Hoe sneeuwzeker is het Sauerland?!

martijn op 31 oktober 2011· 29 reacties

null
Winterberg, hier op de foto een winters sprookjeslandschap met pistes in topconditie. Het kan soms al in december!

Elk jaar opnieuw is daar weer die hamvraag: “Wanneer ligt er sneeuw in het Sauerland?”. Het liefst willen we alles zover als mogelijk van te voren reserveren. En dat is opzich geen overbodige luxe, want het Sauerland is een felbegeerde wintersportregio onder een groot publiek. Op de bonnefooi naar Winterberg of Willingen gaan tijdens weekenden of vakanties kan eindigen in een helse zoektocht naar een vrije overnachtingsplek. Maar als je nou net gereserveerd hebt in een weekend met slechte condities dan baal je ook als een stekker. Beide scenario’s wil je voorkomen en daarom komt er steeds opnieuw weer die hamvraag naar boven. Hoe sneeuwzeker is het Sauerland nu écht?

De vuistregel
In het algemeen kan er gesteld worden dat er in ieder geval vanaf half december tot half maart geskiëd kan worden in het Sauerland. Er zitten aan deze ‘garantie’ echter wat haken en ogen. De vuistregel geldt in de meest letterlijke zin: Er kán (ergens) in het Sauerland geskiëd worden in deze periode. Het zegt helaas niks over de condities die je kan aantreffen en hoeveel skigebieden en/of pistes daadwerkelijk open zullen zijn. Bovendien haalt meestal alleen Winterberg en soms Willingen de gestelde periode. De accuratie van de vuistregel ligt ongeveer bij 95%. Je kan dus met een gerust hart gaan reserveren, wanneer je genoegen neemt met het feit dat je in Winterberg überhaupt kan skiën. Dit kan dus ook betekenen dat je in deze periode door een groen landschap aan het skiën bent met uitsluitend een laagje kunstsneeuw op de pistes.

Geen kunstsneeuw = kort seizoen
De komst van de sneeuwkanon is een grote zegen voor het gehele Sauerland, want als het alleen op natuursneeuw zou aankomen, dan zouden de seizoenen veel korter en onzekerder zijn. Het is daarom ook niet voor niets dat zo goed als alle skigebieden in het Sauerland voorzien zijn van sneeuwkanonnen. Een skigebied dat uitsluitend aangewezen is op natuursneeuw - zoals vroeger elk skigebied in het Sauerland - draait veelal korte seizoenen. De krokusvakantie van 1998 staat me nog in het geheugen gegrift: uitsluitend groen/bruine heuvels in Winterberg en in de verste verte geen vlokje sneeuw te bekennen. Winterberg had dat jaar zijn portie sneeuw al gehad. Zelfs de afgelopen krokusvakantie was twijfelachtig geweest wanneer het sneeuwkanon nog niet uitgevonden was.

Wanneer ligt er natuursneeuw?
Elk jaar kent het Sauerland rond januari en/of februari een tijdelijke piek tot soms wel 120 cm natuursneeuw. Zo’n piek duurt vaak maar enkele weken. Zowel voor als na de piek valt er altijd wel wat sneeuw, maar vaak lang niet voldoende voor echte goede condities. Dankzij de sneeuwkanonnen kunnen de goede condities na een piek weliswaar langer bijgehouden worden als vroeger, maar alle sneeuw buiten de pistes smelt al redelijk snel weer weg. Bovendien is een spontane temperatuur stijging in het Sauerland gedurende de gehele winter de normaalste zaak van de wereld. Zelfs sneeuwkanonnen kunnen daardoor tijdelijk niet meer draaien. De situatie van vorig jaar dat december de piek van het jaar vormde was behoorlijk zeldzaam en geeft maar weer aan dat er geen harde garanties gegeven kunnen worden. De trend van de afgelopen jaren leert ons echter wel dat de sneeuwval sinds 2008 elk jaar toeneemt en de winters steeds witter worden in het Sauerland. Helaas bieden behaalde resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst ;-)

Welke skigebieden zijn sneeuwzeker?
Het zal niemand verbazen dat Winterberg met hoofd en schouders boven alle andere Sauerlandse skigebieden uitsteekt. Uiteraard is de sneeuwzekerheid van Winterberg grotendeels te danken aan de sneeuwkanonnen, maar ook enkele andere factoren spelen hierin een belangrijke rol. De pistes van Winterberg krijgen veel beschutting van de omringende bomen, waardoor zowel de zon als de wind minder schade aan de kwaliteit van de sneeuw kan aanrichten. Bovendien ligt de temperatuur in Winterberg vaak iets lager dan elders in het Sauerland. De Sahnehang bij de Kahler Asten tussen Winterberg en Altastenberg is daarom de meest sneeuwzekerste afdaling van het Sauerland. In tegenstelling tot Winterberg moet de Ettelsberg in Willingen het wel grotendeels van de sneeuwkanonnen hebben, omdat er minder beschutting van omringende bomen aanwezig is. Dit betekend dat de sneeuwkwaliteit in Willingen vaak sneller achteruit gaat. De kleinere skigebieden als Altastenberg, Neuastenberg, Züschen en Bödefeld mogen zich ook vergaren tot de sneeuwzekere skigebieden, maar zijn vaak in maart al wel vroeg gesloten. Bovendien sparen alle Sauerlandse skigebieden in slechtere tijden hun zwakkere skipistes doordeweeks voor het weekend. Van maandag tot donderdag zijn er daarom vaak een aanzienlijk aantal pistes gesloten.

null
Winterberg heeft met z’n sneeuwkanonnen en vele bossen de belangrijkste troefkaart in handen.

Conclusie
We kunnen concluderen dat het Sauerland dankzij de moderne techniek in januari en februari zo goed als sneeuwzeker is, maar wel met zeer afwisselende condities. Voor de mensen die echt waarde hechten aan goede condities zit er niks anders op dan afwachten en in de auto springen op het moment dat de condities goed zijn. Elke winter komt dat gegarandeerd een periode voor, maar niemand weet wanneer en voor hoe lang. Soms heb je begin december al perfecte condities, terwijl je in een ander jaar tot begin februari moet wachten. De maand maart is zeer afwisselend. Het begin van de maand kan nog fantastisch zijn, maar aan het einde van de maand is zo goed als alles gesloten. Ben je echt afhankelijk van bepaalde weekenden of vakanties en zit er niks anders op dan reserveren? Probeer dan zoveel mogelijk rond eind januari / begin februari te plannen. De geschiedenis leert ons dat je dan de meeste kans op goede condities hebt. Voor de krokusvakantie kan je het beste in Winterberg terecht, omdat je daar de meeste kans maakt op de beste condities ten opzichte van de overige Sauerlandse skigebeiden. Desalniettemin kan ook Winterberg soms flink tegenvallen. Sneeuwzekerheid kan dan soms ook papperige en vieze sneeuw betekenen.

Hebben jullie intussen al ergens in het Sauerland een accomodatie gereserveerd of springen jullie liever in de auto op het moment dat er goede condities heersen? Bieden de sneeuwkanonnen jullie voldoende sneeuwzekerheid om te gaan?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Het leuke van Winterberg is dat je er 's ochtends vroeg naartoe kunt rijden, de hele dag kunt skiën en 's avonds weer naar huis kunt rijden. Dat doe je natuurlijk alleen als de condities goed zijn en dankzij internet is daar heel goed achter te komen. Voor een week rijd ik liever naar de Alpen.

Wij waren vorig jaar tijdens de Belgische krokusvakantie in Winterberg. Het was prachtig weer, er lag sneeuw op de pistes maar naast de pistes was alles groen. Skiën in Winterberg is een leuke extra. Onze kindjes konden nog wat meer skilessen nemen. Je moet wel rekening houden met het feit dat er op de pistes in Winterberg heel veel beginnende skiërs te vinden zijn. Ook vaak mensen die zonder het nemen van lessen zelf eens gaan proberen. Het niveau van de skischolen is ook echt niet wat je in de Alpen vindt. Het is dus absoluut opletten geblazen op de overvolle pistes tijdens drukke periodes!
De omgeving, de dorpjes zijn echt heel gezellig!

De afgelopen jaren waren een aantal pistes in Winterberg al eind november open, maar dat zijn inderdaad geen garanties voor de toekomst. Hou goed de berichten in de gaten want ze zijn er in Winterberg al wel op voorbereid om de pistes te openen zodra dat kan. Als je dan in deze beginperiode voor een dag of weekendje die kant op gaat ben je verzekerd van rustige pistes. De kerst- en krokusvakantie zijn wel superdruk. Dan moet je de weg een beetje weten om drukste liften te kunnen vermijden. Doe sowieso een helm op! Er zijn nogal wat beginners en die letten dus niet altijd op. Mocht je een keer niet gaan of kunnen skiën dan vind je op winterbergvakantie.nl heel veel tips over Winterberg, de omgeving en uitgaansmogelijkheden.

Zelf vind ik winterberg erg gezellig en een leuke afleiding om een weekend of 4 dagen heen te gaan, ok de pistes zijn niet lang maar de gezelligheid maakt veel goed. Dit jaar vieren we oud en nieuw in winterberg dus is ook wel speciaal, voor de langere vakantie gaan we altijd naar hinterglemm of hintertux in de voorjaarsvakantie.

Kom al meer dan 20 jaar in Winterberg en de laatste jaren is het gebied enorm vooruitgegaan. Vorig jaar was het, in de voorjaars vakantie, in Sauerland helemaal groen. Behalve in Winterberg. Er was zo-veel sneeuw gespoten dat het wel een indoor koelkast leek. Ook de liften zijn enorm vooruit gegaan (in Winterberg dan) Hoewel het erg druk was stond ik niet langer dan 5 minuten te wachten voor een lift. Dat is wel eens anders geweest. Alle anker liften zijn vervangen door (min) 5 persoons, high speed, stoeltjes liften.

Zoals iedereen wel weet gaan de kanonnen pas aan bij -3 dus als je die kant op gaat houd dan vooral de temperatuur in de gaten en kijk op de webcams van winterberg. Als alles groen is, maar de temperatuur is laag genoeg, is het in Winterberg een sprookje. En als het Fun park dan ook nog open is…

Begin januari gaan wij er weer heen met een filmploeg om er een video te schieten. Keep an eye on our website!

Johnny 13.

http://www.iboardcast.eu/

ik zeg knallen als ze vallen! Ik ga er dit jaar maar weer eens kijken. Opwarmen voor de vakantie ;-)

Seriously snow addicted family!

Wij zijn 2 x last minute geweest, dus de condities goed in de gaten gehouden en dan snelboeken.
De eerste keer kwamen we in een soort flatgebouw terecht van particulieren via internet en dat was niet echt gezellig, een 2e keer in een hotel en dat beviel beter,
Ik had het toen niet verwacht, maar er zitten wel heel leuke afdalingen bij en de omgeving is ook wel gezellig,
Echt vergelijken met oostenrijk moet je niet willen, maar 3 uurtjes rijden en dan op de piste staan is ook niet te versmaden voor een weekendje,
Als ik langer kan, dan heeft natuurlijk oostenrijk de voorkeur,
Het verrassende van Winterberg elke keer is toch wel dat als je er helemaal door het groen/bruin heenrijd, dat bijna het allerlaatste stuk opeens wit wordt

Mijn ervaring is dat het in Winterberg alleen leuk is als er redelijk verse natuursneeuw is gevallen. 5-10 cm is al genoeg als er een al redelijke laag kunstsneeuw op de pistes lag. Ik ga er elk jaar wel een keer een dag of meer heen, soms met een overnachting en soms op en neer. Je kunt er ook wel leuk meerdere dagen doorkomen als er verse sneeuw gevallen is, maar dan moet je afwisselen tussen de deelskigebieden. Ga bij goede sneeuw in het weekend niet naar Winterberg zelf als je de drukte wilt vermijden, maar bijvoorbeeld naar neu- of altastenberg. Winterberg is echt top als je doordeweeks bij verse sneeuw kunt gaan. Nadeel blijft dat de afdalingen redelijk kort zijn, maar wat wil je op 3 uur rijden?

Vorig jaar de week voor kerst geweest en de beste sneeuw van het seizoen gehad. Er lag al een meter en in een week viel er nog ruim 60cm bij. Betere sneeuw dan opening van Ischgl, Flachau in februari en Alta Badia in maart. Pistes zijn kort maar met poeder maakt dat niet uit. Ook leuk om 's ochtends te skiën en 's middags met de kids te sleeën. Een skipas voor 6 dagen is ong. € 80,-. Dus je hoeft voor je gevoel niet de hele dag te knallen om dat eruit te halen.

Zowel Winterberg als Willingen zijn natuurlijk fantastische dichtbij skigebieden. Wij rijden er op 3 uurtjes naar toe. Sneeuwzekerheid is natuurlijk lastig, ondanks alle hulpmiddelen en als je dus echt gaat om te skiën is vooraf boeken risicovol. Afgelopen jaren waren superseizoenen daar. Vorig jaar stonden wij op 28 november al op de piste! En 2 jaar daarvoor nog in het laatste weekend van maart! Wel jammer dat het in het weekend altijd zo druk is. Liften veel verbetert dus geen of kortere wachttijden maar pistes wel druk natuurlijk.
Hopelijk kunnen we snel weer de eerste outdoor km’s gaan maken daar!

Bij booking.com (nee ik heb geen belangen ;)) staat bij je booking aangegeven of het gratis annuleren is. Vooral hotels in dit soort gebieden willen deze optie nog wel eens aanbieden. Al een paar keer een hotel geboekt voor 1 overnachting voor in de winter, zijn de condities echt te slecht, annuleer je gratis :). Bij mijn boeking zoek ik eigenlijk altijd naar hotels die deze optie aanbieden.

21 t/m 23 december gereserveerd :) even weer inkomen voor het seizoen. vorig jaar op 5 december geweest en dat was echt een goede dag. er lag een dikke meter natuur sneeuw! wat natuurlijk niet gebruikelijk is… wel heb ik de afgelopen 3 jaar rond de kerst geboard…dus tegen die periode de afgelopen 3 jaar wel sneeuwzeker.

Leuk Winterberg. Alleen 'smorgens heen rijden 'savonds eer terug gaat voor mij niet op. Helemaal in het hoge noorden… Poeh!! Wel een beetje te veel rijden voor een paar uur sneeuw. Maar een weekendje…! Top!

ik was niet ingelogd zag ik :( 21 t/m 23 december gereserveerd even weer inkomen voor het seizoen. vorig jaar op 5 december geweest en dat was echt een goede dag. er lag een dikke meter natuur sneeuw! wat natuurlijk niet gebruikelijk is… wel heb ik de afgelopen 3 jaar rond de kerst geboard…dus tegen die periode de afgelopen 3 jaar wel sneeuwzeker.

op de site van de VVV van Winterberg staan zat pensionnetjes waar je op het laatste moment nog kunt boeken. vaak incl. ontbijt voor maar 30,- de grote hotels zitte misschien al snel vol, maar die bed and breakfasts niet!! vaak op vrijdag geveld dat ik er die avond nog aankom :)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

http://www.winterberg.de/ voor onderkomens…velen zijn online boekbaar of even een mailtje naar de gastheer/vrouw

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Gek genoeg ben ik er nog nooit geweest maar ga dat komende januari wel doen, waarschijnlijk een dag of 4.
Nu hopen op goede condities.

Uiteraard volgt mijn reactie na Winterberg!

Heerlijk gebiedje (vooral Willingen), dicht bij huis… :)

Afgelopen jaar een keer of 3 (o.a. 4 en 11 december) naar Willingen geweest, jaar daarvoor 4 keer Willingen en een keer Winterberg… Voor een dagje vind ik het erg leuk… Vrijdagavond kijken wat de weersvoorspellingen zijn en indien gunstig zaterdag vroeg op (half 7 weg rijden) alvorens om half 10 op de piste te staan… Ideaal! Eind van de middag weer naar huis… :D

Vindt het een weinig interessant gebied, er is wel een leuke piste door het bos. Maar het gebied zegt me weinig en dat komt door de korte pistes … verder wel goed uitgerust qua infrastructuur…

Die laatste lift halen...

Wij hebben eind januari een lang weekend bij der Brabander geboekt. In deze periode heb ik zoals in het artikel al genoemd, altijd goede omstandigheden gehad.

Wij gaan in Januari na onze 2 weken 3 Vallees met een groep vrienden naar Winterberg voor 3 nachten. Hebben maar wel alvast geboekt omdat we met zo’n grote groep zijn en veel hotels in die periode ons al niet meer konden bergen.
Hebben geboekt bij hotel Kirchmeier, ben zeer benieuwd hoe Winterberg bevalt!

Winter is coming

Ben er 2 keer een dagje geweest en heb daar meer lol gehad dan dat ik kwalitatief goed kon skiën :) Voor het echte werk heb je de Alpen, om in te komen is Winterberg erg grappig.
De skihuur valt er altijd tegen, maar ach, 't is maar voor een dag.

Waar ik in de Alpen nooit aan toe kom maar in Winterberg wel zijn de schansjes, boxjes en dat soort grappige dingen. Lekker aanklooien :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ben ook de afgelopen jaren meerdere keren een dagje (zaterdag of zondag) geweest, inderdaad een paar jaar terug al in november met 30cm vers! Kijk altijd naar het sneeuw en weerbericht en vertrek om 06:00 uit Brabant, ben je net voor de meute in W’berg, dichtbij parkeren, snel een dagpas kopen en dan de hele dag skiën/boarden. Dan in de buurt lekker eten en rustig naar huis rijden.

De korte pistes zijn altijd beter dan welke indoorbaan of rolmat ook, later in het seizoen is ook een boardercross door het bos open. Verder is er ook een beperkt funpark (alleen wat jumps).

Ik heb begrepen dat het hoofdgebied van Winterberg nu met het deel aan de andere kant van de weg (Kappe?) verbonden is/wordt, waardoor alles beter verdeeld wordt.

Ben erg benieuwd en wil dit jaar ook eens een dag door de week proberen, de week-ends zijn vaak in de loop van de dag erg druk.

Met de kerstvakantie voor het eerst naar Winterberg met de kids. Normaal altijd Oostenrijk Ischgl, Gerlos, Katschberg of een ander hooggelegen gebied, helaas is dat met hele kleine kinderen niet echt leuk, geen ballenbakken of leuke zwembaden waar je de kids echt een langere periode kunt vermaken. In en om winterberg is dat anders dus gaan we dat dit jaar eens uitproberen en hopen dat we ook nog een paar dagdelen kunnen skien en wie weet dat we de kids ook kennis kunnen laten maken met de fantastisch ski-sport.

Ik ben het eens met de eerste reactie (van Auke)
Sauerland = 1 dag
Alpen = 1dag

Ik bedoel natuurlijk Alpen = meer dan 1dag :D

ik kan niet wachten om weer met mijn zoon er naartoe te rijden en even te skiën en lekker wat te eten hier krijg je nog een bord vol voor je geld!!!

Wat denken jullie? ik ga de week van a.s. 4-8 februari? zal toch niet zo zijn dat er dan geen sneeuw/kunstsneeuw ligt? iemand ervaringen dat het dan niet mogelijk is om te skieen? Wat zijn jullie ervaringen?

en… lekker van de sneeuw genoten gast107?

het blijft inderdaad altijd een beetje spannend of er genoeg sneeuw ligt op het moment dat je de gelegenheid hebt om te gaan. Dit jaar waren de condities van de pistes in de voorjaarsvakantie super, maar ja of dit volgend jaar weer zo is? De korte afstand en het voor ons nog uitdagend genoeg ski-gebied zorgt ervoor dat we voor 2014 toch weer graag naar het Sauerland gaan. Zoals eerder vermeld bij booking.com kun je op veel objecten kosteloos annuleren ( soms nog 1 dag of 3 dgn.van tevoren ) Wij hebben onze reservering voor 2014 dus al gemaakt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie