Mijn thuisgebieden Puy Saint Vincent en Pelvoux

Rogier op 01 december 2011· 17 reacties

null
Hier in de buurt zijn dit soort condities niet raar, de belangrijkste reden dat ik hier woon (op de Pendine)

Ik krijg vaak de vraag waarom ik ben gaan wonen waar ik woon. Waarom ik zo gek ben op de twee skigebieden bij mij in de buurt, te weten Puy Saint Vincent en Pelvoux? Ik zal in dit blog uitleggen waarom ik verleifd ben op de Pays des Ecrins, en hier nooit meer weg wil. Even lekker ‘reclame’ maken voor ‘mijn’ gebied.

Puy Saint Vincent
Mijn echte ‘thuisgebied’ is Puy Saint Vincent. Dit gebied heeft 75 kilometer aan pistes, de Fransen noemen dit een middelgroot gebied. Ik moet zelf zeggen dat ik het een prima maat vind. Ik ski al acht jaar in dit gebied en het verveelt me bij lange na niet. Het gebied is opgebouwd onder een ruim 2700 meter hoge top, de Pendine genaamd. Van deze helling komen twee uitdagende pistes naar beneden, een zwarte (ongrepareerde) en een flink steile rode piste. Hiertussen is het een mooie off-piste helling na verse sneeuw, en na een paar dagen een ‘buckel-paradijs’. Onder deze twee pistes komen er verschillende liften uit die je naar een keur aan pistes brengen. Speelse blauwe lijnen en lekkere rode pistes. Veel pistes zijn redelijk afwisselend. Vooral de Bois des Coqs is een aanrader, je begint in het hooggebergte en als je wilt ski je helemaal, tussen de lariksbomen, door naar het dorpje van Puy Saint Vincent 1400.

null
De lariksbossen zijn goed skibaar tijdens slecht weer…

Bijna alle pistes in Puy vindt ik lekker, en het moet wel gek lopen wil de sneeuw nergens goed zijn. Elk jaar vermaak ik mij met evenveel plezier op de verschillende pistes. Maar het zal geen geheim zijn dat ik vaker naast de piste ski dan erop. Door de ligging van Puy, gedeeltelijk in het boomloze hooggebergte en gedeeltelijk tussen lariksbossen is dit gebied een droom voor off-piste wintersporters. Al jarenlang durf ik te beweren dat de sneeuwcondities in Puy misschien wel de beste van Europa zijn. Dankzij ons speciale ‘microklimaat’ is er in Puy Saint Vincent wel iets bijzonders aan de hand. Daar zometeen meer over.

Off-piste skiërs doen er goed aan om een skileraar of een gids in de hand te nemen voor het verkennen van de off-piste mogelijkheden van dit gebied. En er is genoeg, en ik heb nog nooit geen poeder gevonden. Het gebied ligt vol met ‘secret-spots’. Die ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen ;-)

null
Groots off-piste in Pelvoux

Pelvoux
Naast het gebied van Puy Saint Vincent, ligt het kleine gebiedje van Pelvoux. Pelvoux heeft in het dal een fantastisch beginnersgebied met twee makkelijke groene pistes waar beginners en kinderen prima rustig de eerste stappen van het skiën onder de knie kunnen krijgen. Hoger op de berg die bediend wordt door een wat oude stoeltjeslift (wordt volgend seizoen vervangen) liggen sportievere rode en blauwe pistes. De hoogste lift brengt je naar twee pistes voor de echte die-hard piste knallers. Vooral de ‘Combe du Loup’ is een lekkere zwarte piste. De rode piste van dit gebied staat erom bekend om echt perfect geprepareed te worden. Ik denk dat ik mijn ultieme snelheidrecord op deze piste heb staan. Volop knallen is hier mogelijk. Maar de grootste troef van Pelvoux is het enorme off-piste potentieel. Ik ken veel skileraren uit Serre Chevalier die elk jaar een seizoenspas in Pelvoux kopen om ongespoorde poeder te vinden. Als je graag een beetje toerskiet kan met 700 meter klimmen meer dan 1700 poederige afdaal meters pakken door glooiend terrein (of extreem steil, maar dat is je eigen keuze).

null
Een heerlijke toerski afdaling boven het gebiedje van Pelvoux.

Toerskiën
Zoals reeds gezegd is het off-piste potentieel van Puy Saint Vincent en Pelvoux enorm, maar ook toerkskiërs komen hier aan hun trekken. De Ecrins is een enorm bergmassief en toerskiërs vinden hier werkelijk honderden (zo niet duizenden) toerski mogelijkheden. Van mooie korte en niet al te moeilijk tochten tot zware tochten voor echt ski-alpinisten. Vanaf november tot juni is er hartstikke goed te toeren in de Ecrins. Dit is zeker een van de belangrijkste redenen dat ik in dit gebied woon. Want ik vindt het heerlijk om op eigen kracht omhoog te klimmen om daarna de mooiste hellingen af te knallen. Om een idee te krijgen van deze mogelijkheden check deze topo van het lokale toeristen bureau (en oplettende lezers zullen wel aardig wat foto’s herkennen).

Sneeuwzeker
Afgelopen jaren hebben wij hier zeker geluk gehad. Sinds een aantal jaren hebben de gebieden Puy Saint Vincent en Pelvoux telkens de meeste en beste sneeuw van de Franse Alpen. Deze gebieden lijken de sneeuwarme dans regelmatig op wonderbaarlijke wijze te ontspringen. Koude luchtstromen vanuit het oosten, bakken met gletsjerijs hoog in de dalen en een noordelijke ligging in de Zuidalpen zorgen voor bijzondere condities. Verder doet de extreem droge lucht hier hele bijzondere dingen met de sneeuw. Sneeuw die soms nat valt kan in één nacht tijd lekker poederig worden. Iets waar in Europa maar weinig gebieden mee kunnen pronken. Het bewijs hiervoor is afgelopen weken alweer geleverd.

null
Fantastische ijsformaties trekken jaarlijks honderden ijsklimmers naar de Ecrins.

Ijsklimmen
Nog een reden waarom ik in dit gebied woon is de mogelijkheid van het beklimmen van bevroren watervallen. De Ecrins staat wereldwijd bekend om zijn watervallen. Van relatief eenvoudige lijnen voor beginners tot meer dan 500 meter lange (!) bevroren watervallen zijn hier te vinden. Een bijzondere en spannende wintersport die ik iedere sportieve avonturier aanraad, zeker om een keertje te proberen. De verschillende dalen van de Pays des Ecrins hangen helemaal vol met beklimbare ijspegels.

null
Genoeg strakke pistes in Puy Saint Vincent voor piste knallers

Zomer
Maar om ergens te wonen, is het mooi als niet alleen de (zeer lange) winter fijn is. Ondanks dat ik hier acht maanden per jaar op de ski’s kan staan geniet ik hier ook met volle teugen van de zomer. Heerlijk rotsklimmen, bergbeklimmen, bergwandelen, racefietsen of gewoon lekker luieren midden in ‘mijn’ bergen. De zomer is hier zo lekker dat ik soms enkele dagen nauwelijks aan de winter denk ;-)…

Lijkt je het wat om ook hier eens langs te komen? Check de website van het Office Tourisme, of kijk hier als je wat wilt reserveren. Misschien kom ik je komende winter wel tegen op (of naast) de pistes of in een bevroren waterval.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

het gebied lijkt me helemaal top ! wij zijn nog op zoek namelijk naar een onbekende parel.zijn de dorpjes wat gezellig? en dan doel ik niet op een bruizende apres ski maar een leuk restaurantje of een leuk cafeetje waar je s avonds nog even over je skidag kan nazwetsen is wel zo leuk…

Lijkt inderdaad wel een reclameverhaal, Rogier. Ben er al eens langs gekomen op weg naar Briancon (3 jaar geleden toen de Col de Lauteret afgesloten was) en het zag er daar erg mooi uit. Misschien inderdaad eens naartoe gaan.

sjeeesh jaloers man! echt gaaf dat je daar woont!

Seriously snow addicted family!

Leuk om te lezen! Wil ik ook:) Ben zomers eens bij Lac de Serre Poncon geweest (om o.a. te kiteboarden) bij de Camping Municipal van Crots. Mooie omgeving. Natuurlijk ff alle skigebiedjes in de omgeving bekeken:) Les Orres, Reallon (mooi uitzicht op stuwmeer), Risoul, Serre Chevalier. Is alleen vanuit NL wel een stukje sturen. Ben geloof ik via Gap en Grenoble gereden.

@Rogier, jouw dorpje ligt toch op de route van Embrun naar Briancon?

life is a beach, or a pile of snow

Skigebied en omgeving zijn prachtig, maar het dorp Puy Saint Vincent (en dan bedoel ik het "hoofd"dorp met hoogbouw dat direct aan de pistes ligt) is werkelijk niet om aan te zien, zo lelijk en troosteloos. Daarbij vergeleken vond ik Le Corbier nog gezelliger. Maar als je daar doorheen kunt kijken, is het absoluut een aanrader.

volgens mij was verleifd geen verschrijving ;-)

Zo leuk Rogier dat je ons met je filmpjes steeds op de hoogte houdt van ons -al jaren- favoriete gebied in winter en zomer! Handig ook als we weer aan anderen (moeten) uitleggen hoe speciaal dit gebied is, nu verwijzen we steeds naar deze site. Tip voor geinteresseerden(niet al teveel hoop ik, moet wel beetje Frans blijven daar): kom vooral in januari, dan heb je het hele gebied voor je alleen. Helaas zijn wij er voorlopig in schoolvakanties, maar niets is leuker dan met onze 3 meiden door de bossen te skien op zoek naar goede ‘bobbels’. We gaan toch eens meer letten op ‘stel met camera’…

leuk verhaal Rogier, en zo te zien heb je er de tijd voor genomen (die je tijdens je verblijf in Nederland natuurlijk volledig tot je beschikking hebt) :)

Heb je nog een tip voor ons om eenvoudig en betaalbaar aan te reizen naar dit gebied? Wat is het eenvoudigst? Met de trein, het vliegtuig of toch maar met de auto? Of een combinatie hiervan? En als we vliegen, houden we Turijn aan of Grenoble, of Nice of Marseille?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Sicco, zoals reeds gezegd is Puy Saint Vincent 1600 niet heel mooi, Puy 1400 is een echt oud dorpje, en 1800 is zeker niet lelijk. Maar het mooiste dorpje is Vallouise, met een eigen bierbrouwer (de broer van Luc Alphand). Deze ligt echter niet aan het skigebied.
@ pascal, ja precies, laatste ‘grote’ dorp voor Briancon
@ Nicole, als je ons ziet spreek ons dan zeker even aan!
@ Ferdinand, ik vind de verbinding met de Thalys naar Parijs en dan de nachttrein ideaal. Met de auto is het een stukje rijden, maar niet eens bar veel verder dan Les Deux Alpes of Alpe d’Huez. Vliegveld is Turijn de beste optie (met goedkope vluchten als je oprijd boekt)

Click. Click. Peace

Wij zijn hier vorig jaar April geweest, en toen viel er op onze dag van aankomst meer dan een halve meter verse poeder! Fantastisch was dat! Als gebied opzich vind ik t te klein.
Wat wel het vernoemen waard is, is dat als je een 6/7 of meer daagse skipas hebt, je gratis een dag in Serre Chevalier, Montgenevre en Les Deux Alpes kunt gaan skien, de grote gebieden die in de buurt liggen!

Puy is het gebied waar ik opgegroeid ben op ski’s. Iedere wintervakantie zaten we daar. En hoewel ik in Oostenrijk qua skien echt wel aan mijn trekken kom, kan ik niet wachten om weer eens in Puy te knallen. 18 jaar heb ik daar geskied, en nu is het al 8 jaar geleden dat ik er voor het laatst was om te skien. Het gebied en de omgeving hebben een aantrekkingskracht die je gewoon moet ervaren. Echt een aanrader dus, al vind ik het ook niet erg als het een onontdekte spot blijft ;-)
Rogier heeft dus geen woord gelogen!

Rogier…, niet té veel reclame maken…, wat mij betreft moet het in PSV echt niet drukker worden!

Heerlijk om te lezen Rogier.

Het lijkt trouwens wel alsof je alleen maar 'vakantie-activiteiten’doet. Ik neem aan dat je ook wel eens iets ‘moet’. ;)
gr,
x10

x10 onze "vakantie-activiteiten" is zijn werk.
Freelance fotograaf, filmer, blogger en natuurlijk verbonden aan deze site,

to ski or not to ski, thats no question

Mooi stuk, de secret spots gaan wij hopelijk in maart ontdekken! Zelf ontdekken blijft toch het leukst, met de veiligheid van een gids/leraar.
Bijna spijt dat we iets geboekt hebben in Briancon in plaats van Puy Saint Vincent…

Onze dochter van 5 heeft in Pelvoux haar oma geleerd hoe ze off-piste kan skien. Een super leuke plek voor kleintjes om te leren skien!
Vooral in de lente ook een heerlijk gebied, prachtig. Hebben wij mogen ontdekken toen Rogier daar een aantal jaar geleden, in de lente, met Sandra trouwde!

toffe shit man alleen die ijs klimmen lijkt me gevaarlijk

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie