Wax-Setje voor Snowboard

Nu we al weer richting de winter gaan (voor mijn gevoel in ieder geval) wil ik graag om in de stemming te komen de snowboards en ski’s van de famillie zelf gaan waxen en slijpen.

Wie kan mij vertellen waar ik de benodigde spullen voor een normale prijs kan kopen. En welke spullen raden jullie mij aan (type wax, slijper etc.).

Oud strijkijzer heb ik nog wel:)

Bedankt alvast.

Wax: de meest normale. Er zijn verschillende soorten naargelang de temperatuur, maar zolang het niet op dat honderdste van een seconde aankomt ben je het beste met een goedkope, klassieke waxsteen.
Om te slijpen heb ik een machientje waarmee je de graden kan instellen. Ik geloof dat ik het in de AS Adventure heb gekocht, maar in zowat elke skizaak hebben ze wel zoiets.

Mijn tip: als uw wax er niet volledig af wilt is dat geen ramp. 1 piste doen en je ski’s zijn terug proper. In het begin zat ik soms echt lang te borstelen, maar als er tegenwoordig nog ergens een plekje wax hangt dat er niet meer af wil laat ik het gewoon zitten.

Mijn advies: koop de benodigde borstels gewoon bij de Action of Blokker. Daar hebben ze ook zachte borstels en nylon borstels. Zelfs een borstel met koper. Dit soort spul hoef je niet van de speciale merken te kopen. Een instelbaar reisstrijkijzer werkt ook goed (marktplaats staat er vol mee). Een goede kantenslijper zou ik wel bij een speciaalzak halen. Wax is er is veel soorten … Kijk eens op EBay. Daar vaak goedkoper te koop dan in de winkel, zelfs incl. Verzendkosten. Voor de rest … Check de instructiefilmpjes op YouTube en aan de slag!

De basisbenodigdheden voor je eerste wax/onderhoudsetje:

-tafelklemmen (evt. te vervangen door twee blokken hout met rubber of twee stoelen)
-kantenslijper (De meest simpele voldoet, aangezien de kans dat je buiten 88 of 90 graden moet slijpen zeer klein is)
-koperborstel
-nylon of paardenhaar borstel (vaak worden beide aangeraden, maar in de praktijk merk ik dat ik het meestal alleen de nylonborstel gebruik)
-kunststof scraper
-(ouderwetse) instelbare strijkbout zonder gaatjes (hoe zwaarder hoe beter, de lichte reisstrijkbouten houden hun warme minder goed vast en zijn dus minder constant in temperatuur. Het ene moment zal je wax dus roken, het andere moment smelt het bijna niet.)
-hydrocarbon wax (Ik gebruik wax voor warme temperaturen voor de hotscrape en lage temperaturen wax voor de basislaag en bijna altijd ook voor de laatste laag)

Hoe ik wax in het kort:

Als eerste neem ik het belag van mijn board af met een vochtige doek om erna met de koperborstel het ergste vuil en waxresten te verwijderen. Tevens is de theorie dat je de poriën van je board opent, zodat ze zo goed wax opnemen. Nu veeg ik met een droge doek of de nylon borstel het vuil van het board om vervolgens met de warme temeratuurwax een hotscrape uit te voeren. Hierbij hou ik de wax tegen de zool van de strijkbout en laat ik de wax op het board druppelen, waarbij ik het meeste langs de randen aanbreng. De wax smeer ik dan met de strijkbout goed uit over het board. Je zult zien dat vervuiling losgeweekt wordt. Even laten drogen en vervolgens met een scraper de nog warme wax met het vuil verwijderen. Borstelen met de koperborstel en bij een sterk vervuild board eventueel herhalen.
De volgende waxlaag wordt een laag met een harde (voor lage temperaturen) wax. Deze wax laat ik na het uitsmeren zeker een uur op kamertemperatuur drogen/afkoelen. Vervolgens schraap ik deze laag er af zo goed mogelijk af met de scraper en ga ik nog maar enkele keren met de koperborstel over het belag. Hierna breng ik de laatste laag aan. Meestal is dit de harde wax. (Ik merk weinig tot geen verschil tussen de harde en zachte wax, tenzij de sneeuw erg slushy is) De harde wax blijft wel veel langer zitten.
De laatste laag weer goed af laten koelen, scrapen en borstelen met de nylon borstel. De koperborstel gebruik ik enkel bij board met een sterke structuur in het belag, anders lijkt goed scrapen en naborstelen met de nylon borstel voldoende om al de overtollige wax te verwijderen. Voor een extra gladde finish poets ik het belag nog met een blok kurk. Dit doet de sneeuw overigens na 100m afdaling even goed.

Extragratistips:
-Gebruik geen basecleaner, het opbouwen van lagen wax ipv steeds opnieuw beginnen, zal je board steeds sneller en minder dorstig voor wax maken. (al zijn de meningen al jaren erg verdeeld)
-scrape je kanten goed na het waxen. (Als er nog wax op je kanten zit, krijgen je kanten geen grip)
-slijp je kanten niet te veel.
-Gebruik geen fluorwax. (Dit is marginaal sneller, maar er zitten veel haken en ogen aan het gebruik)
-Laat geen wax zitten. Schraap en borstel al de wax van het board. De structuur van je belag kan z’n werk niet goed doen met een laag wax.

Een goede tutorial:
-

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Ik heb al een waxset, maar ik ben nog op zoek naar een set betaalbare “houders” waar je je ski of board in vast kunt zetten. Ik heb ski’s en een snowboard, dus het liefst houders waar ze beide in passen.

Ik heb de houder bij decathlon gekocht
Ook van ijzer en een stuk goedkoper dan een merk

Wow super bedankt voor de reacties! Heel erg duidelijk allemaal! :) Nog tips waar wax etc te bestellen?

Tip!: Zoek in ieder geval uitgebreid. De prijzen voor de zelfde wax gaan in sommige gevallen een aantal keer over de kop. Ik heb nu een “geheim” adresje waar ik swix wax kan halen voor minder dan 5,- voor een blok van, als ik me niet vergis, 180gram. Dit komt dan uit een grootverpakking (niet voor losse verkoop bestemd), maar is exact gelijk aan de blokken die normaal voor ongeveer 15,- verkocht worden. (Zelfs eens 22,- betaald)

Ivm bronbescherming (en de kans dat ik straks geen goedkope wax meer heb) kan ik je het adres niet geven. Loop wat zaakjes binnen. Zeker de zaakjes waar ze niet helemaal weten wat ze in huis hebben (bij voorkeur dus geen specialist, maar bijvoorbeeld een kampeerwinkel die wintersportspullen verkoopt)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Plaats een reactie