BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Thermisch ondergoed: het geheim om warm te blijven!

Thermisch ondergoed: het geheim om warm te blijven!

Rogier op 15 oktober 2008 · 4 reacties


Een van de 'geheimen' van het warm blijven tijdens wintersport is thermisch ondergoed. Goed isolerend en vocht regulerend ondergoed zorgt voor een comfortabele lichaamstemperatuur, zelfs in de meest barre omstandigheden. De tijd van de katoenen ski pullies ligt gelukkig heel ver achter ons.

Stop & Go
Ondanks dat de meeste mensen gewend zijn om bijna dagelijks katoen te dragen is deze stof totaal ongeschikt bij het sporten. Zeker bij een zogenaamde 'stop en go' sport, zoals skiën. Een sport waarbij je op het ene moment enorm transpireert, terwijl je een volgend ogenblik stilstaat en afkoelt. Katoen neemt te veel transpiratievocht op en droogt te langzaam. Dat betekent kou in de lift! Beter is het om modern thermisch ondergoed te dragen. Het droogt zeer snel en transporteert het vocht naar de volgende kledinglaag.

De materialen:
Modern thermisch ondergoed bestaat voor een groot deel uit kunststof. Verschillende polyesters worden samen met lycra gebruikt voor een hoog draagcomfort. Maar naast deze kunststoffen gebruikt men steeds meer Merino-wool. Deze wolsoort uit Nieuw Zeeland prikt niet en heeft goede vocht absorberende/transporterende kwaliteiten. Daarnaast is deze wol enorm isolerend. Ook niet onbelangrijk: merino wool blijft lang fris ruiken! Het beste ski-ondergoed bestaat dan ook voor een groot deel uit kunststof met merino wool op de plekken waar het lichaam het snelst/gevaarlijk kan afkoelen.


Lagen systeem
Het is belangrijk om met een goed lagen systeem te werken. Voor opvolgende kleding lagen is katoen ook uit den boze. Voor een goede kledingcombinatie zou je kunnen denken aan: thermisch ondergoed. Hierna een laag dun fleece, waarna afhankelijk van de kou nog een dikkere fleece laag volgt Dan een ademende, maar vocht afstotende en winddichte buitenlaag. Door dit systeem wordt het transpiratie vocht direct van het lichaam afgeleid, terwijl je lekker warm blijft.

Waar op letten?
Er bestaan velen soorten thermisch ondergoed. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Goed thermisch ondergoed maakt onderscheid tussen mannen en vrouwen ondergoed. Niet alleen qua pasvorm maar ook qua bescherming. Mannen en vrouwen koelen verschillend af, de dikkere isolatie moet bij dameskleding op andere plaatsen aangebracht worden dan bij herenkleding.
Voor lange tights (maillots) is het als skiër verstandig om een driekwart model te nemen, dit om de skischoenen comfortabel te houden. Bij een te lange broek kunnen plooien onder de skischoen gaan irriteren.

Geen geurtjes
Verder is een het belangrijk het ondergoed tijdens de fabricatie een antibacteriële behandeling/coating heeft gehad, dit om vervelende geurtjes te voorkomen.
Last but not least: het ondergoed moet strechen om lekker te kunnen bewegen. Natuurlijk!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

 • miggel 15-10-08 15:05
  miggel 15 oktober 2008 · 15:05
  Heb ook sinds een paar jaar thermo ondergoed. Vind het zelf erg lekker, maar na paar keer flink zweten kan het goed ruiken 😃

  Ik wil nog wel eens de broek thuis laten als het erg mooi weer is.
 • Jimmy
  Jimmy 15-10-08 16:27
  Jimmy 15 oktober 2008 · 16:27
  Gewoon ODLO nemen. Komt alles goed!
 • Roelien
  Roelien 15-10-08 22:37
  Roelien 15 oktober 2008 · 22:37
  Mijn favoriet is absoluut Icebreaker! Zit lekker, stinkt niet!
 • Roelien
  Roelien 15-10-08 22:40
  Roelien 15 oktober 2008 · 22:40
  p.s. \"maakt onderscheidt\"

  T-tje teveel..

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.