Alpenweerpraat: eindelijk flinke nordstau

Roel op 16 maart 2010· 2 reacties

Ze zijn zeldzaam deze winter maar we hebben er weer eentje te pakken, een vochtige noordweststroming met overvloedige sneeuwval aan de noordkant. Op het moment sneeuwt het in grote delen van Oostenrijk intensief.

Twee webcams van deze ochtend:

Balderschwang (Zuid-Duitsland)

Dienten am Hochkönig (O)

Hoe ver de sneeuw naar het westen reikt is te zien op nevenstaand radarbeeld van Zwitserland. De oostelijke helft profiteert mee, ten westen van Andermatt wordt het snel minder. Frankrijk en Italië blijven droog en vrij zonnig. Ter verduidelijking van nordstau hieronder een actuele satellietanimatie.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Wolken hopen zich op tegen de noordkant van de Alpen en sneeuwen uit, ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Italië) lost de bewolking weer op en blijft het droog.

De balans tot vanochtend:
Noordoost-Zwitserland: 0-10cm
Vorarlberg en Tirol: 10-25cm
Salzburgerland: 15-30cm

De grootste hoeveelheden zoals verwacht dus in het oosten en verder langs de noordkant. Vandaag sneeuwt het door en valt er nog eenzelfde hoeveelheid sneeuw bij zodat we morgen plaatselijk op 50cm zitten.

Weersomslag
Helaas kunnen we niet lang genieten van dikbesneeuwde bomen. Het hoogtepunt bereiken we morgenvroeg als het is opgeklaard en we ons opmaken voor een prachtige dag met veel zon! Vanuit het westen sijpelt dan al zachtere lucht binnen die de Alpen de dagen daarna verder zal overspoelen. In de dalen gaat het dan hard maar hogerop kan men nog lang van de verse sneeuw genieten. We krijgen in ieder geval enkele mooie zonnige en zachte dagen. De temperaturen gaan in de dalen naar 15-17 graden.

Vanaf zaterdag neemt de kans op regen vanuit Frankrijk toe op nadering van enkele oceaanstoringen. Het is niet zeker in hoeverre deze erin slagen het weer in de Alpen te gaan bepalen. De modellen lopen vanaf zondag sterk uiteen met hun oplossingen. Een snelle terugkeer van het winterweer lijkt in ieder geval niet aan de orde.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Volgend week woensdag naar Ischgl. Wat denk je?

gisteren in Hinterglemm aan den lijfe ondervonden wat dit is, windstoten van 70-80 km/h op de toppen en veelsneeuw, fris en rustig op de pistes

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie