Nieuwe liften aan de Arlberg

Martin op 26 september 2013· 18 reacties

null
Er wordt hard gebouwd aan de nieuwe liften.

Vorig seizoen was het al bekend, ski Arlberg breidt uit. En hoe! Met een verbindingslift naar Warth en Schröcken krijgt Ski-Arlberg er aardig wat pistekilometers bij. Niet alleen in Lech wordt gebouwd maar ook in het oostelijke gedeelte van Ski Arlberg bij St. Anton wordt druk aan een stoeltjeslift gewerkt die de Tanzboden sleeplift moet vervangen.

Vervanging Tanzbödenlift
Niet iedereen die in St. Anton is geweest zal direct weten over welke sleeplift het nu heb. Logisch want eigenlijk gebruik je deze lift niet zo snel. Deze lift wordt voornamelijk gebruikt door beginners, maar helaas zit er wel een extreem steil stuk in deze oude sleepslift. Daarom ben ik maar wat blij met de nieuwe lift, want zo kan ik komend seizoen de vaak drukke Osthangbahn met mijn gasten vermijden en gebruik maken van deze stoeltjeslift. Een hele verbetering dus! De nieuwe Tanzbödenlift is dus vooral voor de beginnende skiër (en hun leraren ;-) ) een welkome toevoeging.

Auenfeldjet
Dit jaar is ‘ie’ er dan, de langverwachte verbinding tussen Lech en Warth/Schröcken, er is hier al veel over te doen geweest op het forum en website. Logisch want dat deze verbinding er aan zat te komen was al een tijd lang duidelijk.‘Lech-gangers’ die afgelopen seizoen de Weibermahnd lift gebruikt hebben, konden het bij het instappen al zien. Het dalstation van deze gaat namelijk fungeren als het bergstation voor de Auenfeldjet. Er komen hier verder geen pistes van Lech naar Warth of andersom. Dus deze lift wordt puur een verbindingslift.

Voordelen
Voor de wintersporters die in St Anton verblijven maakt dit Warth/Schröcken tot een leuke en mooie dagtrip. Wintersporters die in Lech/Zürs zitten hebben er nu wel heel makkelijk een enorm gebied bij. Maar het zijn natuurlijk de wintersporters die in Warth en Schröcken verblijven die het meest profiteren van deze nieuwe verbinding. Met de Arlbergskipas hebben ze 260 kilometer piste meer tot hun beschikking. Voor de Off-piste skiërs aan de Arlberg word het straks makkelijker om van Warth/Schröcken terug te komen naar Lech.

Ik verwacht zelf niet zo veel gebruik te gaan maken van deze lift. Het is namelijk erg ver weg van St. Anton. Een afstand die ik met mijn gasten zelden afleg. Verschillende skigidsen hebben echter wel heel enthousiast gereageerd, het scheelt namelijk een enorm stuk traverseren/lopen om weer naar Lech terug te komen.

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

Nog een belangrijk punt (vanuit Lech gezien) van de verbinding naar Warth:
De hellingen van Warth-Schrocken liggen voornamelijk op het Noorden, en blijven daardoor ook bij warme temperaturen heel lang goed.
Het skigebied rond Lech-Oberlech ligt juist nogal zonnig, waardoor er sneller zware sneeuw ontstaat.

En Warth biedt een aantal zwarte afdalingen (geprepareerd). In Lech-Zurs zijn veel ongeprepareerde routes, maar weinig geprepareerd-zwart.
De verbinding is in meerdere opzichten een wederzijds goede aanvulling. De sprong van 110 km (alleen Lech-Z) pistes naar 190 km (Lech-Zurs-Warth-Schrocken) pistes maakt het ook veel interessanter.

Nu maar hopen dat het niet teveel dagskiersvolk trekt.
En dat er op een gegeven moment toch een skipad (echte piste lijkt me niet heel waarschijnlijk, gezien het vlakke landschap) komt van Lech naar Warth

@Gast192 je kunt wel een route nemen vanaf lech maar daar heb je wel een gids voor nodig volgens mij, moet je vanaf steinmädher gaan.

Ik zelf vind de verbinding naar lech erg leuk, aangezien ik in Warth verblijf, kan niet wachten om de Weisse Ring te boarden :D

Gang is alles

Nog een vraagje aan @Martin , gaat er nog ooit een verbinding komen van St. Anton naar Zürs? (via valluga)

Gang is alles

@Jesper
De verbinding via Steinmahder is mij bekend. Maar dat is een hochalpine tour. Ik bedoel een geprepareerde en gecontroleerde skiverbinding. Ik hoop dat die er kan komen via de route Berger Alm. Maar het zou goed kunnen dat dat landschappelijk niet te realiseren is, afgezien van de moeilijke milieueisen

En wat betreft de verbinding naar St.Anton:
Ook die schijnt serieus in de maak te zijn. Niet via Valluga, maar door een nieuwe Trittkopfbahn (Zurs), die via een nieuw middenstation op Ochsenboden verbonden wordt met de geheel nieuwe Flexenbahn vanuit Alpe Rauz (boven Stuben)
Ook hier is geen pisteverbinding gepland.

@Jesper:
Over de Weisse Ring: De Madloch afdaling ga je met je board niet leuk vinden. Vaak ijzig en bijna altijd tamelijk buckelig…Landschappelijk wel wonderschoon

Ik moet wel zeggen gast 192 dat de ‘mooie’ zwarte pistes die je omschrijft niet echt uitdagend zijn hoor. Heel Warth viel me zelfs wat tegen.

ziet er mooi uit! komend jaar willen ik en mn familie naar Ski Arlberg gaan. Wat is een echte aanrader. welke dorp. St. Anton?

Gewoon in sankt anton denk ik dan.
Want st anton is een mooier en uitdagender gebied dan lech vindt ik tenminste.

Warth / Schrocken is een klein familie gebied met weinig uitdagingen voor de ervaren skiërs en inderdaad niet echt veel zwarte pistes (of heeeel kort) Kom hier nu al jaren en zal mogelijk een keer naar Lech gaan, maar dan snel weer terug! Dat mogelijk veel mensen naar de noordelijke pistes gaan in Warth-Schrocken dat komt de rust op pistes niet ten goede… Al gun ik iedereen zijn afdalingen natuurlijk.

We zullen zien… hoop dat het niet zo gek gaat worden als Mellau, Damuls aldaar met de dagjes mensen…Dit jaar naar St. Anton, Schrocken, Ischgl en Solden… dus laat de sneeuw maar komen

Ik kom al wat jaren in Lech.
Het lijkt me ook dat Warth zelf niet zo een heel bijzonder skigebied heeft.
Maar in combinatie met Lech en Zurs zou het wel 'ns een heel mooi compleet skigebied kunnen worden.
Ik denk in ieder geval dat we nu weer 'n paar jaartjes voort kunnen ;-)

@Gast192 Ah oke, we zullen zien wat de toekomst ons brengt! (heb t over verbinding met piste & verbinding naar st anton)

Hmm ik denk dat we ons niet laten stoppen door 1 afdaling haha, we zien t wel haha. Maar het is toch een skiroute die daar naar beneden gaat? Of wordt ie wel geprepareerd?

Gang is alles

Is er ook ergens een kaartje van?

Oh hij kan natuurlijk juist ijzig zijn doordat ie niet geprept word :p

Gang is alles

@ Jesper
Madloch heb ik al drie keer geprepareerd meegemaakt, vooral in drukke vakanties.

Madloch is in principe altijd geprepareerd.
En echt niet vooral in drukke vakanties, dat is geklets.

En hij is ijzig omdat ie tamelijk steile, schaduwrijke stukken heeft, en vaak druk is. En omdat iedereen er overheen moet. Ook de mensen die beter met de bus zouden gaan…

Ik sprak net de eigenaar van de woning die we gehuurd hebben. Hij is zelf skileraar en erg enthousiast over de verbinding met Warth. Hij vindt Lech “sehr einfach”. En nu is het gebied een nieuwe uitdaging met Warth erbij.
Heeft iemand er ervaring mee om een dagje te gaan skien in Ischgl?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie