Zomerskiën, hoe wat en waar?

Rogier op 09 juni 2011· 28 reacties

null

Voor bijna iedereen die gek is op skiën en/of snowboarden is de zomer een vervelende onderbreking van het skiplezier. In het voorjaar als de sneeuw wegsmelt sluiten ook alle skigebieden. Toch is het 's zomers mogelijk om in Europa op hooggelegen gletsjers te skiën. Wie echt volledig witte bergen zoekt kan ook afreizen naar het Zuidelijk Halfrond. Er zijn dus best wat mogelijkheden voor onverzadigbare ‘wintersporters’.

Op de gletsjer
De makkelijkste manier om 's zomers te skiën is op de gletsjers van grote skigebieden. Gebieden als Zermatt, Tignes en de Hintertux gletsjer zijn bekend om de zomerskimogelijkheden. Deze gletsjers bieden vaak een handvol leuke pistes om even lekker te skiën. De kwaliteit van het skiën wisselt per dag en per seizoen. Na een sneeuwrijk voorjaar blijven de gletsjer hartstikke lang goed skibaar, maar na sneeuwarme jaren ski je snel op gletsjerijs.

's Ochtends vroeg
Gletsjergebieden zijn vaak 's ochtends vroeg geopend en sluiten vroeg in de middag. Dit in verband met de sneeuwkwaliteit. Verwacht 's ochtends harde sneeuw en in de middag echte papsneeuw. Het is natuurlijk mogelijk om geluk te hebben en een verse dump in de zomer mee te maken. 's Zomers, vanuit een bloemrijk dal omhoog gebracht te worden naar een gletsjer met een mooi laagje poeder is natuurlijk een droom voor iedere skiër. Hiervoor moet je wel veel geluk hebben!

null

Leuk uitstapje
Zomer skiën is voor velen gewoon een leuk uitstapje. Wie tijdens de zomervakantie in de buurt van een zomerskigebied komt doet er goed aan om ook 's zomers eens de lange latten (of lat) onder te binden. Alleen de (onvergetelijke) ervaring om vanuit een warm en zomers dal omhoog te gaan naar de eeuwige sneeuw en daar een aantal bochten te draaien maakt het de moeite meer dan waard!

Trainingen
Veel regionale en nationale race teams trainen ook op de hooggelegen gletsjers. Dus in de zomer is goed mogelijk om top skiërs tussen de poortjes te zien knallen. Leuk en indrukwekkend, alhoewel er ook een minpuntje aan vast zit: deze groepen nemen vaak een groot deel van de pistes in beslag…

Waar:
Zin om in de zomer ‘even’ langs een gletsjer te gaan? Hieronder een selectie van gebieden die deze zomer waarschijnlijk openen. De meeste gebieden zijn reeds open of openen half juni. Maar check voordat je speciaal naar een van deze gebieden afreist of het gebied wel echt open is. Na een sneeuwarme winter willen gebieden wel eens eerder sluiten of later openen (of helemaal niet open gaan) dan voorgenomen of gepubliceerd.

null

Oostenrijk:
Dachstein Gletsjer
Hintertuxer Gletsjer
Kaunertaler Gletsjer
Kaprun
Mölltaler Gletsjer
Pitztaler Gletsjer
Sölden
Stubaier Gletsjer

Frankrijk:
Les Deux Alpes
Tignes
Val d’Isere

Zwitserland
Zermatt
Saas-Fee

Italië
Cervinia
Passo dello Stelvio
Val Senales

null

Echt skiën… Zuidelijk Halfrond
Maar wil je echt skiën of snowboarden, en heb je geen zin om slechts op enkele hectares ijs te staan dan moet je het vliegtuig pakken. In Zuid Amerika en Nieuw Zeeland wachten besneeuwde bergen om geskied te worden. Voor de echte die-hards een aanrader. Zeker de besneeuwde vulkanen van Chili en Argentinië zijn onvergetelijk skibergen. Denk aan fantastisch mooie bergen, natuurlijk heet water bronnen (tijdens een ski afdaling en heerlijk eten!
Maar een reis naar een van deze landen is lang, kostbaar en de skigebieden zijn bij lange na niet zo modern als wij in Europa gewend zijn. Wie van een beetje avontuur houdt kan in die landen fantastisch toerskiën, zelfs op actieve vulkanen! Helaas ziet het begin van dit skiseizoen op het Zuidelijk halfrond er slecht uit, weinig sneeuw in Nieuw Zeeland en grote aswolken van een actieve vulkaan in Argentinië en Chili. Maar het seizoen begint daar pas net!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sommige oostenrijkse locaties zijn wel zeer optimistisch in het aangeven van zomerskimogelijkheden ;-).

In de praktijk zijn er toch maar 2 of 3 die echt overzomeren.

@ Lars, dat klopt helemaal. Daarom ook mijn waarschuwing om even goed te checken of het gebied opent. Zeker na deze winter verwacht ik dat veel gebieden het hele zomer seizoen niet gaan halen. Helaas.

Click. Click. Peace

Aan welke gebieden moet ik denken op het zuidelijk halfrond?

Het lijkt me dat bijvoorbeeld Nieuw Zeeland wél over moderne liften bevat… Of zijn daar de skimogelijkheden zeer beperkt?

Weet iemand of Sölden echt opent deze zomer want ik kan er niet aan uit op hun site?

@ Nicky, Nieuw Zeeland is inderdaad vaak moderner dan in Zuid Amerika maar toch niet te vergelijken met de grote gebieden in Europa. Denkbij Nieuw Zeeland aan de gebieden Coronet Peak, The Remarkables, Cardrona, Treble Cone, Turoa, Whakapapa. In Chili en Argentinie denk aan Bariloche, Las Lenas, Portillo en vele kleine gebiedjes.

Click. Click. Peace

Leuke bijdrage rogier! Ik heb zelf nog nooit gezomerskied/zomergeskied maar heb er wel verhalen over gehoord dat het een hele beleving is. Ik heb wel tussen de skieers doorgelopen op de Stubaier Gletscher en de Feegletscher toen ik de Schaufelspitze resp. de Allalinhorn ging beklimmen. Deed wel een beetje bizar aan!

@Mathijs:
dat weet Sölden zelf nog niet denk’k … Hun intenties gaan wel op de site staan (open), maar in de praktijk is het toch wel regelmatig wat anders. In de laatste 10 jaar dat’k in die regio was tijdens de zomermaanden, heb’k maar 3 keer geweten dat ze daadwerkelijk in juli-augustus-september open waren.

Overigens: het is niet alleen de sneeuw die op de gletschers meespeelt. Zelfs als er genoeg sneeuw ligt, moet je er nog geraken. Bovenop zo’n bergkam kan de wind al gauw fluiten en dan sluiten ze ook gewoon wegens stormwaarschuwing.

Thanks Rogier :)

Hier zat ik op te wachten! vorig jaar op de Hintertux gestaan 3 dagen (was toch op weg naar italie) en idd een hele beleving. Dat was zelfs eind augustus. beneden 30 graden boven rond 0…Vele nationale skiteams de berg af zien knallen! jaar daarvoor zelfs een hele week geweest hartje juli naar saas fee. Hou er rekening mee dat je vroeg de berg op moet. in de meeste gebieden doe je er een half uur tot 3 kwartier over om boven te komen. en je bent niet de enige kortom wachtrijen!

daarnaast rekening houden met weinig pistes meestal stuk of 8 totaal en de pistes zijn natuurlijk korter. Voor de Freestylers onder ons is het wel degelijk aan te raden! In Les Deux Alpes en Saas Fee super goede zomer parken zelfs met half pipe (Les2alps zelfs 2)

Al met al zeker voor de die hards de moeite waard! en als je er toch in de buurt bent al helemaal!

Have fun every one!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Leuk en nuttig; ik heb zelf nog nooit geskied in de zomer (tenzij in Landgraaf :-)) maar ga het zeker eens een van de volgende zomers proberen.

Waar zijn foto’s 1, 2 en 3 gemaakt? Ze zijn prachtig ;-)

@ Niels Foto 1 en 2 op de Gletsjer van les Deux Alpes, nummer drie in Tignes.

Click. Click. Peace

Solden opent traditioneel pas in september, zij zijn vorige zomer gestopt met het aanbieden van zomerskien en sluiten nu heel bewust voor lange tijd. Op de webcams kan je momenteel heel erg goed zien waarom: het gebied is erg gevoelig aan warme invloeden van het zuiden.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Helaas is de Stubaier Gletsjer ook niet meer in de zomer geopend. In 2006 was het nog maar één korte piste die open was. Grote witte lakens doen in de zomer denken alsof er veel sneeuw ligt, maar schijnt bedriegt.

Eigenlijk is Zermatt de grootste aanrader voor zomerskiën. Dat is ook meteen het ‘grootste’ zomer skigebied van Europa. Tegenwoordig brengt de 8er gondelbaan Matterhorn Express je er in één keer naartoe.

De afgelopen jaren (5 uit 6) ben ik elk jaar in Noord Italië op vakantie geweest. Elke keer de kans gegrepen om in een vakantie van 3 weken, 2-4 dagen naar de piste te gaan.

In het Westen heb je Cervinia (de Italiaanse kant van Zermatt) en dan ski je zoals reeds gesteld door Frans in het grootste zomerskigebied van Europa: Matterhorn Glacier Paradise. Mega funpark met reuze kickers en wellicht de nodige beroemdheden die aan het oefenen zijn (aan de sprongen te zien wel!) Maar ook gewoon ski-klasjes van Club-Med. Het leuke is dat je om 07:30 omhoog gaat, tot 12:30 skiët/board en dan de middag wat anders gaat doen. Golfen/Tennissen/Mountainbiken etc.

Voordeel van Cervinia boven Zermatt is dat je er gewoon met de auto heen kunt, dit jaar ook in de meivakantie geweest en het was gewoon nog perfect skiën (één nacht 15 cm vers!), maar elke dag de zon gezien. Verder heel betaalbaar in vergelijking met Zermatt en lang niet zo druk als Valtho.

Andere jaren in Zuid-Tirol/Garda Meer geweest en daar heb je het Schnalstal (Val Senales), ze spreken er dus Duits (makkelijk!). Het is waar Ötzi is gevonden, met een gids of op eigen gelegeheid kun je ook naar zijn vindplaats! Drie jaar terug op 14/15 juli 20cm. vers en met mijn Board gewoon nog wat verder omhoog geklommen en een lange first track gemaakt! Echt kicken.

Heb echter ook een jaar meegemaakt dat het al dicht was, wel om te wandelen met de gondel omhoog gegaan en dan keek je op zwart gletscherijs geïmpregneerd met puin/grind.

Mijn favoriet is echter de Stelvio/Stilfser Joch, het enige skigebied ter wereld! waar je alleen in de zomer kunt skiën. De Stelviopas (47 hairpins) ruim 2700m hoog gaat pas rond Pinksteren (dit jaar al op 28 mei) open en dan kun je tot ergens in november terecht. Wel echt Italiaans "Sci estivo"

In 2003 begin juli 20-30cm, sneeuwval tot 2000m, meegemaakt, alles was wit, toen helaas alleen met auto de pas opgegaan. Listig met brede zomerbanden en alleen achterwielaandrijving!

De Stelvio opent om 08:00, met een sluiting voor de lunchpauze, daarna kun je zelfs nog 's middags skiën.

Fun park is de ene keer wel OK de andere keer niet.

Heb een keer in augustus meegemaakt dat er wolken kwamen binnenrollen en bleven hangen, het bleef gewoon -7!

Dit jaar gaan we weer een dag of twee!

Rogier heeft één gebied niet genoemd, Mt. Hood, Oregon, VS. Net zoals in Z-Amerika een vulkaan, in de verte (mooi weer) zie je ook Mt. St. Helens en Mt. Rainier (Seattle) liggen.

Ben hier in september 2008 geweest, echt uniek, één van de oudste skigebieden van de VS. Het hotel op de berg, Timberline (ook de naam van het skigebied) is uit de jaren 30 en was de set voor de film "the Shining". Ik heb hier enkele nachten overnacht en het heeft een voor Amerikaanse begrippen top-restaurant met top-wijnen die je in Europa helemaal niet vindt.

Als de wind de goede kant op staat ruik je ook de rotte eieren lucht van de vulkaan.

Maak je bijvoorbeeld dit jaar een trip met een camper of zo lang de westkust van de VS is dit toch echt wel een aanrader, Mt. Hood is na Mt. Fuji in Japan de meest gefotografeerde berg in de wereld en ligt een uur rijden van Portland, Oregon.

Let op zomerskiën op Mt. Hood na juin alleen op vrijdag, zaterdag en zondag!

Zoals Warren Miller zegt: it’s always snowing somewhere.

@laflaps:
begrijp ik het goed dat in Cervinia/Zermatt de gletscher langs twee kanten bereikbaar is/blijft tijdens de zomer? Ttz: de liften van beide kanten je wss tot een zelfde punt brengen?

@ Laflaps, bedankt voor deze uitgebreide reactie!

Click. Click. Peace

Ben van plan volgende week in Kaprun te gaan skien, iemand ervaringen? Thanks.

En Noorwegen & Zweden dan? Hebben zelfs pisten langer dan 1,5 km!

Gaan deze zomer in begin september naar het Zillertal en nemen ski’s mee om enkele dagen door te brengen op de Hintertuxgletscher. ( 1e keer in de zomer trouwens ).
Het heeft daarboven de afgelopen week nog behoorlijk gesneeuwd, dus we zijn zeer benieuwd hoe ons dat gaat bevallen. Men garandeert dat de pistes tussen 3200 en 2660 meter open zijn. Ik zal een uitgebreid verslag maken voor het nieuwe forum. Na de magere sneeuwoogst van de afgelopen winter zijn onze verwachtingen niet te hoog gespannen. Maar wellicht hebben we veel geluk en vallen er nog een paar dumpjes, hopelijk terwijl wij daar zijn.
Advies van hotelbaas was idd: vroeg uit de veren en zorgen dat je 8.30 uur boven bent. Om 11.30 uur kappen en andere dingen gaan doen. We zullen zien!!!

Ik ben 2 jaar geleden naar Stryn geweest, Noorwegen.

Link: http://www.skiinfo.com/Ski-Resort-Info/Strynsommerski-ENOSTR…

Beneden in het dal de tent neergezet op een camping, was heerlijk met zo’n 25 graden. Zo’n 30 km verder en een aardige klim verder rij je met je auto tussen een meter of 4 aan sneeuw.

Erg leuk om eind juli een keer te skieen. Het is echter (net als alle zomerskigebieden) een klein gebiedje, na een dag of 2 heb je alle uithoeken wel gezien. Dan kan je weer genieten van de rest van Noorwegen/Zweden.

@Michiel Kaprun ligt relatief slecht dit jaar door de matige winter, maar er is zeker nog te skien op de gletsjer!

Beste Lars, beste Rogier,

even een tijdje te druk gehad om op wintersporters.nl te kijken,

Lars, het Matterhorn Glacier Paradise is inderdaad zowel vanuit Zermatt (CH) as vanuit Cervinia (It) te bereiken, alleen dit jaar wordt er in Cervinia een nieuwe gondel geïnstalleerd en het kan zijn dat daarom dit jaar het zomerskigebied vanuit Cervinia niet altijd bereikbaar is.

Ik zou op de website checken, volgens mij http://www.cervinia.it, anders even googlen.

Rogier, bedankt voor het compliment!

Even opmerken dat Val Senales (Schnalstal) voorlopig alleen in het weekend opent (sneeuwruimers werken tijdens de week) en Sölden is inderdaad dicht en opent normaalgezien op 4 september.

goed verhaal dit! Ik pas volgend jaar mijn zomer vakantie aan op gletsjers in de buurt… Niet tegen m’n vrouw zeggen hoor die word nu al gek van mij dat ik alweer naae wintersportes.nl zit te kijken hahahahaha

Seriously snow addicted family!

Ik kom nu net beneden in het hotel aan in Hintertux en ik moet zeggen dat de pistes er vanmorgen erg goed bij lagen, de pistes werden nu wel wat minder maar wat wil je ook midden Juli!!!

Nu eerst even eten en omkleden en dan weer naar boven om de Gletcher IN (niet OP) te gaan en hem eens van binnenin te bekijken… zin in!

In de Gletcher was echt een hele belevenis en kan het iedereen aanraden om dat eens te doen!
Wel vreemd dat onder meters dik ijs en sneeuw gewoon stromend (ijs)water loopt en niet te zuinig ook!

@ Jeroen: Leuk om te horen dat de pistes er momenteel nog vrij goed bijliggen. Wij trekken vanaf komend weekend ook naar het Zillertal en waarschijnlijk zullen we ook een dagje op de latten te vinden zijn, met als afsluit een bezoekje aan de binnenkant van de gletscher.
Kan je gewoon met je dagskipas de lift naar het dal nemen, daar wat eten en omkleden en dan gewoon weer met de lift naar boven? Ik heb ergens gelezen dat tijdens de zomermaanden een dagskipas je slechts 1 keer per dag toelaat om de lift vanuit het dal naar de gletscher te nemen.

zat net op een andere site te kijken en daar wordt voorspeld dat op 18-7 as. 43cm !!! gaat vallen in het Schnalstal/Val Senales.

Zelf heb ik 3 jaar terug op 13-14 juli daar 20cm vers meegemaakt en dan de volgende dag: 15 juli, strak blauw, first tracks getrokken, midden in de zomer!

Ben je in de buurt, neem de moeite om er heen te gaan! Ik ben helaas pas over 2 weken in die regio, balen dat ik dit jaar niet voreger op vakantie ben gegaan, de kids zijn al vrij, het had zomaar gekund.

Zijn nu in het Zillertal vlakbij Hintertux.
Van de 8 dagen lag de gletschet 6 dagen in de mist, zicht 0,0. Eén dag mooi weer en pistes al heel vroeg pap.
Er zijn boven 4 slepertjes open met relatief korte afdalingen. Afdaling naar Tuxer Fernerhaus is slecht, 's morgens een ijsbaan en daarna een groot bord pap met water.
Het wordt dus allemaal veel mooier voorgesteld dan het is. En dan de prijzen van de liftkaarten: voor 4 slepertjes boven betaal je veel te veel in vergelijking tot de winter.
Kortom: GEEN AANRADER. Vanmorgen was het er trouwens op 3200 meter - 6 graden en weer mistig met een harde wind. Nu nog -4.6 en langzaam beter zicht. De plaatselijke bevolking vindt dat zomerskiën helemaal niks. Baas van ons hotel vindt het volksverlakkerij en veel te duur wat betreft de prijs-kwaliteitsverhouding. Dus…een wandelgebied en mountainbiketerrein, maar zomerskiën valt echt tegen.
Zeer vroeg uit de veren, kijken of het helder is boven en dan een paar baantjes trekken tot 11 uur voor veel geld!!!
Onze ski’s komen de auto niet meer uit.
Eind oktober begint het hier eigenlijk pas echt weer. Dan ook meer liften en pistes open en sneeuwkwaliteit veel beter. Minpunt van deze zomer is uiteraard de relatief geringe hoeveelheid sneeuw die deze afgelopen winter is gevallen.I.p.v. de gebruikelijke 4/5 meter hield het nu bij 2 meter op en in april/mei is het hiet heel warm geweest.
Men heeft dus weinig reservevoorraad liggen, terwijl de site van feratel nog steeds aangeeft dat er boven 2 meter sneeuw ligt. Ik denk dat het met 25 cm ophoudt.
Doe er je voordeel mee. Skiën is en blijft een wintergebeuren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie