Live van Stubaier gletsjer

Ruud op 23 oktober 2010· 11 reacties

null

Rij ik gistermorgen met de trein door de Schipholtunnel op weg naar het vliegveld, blijkt achteraf dat ik net op tijd was; vlak daarna is al het treinverkeer stilgelegd. Had ik nog bijna het vliegtuig gemist ! En dat zou toch erg jammer zijn geweest, want dan had ik nu niet de eerste pistes van het seizoen in de benen gehad. Die eerste pistes komen bijzonder vroeg dit jaar; ik ben nog nooit in oktober gaan skiën. Ik was razend benieuwd hoe dat zou zijn. Nou; in één woord: bijzonder.

Herfst in Oostenrijk
Toen we gisteren uit het vliegtuig stapten was het al lekker koud; -3 graden en je ziet hier dan ook overal sneeuw op de toppen. Een prachtig gezicht met alle roodbruine kleuren in de dalen en een staalblauwe lucht. In Neustift, waar ons hotel is, is alles nog groen en in de zon was het ronduit warm. Het voelde dan ook behoorlijk vervreemdend een half uur later in volle winterbepakking beneden te staan ! Omdat de bus in dit jaargetijde nog geen volle dienstregeling biedt, besloten we een taxi te nemen.

Dat was een prima beslissing want zo kwamen we ten minste snel bij het dalstation. Het leek of de taxichauffeur wilde opstijgen om ons op de berg te zetten ! Dat is wel trouwens wel even iets dat je moet beseffen in dit gebied; de dorpen in het dal liggen wel zo 'n 20 minuten rijden van de gletsjer.
Vanuit de gondel zie je de keien nog tussen de sneeuw uitsteken, maar net toen ik me ging afvragen of het nou echt een goed idee was, dat skiën in de herfst, kom je boven en dan weet je niet wat je ziet; een totaal wintersporttafereel !

Op de latten
Na het regelen van het materiaal in het middenstation (wat een luxe skiverleih trouwens !) we de stoeltjeslift verder naar boven. Eenmaal op 3210 (!) meter uitgestapt, begint ie dan; de eerste echte afdaling. Sneeuw: heerlijk, piste: goed, weer: een lekker zonnetje. We hebben in totaal twee uur de tijd om weer te wennen aan de sneeuw en het moet gezegd; er zijn dagen in het “echte seizoen” dat de sneeuw veel minder goed is ! Wat een cadeautje, zo 'n middag !
Ik merk wel dat de korte nacht en de reis me snel opbreekt. En dat je op grote hoogte bezig bent, merk je ook goed; ik ski op mijn gemak en doe maar effe rustig aan. Terwijl mijn reisgenoten nog een laatste helling pakken, ga ik alvast rustig de schoenen uitdoen.

null

Naar beneden
Da’s dan weer een nadeel van skiën in oktober; de dalafdaling is natuurlijk nog niet open. We gaan met de laatste gondel naar beneden (die moet je dan natuurlijk wel halen…: het lukt ons gelukkig nèt) Daarna moeten we weer terug naar Neustift met de bus. Omdat we niet precies op de goede plaats uitstappen, moeten we een stukje lopen naar het hotel (wat fijn dat we de skispullen in het depot op het middenstation hebben achtergelaten !) Dat we daarbij gaan afsnijden door een weiland dat vol koeienmest blijkt te liggen is weer even jammer ☺.

Al met al heb ik er een heerlijk gevoel aan over gehouden, aan die eerste dag skiën in oktober hier op de Stubaier gletsjer.

Kijk bij Stubaiergletscher voor meer informatie over het gebied. En voor wintersport in Oostenrijk hier

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

ik ben jaloers :-)

heerlijk man!
ik kom dit weekend ook die kant op met mijn meissie!
even lekker snowboarden daar, hoop dat de omstandigheden nog net zo goed zijn dan, heb er nu echt zin in gekregen!

ik ga met verlengd weekend van 1 november ook naar stubai gletscher met vriendin. ziet er goed uit. ze voorspellen zondag en maandag ook nog een goede laag sneeuw. verlang al om vrijdag te vertrekken!

Dat klinkt erg goed! Begin je met herfstbossen en beland je daarna in verse sneeuw en mooie pistes… om jaloers op te worden!

ik ben ook in stubail. foto’s mail ik jullie zo dadelijk door.

@ Carl, stuur de foto’s eventueel naar rogier(at)wintersporters.nl!

Click. Click. Peace

Haha je hebt al ons skiegebied opgezocht :) das mooi om te horen dat het er al zon goed weer is … Jammergenoeg moet ik nog tot de voorjaarsvakantie wachten :( ach ja … Dan zal het er wel nog steeds mooi zijn :)

@ruud: hoe is het er momenteel met de toegangsweg? ik heb winterbanden maar zie het niet zitten om nog kettingen te kopen voor een wagen waar ik niet veel meer zal rijden.

dank je

@Jan
Over die toegangsweg hoef je je vlgs mij niet zo gauw zorgen te maken. Vanaf de afslag van de snelweg loopt het vrij vlak door dorpjes voor een km of 12 en dan een langzame stijging tot aan het dalstation bij Mutterberg; er zijn geen haarspeldbochten en de weg is prima. Daar kom je
met sneeuw - met winterbanden- prima overheen. Bij de parkeerplaatsen bij het dalstation kan het wel druk zijn, zagen we afgelopen weekeinde. Als je op het achterste parkeerterrein moet staan kun je met de shuttlebus. Beter is natuurlijk een beetje vroeg te zijn, dan kun je tegenover de kabelbaan parkeren. Overigens kan het druk zijn in het weekend dat je gaat; ivm 1 november; Duitsers en Oostenrijkers maken dan vaak een lang weekend

Wat geweldig! Ik wist niet dat je in oktober al kunt skiën. Klinkt goed.

gisteren prachtige dag gehad in stubai gletscher.
vandaag: alle pisten gesloten door föhnstorm. echt magnifiek om eind oktober zo een dag te beleven!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie