Vorig ski seizoen kwam ‘Interski’ voor de tweede keer sinds het bestaan naar mijn thuisgebied toe. Interski is het internationle wintersport congres en St Anton was zeven dagen lang huis voor de beste sneeuwsportleraren uit werkelijk alle windstreken: van Oostenrijk tot Chili en van de Verenigde staten tot Nieuw-Zeeland. Ook het bergloze Nederland was er met een heus demoteam, ik heb genoten van onze dames en heren!

Wat ik leuk vond om te zien was dat ieder wintersportland er een eigen skistijl op nahoud. Welk land heeft volgens jullie de mooiste stijl? Oostenrijkse degelijkheid of toch liever de ‘Franse-slag’ of de Japanse bochten? Is dit verschil in techniek ook in skigebieden terug te zien volgens jullie?

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

haha, die jappaners die skiën echt ‘anders’. Ik vind de Franse en Canadeze stijl wel wat hebben, die lijken ook wel op elkaar. Vinden jullie niet?

Leuk kijk eens goed naar de verschillen zoals hoog laag, kanten van de dal of bergski, A of H frame.
Maak dan de keuze welke het meest aanspreekt en welke de wedstrijdtop benadert.

Inderdaad, die Canadezeb hebben vind ik een vlotte skistijl, net als de Fransen natuurlijk…

Ik vind de zwitserse stijl ook wel wat hebben

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Je ziet heel duidelijk dat de meeste landen ongeveer dezelfde mechanismen gebruiken. Ze blijven allemaal "face aux skis" zoals de fransen dat noemen. Er wordt dus niet meer met een "open bekken" geskied. Ook niet meer door de Oostenrijkers. Het actieve bij de Fransen komt door het strekken van het toekomstige buitenbeen bij de belastingswissel. Ik hou ook wel van de Amerikaanse stijl, evenals de Fransen en Canadezen natuurlijk.

Nooit geweten dat ik Franse stijl ski…

Ik vind de Zwitserse het mooiste; die van de Japanners vind ik er echt niet uit zien…

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

er gaat niets boven de Oostenrijkse schwung…de Franse stijl nee en de Japanse bochten tja!!!

@Dieter: jij bent een kenner he! :D Mooie analyse…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Kristof: Ik ben inderdaad veel met techniek bezig. Het fascineert me heel erg om de verschillende bewegingen/fases van het skiën te ontleden. De volgende Interski is over 3 jaar in Argentinië. Hope I’ll be there. :-)

Ik ski United States stijl :)

Eén van de leukste en leerzaamste filmpjes die ik heb gezien de afgelopen tijd…leuk! Dit filmpje moet eigenlijk elk jaar even getoond worden zodat je blijft nadenken over je stijl voordat het seizoen weer begint.

Ben ik de enige die de Italiaanse stijl het mooiste vind?

Raar dat er dan toch verschil is tussen de verschillende stijlen ik vind zelfs dat bij de Oostenrijkers de buitenski regelmatig loskomt van de sneeuw. de Duitsers, Amerikanen en Canadezen vind ik dan wel weer echt mooi technisch skiën.

RoCo

Leuk filmpje ik ski in een mengelmoes en een beetje slordig ;-)

Seriously snow addicted family!

slecht te vergelijken: kort versus lang, individuen versus groepen…om nog maar te zwijgen van de skipakken :-)

Ik ben geen deskundige, maar zie wel dat de japanners erg afwijken in stijl, waar ik benieuwd naar was, waar lijken de nederlanders op?, maar dat kwam dus niet voor in dit filmpje

Grappig om zo de verschillende stijlen per land te zien :-)

Het zou misschien helpen als die canadees het per bochtensoort zou vergelijken. Hij vergelijkt nu het vrije skien met de formaties (soms schoolskien) en lange met korte bochten. Dit zijn zulke scheve vergelijkingen dat echt kant nog wal raakt.

Wat stijl betreft zie dat in de abslute top, ondanks de verschillende benaderingen, de skiers vaak meer min of meer eenzelfde techniek hebben. Het grote onderscheid wordt meer gemaakt in het schoolskien en de methodische opbouw daarvan.

ik vind de italiaanse stijl een beetje te gay :)
de franse te rommelig, de duitse veels te safe, de oostenrijkse te degelijk, de canadese wel mooi maar geen wow, de amerikaanse raar, de japanse grappig maar de stijl die me aanspreekt is de zwitserse: tussen speels en rommelig in… :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Cees de meeste Nederlandse top demo skiërs hebben hun opleidingen in Oostenrijk gevolgd.
En hun stijl lijkt daarom het meest op de Oostenrijkse.

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Dit is eigenlijk net als met roeien, de basis is gelijk maar elk land heeft toch een andere haal en zeer identificeerbare stijl

to ski or not to ski, thats no question

Onderstaand een mooi voorbeeld van 1 van de top oostenrijkse opleiders tijdens het ‘vrije skien’:

die van de zwitsers vind ik wel appart. het lijkt of ze meer op hun hakken leunen dan op hun tenen?! (ik kan het ook mis hebben uiteraard)

Toevoeging: Dan zie je dat tijdens het vrije skien het statische, wat de canadese coach beschrijft, wel meevalt.

Supermooi filmpje! Ik denk dat ik toch het meest de Oostenrijkse techniek gebruik, logisch, heb 95% van m’n lessen en opleidingen in Oostenrijk gevolgd.

Nederlandse stijl:

Bezopen met een Unoxmuts op en jaren '80 ski’s(geleend van een verre oom)in racehouding (echter met de stokken veel te ver uit elkaar) met veel te hoge snelheid ongecontroleerd door de overvolle oefenweide in Gerlos, Kirchberg of Westendorf.

Great video. The interpetation of the biomacanics are definately different between the nations. I must say I enjoyed the canadiens and the French the most. There freedom of moment does not effect the performance of their skiing. The initiation of the turns seem effortless. The center of mass travels freely down hill with very little resistance or interruptions. Nice!

@RR

Haha dat kopt aardig voor een aantal medelanders.

Member of global cooling initiative

Canada ziet er het lekkerst uit wat mij betreft.

Die Pussnig wordt off-piste toch best wel ‘wedelachtig’.

@rr, Je vergeet de te hoge "zit" te vermelden!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie