Langste zwarte piste ter wereld in gevaar

Rogier op 21 maart 2010· 4 reacties

's Werelds langste zwarte skipiste is in gevaar. De 17 kilometer lange Sarenne op de ‘Nederlandse’ berg Alpe d’Huez gaat door het wegsmelten van Glacier de Sarenne een onzekere toekomst tegemoet.

Langste zwart ter wereld
Met 17 kilometer is de Piste de Sarenne 's werelds langste zwarte piste. Deze piste begint op de 3330 meter hoge Pic du Lac Blanc, slingert over de Sarenne gletsjer om daarna door een mooie rotsachtige vallei op een blauwe piste van Auris en Oisans uit te komen. Een indrukwekkende en mooie tocht.

Smelten
Maar het gaat niet goed met de Zuid-Oost gelegen Glacier de Sarenne. Na de zeer warme zomer van 2003 waar deze gletsjer zo’n vijf meter aan ijs verloor is deze lap ijs nooit meer in oude vorm terug gekomen. Sterker nog, in 2008 verloor deze gletsjer nog eens zo’n tweeënhalve meter aan ijs. Volgens wetenschappers verdwijnt deze gletsjer volledig binnen tien jaar! En dan te bedenken dat niet heel erg lang geleden ook ‘gewoon’ 's zomers op deze gletsjer geskied kon worden.

De cijfers
De gletsjer is behoorlijk achteruitgegaan, van 124 hectare in 1908 naar 85 hectare in 1952 tot 41 hectare in 2003. Er rest slechts 35 meter ‘ijsdiepte’ (en dat is heel weinig, een voorbeeld de Glacier Blanc achter Serre Chevalier is maar liefst 350 meter diep). Ondanks dat de hoeveelheid sneeuw elk jaar toeneemt (15% meer sinds 1977) is het smelten harder toegenomen (maar liefst 40 procent sinds 1982). De temperaturen zijn gemiddeld een graad hoger in september en 1,6 graad hoger in oktober, vriestemperaturen komen twaalf dagen later dan ‘vroeger’.

Maar…
Maar, Alp d’Huez is niet van plan om ‘zomaar’ afscheid te nemen van een van zijn grote mediatroeven. Net als Zermat en Val Thorens wil dit skigebied iets doen aan het afsmelten van zijn gletsjer. Waar deze andere twee stations het afsmelten tegengaan door het inpakken van de gletsjer, daar wil Alp d’Huez de gletsjer laten groeien door veel kunstsneeuw te fabriceren. Het skigebied is van plan om het smeltwater van de gletsjer op te vangen en dit, als het koud genoeg is, te gebruiken om nieuwe sneeuw te maken. Het gebied heeft maar liefst zestig sneeuwkanonnen klaar staan voor dit werk.

Is dit een goede trend? Is het de moeite en investeringen waard? De toekomst zal het uitwijzen… Wat denken jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Dat is toch niet in Oostenrijk?
Wat erg.

Miranda even opnieuw lezen en je weet het :P

Laatst nog een artikel over gelezen in de NRC Next. Een kansloze investering volgens wetenschappers. Zelf geen idee of het kansloos is, te weinig kennis voor, maar als de temperaturen blijven stijgen ben ik geneigd te zeggen dweilen met de kraan open.

Waar kun je oude nieuwsberichten die niet meer op de homepage staan teruglezen?Gr.

Dit is weggegooid geld. Met het fabriceren van kunstsneeuw krijg je een gletsjer niet in ere hersteld. Het vormen van gletsjerijs is een proces van tientallen, zoniet honderden, jaren. De kunstsneeuw krijgt waarschijnlijk geen eens de tijd om zo samengeperst te worden dat je mooi blauw ijs krijgt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie