De ene sneeuw is de andere niet...

bartvwg7 februari 2019 · 14:02

… en dat weet wel iedereen die eens op de latten staat.

Maar afgelopen dagen stond ik toch te kijken van enorme verschillen in sneeuwkwaliteit.
Afgelopen maandag in Schöneben/Reschen geskied op werkelijk de meest perfecte piste ooit! Geen ijsplaten, geen harde stukken, mooi gestreken ribbels. Niet te hard, niet te zacht, geen hobbels, geen hopen (ook niet in de namiddag). Gewoonweg perfect, een heerlijke dag. De dagen ervoor waren de pistes in Nauders ons ook al erg bevallen.

De dag nadien, op terugweg, een halve dag gaan skiën in Lermoos. We hadden tijd over, het weer was perfect en aangezien de pistes in Nauders en Schöneben er zo goed bijlagen verwachtten we hetzelfde in Lermoos (de pistes aan de Grubigstein liften) om de mini-ski zalig af te sluiten.
Helaas lagen de pistes er slecht bij. Ontzettend harde pistes, ijsplaten alom. Vooral de lager gelegen pistes lagen er slecht bij. Hogerop erg veel losse poederhopen, gelukkig ‘droge’ hopen. Tegen de middag ook veel bijeengeschoven hopen op de lagere delen. Tussenin en in de schaduw waren de omstandigheden dan weer goed/vergelijkbaar met de dag voordien te noemen.
(Qua publiek was het in Lermoos wel wat drukker maar nu ook weer niet zo druk om het daar op te steken.)

We vroegen ons af hoe dit nu zo zou komen? Het verschil was echt enorm.
Beide gebieden hebben hadden hetzelfde weer op de dag zelf en de dagen daarvoor dus daar kan het toch niet aan liggen?
Enige wat ik kon bedenken is dat Lermoos lager (+/- 400m lager dan Nauders, +/- 500m lager dan Schöneben) gelegen is, de sneeuw er overdag eerder smelt/papperig wordt, s’nachts weer opvriest en zo de harde/ijzige pistes geeft?
Mogelijk ligt het ook aan het prepareren van pistes?

Iemand enig (ander) idee? Weerman @Roel?

*bericht bewerkt door bartvwg op 07 feb 2019 14:04

Without deviation from the norm, progress is not possible.
FLS707 februari 2019 · 14:37

Generaliserend: Italianen zijn meesters in het prepareren. Of het natuursneeuw, kunstsneeuw, ijs of een mix is, ze maken er iets moois van.
Daarnaast staat Schoneben ook nog eens bekend om goede sneeuw. Waarschijnlijk vanwege de ligging/ hoogte.
Schoneben was rustiger dan Lermoos, minder mensen op de piste helpt zeker.
Pistes in schaduw t.o.v. zon.

Denk dat er veel factoren het uiteindelijk bepalen.

Fun Lovin' Skier
Slim7 februari 2019 · 14:54

400-500 hoogtemeters scheelt echt heel veel(Gemiddeld al zo’n 3 graden). Dan is er nog de expositie, lagen all die hellingen op dezelfde richting? En dan nog locatie. Als het ene gebied aan de loefzijde van de bergen ligt en het andere aan de lijzijde, kun je op korte afstand een enorm verschil hebben in neerslag.
Vervolgens, als het waait heb je aan de loefzijde te maken met weggeblazen sneeuw en aan de lijzijde met ingeblazen, diepe sneeuw.
Kortom, tal van verschillen puur door de natuur, laat staan dat we de mensen er bij betrekken(pisteurs en aantal en type skiers)

*bericht bewerkt door Slim op 07 feb 2019 14:55

Plaats een reactie