Live: Pijnlijke overgang

Rogier op 22 maart 2010· 1 reactie

Na weken achter elkaar supersneeuw gehad te hebben is het nu duidelijk even minder. De lente klopt op de deur en hoe. Er ligt meer dan genoeg sneeuw maar deze is momenteel (op zijn frans): "pourri’.

Hele sneeuwdek nat
Er ligt in de Zuid-Franse Alpen nog steeds heel erg veel sneeuw en in de meer noordelijke delen ligt een prima pak. Dit sneeuwdek is de hele winter (na het warme december) koud gebleven, dus niet ‘getransformeerd’. Momenteel zorgen zeer zachte temperaturen en regen voor het nat worden van het gehele sneeuwdek. Een verplichte overgang van winter naar voorjaarssneeuw. Deze overgang maken we elk jaar mee en lijkt elk jaar even dramatisch.

Supersnel
De overgang was dit jaar wel zeer snel. Afgelopen vrijdag klom ik nog in een besneeuwd couloir omhoog en bevroor het slangetje van mijn drinksysteem halverwege en zaterdag miezerde het op relatief grote hoogte (2000 meter). Een schrikeffect voor skiërs en voor het sneeuwdek…

Voordelen
Deze overgang heeft echter vele voordelen voor voorjaarsskiërs. Het sneeuwdek wordt mooi glad, veilig en alle sneeuwkristallen zetten zich goed vast aan elkaar. Het lawine gevaar zal dalen en de sneeuw wordt relatief eenvoudig om te skiën. Dit op één voorwaarde: dat het koeler wordt, of dat er weer heldere nachten zijn.

Nadelen
Maar op het moment van de overgang kleven er alleen maar nadelen aan dit regenachtige weer. Ten eerste is skiën in de regen gewoon niet leuk, ten tweede is de sneeuw momenteel slecht te skiën en zelfs gevaarlijk voor je kniebanden: Het skiën lijkt momenteel meer op waterskiën dan op heerlijk carven. En het grootste nadeel is misschien wel het risico op lawines. Afgelopen weekend zijn er (vele) honderden lawines geteld in Frankrijk. Zie de foto hiernaast van een ‘monster-lawine’ die de col du Lautaret vrijdag volledig afsloot.

Afwachten
Het is momenteel dus afwachten geblazen wanneer de temperaturen weer ietsjes zullen zakken en de nachten weer helder worden. Elk jaar moeten we door ‘deze’ zure appel heen bijten. Het skiseizoen is nog verre van afgelopen en ik verwacht nog heel wat dagen met supersneeuw.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Afgelopen zondagmiddag wilden we de gletscher van het Kaunertal verlaten om weer naar Nederland terug te keren. De enige toegangsweg tot de gletscher bleek echter bedolven te zijn onder een flinke lawine, waardoor we uren hebben moeten wachten voordat er een omweg was vrijgemaakt. De locals keken er echter niet vanop. Het schijnt er kennelijk bij te horen… Verder is het een prachtgebied!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie