Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw

Roel op 29 maart 2010· geen reacties

Het loopt tegen april maar de Paasweek zit er nog aan te komen. Bovendien is april voor de hooggelegen Franse gebieden traditioneel een zeer bruikbare maand als het om skiën gaat. Dat wordt de komende dagen nogmaals bevestigd.

Kraamkamer
De afgelopen dagen is er al veel sneeuw gevallen. Op hoogte bleef ie ook fatsoenlijk liggen, door de zwankende sneeuwgrens kwam het in de dalen echter regelmatig tot regen. Dat zien we ook deze week. Boven het westen van de Atlantische oceaan, voor de kust van Canada, ligt deze week een krachtig hogedrukgebied. Aan de oostflank hiervan bevindt zich boven de Britse Eilanden een soort kraamkamer van depressies die van tijd tot tijd frontensystemen tegen de Alpen kwakken. Hiernaast de kaart voor donderdag, die is typerend voor een groot deel van de week.

Eerst regen, dan sneeuw
Vandaag bevinden we ons aan de voorzijde van zo’n frontensysteem. Bij een aantrekkende zuidwestenwind wordt het een zachte dag. Veel regen valt er gelukkig niet maar daar komt morgen verandering in. Morgen bereikt een warmtefront de Franse Alpen waardoor het flink gaat sneeuwen en beneden 2000m regenen. In de middag komt het koufront en zakt de sneeuwgrens naar zo’n 1200m. Helaas is de grootste hoeveelheid neerslag dan gepasseerd waardoor de dalen hier weinig van zullen profiteren. De meeste sneeuw verwacht ik wederom in Frankrijk, Italië en Zwitserland; Oostenrijk krijgt de restanten.

Weekend rustiger
In het vochtige weer komt de eerstkomende dagen weinig verandering. Vooral van woensdag op donderdag kan er in het westelijk Alpengebied weer een pak sneeuw vallen. Daarna keert de rust terug doordat het verantwoordelijk lagedrukgebied in betekenis afneemt. Een nieuwe oceaandepressie neemt het regime in het weekend over waardoor de wind dan teruggaat naar de zuidhoek. Het wordt vanaf vrijdag dan ook weer een stuk zachter met meer zonnige perioden. Totdat zondag het spelletje opnieuw begint met mogelijk veel neerslag vanuit het westen. Kort samengevat, de winter houdt vanaf 1700-2000m goed stand, lager wordt het juist alleen maar minder (foto: Ehrwald (O)).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie