Snelheid op de piste: harder dan je denkt

Rogier op 03 maart 2010· 30 reacties

null

Een gemiddelde skiër skiet stukken harder dan dat hij of zij denkt. Vijftig kilometer per uur is helemaal niets, en wie een beetje doorskiet zit snel boven de tachtig kilometer per uur. Indrukwekkend.

Metingen
In veel skigebieden staan tegenwoordig digitale borden die de snelheid van langskomende skiërs aangeven. Ook zijn er steeds meer ondernemers die met meet installatie in skigebieden langskomen, dit alles om wintersporters bewust te maken van hun snelheid. Deze snelheid ligt vaak stukken hoger dan dat skiërs en boarders over het algemeen denkt.

Test
Deze dagen staat in ‘mijn’ thuisgebiedje Puy Saint Vincent een meetinstallatie klaar voor iedereen dit zijn snelheid wil meten. Op een eenvoudige groene piste zoeven volwassen en kinderen naar beneden. De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig.

null

Hard
Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan. Let wel ik heb het nog steeds over een korte afdaling op een eenvoudige groene piste!

Kinderen
Vooral de snelheid die door de meeste kinderen werd gehaald was verbluffend. Ik heb geen enkel kind minder dan vijftig kilometer per uur zien skiën. gelukkig skiën de meeste jonge skiërs met een helm.

Helm
Volgens de organisator van deze metingen zijn bijna alle wintersporters die deze ‘kilometre-lance’ proberen het erover eens: een skihelm komt er. Iedereen die zijn eigen snelheid ziet schrikt van het getal.

Wie heeft al wel eens zijn eigen snelheid gemeten? Schrok je ervan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het is inderdaad eenvoudig hoge snelheden te halen, tijdens een GPS meting (mogelijk kleine afwijking) haalde ik zo’n 100 km/h. Dat voelt overigens wel snel aan & vereist een lege, geprepareerde piste. Mogelijk dat ik met helm nog wel sneller zou durven, maar of dat nu een goede reden is om een helm aan te schaffen ;).

Waarom zou je met helm sneller durven?

Heb recent met de GPS-logger op de telefoon een paar pistes geskied. Verbluffend hoe hard je eigenlijk gaat! Gewoon relaxed over een blauwe piste zoefend haal je zo 50-55 kmh!
Overigens heb je met een helm op minder ‘last’ van de snelheid omdat je de herrie/wind vanwege de earpads niet hoort.

Afgelopen week met mijn ‘wandel-gps’ in de rugzak rondgeskied in Oostenrijk. Meer dan de helft van de tijd haal je de 40-50km/u gemakkelijk, met uitschieters naar bijna 85km/u.
In NL moet je op een brommer die 30 mag verplicht een helm dragen. Waarom zou je dat op de piste dan niet doen?

je bedoelt 45 km/uur op de brommer? Niet overdrijven he…

Met mijn GPS telefoon 108km/h gehaald,voelde
wel snel maar zo snel had ik niet verwacht.

Er staat ook altijd zo’n ding in ischgl daar haal ik tegen de 90km/h op, maar volgens mij klopt er allemaal geen snars van.

on-topic: ik draag altijd een helm als ik aan het boarden ben. Ik sta inmiddels al 10 jaar op het snowboard en ben een echte piste vreter. Met mijn lengte en gewicht (90kg) en daarmee de lengte en stijfheid van mijn board ga ik al vrij snel hard. Ik ben een aantal jaar geleden zonder helm onderuit gegaan en klapte hard op mijn hoofd. Alles wat wit hoorde te zijn zag er blauw uit en ik ben me toen dood geschrokken. Sindsdien altijd een helm. Iedereen die beweert dat een helm niet nodig is schaar ik onder dezelfde kam als de mensen die een aantal decennia geleden vonden dat ze geen helm op een motor hoefden te dragen en gordels in de auto. Ik zou bijna stellen dat iedereen die zichzelf zo goed vind dat beveiliging niet nodig is deze mensen dat ook niet te verstrekken. Dus ABS uit de auto, ESP en gordels ook overbodig. Helaas kost het de gemeenschap heel veel geld als onze Kaptain Hero toch een keer in het ziekenhuis terecht komt door een ongeluk waar hij (of zij) natuurlijk niet de oorzaker van is. Dus allemaal een helm op!

ps. hard gaan is heerlijk!
pps. grappig dat je zelfs al aan de helm kan zien of je met een boarder of skier te maken hebt. Wel fijn dat die discussie (boarder vs skier een beetje afzwakt.

Met de auto is een frontale aanrijding aan 70 per uur overeenstemmend met 140 per uur op een muur rijden …
Eén positief punt, op de ski’s kan je niet frontaal botsen, of heeft iemand van jullie al eens iemand omhoog zien skien? :d

binnen de bebouwde kom mag je inderdaag max. 30 km/h met een brommer

@ Kevin, nou ja omhoog zien toerskiën dat wel, maar ik denk niet dat iemand 70 km per uur omhoog kan toeren…

Rogier

@ Kevin: Nee, niet omhoog zien skiën, maar ik heb wel zelf meegemaakt dat ik op volle snelheid (en dat zal afgaande op dit artikel wel minstens zo’n 80-100 km/u zijn geweest) een bocht naar rechts maakte, niet wetende dat er naast mij een skiër zat die met dezelfde snelheid net een bocht naar links maakte. Dat voelde toch behoorlijk frontaal moet ik zeggen. Gelukkig met relatief lichte verwondingen (een aantal gekneusde ribben en een gescheurde wenkbrauw) er vanaf gekomen…

Ja, dat heb ik zelf eens meegemaakt ja.

Ik ging boarden onder de gondellift (dus in die zin off-piste), en het weggetje terug naar de piste was zeer smal met weinig mogelijkheden te remmen… zonder het te merken kwam dat weggetje berg-opwaarts uit op de piste. Zoals ik zei: weinig mogelijkheden maar naar mijn idee op dat moment ook geen rede te remmen. Toen kwam ik opeens berg-opwaarts op de piste uit, en een vrouw kwam op dat zelfde moment naar beneden zoefen.

Het was in elk opzicht mijn schuld uiteraard (off-piste naar piste, zonder genoeg zicht de piste op, behalve dan dat zij van boven kwam en ik van beneden)

We botste frontaal. Mijn skistok was precies 90 graden gebogen, en ik ben blij dat dit niet mijn been was. We kwamen er allebei gelukkig goed vanaf.

Dit gebeurt natuurlijk wel vaker, want je hebt ook genoeg situaties waar pistes kruisen of waar een piste berg-opwaarts uitkomt.

herstel: boarden moet skiën zijn… dat deed ik toen nog :)

Ik begrijp dat er ski-pistes zijn waar een snelheidsbeperking geldt van 30 km/uur. Als de eerste de beste toerskiër op een groene piste daar al boven zit, is 30 km/uur dan niet wat overdreven aan de lage kant?

Harrie

skie of board zo hard je het zelf aan kan .maar doe het veilig voor u zelf ,maar vooral voor al de andere piste gebruikers.of ze het nu kunnen of niet.EN DRAAG EEN HELM !!!

Dat zijn absolute beginnerspistes,die zag ik oa in Grindelwald. Daar waren 2 pistes (of eigenlijk de helft van een piste) bedoeld voor beginners. Voor beginners is het gewoon niet leuk als ervaren skiers rakelinks om hun oren vliegen, beginners hebben het al moeilijk genoeg.

En ik heb tijdens mijn eerste les als beginner gelijk al een ongeluk gezien van een zeer ervaren skier die beginners als levende slalompalen zag, helaas botste hij met zijn hoofd tegen iemand anders. Hoge snelheid, geen helmen, beiden bewusteloos (de afloop niet vernomen maar ik neem aan zwaar letsel). Dus vanwege dit soort akelige ongelukken vermoed ik deze regel.

Ik heb meermaals mijn snelheid gemeten met GPS, de in het artikel genoemde snelheden met sneeuwploeg kloppen niet. Als intermediate (groep 4 Zwitserland) kom ik vaak op pieken van 30-40 km/u uit. Maar grootste deel van de tijd onder de 30 km/u en ik ski ongeveer de snelheid van ongeveer de helft van de skiers op een rode piste. Een piek van boven de 50 km/u heb ik maar 1 keer per dag en dan twijfel ik nog of de apparatuur even haperde.

En helmen moeten gewoon voor iedereen verplicht worden, het is geen wondermiddel maar beperkt de schade van een ongeval aanzienlijk. Een kennis van mijn zusje heeft een ernstige permanente hersenbeschadiging door een ski ongeval.

Die meetsystemen hier en daar zorgen er bij mij alleen voor om steeds sneller te gaan. Mijn eigen record verbeteren.

102,7 kmh hehe op skies mooi werk! Je moet wel een strakke pistes hebben ander knappen de bindingen los als je pech hebt!!

Afgelopen jaar 121,3km/h met gps gemeten over 6 seconde gemiddelde van de piek, toch redelijk betrouwbaar dan denk ik, wel met splinternieuwe ski’s, helm, backprotector, en als eerste op een strakke zwarte piste.

De snelheid van de GPS zou ik niet zien als de heilige graal, tijdsmeting en radar zijn veel betrouwbaarder.

Een paar jaar terug ben ik in Vars met iemand met een speedgun op pad geweest. Het was buiten het hoogseizoen, maar er is veel volk dat ruim boven de 100 km/ u rondskiet! Vooral op brede, goed geprepareerde niet te stijle pistes haalt bijna iedereen meer dan 80 km/u.
Op de steile pistes ligt de snelheid voor de meeste skiêrs een stuk lager, maar daar zijn uitzonderingen die 140 km/ u halen op gewone skies.

Op de piste van de KL haalt elke redelijke skiër, zelfs met gewone flutskies 150 km/u. Met afdalingslatten 160)- 170km/u

Haha, wel grappig om te lezen, een vriend verklaarde mij voor gek dat ik dacht dat ik op skies zo 90km/hr kon halen. Maar als ik dit lees, haal ik dat waarschijnlijk MAKKELIJK! Hij zelf zeker ook trouwens.

Tegenwoordig hebben we wel altijd een helm op, vroeger vonden we dat voor beginners, maar het is juist voor gevorderen denk ik! Met dit soort snelheden vraag ik me zelfs af of mijn helm wel volstaat.

Ik ga trouwens nooit topsnelheid op een volle piste, zoals sommige idioten. Als je dat wil doen, ga je maar om 8 uur skieen/boarden.

Ik wist ook dat ik best wel hard kon skieen, maar toch leken snelheden van rond de 90 mij vrij hard. Maar afgelopen week mijn gps eens meegenomen op een afdaling en die 90 km/h haal ik dan toch… en ik weet zeker dat ik een aantal keren harder ben gegaan dan deze keer (alleen had ik toen mijn gps niet aan)
Ik heb ook mijn helm op. Had ik eerder nooit omdat ik het maar suf vond, maar inmiddels heb je veel betere modellen en is het comfort aanzienlijk beteren… voelt toch een stuk veiliger. Al betwijfel ik inderdaad of ze sterk genoeg zijn voor boven de 100 km/h…

Tegen de 90 vind ik het wel mooi geweest. Dat voelt best snel overigens. Steek maar eens je hoofd uit het raam van je auto, iedereen die beweert dat dat niet snel voelt kletst uit zijn nekharen om Donner te citeren :-) Bij dat soort snelheden moet je zo goed uitkijken en overzicht op andere skiers houden dat ik het niet relaxed vind. Als het wat drukker wordt is het eigenlijk best aso, anderen verwachten niet dat jij met warp-speed de piste afsuist.

't gaat inderdaad sneller dan je denkt. Je zou niet verwachten dat ik hier op het eind de 80km/h haal:


Maar het is dus wel zo. Ik ben nog een redelijke beginner en skiede hier op afgetrapt huurmateriaal. Dus niet echt ideaal. Toch haal je makkelijk een aardige snelheid zonder de controle te verliezen. Dit voelt echt nog niet als racen, als ik al weet hoe dat voelt ;-p. Tegenwoordig ski ik ook maar met helm. Is nog lekker warm ook! Het filmpje is trouwens van een ski-uitje de dag na een paar dagen Munchen voor m’n werk. Vanuit het centrum sta je met de trein en bus binnen een uur op de piste! Voor herhaling vatbaar :-D

wie gaat het snelste naar beneden een persoon van 60kg of een persoon van 85kg.

Yeah, ben net terug van de wintersport.
onderaan de piste stond ik te trilllen
120km/h aderaline…

Oja wel met helm en een oude motorjas met protectie :-)

Gerard.

Sinds zaterdag terug uit Ischgl en van de zwarte pistes bij de palingkopf een snelheid van 123.2.

Gr, Niels

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie