Indrukwekkend: Boardercross voor atleten met een beperking

Gijs-JanLaven op 26 november 2012· 4 reacties

null

De afgelopen week was ik met Snowsports Academy in Landgraaf voor een ski en snowboardleraren opleiding. Persoonlijk denk ik dat je de wintersport beleving in Nederland het meest kan ervaren in Snowworld Landgraaf. Het is er altijd een internationale drukte van belang. Je ziet er beginnende skiërs en boarders, Worldcup skiërs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen, freestylers die ‘ninehunderds’ springen op de kicker en ski en snowboardleraren die bijgeschoold worden. Met de beoefening van al die wintersportdisciplines op verschillend niveau krijg je in Landgraaf soms echt het idee dat je in een heus skigebied op pad bent.

Primeur
Vorige week vormde Snowworld Landgraaf het decor voor de start van het wedstrijdseizoen voor wintersporters met een beperking. De IPCAS race werd voor de derde keer georganiseerd in Landgraaf. IPCAS races kunnen vergeleken worden met FIS wedstrijden voor sneeuwsporters zonder een beperking. IPCAS races zijn één niveau lager dan Europacup wedstrijden. Deze editie van de IPCAS races in Landgraaf was een bijzondere want er werd voor het eerst in de wereld een indoor boardercross georganiseerd met heuse jumps, kickers, rollers en kuipbochten. Op de aankomende Paralympische winterspelen in Sochi 2014 zal de boardercross voor het eerst op het Olympische programma staan. Na het besluit om de boardercross op te nemen in het Paralympische programma mocht Nederland als eerste land een officiële boardercross organiseren voor atleten met een beperking, meerdere primeurs in één keer dus.

null

Sochi 2014
Naast de boardercross werd er een slalom voor mensen met een beperking geskied, de wedstrijden vonden plaats op 22 en 23 november. 150 Atleten, waarvan 14 uit Nederland, uit 25 verschillende landen over de hele wereld waren naar Landgraaf gekomen om de strijd met elkaar aan te gaan. Tijdens de boardercross waren de belangen groot want men kon hier punten verdienen om zich te plaatsen voor de Paralympische winterspelen in Sochi 2014. Bij de slalom kon met punten verdienen om zich te plaatsen voor Europacup wedstrijden. De wedstrijden waren ingedeeld in sporters met een beperking aan het bovenlichaam en sporters met een beperking aan het onderlichaam.

null

Spectaculair
Het is een zeer indrukwekkend gezicht om mensen met 1 been of zonder armen spectaculair snel de piste af te zien knallen. Wat ik persoonlijk vooral bijzonder vind is dat veel mensen et een beperking, bijvoorbeeld zittend in een rolstoel, zich moeilijk kunnen bewegen en verplaatsen in het ‘gewone dagelijkse leven’. Maar zodra ze in hun zitski op de piste zitten schieten ze werkelijk heel snel, dynamische en bewegelijk naar beneden. Ze skiën of boarden bochten die veel mensen zonder beperking ze bij lange na niet nadoen. Het is een schitterend gezicht om te zien hoe mobiel juist die mensen kunnen zijn op de piste. Ik heb erg veel respect voor deze atleten en enorm veel waardering voor hun begeleiders, trainers en de vrijwilligers tijdens dit evenement. Kortom een mooi internationaal evenement dat absoluut de moeite waard is om te bekijken!

Staan jullie op de piste ook niet te kijken van de goede skikunsten van skiërs en boarders met een beperking?

Gijs-JanLaven
is in de winter dagelijks in de sneeuw te vinden. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuw en zijn avonturen.

zo zie je maar weer: skien en boarden is voor iedereeen!!!

Helemaal…Ik ga al jaren mee als begeleider met de VGW en komende kerst zitten we met 24 man/vrouw in Valtho. Waarvan 3 in een zitski. En de jongste van de drie is afgelopen vrijdag 8ste geworden bij de slalom in een zitski in landgraaf.

Respect!

RoCo

ogelooflijk veel bewondering voor de inzet van de atleten maar niet minder voor hun begeleiders,ouders en familie.Het is heerlijk te zien hoe iedereen geniet van alles.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie