Weekendje skiën, is dat mogelijk?

Ruud op 16 oktober 2010· 13 reacties

null

Even een paar dagen skiën ? Dat wordt zeker de Ardennen of het Sauerland ?
Nou, nee hoor. Ook skiën in de Alpen behoort tot de mogelijkheden. Stel: je wilt van maandag 3 januari tot donderdag 6 januari even een paar dagen op wintersport. Doe dan wat steeds meer mensen doen: Vlieg naar de sneeuw. En dan bedoel ik niet met 180 over de Autobahn, maar daadwerkelijk met het vliegtuig.

Voorbeeld Innsbruck
Vlieg op maandag 3 januari om 7.10 weg vanaf Schiphol. Je komt aan om 8.45 in Innsbruck. Neem om 9.20 de bus naar het station. Stap daar over op lijn 4162 naar Axum en stap om 10.00 uur uit op het dorpsplein Van Axum. Even bagage stallen in je hotel en omkleden. Om 12.00 uur sta je op de piste !
Je skiet maandagmiddag, dinsdag en woensdag in het skigebied van Axamer-Lizum een gebied met 41 kms piste dat deel uit maakt van de Olympia Skiwelt. Op donderdag 6 januari neem je om 07:47 de bus weer terug. Je staat om 08:28 weer op het vliegveld. Je vliegtuig vertrekt om 9.20 naar Schiphol, waar je om 10.55 aankomt. Als je in West-Nederland werkt, kun je 's middags weer naar je baas ! Als je dat zou willen ☺.
Reiskosten van dit alles: € 111,94 aan vliegticket (heen en terug) en € 40,- voor de ski’s en wat euro’s voor de bus. Zeg in totaal € 165,-

Realistisch?
Eerlijk is eerlijk; dit is een rooskleurig voorbeeld: het skigebied ligt vlak bij het vliegveld, de transfer is goedkoop en sluit goed aan op de vliegreis.
Zo is het lang niet altijd; met name die transfer kan aardig in de papieren lopen (lees: is soms schreeuwend duur) en als je wintersportdorp wat verder van het vliegveld ligt, kan de reis ook nog wel even duren.

Zoeken en boeken
Maar toch; het blijft een aantrekkelijk idee; (veel) tijd besparen en geen lange vermoeiende autorit! Als je alleen of met z’n tweeën reist kan het zelfs ook goedkoper zijn dan met de auto! Maar, hoe vindt je 'm: die snelle en goedkope verbinding ? Zoals gezegd; goed zoeken op niet altijd zo toegankelijke sites; waarbij de info op heel verschillende manieren wordt weergegeven en soms ook (bewust?) in het midden wordt gelaten. Vergelijken is soms lastig; zo is het vaak onduidelijk of je voor bagage extra moet betalen. Hoewel, de info op de websites van de verschillende aanbieders wordt echter wel steeds beter. Informatie over transfers vind je tegenwoordig zowel bij Easyjet als Transavia. Want één van de belangrijkste hobbels bij het vliegen is toch altijd weer de transfer naar je wintersportoord.

null

Maar wat je ook ontdekt als je gaat surfen; er zijn inmiddels véél meer mogelijkheden dan je denkt. Als je b.v. wilt skieën in L’Alpe d’Huez kun je vliegen naar Geneve, de snelbus nemen naar Grenoble en daar overstappen op de shuttle naar L’Alpe d’Huez. Je kunt ook vliegen naar Lyon, met de TGV naar Grenoble en dan overstappen op de shuttlebus. Of rechtstreeks vliegen naar Grenoble. En iedere mogelijkheid kent zijn reistijden en kosten.

Ook hier geldt: zoeken loont: een transfer wordt bijvoorbeeld aangeboden voor 175,- voor een enkele reis, maar je kunt hetzelfde ook vinden voor € 59,- voor een retour! In deze blog wat tips en verwijzingen die ik vond toen ik zocht naar de mogelijkheden van een weekeindje skiën in Frankrijk.

Tips voor Frankrijk
Waarom Frankrijk? Veel skigebieden zijn er uitgestrekt, dat heb je toch helemaal niet nodig als je maar een paar dagen gaat? Dat is misschien waar, maar de gebieden liggen er hoog en ze zijn dus sneeuwzeker. En het belangrijkste is; ze zijn prima te bereiken! Want het het eerste dat opvalt is; in Frankrijk is het goed geregeld. Er is een uitgebreid netwerk van verbindingen tussen de vliegvelden en de wintersportoorden.
Je kunt natuurlijk in een taxibusje stappen (als je bereid bent om wat uit te geven), maar over het algemeen er ook komen kun je met de gewone lijndiensten. Je hebt maar weinig gedoe méér, maar je bent veel minder geld kwijt.

null

Voor de Noordelijke Alpen maakt het eigenlijk niet uit op welk vliegveld je vliegt; Genève, Grenoble of Lyon; vanaf ieder vliegveld kun je via een goed systeem van lijdiensten snel en vaak verrassend voordelig heel veel skidorpen bereiken. En het mooie is dat de informatie over dienstregeling en kosten steeds meer gedigitaliseerd is.

Kijk maar eens op:
Alpski-bus (vanaf Genève),
Aerocar, (snelbussen van Genève naar Grenoble en Chambery , waar je kunt overstappen naar de diverse skigebieden),
Altibus (deze website is nog in ontwikkeling; de Engelstalige versie werkt nog niet),
Airport Geneve (vervolgens klikken op Flyer Aeroski-bus)
Agbus (vanaf Grenoble)
Bensbus (vanaf Grenoble), Engelse site; betalen in Britse ponden.

De bussen gaan vaak meer dan 5 keer per dag, je kunt online reserveren en … het is redelijk betaalbaar! Hier geen privé-transfers van € 150 à € 200 voor een enkele reis die je elders in de Alpen wel tegenkomt. Voorbeelden?: Retourtjes Genève-Châtel kosten € 58,- Genève – La Plagne € 133,- Grenoble - Val d’Isère € 113,- en Grenoble – Les Deux Alpes € 52,- !

Voor de bij Nederlanders veel minder bekende skidorpen in de Zuidelijke Alpen (o.a: Isola 2000, Auron en Valberg) kun je vliegen op Nice. (Transavia) Het is wel redelijk ver rijden vanaf het vliegveld en je moet wel telefonisch reserveren, maar het is daarentegen ongelofelijk goedkoop: je kunt al voor € 20 heen en weer! Om te regelen moet je wel een beetje uit de voeten kunnen met Frans, want de info is nog niet in het Engels.

Voor een verre bestemming als de Pyreneeën is vliegen qua tijdsbesparing helemaal ideaal. Voor skiën in Andorra kun je vliegen op Barcelona, Girona of Toulouse. Met Novatel wordt je vervolgens in een paar uurtjes vervoerd naar de pistes van het mini-staatje. Kosten tussen € 58 en € 69 voor een retour.
Ook kleinere skidorpen als Ax en Guzet kun je vanuit Toulouse bereiken.

Het kan niet anders of jullie hebben ook tips en ervaringen op dit gebied. Deel ze alsjeblieft met ons!.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Handig artikel. Ga het zeker meenemen in mijn reisplan van dit jaar.

je vliegt naar geneve( 200 euro),neemt de cham-express(25 euro pp) en op 3 uur tijd sta je vanuit zaventem in chamonix op de piste!

of je gaat naar engelberg met de auto daar ben in 6 a 7 uur, als je een beetje doorrijd:p

ik had eerder al eens uitgezocht: naar Brussel met de auto van de zaak (parking 30 euro), budget vliegen naar turijn (retourtje 43 euro met ryanair), administratie/bagagetoeslag (30 euro), shuttle/bus naar La Via Lattea voor 25 euro enkel, (dus 50 euro retour).
totaal: 153 EYPO.
goed te doen dus…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Kijk ook eens bij KLM (Geneve). Meerdere keren per dag: dus heen vroeg in de ochtend, terug in de avond. Scheelt veel ski-uren. Skigebieden als le Grand Bornand, Megeve, Chamonix of Grand Massif (Flaine, Les carroz) liggen het dichtstbij !

Tip: Sankt Anton am Arlberg is vanaf Innsbruck een uur met de trein. Enkele reis met de trein kost zo’n 14 euro.

ik moet Luc bijtreden, Engelberg is goed te doen met de wagen. Ongeveer 1 uur rijden van de snelweg.
Het is best wel een tof gebied om enkele dagen te skieën en het ligt voldoende hoog ( met gletjer ) Hebben ooit tot 16.00 uur geskied en dan richting huiswaarts.
Een minpuntje : vignet dat in Zwitserland gekocht moet worden.
Toen ik er 3 jaar geleden was vond ik het niet extreem duur. De bedragen om iets te drinken zijn hetzelfde als in Frankrijk, maar dan in Zwitserse Frank( wat toch goedkoper is )

Vorig jaar van vrijdagochtend 11 december t/m maandagavond 14 december naar Oostenrijk geweest met de auto. Goed te doen. We zijn naar Lech geweest omdat daar de sneeuw het beste was. Had zomaar Engelberg kunnen worden als daar de sneeuw beter was. Dit jaar gaan we weer het zelfde ‘weekend’. 1 of 2 auto’s met tankpas van de zaak, dus dat kost niks. Erg voordelig dus. Vignet van CH heb ik nog op het raam zitten. Mocht het toch weer A worden dan kost dat 7 euro. Vliegen is dus niet voordeliger in geld, misschien wel in tijd. Maar we stellen ons er op in dat we maar 2 volle dagen kunnen boarden in de Alpen.

Ik heb hier zelf ook al over nagedacht maar ik vind het onaantrekkelijk, met de auto (vanuit arnhem) rijd ik in 7 uurtjes naar oostenrijk, als ik dan ga rekenen kom ik misschien een half uurtje later aan dan met het vliegtuig (2 uur van te voren inchecken, uur rijden richting schiphol, 1.5 uur vliegen, tranfer naar de plek 1,5 uur…kom ik toch ook aan 6 uurtjes en dan reken ik erg krap denk ik zelf)
Mijn idee is nog altijd rond een uurtje of 4 snachts wegrijden, uurtje of 11 aankomen en 12 uur op de piste staan tot 16.30 en sávond vroeg naar bed om de volgende dag fris op de latten te gaan staan, als je met 2 of 3 personen rijd is die 7 uurtjes ook prima te doen!
Ok met de auto heb je misschien meer kans op file, maar vrienden van mij hadden op schiphol 3 uur vertraging, als ik dan toch mag kiezen sta ik liever gezellig in de file want mijn vakantie begint al bij het wegrijden uit de straat!

Wat ook nog scheelt, is waar je woont in Nederland. Als je zoals ik vlak bij Schiphol woont zit je snel op het vliegveld en moet je toch weer anderhalf uur rijden naar de grens. Bovendien, als je alleen of met zijn tweeen gaat, is het rijden nog altijd een fikse klus, vind ik

Er zijn volgens mij ook bedrijven die weekendski’s aanbieden. Wij zijn vorig jaar met ons bedrijf een (lang)weekend gaan skiën in St jean Darves. Goed skigebied.

Met al dat vliegen hoef je straks niet eens meer weg te gaan, …ligt er geen sneeuw meer.

ik mis de gegevens van het boeken van een hotel, dat is echt lastig,
moeilijk te vinden voor bijvoorbeeld een donderdag-nacht vrijdag nacht en zaterdag nacht
groeten, Guido

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie