Wind en sneeuw een ongelukkige relatie

Rogier op 12 januari 2012· 17 reacties

null
Een helling waar de sporen van de wind duidelijk te zien zijn. Let ook op de ‘kale’ graat.

Iedereen die gek is op sneeuw is bang voor zon en warmte. Maar zolang er heldere nachten zijn is een beetje warmte niet eens zo heel schadelijk (toerskiseizoen loopt tot juni!) en zon al helemaal niet. Maar daar gaat dit blog niet over, want sneeuw heeft een hele andere vijand waar buiten lawineberichten weinig over gesproken wordt en dat is wind. Wind doet namelijk van alles met de sneeuw en kan wintersport behoorlijk verpesten.

Verplaatsen sneeuw
Ten eerste verplaatst de wind heel veel sneeuw. Verse sneeuw wordt weggeblazen en zelfs niet zo hele verse sneeuw wordt snel verplaatst als er een flinke storm opsteekt. De sneeuw verdwijnt gewoon en wordt ergens anders neergelegd. Dit kan echt om enorme hoeveelheden gaan. Een paar meter poeder wegblazen: een beetje storm draait er zijn hand niet voor om. Als deze poeder nu net in een skigebied lag dan heb je natuurlijk pech. Sommige hoog gelegen gebieden hebben daarom speciale sneeuw en windvangers om dit te voorkomen

Gevaar
Verse poeder kan in een paar uurtjes wind veranderen in keiharde en gevaarlijke (windslab lawine gevaar) sneeuw. Maar ook als de sneeuw niet keihard is geworden door de beukende wind kan een licht briesje de sneeuw al heel gevaarlijk maken met betrekking tot lawines. Voor off-piste skiërs is wind echt een boosdoener, die de zo gevaarlijke windslab lawines creëert.

null
Windsporen

Verpesten sneeuw
Zoals hierboven gezegd kan wind er voor zorgen dat sneeuw totaal verpest wordt. Off piste wordt de sneeuw beton hard en onprettig skibaar. Maar ook op pistes kan de wind sneeuw wegblazen totdat er niets meer ligt of er slechts ijzige platen over zijn. De wind kan hartstikke snel lekkere condities omtoveren naar slechte condities. Als het echt goed stormt blaast de wind zelfs de ‘ribbels’ van pistebully’s helemaal weg tot een vlakke keiharde verijsde plaat.

Wat te doen bij veel wind
Om tijdens of na een storm goede sneeuw te vinden maak je de beste kansen tussen de bomen, de pistes die onder de boomgrens zullen logischerwijs minder van de wind te vrezen hebben. Ook liggen pistes die onder in een kom liggen minder gevoelig voor de wind dan pistes die op graten of over open hellingen voeren. In off-piste terrein geld natuurlijk hetzelfde, dat zeggende komt er bij off-piste het lastige inschatten van lawineveiligheid om de hoek kijken waar de wind dus ook heel veel invloed op heeft. Lage hellingen en bossen zijn zeker niet altijd veilig.

Al met al is de wind een echte spelbreker en kan het enorme hoeveelheden sneeuw wegblazen en lekker zachte sneeuw bijna onskibaar maken. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat skiën in een storm helemaal niet leuk is en veel liften niet eens open kunnen blijven met veel wind.

Afgelopen weken heeft het behoorlijk gestormd wie heeft hier last van gehad? Of op een ander moment?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorig jaar in Val Thorens erg veel last van wind gehad. Het was echt een drama, 3 dagen praktisch niet boarden omdat alle liften (behalve 1) dicht waren. Hierdoor heel druk bij die ene lift. De rest van de dagen mist, harde sneeuwval en de laatste dag zon en verse poeder op de piste…
voor een kleine impressie:

Hoe kan een beukende wind sneeuw keihard maken?, is dat een wind met temperatuur boven nul? Of juist niet?, is het de winddruk die dat veroorzaakt?, ben benieuwd naar het mechanisme achter dit fenomeen

Wat is een kale graat en waarom zou ik er op moeten letten?
Wat is een windslab lawine?

@ cees, zonder diep in te gaan van de verandering van sneeuw door de wind worden de sneeuwkristallen kapot geslagen, van kristallen naar bolletjes deze plakken anders samen dan complete kristallen
@ Anoniem, een graat is een soort bergkam deze zijn logischerwijs gevoelig voor wind en worden vaak kaalgeblazen dat is op de eerste foto te zien. Een windslab lawine is een lawine die gevormd is door wind (soms al heel licht) getransporteerde sneeuw.

Click. Click. Peace

Vorige week donderdag was er in Valloire een flinke storm. De volgende dag was er op het gedeelte van het skigebied dat vol in de wind had gelegen een heleboel vers gevallen sneeuw verdwenen. Geen idee waar het gebleven was. Rotsen die de dag ervoor onder een dikke laag sneeuw hadden gelegen waren zichtbaar geworden en stukjes offpiste waar ik de dag ervoor nog flink wat poeder had gehapt waren keihard geworden. Echt bizar om te zien wat harde wind kan aanrichten. Veel pistes waren de dag na de storm gesloten. Gelukkig waren de pistes die wel open waren prima te doen.

Leuk verhaal Rogier. Alleen jammer dat je, misschien bewust, niet dieper bent ingegaan op de zg. Umwandlung van sneeuw. Dan had je een grote groep aspirant off-skiërs meteen via dit forum duidelijk kunnen maken dat door de wind verplaatste sneeuw per definitie als lawinegevaarlijk beschouwd moet worden.

Als het wit is kun je er over naar beneden...

@ Greenfield, komt nog wel een keer…

Click. Click. Peace

Ik zou het zeer waarderen in de toekomst een terzakekundig artikel te lezen over bovengenoemd fenomeen.

Heb even een vraagje wat niet over dit onderwerp gaat, maar vraag het volgende af, in val thorens heb je overal van die hele grote buizen die uit de berg steken. Is dit een afvoer voor smeltwater als het warmer wordt in het gebied?

@ Skicor, nee dit zijn buizen die voor enorme ontaldingen (soort ontploffingen) zorgen die zo lawines triggeren om het skigebied veilig te maken en zo deze lawines gecontroleerd af te schieten.

Click. Click. Peace

Oke thanks voor je antwoord, vond het al gek dat ze vaak helemaal aan de top van de berg stonden.

@ Rogier & skicor: En die ‘buizen’ heb ik vaak genoeg gehoord vorige week in Val Tho. En ook inderdaad last van wind gehad vorige week donderdag. Vrijdag was alles gesloten. Zaterdag waren de pistes op sommige plekken ijzig, even verderop lagen er weer hopen door de wind verschoven poeder. Off piste was het ook hard en korstig en er staken meer rotsen uit dan de dag ervoor. Bijna alle liften waren dicht. Niet leuk zo een sneeuwstorm.

Wij hadden vorige week in Champoussin (Portes du Soleil) ook een sneeuwstorm en we kregen echt harde ijzige sneeuw in onze gezicht met tegen wind in de sleeplift. Er waren maar 3 liftjes open en dat was toevallig bij ons in het dorp. In Morgins en Les Crosets kon niet geskied worden, omdat alles dicht was. Er waren veel bommen te horen om lawines op te wekken. De volgende dag heeft het 's ochtends nog gesneeuwd en toen lag er weer verse sneeuw op de pistes. 's Middags ging de stoeltjeslift weer open en konden we op een ongeprepareerde officiele piste naar beneden. Dit was echt super met al die “off piste” sneeuw. Dit was overigens de eerste sneeuwstorm die wij hebben meegemaakt in 20 jaar.

Leve de ouderwetse sleeplift ! Gehaat door veel skiërs, en steeds zeldzamer wordend. Als gondels, cabines en stoeltjes door de wind moeten stoppen blijft de sleper vaak nog gewoon zijn werk doen.
Ik zou zeggen: stop met de afbraak van slepers !

@Jaap: He naamgenoot 100% met je eens!

Don`t eat yellow snow

Nog erger is een Föhn wind, je ziet de sneeuw dan voor je ogen smelten. Een dagje föhn doet meer schade aan de sneeuw dan een paar dagen regen of een flinke storm!

Life is fun, so enjoy it
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie