Kaasfondue of Hollandse pot?

Rogier op 26 oktober 2008· 19 reacties

Er zijn van die facetten van de wintersport die het totaalplaatje van ideale vakantie helemaal afmaken. En dat is wat mij betreft het heerlijke eten.

Enkele jaren terug mocht mijn reisgezelschap zich een van de eerste bezoekers noemen van Les Arcs 1950. Toen nog niet helemaal afgebouwd, maar wel al helemaal gezellig. Het eerste dat we zagen toen we de poort doorliepen was een vrolijke Fransoos die enthousiast stond te zingen. Onderwijl stond hij te scheppen en te roeren in een enorme schaal met gesmolten kaas, uien, spek, knoflook en aardappelen.

De zon straalde, er stond een enorme sneeuwpop op het kleine pleintje en de geuren die uit de schaal kwamen waren voortreffelijk! Een verse tartiflette na een vermoeiende nacht rijden. Heerlijk!

Slenterend door de straten van een winterdorp, de heerlijke geuren opnemend van de saucisson en jambon winkels, de fromages die rijkelijk uitgestald liggen en de pracht wijnen die je er kunt krijgen, maken wintersport een culinaire beleving.

In Oostenrijk ga ik graag een of twee dagen langlaufen. Door de bossen, langs mooie rotswanden en van boshut naar boshut. De open haard staat vaak al aan en een stevig glas bier met een apfelstrudel, of zo je wilt een grote schnitzel laten je lekker wegdommelen.

Geen moment mis ik de Hollandse pot op vakantie. Geef mij maar de tartiflettes, kazen, schnitzels, of wat te denken van een uitgebreide kaasfondue met allerlei soorten hammen, worsten en knoflookvlees!

Naast de Franse lekkernijen ben ik benieuwd naar wat de Oostenrijkse specialiteiten zijn. Uiteraard bier, schnitzel, schnaps en apfelstrudel, maar wat doet mensen nog meer watertanden? Misschien kunnen we een lijst maken met de beste streekgerechten?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

In Zwitserland natuurlijk:
Rösti! (in Oostenrijk bestaat er ook zoiets, maar dan heet het Röstl)

Ik kijk nu al weer uit naar de houtoven pizza’s uit Italië (midden op de piste!). Maar ook vers gemaakte spaghetti carbonara sla ik nooit over.

Germknodel, curryworst, kaiserschmarren om maar een paar oostenrijkse gerechten te noemen… :-)
(En niet te vergeten de jagermeister)

In Oostenrijk mag je de Tiroler Gröstl echt niet missen! Dit is een gerecht van gebakken aardappeltjes, ui, spek, vlees en een spiegel-ei!
Echt heerlijk krachtvoer tussen de middag bij een berghut.

croque monsieur op de piste!

''Powder to the people''

Smiddags een heerlijk picknickplaatsje uitkiezen even buiten de piste. Je dropt jezelf in een pak poeder en geniet van het prachtig vergezicht. Vergeet dan zeker het stuk fransbrood niet met een heerlijk stuk Savoie kaas en saucisse. Heerlijk en goedkoop!!

En om te drinken: Skiwasser (een soort limonadesiroop). Is altijd minimaal een halve liter en als je het vergelijkt met de prijs die ze voor een colaatje durven te vragen is het spotgoedkoop.
Een oude skileraar heeft me ooit eens uitgelegd dat er ook een sterkere variant is, maar die heet Wedelwasser ;-)

Kaiserschmarren hmm!! Flaikasse ofzo iets!! Curry wurst strammer max!! Apfelstrudel met vanillesaus!! Almdudler!!! enz enz!!! en niet te vergeten de SCHNITZEL!!

En hoe kon ik het vergeten: glühwein! Of vin chaud zo je wilt!

Goulasch soep tussen de middag en 's avonds een gezellig restaurantje:) In oostenrijk natuurlijk!

Erwtensoep van tante Ria in Hotel de Zingende Waard in Gerlos!!
Een echte aanrader!

Gewoon een echte Brettljause met flink veel kren (mierikwortel) zodat de tranen uit je ogen knallen.

maar een goeie goulash gaat er ook in, de Oostenrijkse keuken is zo gek nog niet.

Doe mij maar de franse keuken, lekkere kaasfondue of "pierade" (steengrill) met lekkere jambon, saucisse, lekker rood wijntje…
Ik ben al helemaal in wintersportsfeer nu de eerste koudeprik komt aanbellen !!!

Ik mis nog de Oostenrijkse käsespätzle

Ik ga meestal gewoon 's avonds voor de specialiteit van het huis, meestal Hausplatte genaamd. Je krijgt voor een minder dan Hollandse prijs, een Oostenrijkse hoeveelheid vlees. En dat is naast voordelig ook erg lekker.

Trouwens, Tiroler Gröstl… zeeeer lekker, maar doe dit dus ook echt alleen als je kracht nodig hebt, anders ligt er een klomp aardappelen onderin je maag te klotsen de rest van de dag.

doe gewoon een biefstuk/pepersaus.altijd goed

Kaiser schmärren, Heerlijk thuis veel geprobeerd maar blijft lastig. Deze is het lekkerst bij de "drei vlechten", een begrip bij ons reisgezelschap dat jaren lang naar söll in het wilder kaiser brixen tal ging. Ik weet niet hoe het tentje echt heet maar goed het was richting going de moeite waard om een dag tocht om heen te plannen.
Na zo’n dertig (!) jaar in het zelfde gebied was er inmiddels aardige kennis opgebouwd waar je moest zijn. en daar konden wij jongelingen mooi gebruik van maken!

voor alle appartementgangers is het nu speciaal voor de wintersport het kookboek ‘Snowfood’
Daarin kan je recepten vinden voor op wintersport. Je weet wel, in zo’n Frans appartement met een kitchnette van poppenhuisformaat voorzien van tweepits elektrisch kooktoestel, botte messen en een onhandig kleine koelkast.
In dit boek staan allerlei gerechten die je kunt maken met lokale specialiteiten ingedeeld naar makkelijk (blauw) tot indrukwekkend (zwart). Let wel: alles is te maken met de bovengenoemde kichenette in gedachten. Erg leuk boek, leuk idee. alleen jammer dat ik er zelf niet opgekomen ben…

Tof! Hier de site: http://www.snowfood.nl/

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie