Vijf Tips voor wintersport in het voorjaar

Rogier op 10 maart 2014· 4 reacties

null
Kies je helling slim

Het voorjaar is een van de beste seizoen voor wintersporters. Er ligt heel veel sneeuw. De temperaturen zijn aangenaam en er is bijna niemand op de pistes. Maart en april zijn mijn favoriete skimaanden. Vijf tips om het beste uit deze laatste maanden te halen. Want wat is het heerlijk skiën zo aan het eind van het seizoen!

1. Kies je helling slim
Het voorjaar is fantastisch, want je kunt ten alle tijden zeker zijn van de sneeuw waar je op skiet. Zoek ten eerste een gebied uit waar je op alle hellingen kunt skiën. Daarmee bedoel ik op oost, zuid, west en noord. Want harde pistes zijn lekker, maar pistes die net en beetje ontdooit zijn, zijn nog veel beter. Dus begin op de hellingen die de eerste zon pakken, de oosthellingen. Ski deze op totdat de sneeuw te ontdooit wordt. Smaken verschillen, net als met pasta. Ga daarna door naar zuid, west en noord. En als het allemaal te nat wordt ga dan omhoog, of kies minder steile pistes uit, daar heeft de zon minder straling. Dus kies je helling slim.

2. Kleed je goed
Veel wintersporters denken nog steeds dat ze op de pistes de noordpool tegen zullen komen. Maar wees niet bang, geen ijsberen en zelden ijzige temperaturen. De dagen dat het -20° is zijn elk seizoen op twee handen te tellen. Zeker in het voorjaar is het vaak niet koud. Dus let daarop met je kleding. Het laagjes systeem werkt goed, en je hoeft echt niet per se een gewatteerde broek of fleece tights te dragen. Kies je kleding dus verstandig. Vaak draag ik een enkele skibroek (geen tights), een dun thermo-shirt, een dun fleece en een softshell jas. Als het koud is gaat daar nog een fleece tussen. Maar meer ook niet. Zo koud is het niet, zeker niet.

null
Als een warm mes door de boter

3. Smeer zonnebrand
De zon is in de bergen sterk, en dat is deze mid-winter al, maar in het voorjaar nog veel meer. Een kennis van mij beweerde ooit dat hij nooit verbrande, dus hij smeerde geen lippencreme en zonnebrand. De dag erna waren zijn lippen enorm opgewollen en hingen de vellen aan zijn wangen. Dus smeer zonnebrand en smeer veel zonnebrand. Je wordt heus nog wel bruin.

4. Drink voldoende
Het zelfde geldt voor vocht. Je raakt door de droge lucht veel vocht kwijt, dus drink, drink en drink; Hierdoor hou je het skiën of boarden langer vol, zul je minder spierpijn hebben en je lekkerder voelen. Een drinkzaksysteem met een slangetje is ideaal in de rugzak om voldoende te drinken.

null
Net ontdooide hellingen, heerlijk

5. Begin vroeg
Hoe je het ook wendt of keert de pistes zullen aan het eind van de dag natter worden. Dus begin vroeg. In het voorjaar sta ik vaak al vroeg op de pistes. en ik stop wat eerder om heerlijk op een terrasje te zitten. Dus pak de eerste lift en stop eventueel wat eerder. Dan kon je volop genieten van de heerlijke voorjaarssneeuw en zon. Genieten en genieten zeg maar.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Wie heeft er tips voor oostenrijk midden april? Zit nu zelf aan de stubaier gletsjer te denken.
Niet meer tijd helaas dan een lang weekend, reisafstand wil ik daarom graag onder de 1000km houden. @rogier: bedankt voor de tips!

Hintertux Gletscher nog net iets dichterbij. Kaprun Kitzsteinhorn heeft volgens mij ook een goede ligging tov de zon

Of ergens in Vorarlberg of westkant van Tirol is ook relatief dichtbij. Hier zijn genoeg skigebieden op hoogte, die tot ver in de lente open blijven, zoals Ischgl, Serfaus, St Anton, Montafon, Nauders, Solden.

Bedankt voor de tips! Ga last minute beslissen, en ga dan zeker bovenstaande gebieden even scannen op piste condities en verwachte weersverwachting. Heb er nu al zin aan!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie