Kou en wind: pas op!

Rogier op 01 februari 2012· 28 reacties

null
Het is (zeer) koud in de Alpen!

Het is (eindelijk) koud in de Alpen. Heerlijk helder vriesweer, nog kouder dan in Nederland. Daar komt volgens de voorspellingen van Roel nog heel wat wind bij. Een reden om jezelf goed voor te bereiden als je de sneeuw in gaat. Kou en wind mag nooit onderschat worden.

Kou is gevaarlijk
Onderschat kou niet, als het echt koud wordt dan liggen bevriezingen en ernstige onderkoeling op de loer. Wind maakt het natuurlijk niet beter. De windchill factor maakt de gevoelstempratuur een stuk lager. Bekijk onderstaande tabel (bron Wikipedia), behoorlijk heftige cijfers. In een bergsportboek wat ik ooit las stond ‘Kou is een sluipmoordenaar’ en dat klopt zeker. Kou trekt langzaam je lichaam in en op een gegeven moment voel je onderkoelde lichaamsdelen niet meer. Te koude vingers voel je al zeer snel niet meer, des te heftiger zijn de pijnscheuten als het gevoel terug komt. Als je echt te ver gaat liggen ernstige vrieswonden en onderkoeling op de loer. Wees dus gewaarschuwd.

null

Wat te doen
Zorg er voor dat je goed gekleed bent. Extra warm thermo ondergoed en extra isolerende kleding is verre van overbodig. Op zeer koude dagen ski ik met een dikke fleece broek onder mijn skibroek, een thermisch shirt (winter variant), een dun fleece en daarboven een dun donsjack en dat allemaal onder mijn ski-jack. En dit is voor het makkelijkste warm te houden deel van het lichaam. Het warm houden van de handen, voeten en het hoofd is een stuk lastiger.

Uiterste
Voor de uitersten van het lichaam moet je extra opletten. Op koude dagen trek ik daarom zeer warme en dikke wanten aan, een fleece col om mijn nek en onder mijn helm draag ik een dunne ‘bivakmuts’, last but not least doe ik een ‘Face mask’ om als het echt koud is. Natuurlijk heb ik op deze dagen een skibril op. Wie snel last heeft van koude voeten doet er goed aan om verwarmde zooltjes in de skischoenen te gebruiken.

null
Zorg voor warme kleding op koude dagen!

Verder
Naast goede kleding is voldoende eten en drinken (geen alcohol!) van belang. Het lichaam verbrand veel calorieën door de kou deze moeten aangevuld worden. Dus goed eten is zeker belangrijk. Zorg er ook voor dat je genoeg vocht binnen krijgt zodat het bloed goed kan blijven stromen, tijdens sporten ligt lichte uitdroging altijd al op de loer maar zeker met kou is dit erg vervelend. Want als je te weinig drinkt riskeer je stroperig bloed. Stroperig bloed heeft natuurlijk veel meer moeite om je vingers warm te houden.

Te koud
Als je het te koud hebt, warm jezelf dan zo snel mogelijk weer op. Stop desnoods met skiën of boarden en ga lekker naar binnen want bevriezingsverschijnselen en onderkoeling komt eerder voor dan je denkt en kan behoorlijk ernstig zijn.

Wat trekken jullie aan op koude dagen, en hebben jullie het wel eens zo koud gehad dat jullie moesten stoppen met skiën of dat het gewoon niet meer leuk was?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Die verwarmde zooltjes werken bij mijn vriendin prima! Aan het einde van een lange dag zijn ze wel leeg!
Ik als boarder heb veeeel minder last van koude handen/ voeten. Heeft denk ik met de houding t.o.v. de tegenwind te maken.

Vorig jaar in tignes was het een dag zo koud dat we binnen zijn gaan zitten. Mijn tenen zijn zo koud geworden dat ik er nog steeds wel eens last van heb.

L E T O P: Als je echt onderkoelingsverschijnselen krijgt, spring dan niet onder de warme douche, maar zorg dat je je bevroren ledematen (bv. met lauwwarm water) geleidelijk opwarmt. Te snelle opwarming kan zeer gevaarlijk zijn!!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

thermo shirt met lange mouwen, tshirt met lange mouwen, gewoon tshirt, warme trui of vest en dan mn warmste snowboard jas. onderlichaam bestaat uit thermo broek, trainingsbroek en dan mn snowboard broek. en uiteraard warme sokken en mn voeten verpakt in boterhamzakjes. (niet lachen, want het helpt heel erg tegen koude voeten!)

Dat zijn prima tips! Deze week heb ik al wat extra thermospullen gekocht. Voor warme handen heb ik handschoenen aangeschaft met een binnen- en buitenhandschoen. Als dit nog niet voldoende is, heb ik nog een paar thermohandschoenen voor een 3-dubbele bescherming. Een balaclava voor onder de helm moet ik nog halen, net als ‘warmtedoekjes’ voor in de skischoenen. Als dit niet voldoende is, is het tijd om te stoppen met skiën en een turks stoombad te pakken :)

een sjaal werkt trouwens ook als de brandweer tegen de kou!

"Natuurlijk heb ik op deze dagen een skibril op."

Een goggle is vanzelfsprekender.

Een Skibril en een goggle is toch hetzelfde? Goggle is alleen een hipper snowboarderiger woord als je het mij vraagt.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

skibril:

null

goggle:

null

@ Anoniem, hier bedoel ik met skibril natuurlijk een goggle, volgens mij is een skibril de Nederlanse term voor een goggle. En de link die je toont van een ‘skibril’ komt dankzij de elastische band in de buurt van een skibril.

Click. Click. Peace

Icebreaker spullen zijn fantastisch en kan ik iedereen aanraden.

Vergeet ook niet om goed op te letten welke laag je eerst aantrekt en welke functies die behoort te hebben. Eerst een vochtafvoerende laag, dan een isolerende laag voor de warmte en daarna een weatherproof maar wel ademende laag.

Ik varieer alleen mijn vochtafvoerende (base) en isolerende (insulation) laag. Daar varieer ik de dichtheid van de vezels, korte mouw, lange mouw, korte pijp, lange pijp, geen pijp, etc…

Meeste dagen draag ik een dun thermohemd met kort mouwen, dikke trui met lange mouwen en een col (beide van merino wol) en een softshell (tegen de weersinvloeden maar wel ademend zodat het zweet naar buiten kan). Dikke skisokken, boxer van merino, en een goeie skibroek.

Dikke handschoenen voor als het echt koud is maar ik ski eigenlijk (ja ook in feb in Tignes) met dunne POC Print handschoenen (heb altijd last van warme handen). De dikke Hestra gloves gaan wel altijd mee en ook de liners maar ik gebruik ze zelden.

Oh ja ik ben een gearhead voor het geval dat niet duidelijk was.

Veel plezier iedereen, kou hoeft geen groot ongemak te zijn met de juiste kleding.

Hoor nu al een week over de "Russchische Beer" en epocalyptiche omstandigheden in de skigebieden. Vandaag (woe 1-feb-2012) gewoon nog op een terrasje gelunched in een waterig zonnetje hier in de Dolomieten (Col Raiser - 2100 m - Boven St. Christina). Maar ik zal morgen op advies een extra laagje aantrekken.

@Mitch, Hoe zijn de sneewcondities op de piste in DolomitiSuperski?

Alexandro,In de Dolomieten ligt op dit moment, zoals bekend, veel minder sneeuw dan in de Alpen. Maar de condities op de pistes zijn prima. Er wordt natuurlijk veel met kunstsneew gewerkt - dus geen boterzachete pistes - maar de condities zijn gewoon goed te noemen.

In Cervinia/Zermatt was het vandaag inderdaad al flink kouder, dus inderdaad een extra fleece-je aan. Windsnelheden vallen erg mee dus t was nog goed te doen, hoewel, als je flink wat vaart maakt merk je natuurlijk ook wel wat van de chill factor, als die wind er bij komt dan is t dubbel op natuurlijk. Anyway, nu nog prima te doen hier morgen eens kijken of t in Zermatt kouder is (is natuurlijk wel de schaduw kant van de berg).

By the way, @rogier, een ander belangrijk onderwerp is dat niks in je ski schoen mag knellen of drukken, een Noorse dame heeft een leuk stukje "frost bite" in dr schoen opgelopen omdat een naad in dr sok iets te veel knelde. En dat terwijl het gisteren echt veel minder koud was.

Zoals de Noren zeggen| Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!

Wanten! Kosten relatief weinig en altijd warme handen. Heb 't al meegemaakt dat skimaatjes met hun peperdure ruimtevaardtechnologiehandschoenen het restaurant in vluchtten, terwijl ik tot hun ergernis lekker warme handen had :-)

Skiën is pas stoer als je ook veiligheidsmaatregelen in acht
neemt. Goeie tips voor "luchtige" skiërs…

@ Mike: Wanten zijn inderdaad heerlijk. Als het meer dan 5 graden vriest trek ik ze aan. Goeie, van The North Face Bijvoorbeeld, kosten een lieve duit, dat wel. Veel mensen denken dat het zweten geblazen is met wanten. Ik vind dat erg meevallen, en bovendien zijn handschoenen altijd gelijk nat wanneer je begint te zweten. Daardoor krijg je vervolgens alsnog koude handen. Bij wanten heb ik dit probleem nog nooit ervaren.

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

Volgende week moet het toch gebeuren,

heb weinig geld op het moment, dus creatief zijn word een must:

heb altijd een fleececollie om de nek met een nylon verlengsel, deze gaat onder de helm en tot mijn kin. voor mijn neus en mond gebruik ik vaseline en een extra fleece col voor tijdens de liften, misschien ook wel voor de mond…

thermo ondergoed draag ik standaard, daar onder doe ik maar een extra trainingsbroek, en als bovenkleding een exra trui en longsleeve, dat komt wel goed.

alleen ben ik benieuwd of dunne nylon werkhandschoentjes, van die witte, effect hebben om ze onder je gewone handschoenen te doen?! anders ben ik daarmee aangewezen op mijn normalen handschoenen

Addict.

heb normaliter handschoenen van mijn werk aan, varkensleer met thinsulate dacht ik, fleece voering, die zijn precies goed,

heb dure gehad van oneil, 95euries ofzo, die heb ik wegkunnen gooien omdat na 3 dagen een lucht uit kwam, niet te harden… zweette als een otter in die dingen. de lucht was er niet meer uit te wassen…

dillematje dus…

Addict.

Veel laagjes is zoals Rogier zei is het devies! Thermo (base-layer) die vocht snel afvoert en je droog houdt. Daarover bijvoorbeeld een laagje fleece (mid-layer). Dan eventueel nog iets van een trui. Een laagje dons onder een jas is heerlijk warm. Of een dikke donsjas als buitenste laag.
Ideaal ook zijn dunne (zijden) handschoentjes onder je gewone handschoenen of wanten. Ook hier dus een extra laagje.
En mocht je heel koude tenen of vingers hebben, let dan op dat deze niet te snel opwarmen. Dat scheelt een hoop pijn en wintertenen. Trek bijvoorbeeld je skischoenen uit, maar haal dan je koude binnenschoen eruit, en trek die nog even aan zodat je voeten in langzaam tempo opwarmen.
Last van traanogen door de kou terwijl je toch je goggle op hebt? Plak dan met een stukje tape de stukjes met ventilatie (vaak schuim bovenop de bril) even af. Wel weer weghalen als het warmer is, want anders beslaat je bril snel.

Wij zijn ooit met skiën gestopt omdat het echt té koud werd, het was destijds een vergelijkbare situatie met de huidige maar nog een pak kouder.
De wind op de lift sneed dwars door je kledij en lichaam heen (er waren geen zetels zoals de moderne die we nu hebben) en verder had je geen beschutting op de lift (open zetel liften).

En ook de materialen en stoffen die we tegenwoordig kennen en voorhanden hebben (gore-tex, handverwarmers, fleece, etc.) bestonden toen nog niet.

We zijn dan maar naar binnen toe gevlucht en hebben ons tegoed gedaan aan de Oostenrijkse gemütlichkeit met eens schnapps en een biertje.

Op dat moment is het wel effe tandenbijten omdat je niet kan skiën door de kou en omdat je het al veel te koud had…

Maar achteraf gezien een leuke en unieke ervaring die je misschien maar één keer in je leven meemaakt!

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Kijk, hieronder het staatje wat ik zocht…

null

Komende week ga ik mijn alpaca wollen trui maar eens proberen. Het schijnt vergelijkbaar te zijn merinowol (maar dan goedkoper). Ik heb het in ieder geval nog nooit koud gehad in die trui!

Beetje off topic: Ik las ergens op een forum dat iemand een katoenen shirt over zijn baselayer deed om het zweet op te vangen… Het lijkt mij dat je het dan juist kouder krijgt doordat het zweet verder afkoelt en dus niet verstandig. Heeft iemand ervaring met het dragen van katoen over je ‘ademende en vochtafstotende’ laag?

Voor de handen raad ik inderdaad ook wanten aan, wanten zijn in mijn ervaring altijd het warmst. Je kunt eventueel ook nog dunnere normale handschoenen in die wanten dragen.
Als je een camelback o.i.d. gebruikt moet je de slang ook beschermen uiteraard, want het water in die slang bevriest vrij snel en dan heb je geen water meer.

Btw. handschoenen met binnenhandschoenen raad ik af, wanneer de binnenhandschoen nat wordt (sneeuw, zweet) en je wilt die handschoenen uittrekken dan trek je heel die binnenhandschoen mee en dan wens ik je succes om deze weer in je handschoen te krijgen (niet onmogelijk, wel HOOGST irritant).

Wanten zijn voor je handen gewoon beter. En wel om de simpele reden dat je vingers dan elkaar beter warm houden. Meerdere mensen onder 1 deken houden elkaar ook warmer. Dus daarom raad ikzelf wanten aan. Ik zelf heb geen keuze. Ik moet wel wanten aandoen. Want ik heb dankzij een ongeval(niet op de pistes) een verminkte hand heb, en die verrrekte vingers passen niet in een handschoen. Hahahahahah. Maar zelfs dan…wanten een aanrader
:)
Grtz

Mausch

Ik begrijp dat goede kleding belangrijk is, maar heb zelf sinds vele jaren maar simpele skikleding aangehad, en het bijna nooit koud gehad. Ik kan er sowieso best goed tegen. Maar sinds een jaar of 2-3 heb ik mijn bezwetende skipullies vervangen door speciale ademende functiontruitjes. Ze zijn van een speciaal soort materiaal gemaakt wat het vocht snel afvoert, en gek genoeg, ondanks dat ze flinterdun zijn houden ze me even goed warm als een skipully. Daarnaast draag ik geen speciale onderkleding op de benen, die gaan gewoon ‘bloot’ in de skibroek. De jas die ik aan heb is wel wel van goede kwaliteit en winddicht, en heeft een hoge kraag, ook zit er een capuchon op die ik regelmatig gebruik als windscherm in de lift i.c.m. mijn skibril en muts. Daarmee hou ik de meeste kou wel buiten. Tijdens het skien heb ik zelden last van kou omdat ik mezelf snel warm ski. Misschien moet ik voor de handen eens aan van die speciale Lobster Gloves nemen, dan heb je best of both worlds.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie