Alpenweerpraat: laatste lentedag

Roel op 26 maart 2010· 3 reacties

Vandaag beleven we de laatste van een rij uitgesproken lentedagen, aan de noordkant van de Alpen althans zeker. De afgelopen dagen liep het kwik op tot boven de 20 graden, het moge duidelijk zijn dat dit niet bevorderlijk is voor het sneeuwdek. Deze foto is gisteren gemaakt in Westendorf (bron: alpinforum). Goed te zien is de kunstsneeuw dalafdaling naar Brixen im Thale. Toen ik hier in januari was lag deze piste al een meter hoger dan het naastgelegen weiland. Nu weet je ook waarom.

Afscheid
Als we het toch over sneeuwresten hebben. Begin deze week toonde ik de sneeuwdekkaartjes van Nederland van de afgelopen winter. In het noorden van Nederland zijn pas deze week de laatste sneeuwresten verdwenen! Deze foto van een voormalige sneeuwduin is deze week gemaakt door Koos Spakman in Froombosch, ten oosten van Groningen.

Als wintersportliefhebbers hoeven we echter nog geen afscheid te nemen van de winter, de sneeuw keert namelijk terug in de Alpen.

Afkoeling
Vandaag start Operatie Afkoeling. Een zomers aandoend neerslagcomplex (satellietbeeld) ligt boven Frankrijk en dat trekt vandaag over de Alpen naar het oosten. Het vormt de voorste begrenzing van duidelijk koelere lucht. De warmte wordt daarom met de nodige randverschijnselen (onweer, windstoten) verdreven zoals we dat normaal eigenlijk alleen in de zomer zien.

images.php
images.php

Op het satellietbeeld goed zichtbaar de actieve bewolkingszone boven Frankrijk die zich naar de Alpen verplaatst.

Sneeuwgrens dalend
Eerst ligt de sneeuwgrens rond 2000m, later vandaag daalt deze naar zo’n 1000m. Vooral in het westen en zuiden kan het soms hard sneeuwen, in Oostenrijk waarschijnlijk alleen tijdens de frontpassage vanavond. Algemeen geldt dat het beneden 1000m waarschijnlijk bij regen blijft maar dat is eind maart niets bijzonders.

Morgen gaat de sneeuwval in de Franse en Zwitserse Alpen door en kruipt de sneeuwgrens weer iets omhoog richting 1500m. In Oostenrijk en Italië valt het dan waarschijnlijk mee met de sneeuw. Dat geldt ook voor de zondag. Als we aan het eind van het weekend de balans opmaken zal de meeste sneeuw zijn gevallen in Frankrijk, Zwitserland en delen van Noord-Italië. Vanaf 1500m wordt het goed wit, vanaf 2000m gaat het soms om meer dan een halve meter.

Kijken we naar de nieuwe week dan belooft vooral de dinsdag weer een sneeuwrijke dag te worden voor Frankrijk. Daarover morgen meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

@ Roel,

Volgens de regels van Alpinforum ben je nu strafbaar bezig, in Duitsland zijn de foto’s van een auteur beschermd, als de persoon die de foto geplaatst heeft dit ziet op deze site is de site ook strafbaar. Je moet toestemming krijgen van de persoon, ik weet niet of dit nu ook het geval is.

Gr,
Jimmy

L.B. (Lekker Belangrijk)

Volgens mij mag je, met bronvermelding, voor het algmeen belang, informatie verspreiden, of de vermelding alpinforum voloende is kan ik niet beoordelen. Ik denk echter dat degene van wie de info afkomstig is begrip heeft voor de boodschap van wintersporters.nl.

En dat is informatie geven aan enthousiaste wintersporters!

Beste Roel, wat denk je van donderdag t/m maandag met Pasen in St. Foy, we willen met de heli weg.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie