiërs kwamen om in Les Arcs in Frankrijk, en in Zwitserland gebeurde zondag weer een drama waar twee toerkiërs en een bergreddingsarts om het leven kwamen, drie personen worden nog steeds vermist…

Waarom?
Wintersporters (freeriders in het bijzonder) gaan off-piste. Dat hoort nu eenmaal bij wintersport. Niets is lekkerder dan een goede poederafdaling. Alleen gaat het te vaak mis. Elk jaar lijken wintersporters in hun jacht naar poeder roekelozer te worden. Het lijkt erop dat alle skiërs persé willen freeriden, en als je maar een week per jaar hebt, dan is ‘nee’ zeggen heel moeilijk…

Hooggebergte
Ik heb het idee, dat veel wintersporters vergeten dat ze buiten de pistes direct in het hooggebergte zijn. Het hooggebergte is een extreem gevaarlijke plaats. Een droom poederhelling kan in ‘no-time’ een nachtmerrie worden. Veel skiërs en boarders vergeten dit. Ik kom bijna dagelijks off-piste wintersporters tegen die, volgens mij, niet weten waar ze me bezig zijn. Op zoek naar poeder skiën deze skiërs en boarders onder de omheining van de gebieden door. Niet gehinderd door enige kennis, skiën ze dwars door gevaarlijke hellingen, hebben geen adequate uitrusting mee en skiën soms in grote groepen (soms met jonge kinderen…) tegelijk door ‘fragile’ sneeuwlagen…

Onwetendheid
Ik vraag mezelf af of deze wintersporters doorhebben in welk gevaar ze zichzelf (en anderen) brengen. Ik denk dat ze het niet eens weten. En, als ze het wel weten, is de gedachte vaak: “het gaat toch ook zo vaak goed…”

Poederstress
Maar het zijn niet alleen de ‘onwetende’ wintersporters die in gevaar komen. Ook locals en ‘profi’s’ komen in de problemen, vaak door iets wat ‘poederstress’ genoemd kan worden. Opzoek naar maagdelijke hellingen gaan deze kenners soms verder dan wat eigenlijk verstandig is (tegen beter weten in…). In vakantieperiodes is deze poederstress erg hoog en is de angst een goede helling te ‘missen’ te groot. Kenners: durf nee te zeggen. Een ‘nee’ is altijd een goede keuze…

Wat dan wel
De makkelijkste oplossing voor lawinedrama’s is het ‘compleet’ stoppen van off-piste wintersporten… Maar, ik zou de laatste zijn die zo’n standpunt aanhangt.
Ik denk dat we al heel ver kunnen komen als iedereen die off-piste gaat een gedegen cursus volgt, met gidsen op stap gaat en zich altijd goed informeert. Voor elke trip: lees en begrijp(!) lawine bulletins, houd de sneeuw, temperatuur en wind altijd in de gaten en vorm een mening over het sneeuwdek. Denk rationeel en niet op ‘onderbuik’ gevoel. Bereid je goed voor de off-piste tochten die je onderneemt (met behulp van topografische kaarten is vaak al een heel goed beeld te vormen de te ondernemen tocht). Jarenlange ervaring (1-2 weken per jaar zijn niet voldoende) is nodig voor het maken van goede keuzes. En nogmaals, een ‘nee’ is altijd een goede keuze…

Denk nooit…
De meest gehoorde denkfout is: “zo’n vaart zal het niet lopen”. Of gedachtes in de trant van “dit is geen echte off-piste”. Of: “ik ben geen echte freerider, dus loop geen risico”…
Elk stukje naast de geprepareerde pistes is off-piste, wees beducht op gevaar en weet: alles buiten de pistes is hooggebergte met zijn keiharde spelregels. Wees voorbereid en voorzichtig.

Nuttige link: snowsafety.nl

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tja, ik zie ze elke wintersport weer. De boarders en skiers die amper een bocht kunnen draaien ‘off piste’ gaan om daarna in de kroeg grote verhalen op te hangen dat ze ‘off piste’ zijn geweest. Kansloos en roekeloos is het…vooral met de slechte onderlaag op dit moment is het gewoon niet verantwoord om buiten de gebaande paden te gaan! En dan heb je ze ook nog die hun kinderen meenemen…laat ik daar maar niks over zeggen meer…

en daarnaast is ‘nee’ zeggen nooit een schande, maar eerder een blijk van moed en welafgewogenheid.
Elk genomen leven is er een te veel, maar die van de bergredders, die ondanks gefahrenstufe 4/5 de bergen in moeten om de levens van de ‘roekelozen’ te redden, vind ik onverteerbaar. Helaas zijn de meesten die dit aangaat niet geïnteresseerd genoeg in hun sport om dit soort fora af te schuimen. Zij zijn inderdaad meer geïnteresseerd in hun eigen verhaal in de kroeg.

Laat die mensen ( sukkels ) die off piste gaan ,zonder ervaring of zonder begeleiding . wel goed bedenken dat ze zichzelf maar ook hun mogelijke redders enstig in gevaar brengen , want die redders zetten hun leven op het speel voor mensen die denken dat off piste een spelletje is , en dat is het beslist NIET !!!

Wat ook bijdraagt aan de veiligheid is het goedkoper maken van de spullen die het vinden makkelijker maken, ik denk dat veel "amateur off piste gangers" afgeschrikt worden van de prijzen van het materiaal dat aangeschaft kan worden om de veiligheid ietsje te vergroten…Uiteraard moet het ook niet zo worden dat als het betaalbaarder is dat jan en alle man van de piste af duikt nadat hij een piepertje, etc heeft gekocht en denkt van, so this is it, lets go!

Ik ga (nog) niet off-piste omdat ik mezelf niet goed genoeg vind. Ik ski 8 jaar maar wel 3 tot 4 keer per jaar. Natuurlijk is off-piste heel gaaf en ik zou ook het niet willen verbieden. Je kan het wel op een andere manier doen. Verbieden tenzij je een certificaat hebt behaald. Zo kan je toch off-piste maar je moet eerst bewijzen dat je snapt wat je doet. Zo raar is dat niet. Voor duiken moet je ook eerst een brevet halen waarom dan niet voor off-piste. Natuurlijk kan het dan nog steeds misgaan maar wellicht minder.

Off-piste met kleine kinderen sowieso verbieden tenzij zij ook een off-piste brevet hebben.

Wie weet helpt het want het is in en in triest om dergelijke berichten te moeten lezen…

Het probleem is een beetje dat lawinepiepsen (want daar heb je het over) gewoon erg duur zijn om te maken. De merken en winkels verdienen er niet heel erg veel mee.
De meeste off-piste skiërs die ik zie hebben geen problemen om ski’s van bijna duizend euro te kopen maar een pieps van 350 is ‘ze’ te duur.
Ik denk helaas nietdat dit de oplossing is.

Rogier

Wil graag even een uitlating doen over mensen die het over Sukkels en eikels hebben die off-piste gaan. Ik denk dat we hier niet over kunnen oordelen, mensen die Off-piste gaan hoeven niet perse sukkels te zijn. Ik persoonlijk ga ook wel eens off-piste omdat het gewoon erg mooi is. off-piste betekent per defenitie dat je op dat moment de totale verantwoordelijkheid zelf hebt, en hier gaat het nou vaak mis. Veel mensen maken te makkelijk keuzes die (nog) niet op ervaring berusten. Ik persoonlijk wil niemand off-piste onthouden omdat het simpelweg heerlijk is. Probeer je kop erbij te houden en je keuzes rationeel af te wegen. Met al die waarschuwingen in de media is het eerste alarm natuurlijk al gegeven. Dus dat zou je eerste afweging moeten zijn. Ik denk dat we niet snel kunnen oordelen over "eikels" die off-piste gaan. Hoorde ik ook niet dat er een groep off-piste sporters inclusief een ervaren gids zijn overleden door een lawine?

Ik ski nu zo’n twintig jaar, en jaarlijks meerdere keren. Eerlijk is eerlijk, ik kan het nooit laten als ik een mooie off-piste afdaling zie… Toch ben ik mij er op dat moment altijd van bewust dat gevaar in een heel klein hoekje zit. Mijn tips zijn in ieder geval:

  • Vraag iemand die daar goed(!) bekent is of er lawinegevaar dreigt, mocht dit zo zijn, zet de trip dan uit je hoofd. Geen gevaar betekent natuurlijk niet dat het niet kan voorkomen!
  • Zorg dat je nooit alleen gaat, het zijn namelijk niet alleen lawines die gevaar vormen, ook blessures. Zo kan de ander op zijn minst hulptroepen bellen als jij knock-out op de grond ligt
  • Zorg dat je kleding hebt waar een lawinepiepsen in zit
  • Ga niet in een skipakje dat je voor 50 euro bij de C&A hebt gekocht, dit biedt veel te weinig bescherming
  • En vooral: ga in godsnaam niet off-piste als je denkt dat je na 5 weken les wel kunt skiën!!

Ik heb een vraag, ik ga misschien mee met een goede vriend van mij op wintersport, maar die familie is al gevorderd en skieen in plaats van snowboarden, wat ik doe. Zij hebben allemaal, op twee na hun brevetten voor off-piste, lesgeven en dat allemaal. De vraag is dus kan ik met hun mee op wintersport en kan ik mee off-piste, niet te ruig natuurlijk, nee is nee. Ik kan al wel redelijk snowboarden en uitwijken en springen is geen probleem.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie