Artikel 'De Standaard' - spookskistations in Frankrijk

Artikel in de Belgische krant De Standaard van 06/01/2020 over spookskistations in Frankrijk: https://m.standaard.be/cnt/dmf20200105_04792528?_section=637…

Genoemde aantal verbaasde me wel.

Ik heb geen account aldaar…
Is het mogelijk dat iemand het artikel even plakt aub…

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Met de sneeuw smelt ook de hoop op skiërs

Elk jaar sluiten drie Franse skistations de deuren. Er zijn er te veel en er is te weinig sneeuw. Het witte goud is gesmolten en de ooit bloeiende skiresorts veranderen in spookdorpjes.

VAN ONZE CORRESPONDENTE IN FRANKRIJK JOLIEN DE BOUW

PARIJSAls een litteken loopt de roestige skilift van het Alpendorp Aiguilles-en-Queyras tussen de bomen de bergflank op. Ooit was dit het kloppende hart van het skistation Aiguilles 2000. Toen de skilift een grondige opknapbeurt nodig had, bleek er geen geld meer te zijn. Het was het einde van het skistation. De grote sleeplift werd gedemonteerd en kreeg een tweede leven ergens in Oost-Europa, de rest bleef er staan roesten. Zo nu en dan komen ze van andere skistations in de buurt een katrol of kabel als wisselstuk zoeken. Bedden bleven leeg en de ‘te koop’-bordjes sierden de gevels van het kleine dorp.

Aiguilles is geen alleenstaand geval. Frankrijk telt naar schatting 168 van die ‘spookskistations’. Vanaf de jaren zestig floreerde de wintersport in de Franse bergen en wilde zowat elk bergdorp een eigen skistation. Het ‘witte goud’ moest de tanende landbouw en ­industrie vervangen en de bergstreken het lot van veel andere Franse plattelandsregio’s besparen.

Toeristen brachten de afgelopen decennia leven en welvaart naar de Franse bergdorpen. Die probeerden toeristen van elkaar af te snoepen met steeds hogere skiliften en grotere sneeuwkanonnen. Zoals Le Biot, een dorp met 450 inwoners aan de Zwitserse grens, dat een derde van het ­gemeentebudget in het lokale skistation pompte. Toch verkozen skiërs de pistes van het grotere Portes du soleil, twintig minuten verderop. Le Biot verkocht nog maar zeven seizoenspassen en legde de skiliften stil.

‘De skiliften zijn vaak het enige wat overblijft van een schitterend verleden, waarvan de bewoners hopen dat het ooit terugkomt’PIERRE-ALEXANDRE METRALUniversiteit van Grenoble

Die verlaten skiliften zijn volgens de organisatie Mountain Wilderness niet zonder gevaar. Vaak zitten ze vol asbest, motorolie en brandstof. Daarom proberen zij zoveel mogelijk van die constructies af te breken. ‘Iets waar niet alle bergbewoners om staan te springen’, zegt Pierre-Alexandre Metral, die aan de universiteit van Grenoble de spookstations in kaart brengt. ‘Die liften zijn vaak het enige wat overblijft van een schitterend verleden, waarvan de bewoners hopen dat het ooit terugkomt. Het is hun laatste hoop. Als je die wegneemt, is het definitief voorbij. Het is een beetje als rouwen.’

Gigantische betonnen hotelcomplexen

Niet alleen de hoge kosten en de concurrentie, maar ook het gebrek aan sneeuw deden al bijna een derde van alle Franse ski­stations de das om. Volgens een Zwitserse studie komt de sneeuw vandaag gemiddeld twaalf dagen later en verdwijnt ze vijfentwintig dagen vroeger dan in 1970. Tegen het einde van deze eeuw zal nog maar zestig procent van de Alpenstations genoeg natuurlijke sneeuw hebben. Dat is een groot probleem voor een sector die het moet hebben van een paar weken in het skiseizoen. Vooral in het laag- en middelgebergte, waar door de opwarming van de aarde de sneeuw steeds meer op zich laat wachten, zijn nog maar ­weinig skigebieden rendabel.

De klimaatverandering heeft er sommige grootse plannen ingehaald, zoals in Saint-Honoré (vlak bij de Alpe d’Huez), waar ­gigantische betonnen hotelcomplexen door gebrek aan sneeuw nooit één skitoerist hebben ontvangen. Vandaag is het spookdorp vooral een trekpleisters voor graffiti-artiesten en urban explorers.

In de hoop hun dorpen te redden, gaan veel burgemeesters op zoek naar privé-investeerders die hun dure skistations willen overnemen. Anderen proberen alternatieven te bedenken die hen minder afhankelijk maken van de sneeuw. Met mountainbikepistes of conferentiecentra hopen ze het hele jaar door bezoekers te trekken. Hoognodig, want volgens de Oeso zullen tachtig Franse ski­stations de komende jaren de ski’s aan de haak moeten hangen.

Dank u

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Klimaat is vooral cyclisch, waarbij een opvallend sneeuwrijke jaren 70 opvalt.
Toen is er veel gebouwd…

Doet denken aan Nederland in de eerste helft van de 16e eeuw. Toen werden er na 20 warme jaren massaal wijngaarden aangelegd tot 1540… maar de daaropvolgende decennia waren koud…

Ben benieuwd naar de komende jaren. In het Sauerland een zeer moeizame seizoenstart, maar met alleen maar zuidwestenwind valt er weinig aan te doen… Dat is echter ‘weer’, niet ‘klimaat’

Bovendien is er door de veel schonere lucht veel minder uitsneeuwende mist en rijpvorming, hetgeen ook weer zorgt voor hogere maxima en minder stralingsvorst.

Ik zet de open haard aan :-)

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Landelijke media gaan vaak wat kort door de bocht als het om oorzaak-gevolg gaat, want natuursneeuw alleen is sowieso vaak niet meer afdoende. Dat heeft niks met meer of minder sneeuw te maken, maar veel meer met het aantal skiërs en boarders dat op de piste staat. Sneeuw uit sneeuwkanonnen compenseert dit. Maar het is een feit dat het voor- en naseizoen warmer zijn geworden. Dat dit gevolgen heeft voor skigebieden is evident. De Zwitserse weerdienst Meteoschweiz schreef hier laatst nog een stukje over in zijn december-terugblik:
https://www.meteoschweiz.admin.ch/home/aktuell/meteoschweiz-…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het valt mij op dat in Winterberg er tegenwoordig vaak heel vroeg in het seizoen veel sneeuw ligt, in de periode tussen kerst en 10 januari weinig en juist laat in maart nog veel sneeuw valt, waar 25 jaar geleden alle liftboeren strak op 5 maart met vakantie gingen…

Vooral het "Weinachtstauwetter" is absurd aanwezig, al jaren achtereen

Over de sneeuwzekerheid: gemiddeld iets minder dagen een sneeuwdek, maar wel een dikker sneeuwdek dan 30 jaar geleden.
https://wasserundeis.com/2017/11/27/wie-schneesicher-ist-das…

*bericht bewerkt door Harry(Winterberg) op 06 jan 2020 09:48

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

In Aiguilles-en-Queyras kan te weinig sneeuw nooit het probleem zijn. Dat moet puur zijn omdat kleine gebieden, zeker in een weinig toeristische regio zoals de Queyras gewoon te weinig bezoekers trekken. Het is makkelijk en hip om het klimaat sausje er over te gooien, maar om dan een gebied als dit te noemen is natuurlijk lachwekkend. In die regio, op een noordhelling, volledig boven de 1600m is normaal gesproken zonder kunstsneeuw al goed skibaar van half december tot half april.

Born to Ride

Toch denk ik dat er wel markt voor is. Als je een stuk goedkoper in een goed hotel/appartement kunt zitten op 15-20 minuten van een groot skigebied met bijvoorbeeld een pendeldienst ertussen. Dat doe ik nu ook in Oostenrijk en dat bevalt uitstekend.

Voor de liefhebbers: op deze ( https://stationsfantomes.wordpress.com/ ) website een bescheiden overzicht van enkele Franse, vergane skistations:.

Voor de liefhebbers: op deze ( https://stationsfantomes.wordpress.com/ ) website een bescheiden overzicht van enkele Franse, vergane skistations:.

woutervdb op 6 jan 2020 10:08

Doorklikken naar de PDF krijg je een overzicht met foto’s, best boeiend! thx!
https://www.fichier-pdf.fr/2016/02/21/stations-fantomes/stat…

Plaats een reactie