Gemaakte voorste kruisband

Ilse!5 november 2019 · 12:49

Hallo mijn vraag is kun je skiën met een op maat gemaakte brace na 3 maanden herstel van een voorste kruisband. Ben nog jong 16 jaar. Heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes

bartvwg5 november 2019 · 12:52

Wat zegt je dokter en/of specialist en/of kiné?

Without deviation from the norm, progress is not possible.
franksplinter5 november 2019 · 12:57

3 maanden lijkt me wel wat snel. Maar wat @bartvwg zegt, even informeren bij je dokter/specialist/fysio

lve5 november 2019 · 13:52

Gemiddeld staat er ongeveer 9 maanden voor het herstel na ingreep aan de voorste kruisband. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van o.a. de exacte ingreep, leeftijd en verdere conditie. Profvoetballers staan ook 6 tot 9 maanden aan de kant bij een afgescheurde kruisband, dus 3 maanden lijkt me wat optimistisch.

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Svenski975 november 2019 · 14:02

Ik heb zelf 4,5 jaar geleden (toen 17) mijn kruisband afgescheurd. Zoals hierboven is gezegd zou ik advies van je fysio aannemen. Maar ik denk dat het echt wat te vroeg is. Er staat 9 maanden voor maar vaak ben je er zeker tot 12 maanden mee bezig (had ik ook ondanks mijn leeftijd een goede conditie). Aangezien skiën behoorlijk belastend is voor je knieën zou ik het je afraden, je kan beter een jaar wachten. Je knie moet nog een aantal jaar mee :). Zelf heb ik mijn kruisband in maart afgescheurd, en heb pas met kerst het jaar daarop weer geskied.

*bericht bewerkt door Svenski97 op 05 nov 2019 14:09

If one day speed kills me, don't cry because i was smiling~Paul Walker
peterpos5 november 2019 · 14:22

Voor mijn werk als sportverslaggever heb ik regelmatig verhalen gemaakt met sporters die een kruisbandoperatie hebben ondergaan.

Die negen maanden is onjuist. Je knie heeft een jaar nodig om van zo’n operatie te herstellen. Ik ben geen deskundige, maar de uitleg zoals ik te horen kreeg is dat alle spieren en vezels rondom de spieren pas na een jaar allemaal weer hersteld zijn. Dat geldt ook voor profsporters.

Als je eerder begint neem je enorm veel risico. Dus na drie maanden zou ik dus nooit gaan skiën. Ook niet met een brace.

Peter Pos
DrPhil5 november 2019 · 14:36

Ik vraag me af hoe je tot het idee komt dat je na drie maanden weer zou kunnen skiën.

Hessel5 november 2019 · 15:22

Ik vraag me af hoe je tot het idee komt dat je na drie maanden weer zou kunnen skiën.

DrPhil op 5 nov 2019 14:36

Ik vermoed omdat het over drie maanden februari is…

Ik begrijp de wens maar al te goed, maar zoals anderen al aangeven: het is echt niet realistisch dan alweer te kunnen skiën (of je moet een zitski overwegen).
Besteed je tijd goed aan revalidatie en hersteltraining, dan ben je het seizoen daarns weer volledig in staat te skiën.

elisabeth1015 november 2019 · 15:35

Wat is precies het letsel van je kruisband? Een afgescheurde kruisband kost je gewoon een jaar. Een ingescheurde wellicht iets korter. Maar hoe dan ook, gun jezelf goed herstel, die knie moet je hele leven nog mee en niets zo stom om die knie nu te verpesten door te snel te gaan skien.

Ilse!5 november 2019 · 16:18

,.

*bericht bewerkt door Ilse! op 05 nov 2019 16:35

Marco685 november 2019 · 20:45

Ik heb geen ervaring met brace. Jaar na operatie gaan skieen en dat ging prima.
Je denkt dat je eerder weer alles kan maar in praktijk valt dat tegen. Na belasting met wandelen in de bergen na 1/2 jr dacht ik weer te kunnen volleyballen, mooi niet dus

struijlaartmarijn5 november 2019 · 20:58

Ik heb zelf ook mijn voorste kruisband gescheurd (toen ik 14 was) met het skiën. Was wel een iets gecompliceerder verhaal (unhappy triad met avulsie van de voorste kruisband). Een jaar later had het misschien net aan gekund, toen begon ik ook weer met wedstrijden voetballen, dat zou (in mijn geval) wel krap zijn geweest. Zijn dat jaar sowieso niet op wintersport geweest. Weet ook niet wat voor brace je hebt/krijgt. Even ook goed testen of je brace comfortabel is met je skischoenen. Ze lopen vaak tot best laag door waardoor ze soms tegen de bovenkant van de skischoen aan kunnen komen (recept voor pijnlijke schenen) en of je skibroek ruim genoeg is om met brace te dragen.

kjiratsiekoedel5 november 2019 · 22:07

3 maanden is te snel. Echt grote gok
Goed gaan trainen met de (sport)fysio.
En op gegeven moment even wat lesjes op de band gaan doen. Maar reken gewoon niet op skiën komend jaar.

Tip: ga sneeuwschoenwandelen. minder bejaard dan je misschien denkt :). En lekker buiten in de sneeuw

*bericht bewerkt door kjiratsiekoedel op 05 nov 2019 22:16

Lotte776 november 2019 · 10:41

@Ilse. Vergeet het maar. Skiën gaat na 3 maanden echt niet lukken. Ook niet met een brace. De landelijke richtlijnen geven aan dat je op een jaar moet rekenen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat twee jaar nog beter is. Ik heb laatst een Amerikaans onderzoek gelezen waarin werd gesteld dat elke maand dat je langer wacht met het terugkeren naar het sporten, de kans op nieuw letsel verkleint met maar liefst 15%

Ik zit momenteel op ruim 6 maanden na m’n VKB-operatie (hamstringmethodiek). Ik revalideer zonder complicaties en lig goed op schema. Ondanks dat zijn de hamstrings in mijn geopereerde been bijna 35% zwakker dan die in m’n goede been. Dat maakt dat ik dat been minder goed onder controle heb en dus altijd een fractie van een seconde later ben dan met m’n ‘goede’ been. Het risico dat dat been dan net effe opzij schiet op een bultje of een ijsplaat, vind ik te groot om nu al op de latten te gaan staan.
Ik ga in januari (9 maanden na de operatie) weer les nemen op de rollerbaan en in maart (11 maanden na de operatie) weer skien in de sneeuw. Ik ben me ervan bewust dat dit binnen een jaar is, maar dat risico durf ik te nemen.

*bericht bewerkt door Lotte77 op 06 nov 2019 10:50

Uitrusten doen we thuis wel!
Sheila6 november 2019 · 14:30

Check het altijd bij je fysio en/of orthopeed. Elk VKB-herstel is anders, geen persoon is hetzelfde. Zoals diverse mensen hier ook zeggen ligt het helemaal aan wat voor schade je aan je VKB hebt opgelopen en evt verder nog in je knie.
Gemiddeld duurt herstel na een VKB reconstructie 9 tot 12 maanden maar vaak ook veel langer… dus die ‘return to play’ goedkeuring van je fysio of orthopeed is zeker belangrijk. Daarnaast scheurt een groot percentage zijn/haar VKB weer af in het eerste jaar na herstel, dus wees voorzichtig.

Ook ik heb mijn voorste kruisband begin dit jaar (eind februari) afgescheurd. Ik zit in het conservatieve revalidatie traject, dus geen reconstructie gehad, met name doordat er weinig speling zit op m’n knie, ik eigenlijk geen instabiliteit ervaar en ik verder aan tennis doe (scheelt ook tov sporten als voetbal/handbal/hockey). Sinds half juli ben ik weer met tennissen begonnen en gaat steeds beter (zonder brace overigens) maar nog geen wedstrijden gespeeld.
Heb inmiddels van mijn fysio ook groen licht gekregen om deze kerstvakantie weer te gaan skien. Binnenkort maar eens proberen in Zoetermeer om te kijken hoe het aanvoelt… :)
En verder blijf ik 2x per week trainen bij de fysio om alle spieren in mijn beenketen sterker te maken.

Succes met je herstel @Ilse !

Gaston7 november 2019 · 19:58

Hmm vreemd dit. @Ilse[/mention]. is opeens[mention=“138308”] @Henk125 .

@Rogier hoe kan dit? (Let op, topicstarter heeft een punt achter haar haam)

Dames hierboven hebben de verkeerde Ilse getagd😄

*bericht bewerkt door Gaston op 07 nov 2019 20:02

Tijd voor een uitpakparty?!
Rogieradmin7 november 2019 · 20:01

We gaan hier even naar kijken.

Click. Click. Peace

Plaats een reactie