Vijf tips voor je eerste zwarte piste

Rogier op 08 februari 2014· 13 reacties

null

Het is eindelijk tijd voor je eerste zwarte piste. Tenminste dat vind je zelf, of je maatjes ;-). Maar hoe overleef je deze eerste steile pistes? Want deze pistes zijn soms best pittig. Of misschien daal je deze pistes al af maar wil je dit beter en gecontroleerder doen. Want lang niet iedereen knalt deze pistes makkelijk af. Vijf tips om deze steile muren beter af te komen.

1. Les
Techniek is alles. Met een goede skitechniek kom je overal naar beneden, en veilig! Dus als je je niet op je gemak voelt op pistes die je wel graag wilt skiën dan is het nemen van goede les de allerbeste tip. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het aanleren van goede technieken is. Wacht zeker niet te lang met het nemen van les. Eenmaal aangeleerde fouten zijn lastig af te leren. Wil jij makkelijk zwarte pistes afknallen, les dan langer door dan de basis beginselen.

2. Makkelijk op rode piste
Wil jij lekker zwarte pistes af komen, sla dan geen stappen over. Ga niet van de groene of blauwe piste meteen door naar de zwarte piste. Zorg dat je comfortabel skiet op rode pistes voordat je aan de steilste hellingen begint.

null
Goede sneeuw maakt steile hellingen makkelijker

3. Goede sneeuw en weer
Een gezegde in de Franse skiwereld is, ‘In goede sneeuw is iedereen wereldkampioen’. Een laagje verse sneeuw op de allersteilste zwarte piste maakt deze piste enorm eenvoudig en een verijsde blauwe of rode piste is al behoorlijk pittig. Een verijsde zwarte piste is zelfs voor ervaren wintersporters een uitdaging om soepel af te komen. Dus ga voor die eerste zwarte piste op een dag dat de sneeuwcondities goed zijn. Want een vervelende eerste ervaring opdoen is weinig motiverend om andere steile pistes te proberen. Kies ook voor een dag met goed weer. Want goed zicht en mooi weer maakt het skiën en boarden eenvoudiger.

4. Blijf doorgaan
In steile pistes is die eerste bocht soms best spannend. Als je na elke keer stopt heb je telkens opnieuw zo’n ‘eerste bocht’. Dus blijf gecontroleerd en rustig doorgaan. Maak mooie ronde bochten en hou de tips van je ski’s altijd lichtjes naar beneden gericht. Draai dus niet te ver door, dit brengt je uit evenwicht. Wees ook niet bang op gerütschte bochten te maken. Carven op hele steile pistes is niet voor iedereen weggelegd en helemaal niet voor de eerste keer. Daal rustig gelijkmatig af en stop zo min mogelijk.

5. Kijk vooruit
Kijk ver vooruit. Net als bij autorijden moet je ver vooruit kijken om zo op alles voorbereid te zijn. Als je maar een meter voor je kijkt zul je snel verrast worden door oneffenheden op de pistes of door het verloop van de piste. Ook zal automatisch je houding beter zijn als je ver vooruit kijkt en nog belangrijker het skiën gaat rustiger aanvoelen, je skiet of board minder je achter de feiten aan.

Hebben jullie nog tips voor ‘je eerste zwarte piste’?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Bij twijfel niet doen! En alleen gaan als je zelf wilt.

Ik dacht een keer een blauw bordje gezien te hebben maar toen bleek ik een soort zwart gat in te boarden(voor mijn gevoel), toen maar de knop meteen omgezet en heb ik gewoon mijn bochtjes gedraaid. Dat was mijn eerste keer op een zwarte piste.

🏂

Gewoon rustig aan. Ga geen wedstrijdjes houden en blijf zoveel mogelijk aan de kant om de ervaren snelheidsduivels de kans te geven om te passeren (lees: irritante Duitsers/Oostenrijkers die met niemand rekening houden).

Zelf had ik niet eens door dat ik mijn eerste zwarte piste had gedaan, voor mijn gevoel leek het wel zo, maar ik zag nergens bordjes. Toen ik achteraf op de pistekaart keek, bleek ik dus de zwarte 23 vanaf de Höhe Salve. Het is inmiddels een van mijn favoriete zwarte pistes in het gebied en natuurlijk ook een van mijn favoriete pistes in het algemeen, een aanrader!

Carnas on Tour

Heel mooi samengevat tot de kern ;-),
Maar rule No 1, blijven les volgen! Zeker als je op één seizoen maar 2-3 weken op de latten staat.
Best een uurtje of 6 privé per seizoen met 2 van hetzelfde niveau eens je aan carven en wedelen toekomt.
En dan komen 2-5 vanzelf alsook die zwarte ;-)

Klinkt makkelijk. Maar ik weet inmiddels na een paar lessen dat het best moeilijk (lees heel moeilijk) is! Ik blijf voorlopig lekker op die groene pistes.
;-)

Grtz.

Goede begeleiding voor iedere stap van het leer process.
Zelf heb ik in het begin 7 dagen lang 6 uur per dag prive les gehad en daardoor kan ik rood/zwart comfortabel technisch skieen. (Practice makes good, “good practice” makes perfect). Waarom niet investeren in iets wat je voor een lifetime veilig en goed wilt uitoefenen?

Een rustige zwarte piste is fijner dan eentje die druk is. Wil je de piste voor jezelf, ga dan tijdens lunchtijd. En neem 'm meerdere keren op dezelfde dag, de tweede en latere keren zal een stuk makkelijker gaan en blijft de herinnering aan zwart veel positiever.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Belangrijk voor een steile afdaling is buiten het reeds genoemde het volgende.
Zorg ervoor dat je je bovenlichaam wat meer naar de afdaling toe kantelt. Dus je bovenlijf er in gooien/in duiken. Neus omlaag, maar ogen op 10 a 15 meter. Je onderlijf blijft gewoon staan.
Voordeel van deze houding is dat je een veel betere druk op je skies blijft houden en derhalve meer grip.
Natuurlijk moet je de controle houden, en de zaak niet overdrijven. Anders bestaat de kans dat een poekeltje je zo voorover gooit.

Helemaal eens met gast hierboven; Veel mensen durven op zo’n steile helling niet naar het dal te leunen. Daar ontstaan de grootste fouten.

Leunen naar het dal = grip op je ski’s.

Mijn stokpaardje: skiën doe je op 1 been, en dat geldt zeker voor de zwarte piste: gewicht dus op je dalski! En denk om je houding. Juist op de steilere pistes is het essentieel dat je naar het dal gedraaid staat.
Wacht verder vooral niet te lang met een bocht maken, want dan komt het er nooit meer van. En kom je onverhoopt in de melee terecht, wees dan niet bang om een stukje rutschend te zig-zaggen; dat is de survival techniek waarmee je overal vanaf komt!

Zoals op elke piste geld, laat aan de zijkant 3 meter ruimte over voor de snellere mensen, rijdt dus nooit helemaal door tot de zijkant van de piste. Verder als je stil gaat staan kijk voordat je weer verder gaat even omhoog wat er aan komt geknald! Zo vervelend skiërs die een bochtje maken en dan weer een tijd stil gaan staan, niet erg als je maar in de gaten houd dat er sneller verkeer van boven kan komen. En voordat men weer over boarders begint, op steile zwarte pistes kunnen boarders niet stilstaan, die komen onder pas tot stilstand ;-)

En qua techniek, zoals gezegd, blijf vooruit kijken en blijf je bochtjes maken, van uitstel komt afstel! En zorg er in het begin voor dat je de tijd dat de puntjes omlaag staan zo kort mogelijk houdt, dus gewoon sneller draaien zodat je zo min mogelijk snelheid maakt wat de controle weer bevorderd.

Kan me nog, met leraar, dingen herinneren als Gollet, Mottet, Lauziere in Valmorel. Best spannend kan ik je verzekeren. Ik volg het rode jasje wel hoor, heel rustig aan, maar bij Le Mur Suisse ben ik toch echt afgehaakt :) Voor mij is het meer overleven dan leuk skien, heel voorzichtig bochtjes draaien en vooral op de dalski blijven staan. Ben blij dat ik niet in paniek raak als ik er terecht kom, maar zal het niet opzoeken want heeft in mijn geval niets te maken met lekker skien voor de ontspanning. Ben wel blij dat ik het met diverse leraren gedaan heb zodat je niet snel bang bent.

Misschien een vraag wie vind een zwarte piste leuk?
Ik krijg meestal het gevoel dan men van zich zelf een zwarte piste af moet!

Ik vind er namelijk niets aan, ik kom er zeker goed vanaf. Maar als ik de keuze ga ik niet van de zwarte. Het is namelijk presies van de topic opener zegt. Zeer geconsenteerd de piste af gaan, goede bochten draaien! Dit is het, ik zeg je hebt veel meer fun op de andere piste.
Dus wil he graag een zwarte piste af doet dat het gevoel dat je de overige piste onder controle heb. Anders sla deze over!

@BGijzen goed idee!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie