Set-up computer voor video bewerking

Ben hard toe aan een nieuwe computer voor de bewerking van filmpjes, mijn huidige computer gooit me er steeds vaker uit vanwege capaciteit gebrek en soms duurt het uren om wat te maken. Dit is dan ook gelijk één van de redenen dat ik de laatste tijd geen live-reports heb gemaakt, en helaas heb ik de laatste dump moeten missen vanwege een paar enkelbaden die wat pijnlijk zijn (toch nog een rotsje off-piste gepakt).

Dus nu aan het kijken voor een computer speciaal voor video bewerking. Nu ben ik geen techneut die precies weet hoe of wat handig/noodzakelijk is hiervoor, dus dacht ik check even wat ik tot nu toe zelf een beetje bedacht heb. Zitten hier op het forum vast wel een paar specialisten die me van tips kunnen voorzien :-)

Na zelf wat uitgezocht en opgezocht te hebben ben ik uitgegaan van:
Kaart: Intel i7 479k 4.00Ghz
Moederboord: Asrock fatality Z97 X killer
Geheugen: Kit quad channel DDR3 G.Skill Trident X: 4*8GO PC3-19200, CAS 10
Koeling: Raijintek Themis
Grafische kaart: Gigabyte GeForce GT 730, 2 Go
Harde schijf: Western Digital WD Green, 2 To
SSD schijf: Samsung Série 850 PRO, 256 Go, SATA III
Graveerder: Asus BW-16D1HT, Noir
Kaartlezer: BitFenix Superspeed USB 3.0 Card Reader
Behuizing: Cooler Master Elite 335, Noir, 500W
Bestuuringssysteem: Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, Licence et support 1 PC, 64 bits, OEM

Als ik dit in elkaar zou laten zetten dan ben ik een dikke € 1500 verder.

Zie hier de set-up (is wel in het frans):
http://www.topachat.com/pages/configomatic.php?c=uOrMzHAjZ8f…

Dus opmerkingen tips etc… om het beter/goedkoper te krijgen zijn van harte welkom! :-)

Life is fun, so enjoy it

Voor beeldbewerking werd mij aangeraden een Apple aan te schaffen. Ik doe niet mee aan de OS-Windows vete, maar mijn ervaringen daarmee zijn prima. Als ik me in jouw situatie verplaats, ga ik op zoek naar een refurbished Appple voor jouw budget.

Ben niet zo’n fan van apple… Vandaar de Windows versie

Life is fun, so enjoy it

Alke, check dit ook eens: http://nl.hardware.info/pcadvies/935/hd-videobewerkings-pc–… Staat ook per component een redelijk duidelijke motivatie bij.

Zelfde prijscategorie als je rekent zonder monitoren. Wat handiger bekeken qua disks (raid voor performance-verbetering). Je kunt overwegen of je denkt voor de te bewerken films alles op ssd bij te houden en alleen afgerond spul op hdd te zetten, dan zou er een harddisk uit kunnen.

Wat me in jouw config opvalt, is dat er een prijzig mainboard in zit, en vervolgens een vrij eenvoudige videokaart. Zou ik persoonlijk omdraaien voor dit doel.

Hiernaast: ik vind het geen ramp als iets uren duurt, genereren filmpje kan 's nachts, duurt toch altijd te lang om op te wachten. Maar wat wel van belang is, is dat je de voor bewerkingen vlot kunt doen. Of genereren van het uiteindelijke filmpje dan 1 of 6 uur duurt is minder van belang lijkt me.

Overclock variant van de cpu zou ik niet voor kiezen als je niet echt verstand van zaken hebt, bovendien niet ideaal voor een systeem dat vaak uren achtereen behoorlijk staat te hakken :)

Als je even e-mail adres doorgeeft, heb ik nog wel wat prijsinfo voor je hier in nl.

Edwin van Riel

@Alke echt waar koop een apple! Voor videobewerking is er niets beters (en stabieler)… Voor 1500 kun je al heel wat moois kopen…

Click. Click. Peace

Welke raad je aan dan Rogier?

Life is fun, so enjoy it

ik zou er ook een goede videokaart insteken.
Volgens mij zit er bij de processor een cooler, dus kan je de cooler eventueel weg laten als je niet gaat overclocken

@Ign09, wat is volgens jou een goed videokaart?

Life is fun, so enjoy it

Iets in de trend van een Gforce gtx 970 zou ik nemen in zoon beest van een machien denk ik

Edit: misschien kan je ook eens kijken naar een doedkoper moederbord met een z97 chipset, of heb je die toeters en bellen nodig?

@Alke laat je niet gek maken! Wat @evr66 zegt K processor is niet handig.

Wat is je budget?
Wat heb je nu?

Seriously snow addicted family!

Overclocken is niet zo moeilijk hoor :-)
Gewoon over lezen en proberen met kleine stapjes. Maar als je dit idd niet v plan bent gewoon zonder k nemen en cooler weg laten.

@Ign09, heb er nu een Asus GeForce GTX 750 Ti OC, 2 Go kaart ‘ingezet’ en een Gigabyte GA-Z97-D3H moederboord.
@Jeffrey, zit nu op een Intel Core i7-4790 (3.6 GHz)

Kom dan uit op € 1500 weer, dat is ook gelijk echt mijn max budget

zie: http://www.topachat.com/pages/configomatic.php?c=0vgfYgATGLx…

Life is fun, so enjoy it

Ik ben er momenteel ook mee bezig en je ziet soms door de bomen het bos niet meer!, maar Apple is simpel en overzichtelijk al hangt daar een belachelijk hoge prijskaart aan zoals alles van Apple!
Windows is zwaar irritant door het arsenaal aan waardeloze laptops met ditjes en datjes en ze missen bijna expres altijd wel iets of is het geen SSD of is het geen 8gb werkgeheugen etc…
Maar voor minder geld heb je zeker wel een laptop die sneller kan werken als een Macbook van 1300 euro!, het probleem is echter wil je het allerbeste of gewoon een goede laptop die moet doen wat je wilt doen :)
Apple staat bekend om zijn stabiliteit en 2 vrienden van mij zijn it specialisten en zweren ook bij apple, na 5 jaar werkt hij nog zoals bij dag een en windows laptop worden over de jaren heen toch altijd wat trager op de een of andere manier…
Maar ben je bereid om 1500 euro uit te geven dan zou ik toch ook wel voor apple kiezen vanwege stabiliteit en waardebehoud die hoger blijft als bij een windows laptop!

@Freerider, de Mac’s die ik gezien heb en die ook snel en goed zijn die gaan eens tuk boven mijn budget uit.
is trouwens geen laptop, maar desktop wat ik zoek.
ga de compu ook echt alleen voor video bewerking gebruiken en dus geen overige programma’s opzetten

Life is fun, so enjoy it

Die gpu zal ook zeker voldoen. Je kan ook eens kijken naar de quadro kaarten. Die zijn specifiek gemaakt voor videobewerking, maar die zullen terug duurder zijn denk ik, en weet ook niet of die zoveel beter presteren. Misschien ook een optie om 16gig te nemen? Scheelt ook weer wat in de prijs, en zelf assembleren is ook niet zo overdreven moeilijk en is nog leuk ook. En er zijn voldoende filmpjes op YouTube te vinden van hoe het moet.
Ik heb mijn pc ook zelf in elkaar gestoken (zonder brokstukken) en heb 2 linker handen :-)

hihi, ok GPU??? welke quadro kaarten bedoel je? wat moet 16gig worden?

Zoals je ziet, ben een alfabeet…

Voor 6 tientjes mogen ze het van mij lekker in elkaar zetten, ga ik niet voor aanklojojen :-)

Life is fun, so enjoy it

Een macbook air doet al heel goed zijn werk voor filmpjes, maar als je een desktop wilt, imac 16 gb werkgeheugen en een 1 TB fusion drive en je hebt een beest van een computer voor filmpjes…
Juist als je niet goed bent met computers is een mac ideaal. Stekker erin, filmpjes in movie laden en spelen maar. De nieuwste imovie is echt geweldig… Ik zou zeggen waarom jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan.

Click. Click. Peace

@Freerider

Apple is duur ben ik met je eens, de hardware is al grotendeels voor je gekozen en getest dat kost geld en uiteraard betaal je voor de (aangevreten) appel.

Mijn grootste probleem met Apple is dat je voor alle moet betalen*. Dat niets makkelijk gaat (in mijn ogen) tenzij Meneer Jobs dat al voor je bedacht heeft. Maar dat kan net zo goed mijn gebrek aan ervaring ermee zijn. De Ipad van mijn vrouw blijf ik bij uit de buurt heb altijd ruzie met dat ding. Waardevast zijn ze dan weer zeker wel!

Alke laat duidelijk zien dat hij voor een workstation gaat, ik ga er dan ook gemakshalve vanuit dat hij de rest heeft staan.
@Alke Ik heb geen ervaring met video bewerking helaas, je opzet lijkt me prachtig maar wel wat duur. Waar ik zoek als ik opzoek ben is op Tweakers. Zet je lijst je erop en laat die mannen er even op schieten. Lees ook nog even wat best buy guides door, daar kun je waardevolle info uit halen.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/121…

*betalen voor sw is niet mijn hobby ;)

Wat @Rogier zegt is ook wat waard! stekker erin en draaien maar!

Seriously snow addicted family!

hihi, ok GPU??? welke quadro kaarten bedoel je? wat moet 16gig worden?

Zoals je ziet, ben een alfabeet…

Voor 6 tientjes mogen ze het van mij lekker in elkaar zetten, ga ik niet voor aanklojojen :-)

Alke op 5 feb 2015 22:36

hihi GPU is grafische kaart en 16GB is werk geheugen!

Knappe grafische kaart is belangrijk maar hoeft niet top of the bill gaming spec te hebben. Werkgeheugen is dan weer wel van belang om alles snel te laten verlopen.

Imovie is briljant dat is 1 ding wat zeker is! We hadden hier toch een cameraman op het forum? misschien kan die er wat over vertellen?

Seriously snow addicted family!

Wat Jeffrey zegt: En verder houd ik mijn mond.

@Freerider

http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/121…

Jeffrey. op 5 feb 2015 22:44

OT: Was me net een minuut voor :P.

Bestemming 2015: Grau Roig, Andorra - Gebied Grandvalira

Denk dat degenen die Apple aanraden iets verder moeten kijken dan alleen het gebruiksgemak dat ze bieden. De specs die Alke hier opgeeft te willen hebben ga je nooit vinden in een (betaalbare) Apple. Zo hebben alle iMacs (en Macbooks) mobiele grafische kaarten en geen desktop grade. Sterker nog, pas vanaf 1.500,- heb je een dedicated GPU, de instapversies draaien allemaal op de geintegreerde Intel GPU, wat overigens niet per definitie verkeerd is.
Eenzelfde verhaal gaat overigens op voor CPU’s in iMacs.

Terug naar de vraag; denk dat je niet voor een K versie CPU hoeft te gaan. Die hebben een unlocked multiplier en tenzij je wilt overklokken heb je daar geen nut voor. Wat ook al gezegd is, moederbord is wellicht een wat dure voor je gebruik, maar denk eerder dat je nog wel wat kan besparen op RAM. Denk dat je met 16GB al een heel eind komt, zolang je genoeg ruimte hebt kun je altijd nog eens wat bijsteken. Tegen de tijd dat het nodig is, is het ook weer een stuk goedkoper geworden. Qua SSD zou je in plaats van de PRO nog een EVO kunnen nemen, zit nauwelijks verschil tussen die 2 behalve de prijs.

Alle besparingen zou ik steken in een iets betere videokaart, al is dat afhankelijk van welk bewerkingsprogramma je gebruikt. Niet allemaal benutten de kracht van de GPU even veel/goed/efficiënt.

Dit alles gebaseerd op minimale kennis van de specifieke componenten gekoppeld met wat snelle vergelijkingen en zoektochten.

edit: En Tweakers is al genoemd, maak daar ook altijd rijkelijk gebruik van. Niet alleen het forum maar ook de pricewatch, al is laatstgenoemde minder relevant gezien Alke zijn standplaats.

Een macbook air doet al heel goed zijn werk voor filmpjes, maar als je een desktop wilt, imac 16 gb werkgeheugen en een 1 TB fusion drive en je hebt een beest van een computer voor filmpjes…
Juist als je niet goed bent met computers is een mac ideaal. Stekker erin, filmpjes in movie laden en spelen maar. De nieuwste imovie is echt geweldig… Ik zou zeggen waarom jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan.

Rogier op 5 feb 2015 22:44

Mwah, beest van een computer en iMac in 1 zin? Het werkt inderdaad wel prima en ook ongetwijfeld aardig snel, maar een beest is op Apple gebied pas de Mac Pro. Zoals al eerder gezegd, iMacs hebben regelmatig een M of U versie van Intel in zich. Dat betekent respectievelijk mobiel (M) of Ultra low power (U). Beide versies brengen beperkingen met zich mee in kloksnelheid doordat het low-power varianten zijn, terwijl dat in een desktop met netvoeding helemaal niet nodig is.

Voordeel is dan weer wel dat Apple iets meer performance uit dezelfde onderdelen weet de halen doordat ze de hele productielijn in handen hebben.

Ik zal ook voor een iMac gaan, een 27" met minimaal een fusiondrive. Neem daarbij b.v. final Cut Pro X of Adobe Première, is wel een hoop geld maar ik heb er zelf geen seconde spijt van.

Niet dat een Windows uitgevoerde pc slecht is, maar mijn ervaring en menig hier is dat de integratie tussen de hardware en software gewoon goed is.

Maar er zit een prijskaartje aan.

Het is echt onzin om te zeggen dat een MacBook of iMac zoveel beter is voor videobewerking. Oké wellicht wat stabieler, maar tis echt veelal een overkill. Ik vind het zelf ook niet prettig werken en monteer gewoon op een vrij goedkope laptop (€650,-). Dit is nu wel aan vervanging toe, dus ik kijk vol belangstelling wat hier langskomt. Als journalist heb ik niet veel aan een desktop, dus die optie heb ik niet, maar het is natuurlijk wel zo dat je met een desktop voor dezelfde set-up veel minder geld kwijt bent.

Als je niet teveel special effects bewerkt of met digitale omgevingen werkt (green screens, virtuele studio’s, etc) dan heb je ook niet per se een heel goede videokaart nodig. Je maakt een filmpje, geen game. Belangrijkste is gewoon je werk geheugen, je processorsnelheid en je SSD lijkt me geen overbodige luxe.

Ik ben ook niet geweldig met computers en vooral niet handig. Ik moet mijn laptop schoonmaken (zowel het digitale gedeelte (schone installatie) als de het fysieke gedeelte (ventilator schoonmaken), maar dat kan ik al niet. Maar ik kan wel wat inschatten wat je voor systeem nodig hebt en volgens mij is wat je in je openingspost hebt al een beetje overkill. ik weet niet wat mensen allemaal doen tijdens video bewerken.

Ik kan op een 2,3 Ghz, i5 laptop met 4GB Ram ook nog video’s editten. Nu ie ouder wordt, is het wel echt op het randje, dus wil nu dus wat nieuws of een refresh, maar die van jouw is gelijk al 6 stappen verder.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Ik zal ook voor een iMac gaan, een 27" met minimaal een fusiondrive. Neem daarbij b.v. final Cut Pro X of Adobe Première, is wel een hoop geld maar ik heb er zelf geen seconde spijt van.

Niet dat een Windows uitgevoerde pc slecht is, maar mijn ervaring en menig hier is dat de integratie tussen de hardware en software gewoon goed is.

Maar er zit een prijskaartje aan.

michelr op 5 feb 2015 23:11

Nog nooit problemen gehad met de adobe programma’s op windows. Premiere Pro, Indesign, Photoshop, etc. Voordeel is ook dat Alke al bekend is met windows (weet niet welk programma hij gebruikt). Maar goed dat is natuurlijk altijd een afweging.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Ik ga toch mn mond open doen, omdat er eerlijk gezegd veel over meningen gekibbeld wordt ipv duidelijk adviezen gegeven wordt.

De topic starter geeft aan geen Apple te willen, dus waarom al die discussie? Laten we daar een nieuw topic over beginnen en niet hier de bende volspammen. De topicstarter vraagt advies op de gegeven setup, dus laten we daar op reageren

En toch even een advies. Ik zit er op moment niet helemaal in, maar snel zoekwerk levert al wat op.
Voor de processor zou je een Xeon E3 1230 v3 kunnen nemen. Is dezelfde processor alleen zonder geïntegreerde videokaart. Aangezien je losse koopt, heb je deze niet nodig en qua prijs is de Xeon een kwart goedkoper.

En ik zou geheugen halveren, ik vermoed dat je aan 16gig al meer dan genoeg hebt. Koop 2 reepjes, kun je later evt nog twee bijsteken. Type werkgeheugen heb ik op dit moment geen verstand van.

Bestemming 2015: Grau Roig, Andorra - Gebied Grandvalira

Ik zou geen Mac aanraden, elke keer als ik zo’n ding op school moet gebruiken krijg ik de neiging om dat ding stuk te slaan… vind het besturingssysteem erg vervelend

Gang is alles

Ik gebruik voor het bewerken van video’s een gewone ASUS N76 laptop met een SSD en maar 6gb geheugen. Voor het bewerken gebruik ik powerdirector 12. Tijdens het bewerken merk ik niets van de lage specs. Een video van een half uur op zéér hoge kwaliteit renderen duurt dan “maar” een minuut of 20.
Ik heb geen hedendaags vergelijkingsmateriaal, maar de 20 minuten kan ik wachten. Voor de rest zie ik tot nu toe geen reden om voor een laptop/desktop/mac met betere specificaties te gaan.

Ik denk dat een goed op elkaar afgestemd setje weinig onder zal doen voor een ‘monster’ met de beste specs.

Maar ik ben dan ook maar een leek :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Ik gebruik voor het bewerken van video’s een gewone ASUS N76 laptop met een SSD en maar 6gb geheugen. Voor het bewerken gebruik ik powerdirector 12. Tijdens het bewerken merk ik niets van de lage specs. Een video van een half uur op zéér hoge kwaliteit renderen duurt dan “maar” een minuut of 20.
Ik heb geen hedendaags vergelijkingsmateriaal, maar de 20 minuten kan ik wachten. Voor de rest zie ik tot n toe geen reden voor een laptop met betere specificaties te gaan.

Ik denk dat een goed op elkaar afgestemd setje weinig onder zal doen voor een ‘monster’ met de beste specs.

Maar ik ben dan ook maar een leek :P

Sneeuwbaard op 5 feb 2015 23:39

Ik heb een soortgelijke, maar dan 4GB en geen SSD dat breekt me nu wel op, maar niet technisch genoeg om 'm zelf te verbeteren. Dus overweeg nu een nieuwe te kopen, maar dan moet ik eerst een geldboom vinden.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Ik heb een soortgelijke, maar dan 4GB en geen SSD dat breekt me nu wel op, maar niet technisch genoeg om 'm zelf te verbeteren. Dus overweeg nu een nieuwe te kopen, maar dan moet ik eerst een geldboom vinden.

FrankW op 5 feb 2015 23:40

Een SSD plaatsen en/of geheugen vervangen/bijprikken is vaak erg eenvoudig. In mijn geval was de SSD binnen 10 minuten geplaatst en kan ik geheugen eenvoudig via een luikje bijprikken. Een kind kan de was doen. (eventueel met de hulp van de vele youtube tutorials)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Ik gebruik voor de bewerking van de filmpjes Cyberlink Powerdirector 13 en ik met mijn huidige computers gaat dat niet meer, traag als dikke stront en af en toe vast of programma eruit… kan daar een beetje slecht tegen :-) aangezien ik het maken van filmpjes eigenlijk heel snel wil doen tussen de bedrijven door (heb ook nog een hotelletje te runnen).

Vandaar de zoektocht. Apple is niks voor mij, kan er niet mee werken en gaat altijd iets verkeerd.

Setup is nu de volgende: http://www.topachat.com/pages/configomatic.php?c=h7nVVC%2BeO…

Heb pro naar evo veranderd.

behuizing is met voeding en zit er dan bij
kan nog wel kiezen voor losse behuizing en losse voeding, maar geen idee waar ik dan weer op moet letten

Life is fun, so enjoy it

Plaats een reactie