Tol & vignetten

Rogier op 24 januari 2010· 1 reactie

Wintersporters die op eigen gelegenheid de sneeuw opzoeken moeten met vele zaken rekening houden.

Kleding, de skiuitrusting, eten en drinken voor onderweg, de paspoorten, noem het maar op. Vrij vaak echter vergeten mensen na te gaan of er op de route naar de eindbestemming tol betaald moet worden. En over de aanschaf van een vignet bestaat al helemaal veel onduidelijkheid. Hieronder een klein overzicht van landen waar tol betaald moet worden of waar een vignet verplicht is.

Frankrijk
In Frankrijk is het simpel: je betaald enkel tol op de autoroute. Daar staat overigens wel tegenover dat de tolwegen van goede kwaliteit zijn en dat er over het algemeen een goede doorstroming van het verkeer is. Onze Franse vrienden hanteren verschillende klassen om tol te betalen. Hoe groter en/of zwaarder het voertuig, hoe meer tol je betaald. Ook de hoogte van de auto (inclusief skikoffer op het dak!) telt mij bij de bepaling van de hoogte. Van tevoren hoef je niets te regelen, je rijdt vanzelf de tolpoorten tegemoet. Ter plaatse kun je contant of per creditcard betalen.

Oostenrijk
Voor toeristisch en zakelijk verkeer in Oostenrijk is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Het is raadzaam om het vignet te bestellen voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je dat je in lange wachtrijen bij de grens staat. Bovendien is de prijs een stuk lager wanneer je het vignet van tevoren koopt.

Italië
Ook in Italië hanteren ze een simpel systeem. Net als in Frankrijk betaald elke weggebruiker tol, worden er verschillende klassen gehanteerd en rij je vanzelf de tolpoorten door. Overigens geldt voor zowel Frankrijk als Italië dat het mogelijk is om de tolwegen te ontlopen. De wegen die je dan treft zijn wel van een mindere kwaliteit, je rijdt veel over B-wegen en hoogstwaarschijnlijk rij je een stuk om. Zeker in de winter is dit niet aan te raden.

Scandinavië (Denemarken, Noorwegen en Zweden)
Op nieuwe wegen, bij het binnenrijden van sommige steden of op (drukke) doordeweekse dagen (trängselskatt, druktebelasting) wordt er vaak tol geheven. Via internet is na te gaan waar er specifiek tol wordt geheven.

Zwitserland
In Zwitserland is voor alle snelwegen een Autobahnvignet verplicht. En net als het Oostenrijkse vignet kun je deze het best aanschaffen voor vertrek. De vignetten zijn te bestellen via de website van de ANWB of in een fysieke winkel van de ANWB. Let op: betalen aan de grens is duurder!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Wat is het prijsverschil in het vooruit aanschaffen van de vignetten? Ik kon dat niet zo snel achterhalen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie