De discussie rond sneeuwhoogtes

Roel op 13 januari 2012· 17 reacties

null
Sneeuwhoogtes, wie volgt ze niet?

Sneeuwhoogtes, het zal een van de meestgebruikte zoektermen zijn onder wintersportpubliek. Vele sites, waaronder wij, leveren ze vanaf begin december aan iedereen die er behoefte aan heeft. Ook al ga je pas over twee maanden het hoort bij de voorpret. Zien hoeveel sneeuw er al ligt in jouw wintersportplaats, in het dal en op de berg. Door alle digitale ontwikkelingen slaat de twijfel over de betrouwbaarheid echter toe.

Even checken
Ik deed er vroeger volop aan mee. Toen ik als kind thuis nog geen internet of zelfs teletekst had belde ik regelmatig met de sneeuwhoogte-telefoon (wat mijn ouders een forse telefoonrekening opleverde, bij deze pap en mam :) ). Even de condities checken en ik was weer op de hoogte. Ik nam het voor waarheid aan, puur omdat me geen andere informatie ter beschikking stond. Webcams waren er nog niet en de Duitse jodelzenders met sneeuwbeelden konden we niet ontvangen.

Discussie
Toch was er toen ook al discussie. Op een gegeven moment werden op teletekst niet meer de sneeuwhoogtes vermeld maar viel er te lezen: “Chamonix, dal: goed, berg: uitstekend”. Blijkbaar kreeg men al kritiek dat sneeuwhoogtes van plek tot plek varieerden, afhankelijk van wind en helling ten opzichte van de zon. Inmiddels hebben we het echter allemaal weer over sneeuwhoogtes, waarschijnlijk omdat het zo begrijpelijk en meetbaar is.

null
Aan besneeuwde objecten kun je al veel zien.

Afhankelijkheid
Maar dan moet er wel representatief gemeten worden, en daar zit hem de crux. Op de eerste plaats zijn alle websites die sneeuwhoogtes presenteren, waaronder wij, afhankelijk van derden. Dat zijn de zogenaamde leveranciers waarvan de ene meer informatie levert en op andere momenten update dan de andere. Uiteindelijk kom je echter uit bij de skigebieden die zelf de metingen doorgeven. Ik scheer niet alles over een kam, maar voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn er geen harde criteria waaraan zo’n meetpunt moet voldoen.

Andere metingen
Het gevolg is dat niet ieder skigebied op dezelfde manier meet, of op dezelfde soort plek. Je kunt je voorstellen dat een noord- of zuidhelling, maar ook de wind grote invloed heeft op de gemeten sneeuwhoogte. En wat te denken van sneeuwkanonnen die bij een verkeerde windrichting de sneeuwhoogte ook buiten de piste kunstmatig flink ophogen.

Eerlijk?
En wie controleert zo’n meting? Vaak zijn we overgeleverd aan de eerlijkheid en objectiviteit van het skigebied. Als doorgeefluik naar het publiek zijn we hiervan afhankelijk, al moet ik erbij zeggen dat we twijfelachtige meetwaarden meteen doorgeven om ze te laten checken. Natuurlijk hebben de skigebieden ook een belang, houden ze de consument voor de gek dan verliezen ze het vertrouwen van potentiële klanten dus al te bont kunnen ze het niet maken. Maar je een beetje rooskleuriger voordoen dan de werkelijkheid zal menig skigebied niet vreemd zijn.

null
Het SLF geeft uitgebreide sneeuwinformatie voor Zwitserland.

Hoe dan wel?
Wil je echt betrouwbare sneeuwhoogtes? Dat kan, maar dan ben je aangewezen op officiële weerbureaus als Meteo France, Meteo Schweiz of de ZAMG. Verder zijn natuurlijk de lawinediensten een goede bron, waarvan het Zwitserse SLF een bekende is. Het nadeel van al deze instanties is dat vaak niet alle gegevens vrij beschikbaar zijn en dat ze lang niet in elke wintersportplaats een meetpunt hebben. En om als Königsleiten nu afhankelijk te moeten zijn van het lagergelegen Gerlos gaat sommigen iets te ver.

Indicatie
Daarom zeg ik, sneeuwhoogtes zijn een goed middel om een indicatief beeld te krijgen van de lokale sneeuwsituatie. Maar wil je meer zekerheid, bekijk dan webcams (niet die op de piste zijn gericht) want beelden liegen niet, of hou de updates op Sneeuwhoogte+ in de gaten. Dan lees en zie je uit eerste hand hoe de condities echt zijn. De tijden dat je hoteleigenaren moet geloven zijn echt voorbij.

Voorpret
Ik ben wel benieuwd hoe jullie je voorpret beleven. Struinen jullie meerdere websites af op zoek naar de meest gunstige sneeuwhoogte of zijn er mensen die alleen maar op video- of webbeelden varen? Of maak je je helemaal niet druk en denk je, die kunstsneeuw stelt mijn skivakantie toch wel veilig!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik heb weet dat er gebieden elke CM sneeuw dat gevallen is bijtellen bij het geheel. Zo bekom je eigelijk wat er totaal gevallen is.
Maar ondertussen kan er een deel sublimeren.
Dus de gegeven sneeuwhoogtes liefst met een korrel zout nemen.

Ga pas 28 januari op wintersport, maar kijk als vanaf half december elke dag naar webcams, sneeuwhoogtes, last-minutes aanbiedingen enz. enz. Wil graag naar de plek met de meeste sneeuw, dus boeken we pas vlak voor vertrek…

Ben met de kerst in Oostenrijk geweest, Badhofgastein (Salzburg). De eerste dagen met het prachtige weer lag er volgens sneeuwhoogte boven op de berg 100 cm. Ik heb die echt niet gezien …schat eerder 50-60 cm met plaatsten waar de wind stond lag bijna niets. Na een paar dagen begon het te sneeuwen en dat was voor de 'dunne’plekken nodig.

Dat Teletekst checken komt me heel bekend voor. Ik checkte daarnaast ook de Duitse Teletekst :)

@ LordOfTheBoard: Waarom check je de hele winter de webcams en sneeuwhoogtes? Als het om het plezier gaat begrijp ik het wel. Maar als je het doet om te weten waar de meeste sneeuw ligt, kun je beter je tijd aan iets anders besteden. Het is toch pas van belang als je zelf gaat. De condities kunnen snel veranderen, dus een week voor vertrek zou ik pas gaan kijken waar de meeste sneeuw ligt. Dan het weer in de gaten houden en last minute boeken.

Het klinkt wel erg bekend, ben momenteel helemaal verslingerd aan deze site, de sneeuwhoogte+ app, en webcams…
Ik ga het morgen zelf zien of de hoogtes die gemeld worden ook een beetje kloppen, in La Plagne dan :)

@ Martijnski: Het gaat idd om de voorpret ;-) En ben gezegend met heel veel vrije tijd op mijn werk. Verder heb je helemaal gelijk en ga ik het ook precies zo doen :D

Is te verwachten, maar ik denk dat we met een gerust hart kunnen zeggen dat het als indicatie best wel klopt. Anders sta je als skigebiet wel behoorlijk voor paal als het niet klopt.

Ik volg de evolutie ook lang op voorhand. Wanneer de omstandigheden ideaal lijken , vertrek ik. Zoals nu morgen naar Mühlbach am Hochkönig. Meer moet dat niet zijn! :-)

Dat kijken op teletekst komt mij ook bekend voor, hoewel ik het nu nooit meer doe. Elke dag sinds begin december internet checken, ook al vertrek ik pas 4 februari naar Les Arcs. Vroeger gingen we jaarlijks naar Val Tho en hoewel ik er dit jaar niet heen ga, kijk ik toch nog elke dag even op de site naar de webcams:)
Ook wintersporters.nl check ik ondertussen al meerdere malen per dag.
En dat alles terwijl ik eigenlijk aan het studeren zou moeten zijn. Het is gewoon ongeloofelijk hoe ik naar die ene week wintersport uitkijk!

Ja, het gaat indedaad om de voorpret. Zodra de sneeuw in zicht is wordt windersporters.nl onder de favorieten gezet en meerdere keren per dag bekeken. Daarnaast kijk ik ook naar Méteo France, en weer.nl. Heb wel het idee dat Méteo France qua sneeuwhoogte het meest betouwbaar is (ervaring van vorige jaren). Nog 3 weken werken en dan… als de wiede weerga naar Meribel. Nog 3 lange weken werken :-(.

De webcam en meteo stations bepalen al jaren waar ik heen boek, als de beelden van dorp slecht omstandige heden laat zien, kan het onderaan de piste niet veel beter zijn.

Jeroen "in de winter liever in Alpen"

Sneeuwhoogtes bekijken zijn inderdaad leuk als voorpret. Als je meer zekerheid wilt op sneeuw bij vroegboeking kun je het beste voor de gebieden kiezen die hoger gelegen zijn of die qua ligging ieder jaar weer de meeste sneeuw hebben. Zelf heb ik ook ervaren dat er de dag voor vertrek 150 cm op de berg stond terwijl vlak naast de piste m’n skistok op de helft z’n lengte al de grong aantikte. Gelukkig kun je tegenwoordig aan de (livetime)webcams echt zien of er daadwerkelijk sneeuw ligt en maakt het de voorpret helemaal compleet.

Vroeger had je sneeuw infonummer ff belen en er werd je verteld wat de vooruitzichten waren. Als je in het gebied (bv kleinwalsertal) zelf zat en je belde en het was stralend weer. Kreeg je te horen dat het nog niet sneeuwde maar dat kon elk moment gebeuren. Maar als je naar buiten keek was er geen wolkje aan de lucht. Ze deden alles en doen volgens mij nog steeds alles om de toerist hun kant op te krijgen. Niks mis mee.

De voorpret is zeker niet bedorven door alle snelle media van tegenwoordig! Hij is alleen maar toegenomen. Waar ik vroeger wellicht een risico zou nemen doe ik dat nu zeker niet meer, niet dat ik ooit echt tussen de krokussen heb gestaan, maar toch…
Val Gardena was eigenlijk weer het doel, maar ik heb het thuisfront weten te overtuigen dat Cervinia ook een erg goed Italiaans alternatief is. Mij vrees na een ski trip in Maart vorig jaar was dat de slechte condities in December niet veel goeds voorspelde voor eind januari dit jaar in Val Gardena. Vanmiddag hoorde ik van een collega dat t in Val Gardena tussen Kerst en Oud en nieuw prima te doen was, zelfs beter dan verwacht. Natuurlijk geen spijt want wie wil er nu niet met de Matterhorn op de achtergrond skien in Cervinia/Zermatt, met 300cm onder de latten, ok, da’s natuurlijk een gemiddelde :-)

Ik denk dat ze in Ischgl de sneeuwhoogtes dan weer onderschatten. Volgens hun iPhone app ligt er maar 100 cm in de vallei en dateert de laatste sneeuwval van 31/12/2011, terwijl er daar volgens verschillende websites vorige week alleen al 100-150 cm verse sneeuw is gevallen in de vallei. Het lijkt mij dat Ischgl zijn sneeuwhoogtes niet regelmatig update.

ik heb ook altijd mijn twijfels over de sneeuwhoogtes van verschillende websites!!
ik ga met een middelbare school naar matrei (oostenrijk)en via de lokale site http://www.zamg.ac.at geven ze 85 cm. op; bekijk je andere websites zoals sneeuwhoogte.nl, dan plakken ze daar ff 55 cm. bij!
ach, er kan nog veel gebeuren de komende maand…helaas (óf gelukkig) kunnen we het weer niet regelen…we’ll see!!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie