Wie helpt mij aan het ultieme allround snowboard?

Bouli22 januari 2019 · 22:21

Beste Snowboarders en wintersporters,

Ik wil mijn post niet te lang maken, dus ik probeer het zo kort mogelijk te omschrijven.

Ik ben op zoek naar een allround snowboard waarmee ik een beetje park kan rijden, freestylen, pistes kan bereiden.
Ik ben vorig jaar voor het eerst op wintersport geweest, maar snowboard al een tijdje indoor, heb jarenlang geskateboard, en ben een fanatieke wakeboarder/wakeskater.
Zoals je dus wel begrijpt ben ik qua wintersport een noob, maar snowboarden (board control) is niet echt een issue. Ik heb vorig jaar alle soorten piste gereden. Uiteraard zal het technisch altijd beter kunnen, maar leer graag mezelf dingen aan.

Nu ben ik dus op zoek naar een board waar ik van alles mee kan doen. (hoofdzakelijk wel pistes en een beetje dollen op de piste)

  • Twin shape is een vereiste
  • Ik weeg 78 kilo
  • Ik ben 184cm lang
  • Schoenmaat 44 (snowboard boots heb ik al | Burton)

Is er een soort all time favorite onder de boarders en wat voor shape wordt meestal aangeraden (camber, rocker of hybrid)?

Ik hoop dat jullie mij wat op weg kunnen helpen, want 20 boardjes testen is niet realistisch dus hoop op deze manier wat te filteren.

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Ton_22 januari 2019 · 23:24

Waarom doe je het niet anders? Ik zou gewoon nog een (of misschien wel 2) jaar huren.

Ik weet niet waar je heen gaat, maar in de veel dorpen heb je wat meer gespecialiseerde winkels, waar je kunt kopen en huren. (Dus niet naar de standaard Intersport of Sport2000 gaan. Gewoon een lokale shop.

Daar je ervaring en voorkeur uitleggen en een paar boardjes een aantal runs en pistes testen. Als je een eerste schifting maakt naar hoofdtype (directional non-driectional, rocker, camber etc) en dan kun je daarna eventueel nog wat verschillende merken of modellen testen.
Heb je er op een gegeven moment een die er echt uitspringt, kun je die alsnog kopen, en anders kun je wat verschillende boardjes blijven uitproberen.

Niet te vroeg beslissen en zeker niet op internet fora afgaan. Laat je adviseren door een specialist en ga ook af op je gevoel.

Mijn all time favorite is de Custom X, maar ja dat roep ik alleen maar omdat ik die zelf heb en ik hem nog steeds waanzinnig lekker vindt rijden.
Kan goed zijn dat als ik een ander model probeer, dat ik de Custom X ineens helemaal niets meer vind, of er in ieder een nieuwe favorite onstaat.

Maar goed, dit is waarschijnlijk niet wat je wil horen, maar zo zou ik het aanpakken.

Yahoo22 januari 2019 · 23:54

En of koop een goedkoop tweedehands boardje die je lekker kan afraggen in het park

From a galaxy far far away.............
Bouli23 januari 2019 · 00:04

Bedankt voor de reacties, echter is het niet helemaal de vraag die ik stel. Niet dat ik niet open sta voor suggesties, maar ik ben dus totaal niet onbekend met boardsport en was/ben erg benieuwd of er wat all round favorites zijn die bekend zijn in de snowboard wereld of waar jullie zelf op boarden?

@IamJago Ik wil ook best wel een tweedehands boardje, dat is geen probleem, alleen is de vraag dus wat voor board lekker is voor all round.

@Ton_ Over het huren. Ik koop liever mijn eigen spullen, Ik kan dan iets stabiels opbouwen, en vanuit daar verder mijn eigen ervaring en aanpassingen die ik zoek in een board.

Maar nogmaals, ik sta open voor suggesties, echter zou ik ook graag wat antwoorden willen op de vraag die ik heb :D

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Waah23 januari 2019 · 07:48

Je kan eens kijken op Thegoodride.com
Die heeft een goede lijst met boards met goede beschrijvingen. Een allround favoriet is er volgens mij niet echt.

Voor beginners zou mijn tip zijn: Koop ee heel goedkoop boardje. Bijvoorbeeld de Makro heeft wel eens goedkope snowboardjes + bindingen. Dat is prima voor de eerste 3/4 jaar. Die zijn eigenlijk altijd twin-shape, Zeer flexibel (en dus vergevingsgezind) en daardoor maken ze heel makkelijk bochtjes.

Pas op hoge snelheid ga je merken dat het een goedkoop plankje is. En tegen de tijd dat je dat technisch en beheerst kunt, weet je ook beter wat je wilt in een boardje.

Op die manier ben je goedkoper uit dan huren (1x huren ben je ongeveer hetzelfde kwijt) en heb je een veel flexibeler en fijner board voor een beginner.

Belangrijkste investering is je schoenen. Dus begin daarmee. Daarna komt board+bindingen.

Jeroen99923 januari 2019 · 08:05

Bedankt voor de reacties, echter is het niet helemaal de vraag die ik stel. Niet dat ik niet open sta voor suggesties, maar ik ben dus totaal niet onbekend met boardsport en was/ben erg benieuwd of er wat all round favorites zijn die bekend zijn in de snowboard wereld of waar jullie zelf op boarden?

Maar nogmaals, ik sta open voor suggesties, echter zou ik ook graag wat antwoorden willen op de vraag die ik heb :D

Bouli op 23 jan 2019 00:04

Het probleem is simpelweg dat het antwoord op jouw vraag niet bestaat. Zoals je weeet betekend allround dat je een compromis sluit op veel vlakken zodat het overal ‘net niet’ is, maar nog wel te doen is.
Sommige boards in de All Mountain categorie zijn dan weer iets meer gericht voor freestyle, andere meer richting freeride of carving of kneiterharde snelheden.

Wat VOOR JOU de beste keuze is kunnen wij ook moeilijk bepalen.

De eerste vraag is de shape. Wil je camber, rocker of een soort hybrid vorm. Hierin lopen de meningen extreem uiteen en kun je niet direct zeggen dat het een voor iedereen het beste is.
Mijn persoonlijke mening is namelijk dat camber onder je voeten het beste is. Dus full camber of een hybrid vorm met camber in het midden/onder de voeten met rocker in beide uiteindes.

Reynouts23 januari 2019 · 08:53

Bedankt voor de reacties, echter is het niet helemaal de vraag die ik stel. Niet dat ik niet open sta voor suggesties, maar ik ben dus totaal niet onbekend met boardsport en was/ben erg benieuwd of er wat all round favorites zijn die bekend zijn in de snowboard wereld of waar jullie zelf op boarden?

Klinkt als een rijstijl en boardjes waar ik ook van hou.

Never summer proto, yes the greats, capita doa, gnu space case.

Allemaal mooie allmountain freestyle boards met eigen plussen en minnen, maar waar je waarschijnlijk prima je draai op kan vinden met de juiste techniek.

*bericht bewerkt door Reynouts op 23 jan 2019 08:54

RFKANGOO23 januari 2019 · 09:07

Dus eigenlijk wil je een board waar je zo’n beetje alles mee kan?
Nou dan tref je het want ik denk dat bijna elke snowboardmerk wel zo’n plank in de collectie heeft.

Succes met zoeken dan.

Übung macht den meister!!!
Marijnt23 januari 2019 · 09:08

pistes kan bereiden.

Bouli op 22 jan 2019 22:21

Daar hebben ze toch al pistebully’s voor?

Sorry, kon het niet laten.

Maar antwoord op jouw vraag is er niet te geven, dat is voor iedereen weer anders. Gezien jouw wensen zou je richting boards met een rocker kunnen gaan kijken, die zijn meer geschikt voor het park en freestyle dan een camberboard. Verder is het een kwestie van uitproberen zoals hier ook al is aangegeven en dan is huren echt geen verkeerde keuze. Pas dan zul je zelf ook beter weten welke richting qua board je op wilt gaan. Helaas zijn de testdagen al geweest, die vinden meestal in het najaar plaats. Succes in elk geval!

Tiny-M23 januari 2019 · 09:23

De stijl van rijden die jij noemt, is totaal weer niet wat ik doe dus moeilijk voor mij om wat over te zeggen. Wil wel even noemen dat mijn ervaring is dat Mervin (o.a. lib tech, gnu) heel wat vrij speelse twins heeft in hun assortiment. Lijkt me dat je het een beetje in die hoek moet zoeken, maar genoeg andere merken die dit ook hebben. Camber, hybride, rocker, flat: is echt afhankelijk van wat je fijn vind en moet je toch ervaren.

Eldo23 januari 2019 · 09:27

Volgens mij zoek je een allmountain-freestyle boardje.

Ik heb me de laatste tijd ook wat georiënteerd in deze categorie, ben naar verschillende shops geweest voor advies. Uiteindelijk werden de onderstaande plankjes vaak onder de aandacht gebracht als ik langskwam:

  • Jones Mountain Twin (iets stijver, moet je wel enigszins goed voor kunnen boarden);
  • Yes Typo
  • Yes Standaard
  • Lib Tech Terrain Wrecker
  • Bataleon Goliath

Zoek bovenstaande boardjes online eens op, bijv. op Thegoodride.com of iets vergelijkbaars… je zult dan al snel over de verschillende type boards lezen. Er zullen ongetwijfeld meerdere boards in deze categorie zijn, deze kreeg ik in ieder geval voorgeschoteld ;).

Ik heb net een Bataleon Goliath besteld… verwacht hem elk moment op de deurmat :)

*bericht bewerkt door Eldo op 23 jan 2019 09:28

Bouli23 januari 2019 · 20:28

Bedankt voor alle reacties,
Ik ben inmiddels al wat wijzer geworden door het speurwerk en wat suggesties die hier worden gegeven.

Ik neig zelf steeds meer naar een camrock board zodat ik een beetje van beide werelden heb. De reden dat ik hier nu wat meer naar kijk is omdat camber net wat teveel hapt voor mij en je wat sneller afgestraft wordt bij een stuurfout. Een rocker is net weer iets te speels voor mij, aangezien ik voor 70 procent van de tijd mee cruise met de rest van de boarders/skiërs en dus wel iets stabiels wil hebben tijdens de ritten.

@reynouts, Ik was de Capita DoA al eens eerder tegen gekomen in mijn zoektocht. Een erg mooi board wat volgens mij wel bij mijn rijstyle past.

Heeft iemand trouwens ervaring met de Bataleon Global Warmer? Deze kreeg ik ook van iemand door die bij mijn gesprek direct aan dit board moest denken.

@RFKANGOO Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie, ik heb er echt veel aan gehad en heb door jou reactie mijn board ineens gevonden! ;)

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Bouli23 januari 2019 · 20:31

Je kan eens kijken op Thegoodride.com
Die heeft een goede lijst met boards met goede beschrijvingen. Een allround favoriet is er volgens mij niet echt.

Voor beginners zou mijn tip zijn: Koop ee heel goedkoop boardje. Bijvoorbeeld de Makro heeft wel eens goedkope snowboardjes + bindingen. Dat is prima voor de eerste 3/4 jaar. Die zijn eigenlijk altijd twin-shape, Zeer flexibel (en dus vergevingsgezind) en daardoor maken ze heel makkelijk bochtjes.

Pas op hoge snelheid ga je merken dat het een goedkoop plankje is. En tegen de tijd dat je dat technisch en beheerst kunt, weet je ook beter wat je wilt in een boardje.

Op die manier ben je goedkoper uit dan huren (1x huren ben je ongeveer hetzelfde kwijt) en heb je een veel flexibeler en fijner board voor een beginner.

Belangrijkste investering is je schoenen. Dus begin daarmee. Daarna komt board+bindingen.

Waah op 23 jan 2019 07:48

Bedankt voor je reactie. Schoenen heb ik al (staat ook in het topic) Dus vandaar dat ik nu naar een board aan het kijken ben.

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Sneeuwbaard23 januari 2019 · 22:17

Wat is je budget eigenlijk? Heb je ervaring op iets anders dan een standaard huurdboard?

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Brianvdz23 januari 2019 · 22:39

Check de boardjes van lobster eens. Super mooie planken!

Bouli23 januari 2019 · 22:40

Wat is je budget eigenlijk? Heb je ervaring op iets anders dan een standaard huurdboard?

Sneeuwbaard op 23 jan 2019 22:17

Max €400 moet dan ook nog bindingen aanschaffen die ook niet bepaald goedkoop zijn.

Een plank onder je voet maakt alles goed!
RFKANGOO23 januari 2019 · 22:56

@RFKANGOO Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie, ik heb er echt veel aan gehad en heb door jou reactie mijn board ineens gevonden! ;)

Bouli op 23 jan 2019 20:28

Graag gedaan. Het was geen enkele moeite.

Übung macht den meister!!!
DBCooper25 januari 2019 · 08:50

Ik heb pas een Jones Mountain Twin met Burton Mission bindingen gekocht voor een week boarden na Kerst. Dit was een periode met letterlijk elk soort weertypen. Begon de week met een groene dal afdaling en +5 graden en eindigde de week met 2 meter verse sneeuw en -15…

Ik kan met zekerheid zeggen dat dit board in iedere conditie, ijs tot poeder, een super board is voor mij. Zeker in de poeder ben ik blij verrast. Het board heeft voor mij alles, betrouwbaar, stevig en scherp in de bochten, speels rondom de piste, perfect om stabiel te springen, alles! Beste week tot nu toe gehad :)

DBCooper25 januari 2019 · 08:57

Daarnaast heb ik ook nieuwe Snowboardschoenen van het merk K2 gekocht met de voor mij nieuwe draaisluiting. Pantoffels in vergelijking met mijn hele oude, stugge, vochtige Burton schoenen.

Bouli25 januari 2019 · 14:37

Ik ben inmiddels door een winkel geattendeerd op de YES. Basic, is er iemand die hier ervaring mee heeft?

Ik zie namelijk in veel grote winkels hier in Nederland het merk YES helemaal niet naar voren komen, terwijl het board wel weer goed gewaardeerd is op The good RIde en op EVO.

Is er iemand die me er meer over kan vertellen, of die zelf ervaring heeft met het werk YES?

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Eldo25 januari 2019 · 15:03

Volgens mij prima planken! De Yes Basic, Typo en Standard worden vaak benoemd.

Tiny-M25 januari 2019 · 15:20

YES is inderdaad wat minder aanwezig in Nederland, maar gewoon prima merk. Qua specs 1 van de velen die zou kunnen. Kun je hem voor een leuke prijs kopen, dan vooral doen.

Sneeuwbaard25 januari 2019 · 15:32

Volgens mij prima planken! De Yes Basic, Typo en Standard worden vaak benoemd.

Eldo op 25 jan 2019 15:03

Exact mijn gedachte. Geen ervaring met deze boards, maar zo te zien prima voor hetgeen je ermee wilt gaan doen.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Bouli25 januari 2019 · 16:07

YES is inderdaad wat minder aanwezig in Nederland, maar gewoon prima merk. Qua specs 1 van de velen die zou kunnen. Kun je hem voor een leuke prijs kopen, dan vooral doen.

Tiny-M op 25 jan 2019 15:20

Precies zoals jij zegt, het is iets minder bekend hier, maar schijnen hele goede boards te zijn. Ik kan een nieuwe YES Basic kopen voor net geen 300 euro, dus echt een prima prijs lijkt mij, ieder ander board wat ik zie is al gauw boven de 400 euro. Ik denk dat ik deze gewoon eens ga proberen en dat ik voor dit geld niet echt een buil aan zal vallen.

Mocht er toch nog iemand zijn met andere of meer info of suggesties, dan houd ik me nog steeds aanbevolen.

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Ashwin25 januari 2019 · 17:04

Ik rij zelf een Rome Reverb Rocker uit 2017, enorm fan van dit board. Twin shape, hybrid rocker en de kern bestaat uit bamboe. Ik geef hier les op en in mijn vrije tijd beleef ik hier ook een hoop plezier aan.

Een ander board wat ik prettig vond was een lib tech skate banana, ook een echte alleskunner naar mijn mening.

*bericht bewerkt door Ashwin op 25 jan 2019 17:05

Bouli25 januari 2019 · 23:21

Ik rij zelf een Rome Reverb Rocker uit 2017, enorm fan van dit board. Twin shape, hybrid rocker en de kern bestaat uit bamboe. Ik geef hier les op en in mijn vrije tijd beleef ik hier ook een hoop plezier aan.

Een ander board wat ik prettig vond was een lib tech skate banana, ook een echte alleskunner naar mijn mening.

Ashwin op 25 jan 2019 17:04

Dank je voor je reactie. Die banana was ik ook al vaker tegen gekomen. Ik ga eens even kijken hoe de prijzen zijn!

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Sneeuwbaard26 januari 2019 · 00:05

Dank je voor je reactie. Die banana was ik ook al vaker tegen gekomen. Ik ga eens even kijken hoe de prijzen zijn!

Bouli op 25 jan 2019 23:21

De attack Banana zou goed kunnen als alleskunner, maar de skate banana is hiervoor niet geschikt.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Reynouts26 januari 2019 · 17:58

Ik heb zelf een Yes the Greats (zie profielfoto ;-)) en ben er heel tevreden mee. Kan er alles mee doen wat ik wil. Stuk stabieler dan mijn burton easy livin en makkelijker te carven. Voor kleine tot middle sprongen ook perfect. Wel wat meer moeite doen voor butters. De asym sidecut bevalt mij goed. Zou hem zeker weer overwegen als nieuw board (dit jaar schijnt hij echt vernieuwd te zijn).

Ze lijken wel wat moeite te hebben met leveren (snel uitverkocht), maar misschien is dat marketing strategie ;-)

*bericht bewerkt door Reynouts op 26 jan 2019 17:58

Bouli27 januari 2019 · 14:06

Ik heb zelf een Yes the Greats (zie profielfoto ;-)) en ben er heel tevreden mee. Kan er alles mee doen wat ik wil. Stuk stabieler dan mijn burton easy livin en makkelijker te carven. Voor kleine tot middle sprongen ook perfect. Wel wat meer moeite doen voor butters. De asym sidecut bevalt mij goed. Zou hem zeker weer overwegen als nieuw board (dit jaar schijnt hij echt vernieuwd te zijn).

Ze lijken wel wat moeite te hebben met leveren (snel uitverkocht), maar misschien is dat marketing strategie ;-)

Reynouts op 26 jan 2019 17:58

Bedankt voor je reactie!
Ik zie vaker boardjes van Yes voorbij komen, het is echter jammer dat er in Nederland zo weinig over bekend is en dat het weinig wordt verkocht hier. Dit brengt mij altijd een beetje aan het twijfelen.

Kan iemand hier misschien iets nuttigs over zeggen? Is het een groot en bekend merk elders over de wereld en hier niet zo bekend, of is het een onbekend merk wat een aantal goede boardjes heeft gemaakt?

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Bouli27 januari 2019 · 14:12

Ik heb inmiddels ook wat informatie gekregen vanuit een winkel en kwam daar uit op de Jones Mountain Twin. Dit zou een allround boardjes zijn, wat ik ook niet zo snel zat zou worden.

De winkeleigenaar vertelde mij dat ik een goedkoper (vaak slapper board) snel zat zou worden. Dit omdat ik al erg bekend ben met boardsporten en diverse malen indoor heb gesnowboard. Is het echt zo dat je een goedkoper en dus vaak een slapper en speelser board sneller zat wordt en geen progressie meer maakt?

Een plank onder je voet maakt alles goed!
Tiny-M27 januari 2019 · 15:03

Mountain twin is ook niet heel erg stijf en inderdaad een alleskunner, iedereen komt daar ook wel op weg en je zal niet snel te kort komen. Maar met de omschrijving die jij gaf van wat je doet is juist een wat slapper speelser board is leuk voor rails, kleine sprongetjes en algeheel speels met het board omgaan. Ga je vooral de piste carvend af, dan is zo’n board juist niet geschikt.

Plaats een reactie