Het heeft gesneeuwd in de Alpen. Bij mij in de buurt heeft het zelfs gedumpt. Goed nieuws dus voor de wintersporters die het benauwd kregen!.Maar er is niet alleen goed nieuws te vertellen. Deze sneeuw is op een extreem onstabiele laag gevallen. Ik ben vandaag op pad geweest in mijn skigebied en de condities zijn extreem gevaarlijk. Ik zeg het niet snel, maar ik raad iedereen aan om op de pistes te blijven komende periode. Off-piste is gewoon echt te gevaarlijk.

Sneeuw
De langverwachte sneeuw is dus gevallen! Bij mij in de buurt wel 50 centimeter, maar ook in de rest van de Franse Alpen, Zwitserland en delen van Oostenrijk is wat verse sneeuw gevallen. Die sneeuw is net op tijd gekomen voor de Kerstvakantie. En waarschijnlijk zit er nog veel meer sneeuw in de pipeline.

Off-piste gevaarlijk
Maar zoals veel berggidsen en lawine-instituten reeds hebben gemeld: de sneeuw condities zijn extreem gevaarlijk. Gisteren schreef Morris van WePowder al op hun weblog dat de condities zeer gespannen zijn. Wat ik vandaag gezien heb beaamt dit helemaal. De verse sneeuw ligt op losse sneeuwkorrels die geen enkele cohesie hebben, een ware nachtmerrie voor stabiliteit. Vandaag heb ik op heel veel plaatsen extreem onstabiele sneeuw gezien. Ook de sneeuwlaag die gevallen is zelf is door wind en temperatuurschommelen erg gevaarlijk geworden. Deze instabiliteit geldt op dit moment voor de hele Alpen.

null
Zelfs afsnijdertjes zijn gevaarlijk

In vlak terrein scheurde het sneeuwdek honderden meters voor ons uit open. Alle korte hellingen die ook maar een beetje steil waren kwamen meteen los. In grote hellingen hebben we ons natuurlijk niet gewaagd. Daar zijn we extreem ver van gebleven. Ik heb zelden zulke gevaarlijke situaties gezien. Alles wat steil genoeg is om de sneeuw te laten glijden (en dus lekker te kunnen skiën in zulke diepe poeder) is extreem gevaarlijk. Het ligt gewoon op scherp.

Vrijheid
Natuurlijk geldt er vrijheid in de bergen, en iedereen mag doen wat hij of zij wilt. Het is niet wenselijk om wat dan ook te verbieden. Maar ik raad iedereen zonder voldoende kennis (en het sneeuwdek is momenteel zeer complex) niet off-piste te gaan. Ik durf zelfs verder te gaan, ik raad iedereen aan om op de piste te blijven. Als je voldoende kennis hebt zul jij ook tot die conclusie komen. Zelf de kortste afsnijdertjes tussen pistes zijn momenteel extreem gevaarlijk. Dit gevaar zal komende twee weken zeker blijven bestaan. Als je de kennis niet hebt kun je met een gids op stap gaan, maar momenteel zou ik dat ook niet eens doen want er zijn maar weinig mooie hellingen te skiën of boarden. Blijf gewoon lekker op de pistes, want die liggen er goed bij!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Jammer van het sneeuwdek, geen update vanuit de Franse Alpen van jou :P

Gang is alles

Wat is er eigenlijk nodig om de stabiliteit te verhogen? Regen? Nieuwe sneeuw? of gewoon tijd?

@Joren Eigenlijk zou regen het allerbeste zijn. Deze laag kan best wel eens heel lang problemen blijven geven. Dus ik kies voor regen gevolgd door steeds kouder wordende sneeuw zonder wind… ;-)

Click. Click. Peace

Maar regenen tot op grote hoogte zal het wellicht niet gauw meer doen, dus ik vrees er toch een beetje voor… Wees voorzichtig, iedereen!

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Top dat er tegenwoordig meer aandacht voor veiligheid is op wintersporters!

Goed filmpje, zegt meer dan 1000 woorden!

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@rogier, ligt er bij dit probleem ook een verantwoordelijkheid bij de skigebied eigenaren?
Zijn zij niet verantwoordelijk om alle lawine gevaar weg te nemen? Of kunnen zij zonder problemen de schuldvraag bij de wintersporters leggen als er een lawine plaatsvind?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

De afgelopen 2 weken was ik op ‘formation hivernale’ en heb hier veel bijgeleerd over snow safety onderwerpen. Onder meer les gehad voor een doctor in de sneeuwkunde en expert d’avalanche. Deze kenner durft als een van de weingen te stellen dat er zelfs onder de 30 graden(hellingshoek) lawines kunnen loskomen.
Kun jij dat na gisteren bevestigen @Rogier ?

@Arno5, dat kan. Dat zijn voornamelijk natte sneeuwlawines.

May the powder be with you!

Zoals Morris zegt. En iets waar je ook op moet letten is dat je op afstand lawines kunt triggeren. Dus jij kunt wel in nagenoeg vlak terrein lopen maar als de helling (ver) boven je steiler wordt kun je nog steeds die lawine op je dak krijgen

Click. Click. Peace

In Serre Chevalier hebben de pisteurs 40 keer explosieven gebruikt om lawines te triggeren. Met 90% positief (dus lawines). Dit is zeer hoog. De bergredding heeft en persbericht uit doen gaan dat het lawine bulletin volgens hen met 3 niet hoog genoeg is.

Click. Click. Peace

Goed filmpje. Helaas niet in de bergen te vinden deze weken maar duidelijk dat op de piste blijven het devies is.

Hoe kan het eigenlijk dat op sommige 70&-80% hellingen de sneeuw wel blijft liggen, zoals in de film Deeper?

@gast482, dat is een ander soort sneeuw, komt vaak nat aan en blijft dus goed plakken en droogt daarna op tot drooge poeder

Life is fun, so enjoy it

Thanks Rogier, Normaal ga ik altijd wel een stukje naast de piste of een stukje afsnijden dus dit jaar blijf ik maar netjes tussen de paaltjes van de piste

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie