Wat als sneeuw niet wit was?

Martin op 12 november 2012· 22 reacties

null
Zien jullie dit voor je in een andere kleur?

's Zomers werk ik als buitensport instructeur in Nederland. Ik ga vaak op stap met groepen kinderen. Ik neem ze mee met kanoën survivallen, klimmen en mountainbiken. Vaak krijg ik de vraag wat ik 's winters doe. Natuurlijk vertel ik dan met een dikke grijns dat ik heel de winter in de sneeuw ben en in als skileraar werk. Meestal word ik daarna ‘bekogeld’ Met vragen. Veel vragen gaan over mijn maximale ski-snelheid en of ik wel eens iets gebroken heb. Maar nu zat er echter een kereltje bij die mij vroeg waarom de sneeuw wit is? Een goede vraag.

Hard denken
Nou ja, zo ingewikkeld kon dat natuurlijk niet zijn dacht ik. Maar in midden in het survival park had ik geen wikipedia bij de hand en kon zo het echte wetenschappelijke antwoord eerlijk gezegd niet zomaar geven. Tot een ander antwoord dan dat bruin of geel er zo vreemd uit kon zien kwam ik niet! De vraag begon toch een beetje te knagen, na dat ik zelf het antwoord niet kon bedenken ben ik stiekem gaan fantaseren.

Niet wit maar…
Als sneeuw niet wit is welke kleur zou dan geschikt zijn? Blauw leek me wel ‘geinig’. Maar met een strak blauwe lucht uiterst onhandig. Rood leek me ook wel leuk, maar volgens mij gaat dat snel vervelen. Geel leek me al helemaal prachtig, maar we hebben al wel eens gele sneeuw bij een mooie zonsondergang. Na nog een tal van kleuren lijkt mij wit toch echt de beste kleur.

Waarom is het dan wit?
Sneeuw bestaat uit kristallen die weer bestaan uit hele hele dunne naalden van bevroren water. Sneeuw is dus doorzichtig, net als een ijsklontje. Maar omdat het uit heel veel naaldjes bestaat die allemaal al het licht weerkaatsen zien we het als wit. En, dat is volgens mij maar goed ook. Doorzichtige sneeuw is helemaal niet leuk, want dan zie je er niks van. Stel je eens voor.

Ik ben er uit: Wit is de perfecte kleur voor de sneeuw. Of hebben jullie liever wel iets kleurrijkers?

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

Leuke blog! Disco sneeuw lijkt me wel wat! Wanneer de sneeuw doorzichtig was zou je wel gave lichteffecten kunnen creëren!

Of de kleur van de moeilijkheidsgraad?

@Martin, sommige sneeuw is al geel hoor ;-)

If you snooze, you loose!

Don’t eat the yellow snow… :p

En vergeet niet dat wit heel weinig warmte absorbeert. Voor sneeuw ook wel een fijne eigenschap. Kijk maar naar het smeltkroes op gletsjers als die eenmaal aper zijn.

Wat ook essentieel is aan sneeuw/ijs:

Het is de enige stof die in vaste vorm uitzet zodat het lichter is dan de vloeibare vorm. Daarom is er een drijvende Noordpool van reflecterend ijs. Hierdoor zijn de temperaturen op aarde een stuk kouder dan zonder noordpool.

Als ijs Zwaarder zou zijn dan water lag het op de Zeebodem waar de zon het niet kon laten smelten zodat de hele aarde onder water zou staan.

Als het echt doorzichtig zou zijn, zou het ook leuk zijn. Dan zie je gewoon wat er onder je ligt.

Ik vraag me vooral af wat het effect zou zijn om verschillende kleuren (LED)lampen onder de sneeuw te plaatsen. Het zou wel mooi zijn om op die manier avond skiën een hele andere vorm te geven.

@Daan, pas rond 1 graad en lager zet water uit. Boven 1 graad gedraagt water zich als elk andere stof.

@Daan
sneeuw weerkaatst al het licht.(vanaf bepaalde dikte)
Led lampen zul je op oppervlakte niet zien.
Ook zullen ze warmte produceren zodat de sneeuw smelt.
Wel tof idee.

Zo perfect vind ik witte sneeuw eigenlijk niet. Ik heb al vaak genoeg gehad dat ik in de mist terecht kwam op grote hoogte in een ski gebied waardoor ik niks meer zag. De welbekende white-out. Dit zou met een andere kleur niet voorkomen.

@Jurian de warmte is de reden dat ik voor LED koos, aangezien die eens tuk minder warmte produceren dan de rest, maar het lijkt me inderdaad wel tof en misschien is het in de toekomst wel mogelijk! Je weet maar nooit.

Ha zou wel grappig zijn als er ook groene sneeuw zou zijn :P

je werkt toch bij Outdoor Valley Bergschenhoek? Ik woon daar vlak naast, Goed verhaal trouwens!

Sneeuw. Geel alleen bij bij zonsondergang??

Doch met sommige fototoestellen is de sneeuw blauwachtig?
Maar geef mij maar wit ben ik gewoon.

RoCo

@ Ronald dat komt door de wit balans volgens mij. Maar gewoon wit is wat mij betreft helemaal goed. Het geeft een gevoel van schoon en onaangetast. als je een andere kleur wilt zet je toch gewoon een goggle op… ;)

Seriously snow addicted family!

Laflaps

In met name de VS heb je soms “roze” sneeuw omdat er een alg (Chlamydomonas nivalis) in de sneeuw kan leven, deze alg produceert veel caroteen (denk aan worteltjes) en is daardoor rood (rood en wit geven dus roze).

Vooral in gebieden met “eeuwige” sneeuw door de hoeveelheid sneeuw (bijv. Sierra Nevada in Californië) en daardoor een zgn. snowfield en niet zozeer eeuwige sneeuw door koude zoals in Europa (gletschers) komt dit voor. In Europa is het voor zover ik weet alleen in Schotland ook gerapporteerd.

Wordt ook wel eens “watermelon snow” genoemd, meer info oa. plaatjes ervan en van de alg bij wikipedia etc. te vinden.

Leuke vraag en leuke blog, weer eens wat anders.

Denk ook niet dat enkel de zonsondergang met de kleur geel wordt geassocieerd op de piste. :-)

Want goed gewaxt verhoogt je (glij)plezier!

omg zo debiel waat jullie aan denken ze stel je eens voor dan zou ik toch liever wit hebben en daarbij wat is er mis met de sneeuw dat we nu hebben e?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie