Live verslag: Stubaier Gletsjer in november

Kristof op 02 november 2011· 23 reacties

null
Mooie brede pistes aan de Daunferner, blakend in de zon

Mijn allereerste skidagen van het nieuwe seizoen zitten er alweer op! Tijd om een update te plaatsen van deze ervaringen. Zoals aangekondigd en volledig volgens het weerschema is skiën in de herfst (officieel, op geprepareerde pistes) uitsluitend op gletsjers te doen. Zo zitten wij deze week op de gletsjer van Stubai, in Oostenrijk.

null
Zo goed als alle pistes zijn geopend. De rode delen zijn voornamelijk ski-routes en accomodaties.

Met ruim 50km aan geopende pistes (en geloof me, die zijn best wel breed op bepaalde plaatsen) biedt de ‘Stubaier’ al vroeg in het jaar echt wel aangename condities. De sneeuw van de afgelopen weken blijft op een hoogte van 2300-3000 meter behoorlijk intact en hoeft dankzij een zwakke zon en een vroege schaduwval op de pistes (vanaf 3u) niet echt aan kwaliteit inboeten. Het aangename weer maakt het plezier bovendien enkel maar groter. Sinds vorige week is ook de Fernau piste geopend, een prachtige rode piste die je echt het gevoel geeft midden in het seizoen te zitten.

null
Tracht de drukte aan de stoeltjesliften als Rotadl en Eisgrat te vermijden, kies beter voor sleepliften

Keerzijde: de drukte
Natuurlijk hebben deze condities ook wel zijn nadelen. Zo was er in dit verlengd weekend gigantisch veel volk op de gletsjer te vinden. Bij het dalstation stond je al gauw 45 minuten in de rij, en boven bij de (stoeltjes)liften verloor je ook al gauw 10 minuten per lift. Op zich neem je dat er bij, want dit zijn dagen waarop ook de locals en heel wat Duitsers afzakken naar de gletsjers. Vanaf woensdag zou de drukte voorbij moeten zijn voor een lange periode. Houd wel steeds rekening met drukte op weekends en feestdagen!

null
Zicht op de Eisgrat 1, een mooie blauwe piste

Sneeuw erg goed!
De sneeuwcondities zijn op zijn minst goed te noemen. Hier en daar komen er wel wat stenen door, maar als je weet welke stukken te vermijden (bovenaan Eisgrat en aan de Wildspitz) dan heb je er helemaal geen last van. De pistes liggen vanaf de middag ietsje ‘losser’ maar dat is volkomen normaal als je ziet hoeveel volk er over heen gaat. Ons stoort het alleszins niet… Heel wat skiteams en gevorderde skiërs komen hier trainen voor het nieuwe seizoen, en dat valt best op. Beginners lijken logischerwijs weinig interesse te hebben in herfst-ski.

null
Uiteraard beperkt, maar toch aanwezig: apres-ski aan een gletsjer!

Ski, maar ook apres-ski!
Gletsjergebieden kennen traditioneel heel weinig van apres-ski, en dat is begrijpelijk ook. Je hebt niet de sfeer van in een dorpje of de gemutlichkeit van een echte hut. Maar aan de Stubaier staat er onderaan toch best een leuke parasol bij de adelaar. Hier sta je in openlucht lekker te genieten van een biertje tot het al heel donker wordt. Natuurlijk voornamelijk voor de liefhebbers, maar ons kon het zeker wel bekoren. Verder is er ook nog de legendarische Ranalt op 4km van de gletsjer, die je moet gezien hebben na een weekje Stubai!

null
Er wordt continu verfijnd op techniek en didactiek

Trainingsstage
Zoals ik al schreef ben ik hier op trainingsstage. Voor heel wat Belgische skiërs is deze vakantieweek uitermate geschikt om hun techniek bij te schaven. Het zijn lange en zware dagen, maar dat hebben we er graag voor over. Het niveau van de lesgevers ligt enorm hoog (A en B trainers) en dat is o.a. bij Kriski zeker te merken.

null
De zuidwind blies dinsdag al wat hoge wolken over de alpenhoofdkam, maar het bleef overwegend zonnig.

Weersvoorspellingen
Roel brengt uiteraard nog verdere voorspellingen uit, maar voor Stubai wordt er vandaag een prachtige dag verwacht, daarna zou het langzaam maar zeker minder worden met föhn en een beetje sneeuw. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. Maar los daarvan staat het vast dat de Stubaier behoorlijk goede condities kan voorleggen voor deze tijd van het jaar!

Kristof

Plaats een reactie

Wij zijn daar maandag ook een dagje gaan skiën, overigens vonden wij de meeste pistes na de middag wel erg ijzig. Gelukkig kon je op de hogergelegen pistes wel de drukke paden ontwijken en langs de randen van de pistes skiën. Toen we 's ochtends aankwamen lag alles er wel heerlijk bij.
Als ik nog een tip mag geven dan zou ik iedereen aanraden om er toch tegen half 8 / 8 uur te arriveren. Wij zijn om kwart voor 8 vertrokken in het hotel (20km) en waren pas om 10.30u boven na 1u15 in de auto & 1u30 om passen te kopen & de lift te nemen…drukke dagen ontwijken dus!

Leuk bericht. Wij vertrekken morgen voor een weekendbreak naar Stubaier. Die drukte is jammer maar hoort er nou eenmaal bij in de weekenden dus bedankt voor de tip van Yorgo om vroeg te vertrekken. Weet iemand of het ook mogelijk is om de skipassen in het dorp al te kopen zodat ik daar sochtends geen tijd aan kwijt ben? En kan je je auto een beetje goed kwijt bij het dalstation of gaat er een bus?

@Niels: In Neustift (laatste grote stadje voor de gletcher) is wel een kassa, maar ik weet niet of die enkel groepspassen regelt of ook gewone passen.
Overigens is er ruim voldoende parkeergelegenheid, sta je wat verder brengt een bus je om de 2 minuten naar de lift.

ben juist vier dagen naar hintertux geweest.

ben in stubai enkele weken geleden al geweest. Toen er veel verse sneeuw gevallen is. Afgelopen 5 dagen ben in naar Hintertux geweest. Heb daar zelfs de dalafdaling gedaan tot op 2100m hoogte. Foto’s zal ik jullie wel bezorgen. Nu ben ik enkele dagen thuis om dan terug te vertrekken naar frankrijk. Ik zit ieder jaar 3maand in de bergen. Geef daarvan een 2maand les als A-trainer ESF Paradeski.
Afgelopen weekend op Hintertux veel belgen gezien die stage initiator/instructor of technische stage bezig waren. BVSI was ook goed vertegenwoordigd. Wat me wel opviel was dat het niveau van de lesgevers beduidend lager was. Heb een groepje gevolgd en dat was lachwekkend. Maar ok, ieder zijn stijl van skieen en lesgeven. Druk was het ook in Hintertux, oplossing = vroeg naar skigebied vertrekken, off piste gaan door de sneeuw stukken op te zoeken waar nog niemand geweest is. En die waren er zeker te vinden.

Leuk, ben jaloers :)

@Anoniem, ik ben benieuwd of het financieel interessant is om ski les te geven. Als het niveau van de lesgevers laag is, dan wil ik ook wel een kans wagen…
Ik sluit mij aan bij Niels. Als je ieder jaar 3 maanden in de bergen zit nodigt dat uit om jaloers te zijn. Of zitten er nog vervelende kanten aan lesgeven die je wil delen met ons.
@Kristof, ik vind het fijn om met dit soort berichten (zeg maar) vóór te genieten en in de juiste mood te komen. Ga zo door. :)

Als ambassadeur van dit gebied wil ik graag even wat kwijt, voor mensen die dit gebied de komende maand willen bezoeken. Zorg dat je vooral tussen maandag en vrijdag gaat skiën. De weekenden kunnen beter vermeden worden, net als de weekenden op de Hintertuxer Gletscher & Tiefenbach/Rettenbach Gletscher.

Waarom? Daarom (de afdaling richting Fernau op de Stubaier Gletscher):

null

De Kaunertal Gletscher is momenteel wel aan te raden. Die is een stuk rustiger, waardoor de pistes ook van betere kwaliteit blijven.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Nogmaals, de goede link:

null

Dit was afgelopen weekend!

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas:
Ja dan is de lol er snel af. Ik kan me haast niet voorstellen dat de pisteurs dat de volgende dag weer helemaal strak hebben.

Ik denk dat de Pitztaler gletscher in het weekend ook minder druk is dan de stubaier gletscher of Solden.

Dat hierboven was ik dus. Raar ik was toch ingelogd. Nuja als er weer Anoniem staat ben ik Jaapm.

Don`t eat yellow snow

Echt zwaar jaloers!

als je gediplomeerd bent, dan kan je je aanbieden bij heel wat skiorganisaties/reisbureau’s. Wil je echt de stap zetten om enkele maanden in buitenland te verblijven, dat kan. Maar dan moet je echt wel goed zijn. In frankrijk bv, wil ESF meer anderstalige lesgevers. Om te kunnen inspelen op de concurentie die de laatste jaren sterk is gestegen. Engels, Duits, Nederlands. Wat verdien je, een appartement,loon. Nu niet denken dat je er rijk met word. Ikzelf beschik over een huis en heb vaste job in belgie. Huis moet ook betaald worden. kosten lopen door. 3 maand is voor mij max. Heb goede bazen die mij vrij geven. Momenteel heb ik ook nog geen kinderen, anders is dit niet te doen. Mijn vriendin komt enkele keren af. Wat de lange tijd wat breekt. Ik droom wel voor effectief 6 maand in een skigebied te werken, maar dat is echt wel lang.

Aan de omliggende bergtoppen te zien is het lang zo slecht nog niet. Da’s zelfs in januari wel eens minder geweest!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

nice work Kristof! Geniet er nog van en houd ons op de hoogte!

@jaapm

Pitztal heeft afgelopen zondag 9000 bezoekers getrokken. Stubai 12.000 bezoekers. Met 50 km voor de Stubaier Gletscher tegen 30 km piste voor de Pitztaler Gletscher zal het per m² piste op de Pitztaler Gletscher zelfs nog drukker zijn. Laat staan de wachtrijen bij de liften, gezien de liftcapaciteit op de Pitztaler Gletscher veel lager ligt dan die van de Stubaier Gletscher.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Anoniem: de kwaliteit van de lessen ligt bij de organisatie waar wij nu mee meegaan (als klant, niet gesponsord of wat dan ook) behoorlijk hoog. Dit zijn allemaal gediplomeerde BLOSO trainers met minimaal trainer B, een heel stuk hoger dan initiator. Wil je bij Kriski als lesgever aan de bak komen, moet je ook een hoog niveau halen als skier. Bij andere organisaties is de drempel vaak wat lager, maar dat gaat natuurlijk voor klanten ook wel ten koste van de lessen…

Als je echt les wil geven, zou ik in jouw plaats er voor zorgen dat je zelf zowel qua techniek als didactiek top bent, dan heb je enerzijds meer voldoening aan het lesgeven en krijg je anderzijds ook meer mogelijkheden qua aanbod van skireizen. Good luck!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Kristof: ik geef al verschillende jaren les. Heb ook sinds afgelopen seizoen mijn A-trainer gehaald. Wel bij ESF. Mss dat jullie dit lager inschatten dan BLOSO. Maar ben wel content. Uiteindelijk is het maar een papierke. Het kost veel geld voor er te geraken. De Reisorganisatie Kriski had ik nog niet van gehoord. Wel leuke site. Veel succes.
Mooi verslag trouwens.

@Kristof: ik geef al verschillende jaren les. Heb ook sinds afgelopen seizoen mijn A-trainer gehaald. Wel bij ESF. Mss dat jullie dit lager inschatten dan BLOSO. Maar ben wel content. Uiteindelijk is het maar een papierke. Het kost veel geld voor er te geraken. De Reisorganisatie Kriski had ik nog niet van gehoord. Wel leuke site. Veel succes.
Mooi verslag trouwens.

ik kom al 20 jaar skieen op de stubaier gletscher .komend jaar zelfs o.a. 2 x 1 week , ;over de skipassen,; in het dorp zelf neustift bij de vvv /tourist-information kan je gewoon liftpassen kopen scheelt veel tijd ,als je slim bent doe je dat met je creditcard want dan is liftpas ook verzekerd tegen verliezen of diefstal. in alle gebieden waar ik ski heeft het stubaier gletscher de vlakste/breedste pistes vooral voor het carven ik ski op Atomic SL Race ,en die 20 km naar de piste heen en terug kan met eigen auto of met de gratis skibus ach geniet je lekker van het uitzicht onderweg . Met de uitgebreide stubaier skipas kan je zelfs skieen in neustift zelf en op Slick 2000 is ook prachtig vooral als het een keer slecht weer is en de gletscher b.v gesloten i.v.m. te veel wind is slick 2000 prima alternatief slick 2000 is in Fulpnes 3 km voor neustift

Ben twee jaar terug ook naar Stubai geweest begin december (dus geen echte herfstski), vrijdag en zaterdag Schlick 2000 geskied en zondag (mooi weer) naar de Gletscher. Er was een flink pak gevallen en de Wild’n Grub was al open, echt fantastisch, mede omdat we vroeg waren, dat is toch wezenlijk in Stubai ook vanwege het parkeren etc.

Vorig jaar eind november shortski in Sölden, was ook erg leuk, maar vrijdag heel slecht weer, zaterdag mooi en zondag weer matig. Toch altijd wat onzeker, ik moet helaas alles vooruitplannen en kan zelden last minute, daarvoor wel vaker.

Trouwens dat plaatje van Thomas met die drukke piste met veel opgehoopte sneeuw is voor en ander juist een leuke uitdagende buckelpiste geworden!

Ieder zijn piste

Komende week ga ik naar de Stubaier Gletscher. Heb er echt heel veel zin. Volgens de site zijn er veel liften en afdalingen open, ligt er een meter sneeuw en is de weersverwachting ook goed…

Net terug van een weekje skiën op de Stubaier gletscher. Niet alle pistes waren al open. Naar horen zeggen lag er tot enkele weken geleden nog aardig wat sneeuw maar een föhnwind heeft de hoeveelheid sneeuw flink doen slinken. We zijn verwend met 5 dagen strak blauwe hemel en zon, echt super. Pistekwaliteit over het algemeen goed, maar varieerde per dag. Verradelijk waren sommige stukken wel (ijsplaten tussen de sneeuw). Ma, di en wo lekker rustig, donderdag al heel wat drukker. Vrijdag nog veel drukker met wachtrijen voor de meeste liften. De grote hoeveelheid parkeerplaatsen beneden waren goed gevuld. In het weekend schijnt het nog drukker te zijn, dan wil je hier niet zijn… Opvallend weinig snowboarders gezien, wel veel echt hele snelle jongens die overal tussendoor jakkeren. In het dalstation is een ruimte met skilockers (intersport), hier kan je je ski’s, schoenen, handschoenen en helm verwarmd achterlaten. Erg makkelijk. Ons viel nog wel op dat veel mensen op de gletscher uit oost-europa afkomstig waren, wellicht vakantie daar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie