Alpenweerpraat: eerst sneeuw, daarna lente

Roel op 09 november 2010· 4 reacties

null

Er is gisteren een aardige buffer aangelegd voor de zachte lucht die vanaf vrijdag de Alpen overspoelt. In het Zwitserse Engadin waar ons introbeeld van gisteren vandaan kwam viel 40 tot 60cm. Hierboven een beeld van de Stilfserjoch in Südtirol, de geliefde bergpas die inmiddels volledig ondergesneeuwd is.

Donderdag webcamdag
Op dit moment sneeuwt het nog in de Dolomieten. De rest van de dag en morgen kunnen vooral de zuid- en westalpen (Frankrijk, het westen van Zwitserland en Italië) nog zo’n 10-20cm sneeuw verwachten bij een vorstgrens rond 1600m. In Oostenrijk breekt de bewolking van tijd tot tijd open en valt minder neerslag. Morgen kan het er zelfs helemaal droog blijven.

Morgen bereikt een nieuw front de Alpen met in de avond vanuit het westen alweer toenemende neerslagactiviteit. Vooral in Zwitserland en de Noordfranse Alpen kan er in de nacht nog zo’n 10-30cm bij vallen. Vooral donderdagochtend kon er weleens sprookjesachtig uitzien op de verschillende webcams omdat het daarna snel opklaart.

Zacht weer ingeleid door veel sneeuw hogerop
In de avond bereikt een golf zeer zachte lucht de Franse Alpen waarna deze over de rest van de Alpen uitstroomt. Dit warmtefront kan vooral in Zwitserland en de Noordfranse Alpen veel sneeuw in korte tijd opleveren. Helaas ligt de sneeuwgrens erg hoog, op zo’n 2300m. Normaal volgt daarna het koufront met een daling van de sneeuwgrens maar dat gebeurt nu niet. De stroming kiept naar zuidwesten waardoor het koufront boven Nederland en België blijft slepen. Dat geeft in ons eigen land een behoorlijk verregend weekend en in de Alpen lenteweer.

null
De kaart voor vrijdag. Het warmtefront is gepasseerd en de Alpen blijven in de warme sector hangen. Dat betekent veel zon en hoge temperaturen, lokaal zal het weer tegen de 20 graden worden. Pas zondag nadert het koufront met afkoeling die overigens van tijdelijke aard zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk herstelt het zachte weer zich aan het begin van de volgende week.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel,

Ken je een goede site om specifiek het weer te volgen in de Franse alpen , met name Alpe d’Huez. Ik gebruik nu snow-forecast maar misschien is er iets beters ?

@Roel, ben jij eigenlijk bekend met het gegeven dat 75 dagen na de eerste sneeuwval de sneeuw die dan valt ook daadwerkelijk blijft liggen, dit kreeg ik van een oud oostenrijks boertje te horen in Soll afgelopen winter.

Is dit een beetje een graadmeter of is het een fabeltje?

Wat een hel dit weer. Ik wilde over 2 weken gaan, maar voorlopig zit het er niet in.

Ik hoop dat het eerst goed koud wordt, sneeuw isoleert de warme ondergrond teveel.

@Yannick, dit is wel een aardige bron voor de Franse Alpen alleen gericht op de noordelijke Franse Alpen: http://geo.hmg.inpg.fr/mto/mto38.shtml

@Jeroen, ik had er niet eerder van gehoord, er zal wel een kern van waarheid inzitten maar ik vind hem behoorlijk optimistisch. In september valt in veel dalen vaak de eerste sneeuw. 75 dagen erbij opgeteld en je zit in november of begin december. Er zijn veel winters dat je dan nog niet over een blijvend sneeuwdek beschikt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie