Ontwijk de drukte in Frankrijk!

Rogier op 14 oktober 2013· 6 reacties

null
Goede sneeuw en lege liften dat is droom, toch?

Welke nationaliteit heeft het grootste deel van de wintersporters in de Franse gebieden? Simpel: Fransen. Dus als je de drukte wilt ontlopen in Frankrijk dan is het nuttig om te weten wanneer welke regio vrij heeft. Zo kun je prima je vakantie boeken, vooral omdat verschillende regio’s nogal gebonden zijn aan bepaalde skigebieden. Zo zijn er weinig wintersporters uit de regio Parijs die richting Zuid Alpen vertrekken en zo lijken bepaalde regio’s elkaar elk jaar op te zoeken. Een paar tips geboren uit ervaring.

Vooroordelen
Laten we eens beginnen met de vooroordelen die in Frankrijk de ronde doen over de verschillende regio’s. Zo zegt men dat regio Marseille een gezellige, luidruchtige maar relaxte sfeer meebrengt. En dat Parijs wat meer gehaast is. Dit klopt gedeeltelijk en is te zien als je in de beide weken bij de opening bij de liften staat. De Parijsweken staat iedereen voor openingstijd al te dringen terwijl de Marseille weken rustiger lijken. Mocht Marseille en Parijs samenvallen dan kun je je borst nat maken voor ‘geanimeerde’ gesprekken in de rijen.

Ervaring in skiwinkel
Toen ik nog in een skiwinkel werkte kwam het regelmatig voor dat we op zaterdagochtend bezweette en vermoeide Parijzenaren in de winkel kregen die per se nog diezelfde dag wilden skiën. Vaak hadden ze de hele nacht gereden om op 9:00 stipt op de pistes te staan. Soms reden ze de hele rit in hun wintersportkleding. De Marseillais kwamen vaak in de loop van de ochtend al grappen makend binnen en, al waren het vast klanten, gebeurde het vaak dat ze rond sluitingstijd binnen kwamen met een fles Pastis, een droge worst en vele verhalen.

null
Besneeuwde wegen op een ‘Marseille dag’: oponthoud!

Autorijden
Nog iets, volgens bergbewoners kunnen de Marseillais echt niet rijden in de bergen. Waarschijnlijk speelt hier wat chauvinisme van de bergbewoners mee. Maar inderdaad, als er sneeuw ligt lijken de Marseillais wel echt relatief veel problemen te hebben, meer dan de Parijzenaren. En kettingen omleggen doet niemand graag. Dus sneeuwrijke Marseille wisseldagen zijn gegarandeerd druk op de wegen naar de skigebieden.

Logica van cijfers
Maar buiten de aard van de Marseillais en de Parijzenaren, want dit rust toch gedeeltelijk op vooroordelen, zijn er ook gewoon de cijfers. Parijs en Marseille zijn de grootse vakantieregio’s voor de meeste skigebieden. Je hebt zeker ook Lyon, wat een drukke periode oplevert voor de noordelijke gebieden. Maar Lyon lijkt zich wat meer te verspreiden waardoor de drukte altijd meevalt zo is de ervaring.

null
Traditionele familiegebieden: druk met Kerst

Familiegebieden
De traditionele familiegebieden, zijn vaak rond kerst het drukst. Een gebied als Portes du Soleil heeft meer bezoekers met kerst en oud en nieuw dan in de februari vakantie. Dit geldt voor veel van dit soort familiegebieden. Kleine gebieden en de charmante dorpjes (en die heb je echt in Frankrijk ;-) ) zijn dus druk met Kerst. Dan vallen ook alle Franse vakanties samen. De grote beroemde skigebieden in Frankrijk zijn vaak relatief rustig.

Wanneer waar druk?
In de voorjaarsvakantie is het een ander verhaal. Dan zijn de regio’s in drieën opgedeeld:

  • Zone A: (Caen, Clermont-Ferrand, Grenoble, Lyon, Montpellier, Nancy-Metz, Nantes, Rennes, Toulouse) heeft vakantie van 1 maart tot 17 maart.
  • Zone B (Aix-Marseille, Amiens, Besançon, Dijon, Lille, Limoges, Nice, Orléans-Tours, Poitiers, Reims, Rouen, Strasbourg) heeft vakantie van 22 februari tot 10 maart
  • Zone C (Bordeaux, Créteil, Paris, Versailles) heeft vakantie van 15 februari tot 3 maart

De drukste week in de voorjaarsvakantie is dus sowieso 22 februari tot 3 maart. Hier hebben Parijs en Marseille samen vakantie. Een drukke week in alle gebieden. Als je deze week in Frankrijk kunt ontwijken doe dit dan. Hiernaast is de hele vakantie van Parijs druk in de noord-alpen en de hele vakantie van Marseille druk in de Zuid Alpen. Dus daarmee valt ‘handig’ te kiezen.

De paasvakantie valt dit jaar zo laat, dat de meeste Franse wintersporters al weer aan iets anders dan sneeuw zullen denken. Je hoeft hier niet bang te zijn voor grote drukte. Zeker Marseille gaat dan niet meer op wintersport, die liggen dan al aan het strand. Dus laat in het seizoen zijn de zuidelijke gebieden vaak een schot in de roos!

Bron.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bedankt voor de handige info!

Ook mooi in een overzicht om te bewaren:
http://www.lodge-spa.fr/newsletter/news_21/vac1314.pdf…

Fijn dat je ons daar even op wijst, handige info! Misschien maar niet Frankrijk dan.

Serfaus

Volgens mij is het in sommige Franse gebieden altijd druk… Vorig jaar in La Plagne geweest eind januari, maar gewoon wachttijden gehad voor de liften en drukke pistes, menig Oostenrijks gebied bezocht waar het bij kerst minder druk was! (Zillertal Arena, Montafon)

Nu we het over de Fransen hebben, maar hoe zit het eigenlijk met de Italianen? Dit zijn toch ook behoorlijke familie mensen?!

Beter!! Laat ik nou net de week van 8-15 februari naar Paradiski gaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie