St. Johann & Skiwelt (deel 1)

Roel op 02 februari 2010· 5 reacties

Net als ik dit verslag schrijf over mijn reis naar de Kitzbüheler Alpen bereikt me het nieuws dat dit gebied is verkozen tot beste skigebied van 2010. Of dat in mijn beleving ook zo is kun je hieronder lezen, want deze tekst had ik vantevoren geschreven. In dit blog het eerste deel van mijn reis met een beschrijving van St. Johann in Tirol en Skiwelt Wilder Kaiser.

St. Johann en de Kitzbühelerhorn
Half januari was ik een lang weekend in de Kitzbüheler Alpen, om precies te zijn zaten we in St. Johann in Tirol. Vanaf het vliegveld in Innsbruck is het ongeveer anderhalf uur rijden met de auto of de shuttlebus. 's Morgens vroeg op Schiphol, 's middags op de latten heb ik nu dus voor het eerst zelf mogen ervaren. Het stelt inderdaad eigenlijk niks voor, de langste zit was nog de reis vanuit mijn woonplaats in Limburg naar Schiphol.

St. Johann is een flink dorp in een brede dalkom. Hoewel talloze wintersportplaatsen je dit willen doen geloven, is St. Johann inderdaad vrij sneeuwzeker. Zeker gezien de geringe hoogte van 660m.

Het dorp ligt aan de voet van de Wilder Kaiser die vanuit elke uithoek in deze omgeving zichtbaar is. Het heeft een eigen skigebied tegen de Kitzbühelerhorn, de berg met de herkenbare zendmast op de top. Het is niet verbonden met het gelijknamige skigebied aan de Kitzbüheler zijde, nog niet. Volgens de baas van het toerismebureau gaat de verbinding er wel komen over enkele jaren. Uiteindelijk ontstaat dan een gebied van zo’n 80 of 90 km piste. Nu zijn het 60km wat heel behoorlijk is voor een gebied dat zich met name richt op families. Alles concentreert zich op één berg en de afstanden zijn kort.

Je kunt via twee zijden de Kitzbühelerhorn op. Via de gondel in St. Johann of je neemt de minder drukke gondel in Oberndorf. Een derde opstap is mogelijk via de Eichenhofliften al zijn dit sleepliften. Vanuit St. Johann bereik je het hoogste punt van het gebied op 1700m. Een magnifiek uitzicht heb je daar op de Wilder Kaiser. Wij namen als eerste de afdaling naar de Jodlalm en vervolgens de dalafdaling naar St. Johann. Brede pistes en vooral het lagere deel is ideaal voor families. Egaal en niet steil kan iedere skiër aan het eind van de week via deze piste het dal bereiken.

Wat mij opviel waren de vele en vooral goedkope hutjes waar je kunt eten. Aan deze prijzen kunnen Nederlandse restaurantjes echt niet tippen terwijl het toch erg toeristisch is. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je hier als gevorderde minder uitdaging zult vinden, ondanks dat volgens de officiële opgave 55% van de pistes rood is. Die mensen wijken echter in no-time uit naar een ander skigebied in de omgeving.

Skiwelt Wilder Kaiser
Skiwelt Wilder Kaiser is zo’n gebied. Vanuit St. Johann is het binnen een half uurtje te bereiken. Daarvoor moet je wel de Kitzbüheler Alpen Allstarcard (wat een benaming) hebben waarvoor je zo’n 30 euro extra neertelt bij een 6-daagse skipas. Het loont zich wel want hier kun je eindeloos rondzwerven over 279km piste.

Het was alweer 8 jaar geleden dat ik hier voor het laatst was. Het was toen al een modern gebied met veel snelle liften maar men is gewoon blijven investeren. Met voldoende kunstsneeuw als stok achter de deur zat het al goed, maar vooral de uitbreidingen in het gebied van Westendorf zijn indrukwekkend. Vorig jaar is er een liftverbinding gekomen tussen Westendorf en Brixen. Ook is er een gondel gebouwd van Burghof naar de Choralpe wat betekent dat je met drie gondels deze top (1820m) kunt bereiken.

Met de liftverbindingen zijn ook een paar prachtige pistes ontstaan. De lange afdaling naar Ki-West (verbinding met Kitzbühel/Kirchberg) was al een pareltje maar de pistes door de bossen naar Burghof en Brixen zijn subliem. Wij hadden natuurlijk wel het voordeel van de rustige januarimaand waardoor ook laat in de middag nergens bulten ontstonden.

Zoek je even wat heel anders dan is het iglodorp bovenaan de berg in Brixen iets aparts. Je kunt hier met z’n tweeën de nacht doorbrengen in een tiental iglo’s. Als het je wat lijkt kijk dan even op de site van Alpeniglu. Het dorp staat er nog tot en met maart.

Zijn er dan ook minpunten? De lage ligging misschien, vooral de pistes aan de kant van Brixen zijn met hun zuidhelling niet bepaald sneeuwzeker. Zonder kunstsneeuw kun je hier tegenwoordig eigenlijk nauwelijks iets. Daarnaast hadden wij dit weekend te maken met zogenaamd inversieweer. Kou in de dalen zorgde ervoor dat er de hele dag een dikke mistlaag hing. Pas boven 1600m scheen de zon, maar erg veel hoger gaat het skigebied ook niet (ca. 1900m). Desondanks is Skiwelt voor mij nog steeds een van de mooiere gebieden van Oostenrijk door de uitgestrektheid, de moderne liften en de traditionele hutjes langs de piste. Je vind hier geen vreetschuren!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

We gaan naar Saalbach Hinterglemm!

Klopt! Net 2 weken terug ook in Brixen (Skiwelt) geweest. Erg uitgestrekt gebied met veel afwisselende pistes. Sommige pistes/liften middenin het gebied wat aan de korte kant, maar daar staan weer lange dalafdalingen richting Scheffau, Elmau, Brixen en Westendorf tegenover. Enige verbeterpunt is eigenlijk de bewegwijzering icm de soms onduidelijke pistenkaart. Verder top!

Nog een voordeel van dit gebied: geen bergpas bedwingen om er te komen. veel van de dorpen liggen op 15-20 minuten vanaf de A12 bij Kufstein.

ik ben nu drie jaar naar ellmau geweest met de kerst prima kunnen
skien mooi gebied maar de bewegwijzering is niet goed,
daar moeten ze wat aan doen na drie jaar moet ik nog steeds goed opletten.

Sankt Johann Tirol
Fijn skigebied mooie afdalingen en sneeuwzeker.
Veel gezellige berghutjes met lekker eten.
Goede apresski bij max pub en hubertus-klaus
Gezellig stadje met veel winkels en restaurants

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie