Alpenweerpraat: prima condities in carnavalsweek

Roel op 10 februari 2010· 5 reacties

5 tot 20cm is er weer gevallen in de Franse Alpen. Het is weer een laagje dat erbij opgeteld kan worden wat maakt dat de matige omstandigheden eerder dit seizoen snel rechtgetrokken worden. Zo ziet de carnavalsweek er overal prima uit qua sneeuwcondities.

Vandaag verplaatst de sneeuw zich van Frankrijk geleidelijk naar de rest van het Alpengebied, in de Franse Alpen klaart het steeds verder op. Ook in Königsleiten schijnt vanochtend nog een waterig zonnetje maar dat zal geleidelijk minder worden. De lichte sneeuw wordt veroorzaakt door een laag boven Italië dat vochtige lucht aanvoert. In de stroming trekt vanmiddag vanuit het noorden een bel met zeer koude lucht over de Alpen. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant geeft dat vandaag wat sneeuw.

Nadruk geleidelijk op noordkant
Met het naar de Balkan trekken van de depressie komt de nadruk geleidelijk op het oostelijk Alpengebied te liggen en vanaf morgen vooral op de Oostenrijkse noordkant. Hier blijft het tot en met zaterdag bewolkt met van tijd tot tijd sneeuw. Geen zware sneeuwval maar hij kan wel lang aanhouden zodat er in totaal toch een aardige deken totstand kan komen. Het wordt nog een tikkeltje kouder. Overdag vriest het in de dalen licht tot matig, boven 2000m streng (beneden -10).

Nieuwe afbeelding
Nieuwe afbeelding

De verwachte hoeveelheden tot en met zaterdagochtend. De lichte vlekken in Oostenrijk zijn staulagen waar de sneeuwwolken volgens de Oostenrijkse weerdienst langer kunnen blijven hangen.

Heel aardig weer
In de loop van het weekend is de depressie zo ver opgeschoven dat zij haar invloed over de Alpen verliest. Ook wordt er vanuit het oosten drogere lucht aangevoerd waardoor het steeds verder opklaart. Begin volgende week gaat de wind er grotendeels uit en komen we tijdelijk onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied. De zon doet goede zaken bij aanhoudend koud weer.

Wat de modellen al een paar dagen laten zien is het afzakken van een depressie over de Britse Eilanden naar het zuiden. Dit systeem is gevuld met koude lucht, ondanks dat de wind geleidelijk uit het zuiden gaat waaien is van een flinke verzachting daardoor geen sprake. De zon schijnt af en toe, vooral in de Franse en Italiaanse Alpen kan wat meer bewolking blijven hangen maar veel sneeuw verwacht ik de eerste dagen van de nieuwe week niet.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

goed nieuws want ik ga in de carnaval naar crans montana.

@Roel, ik weet dat ik maar 5 dagen ver mag kijken met het weer. Maar op de kaarten van GFS enz. staat vanaf 19 feb een verzachting in de alpen. Een enorme verzachting welteverstaan. vorstgrens 1500-2000 mtr. Ik ga dan precies naar het zillertal. Hoe zeker is deze verzachting??

Roel, hoe kan het dat er op diverse sites o.a buienradar,enz het komend weekend en verder alleen maar bewolking en sneeuw wordt aangegeven.En op weer.nl 8 uur zon per dag.
Wat kunnen of mogen we nog geloven??

Jurjen, viel mij ook al op. Hoewel midden deze week ook weer de 0 en -5 grens over Oostenrijk ligt. Vraag mij ook af hoe dit zich verder ontwikkeld.

@jurjen, je zult zien dat de GFS-berekening op die termijn 4 maal daags flink varieert. Het geeft aan dat dit scenario nog erg onzeker is. Natuurlijk is het geweldig dat GFS zulke uitgebreide weersinformatie verschaft (gratis) maar het zet je snel op het verkeerde been.

@henk, tot zaterdag zal er zeker in Oostenrijk nog veel bewolking zijn maar die beperkt zich geleidelijk steeds verder tot de noordrand van de Alpen. Hoe verder naar het zuiden hoe meer het wolkendek breekt. Zondag verwacht ik overal wel wat zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie