Woensdag en vrijdag sneeuw

Roel op 02 februari 2010· 3 reacties

Na de 5-10 cm in Zwitserland en Oostenrijk afgelopen nacht klaart het vandaag tijdelijk op. Vooral in het centrale en zuidelijke Alpengebied is het zelfs behoorlijk zonnig zoals hier in het Zwitserse Belalp. De weersverbetering hangt samen met een zwakke rug van hogedruk. Vanavond neemt vanuit het noordwesten de bewolking opnieuw toe vannacht gevolgd door sneeuw. Een frontensysteem strijkt morgen langs de noordkant van de Alpen en laat behoorlijk wat sneeuw achter in Zwitserland en Oostenrijk. Wel wordt het al iets zachter met een sneeuwgrens die stijgt naar 800-1000m. De berekeningen gaan uit van 20cm tot lokaal een halve meter in de Arlberg en rond de Dachstein.

Veel sneeuw voor Frankrijk
Morgen gaat het even helemaal fout met een naar zuid draaiende wind en opkomende föhn. Vooral het westelijk Alpengebied wordt even behoorlijk zacht. De zachte lucht wordt vrijdag weer verdreven als een actieve randdepressie via de Franse zuidkust naar het oosten koerst. Dit geeft vrijdag veel sneeuw in de Franse Alpen en later ook in de Italiaanse Alpen. Aanvankelijk kan er tot 1500m regen vallen maar in de loop van de dag sijpelt koudere lucht binnen en daalt de sneeuwgrens. Later op vrijdag en zaterdag trekt de neerslag tijdelijk de hoofdkam over met ook aan de noordkant wat sneeuw boven 1000m. De halve meter of meer die in de Franse Alpen valt wordt hier echter niet gehaald. Beide sneeuwgebeurtenissen zorgen er voor dat de condities in de Alpen verder verbeteren!

Wat wordt het?
Aan de onzekerheid na het weekend waar gisteren sprake van was is niks veranderd. Zondag wint de zachte lucht terrein maar of sprake is van doorzettende dooi is nog steeds niet in kannen en kruiken. Vooral UKMO ziet een terugkeer van oostenwinden wel zitten en daarmee een terugkeer van de kou in het hele Alpengebied. Alle modellen op een rij gezet kan echter gesteld worden dat Frankrijk na het weekend een beetje op de wip komt, de kans dat de dooi uiteindelijk toeslaat is hier het grootst.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

@Roel, wij reizen vrijdagnacht af naar Hinterglemm. De weersvoorspelling laten zoveel verschillende dingen zien dat we ons nergens meer op vast kunnen pinnen. Zon/Sneeuw… 1 dag, de hele week… heb jij wat meer informatie

@Stijn, voorspellingen die verder dan zondag kijken zou ik niet te letterlijk nemen. Het is pure Russische roulette om voor die periode een concrete verwachting te maken. Hopelijk wordt er na de avondkaarten rond een uur of 8 wat meer duidelijk.

Roel bedankt voor je antwoord, ik kijk morgen weer even op de site. Wellicht is er dan meer te melden. We wachten rustig af…
Nogmaals dank.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie