Een lawine, wat nu?

Rogier op 05 januari 2009· 4 reacties

null

Je skiet samen met je ski-maatje in een mooie off-piste helling, alles lijkt geweldig! Opeens breekt de sneeuwlaag onder je. Je maatje wordt meegesleurd door een lawine, wat nu te doen?

Kijken
Het eerste wat je doet op het moment dat je ziet dat je maatje door een lawine wordt meegesleurd is ‘kijken’. Houd het slachtoffer continu in de gaten, het is belangrijk om te weten welke richting de lawine je skipartner mee trekt.

Zoektocht
Als de lawine eenmaal is gestopt observeer je de sneeuw nog eens goed. Waar heb je je maatje voor het laatst gezien? Zie je je hem of haar nog steeds? Zo ja, dan kan de redding, het uitgraven en EHBO, direct beginnen. Mocht het slachtoffer onder de sneeuw verborgen liggen dan begint de zoektocht.

null

Lawinepieps
Het spreekt voor zich dat je beiden uitgerust bent met een lawinepieps, anders was je natuurlijk niet off-piste gaan skiën. Als je zeker weet dat je je maatje niet ziet, waarschuw direct de bergredding. Zet hierna de telefoon uitzet om interventie met je pieps te verhinderen. Hierna begin je met de zoeken.

Zoekfunctie
Vanaf het moment dat het zoeken begint, wordt de lawinepieps in de zoekfunctie gezet. Vanaf nu zal de pieps de radiogolven van de andere pieps kunnen opvangen.

Het zoeken
De zoektocht begint op de plek waar het slachtoffer voor het laatst gezien is. Vanaf dit punt ga je zoeken naar een signaal van de andere pieps. Zoek al zigzaggend over het lawinespoor. Neem het hele spoor mee in de zoektocht. Het hoogte verschil tussen elke bocht ligt afhankelijk van het lawinepieps model tussen de 30 en 50 meter. Het is belangrijk zeer zorgvuldig en niet al ‘te’ snel te werk te gaan. Het mag niet gebeuren dat je een ‘pieps-signaal’ voorbij loopt.

‘Fijn’-zoeken
Als de lawinepieps eenmaal het signaal gevonden heeft, is het belangrijk dit signaal te volgen. Bij moderne digitale piepsen is dit simpelweg het volgen van een pijl en cijfers, (bij ouderwetse analoge piepsen moet er op het volume van piepjes gezocht worden.)
Omdat de radiogolven ‘rond’ zijn zal de pieps je in een bocht richting het slachtoffer sturen.

null

Vinden
Als je vlakbij het slachtoffer bent, zal de pieps geen afstanden meer aangeven. Nu is het zoeken op geluid/afstandsindicaties. Dit zoeken gaat in ‘kruisvorm’. Zoek tot het sterkste signaal, ga hierna naar rechts en naar links afhankelijk waar je het sterkste signaal vind. Hierna ga je weer van achter naar voor en van links naar rechts totdat wederom het sterkste signaal gevonden wordt.

Sonde en Schep
Als het slachtoffer met de pieps gelokaliseerd is, komt de sonde uit de tas. Zoek op gestructureerde wijze met de sonde totdat je het slachtoffer vindt. Als je het slachtoffer met de sonde geraakt hebt begin je met het scheppen, om het slachtoffer zo snel mogelijk te bevrijden.

Levensreddend
Alle bovenstaande handelingen moeten binnen een kwartier gebeuren wil het slachtoffer een reëlle kans hebben om levend uit de lawine te komen. Het is dus letterlijk van levensbelang om goed met je pieps te leren omgaan. Eenmaal in een noodsituatie is het te laat.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Waar kun je zo’n Lawine-pieper krijgen, en voor welke prijs?

Lawinepiepers zijn te koop in elke goede ski/buitensportzaak. Piepers zijn er vanaf zo’n 200 euro, maar voor een goede digitale drie antenne pieper: reken een goede 300 euro.

Volgens mij ben je voor een goede pieper nog wel iets meer kwijt ook hoor. Heeft iemand een link naar een goede voor ?300,-?

ik zou graag wat meer info willen. voor de rest ok.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie