Freeride vs piste

Arnie77714 februari 2020 · 18:18

Eerlijk gezegd ben ik door de recentelijke discussie wel benieuwd geworden naar de verschillende meningen. Laten we hier een discussie voeren tussen de mensen die de piste prefereren en degene die zichzelf 'freeriders' noemen.

Ik zal zelf beginnen. Zoals sommigen van jullie weten doe ik een seizoen in St Anton. Ik voel mij, als freerider, in dit skigebied veiliger buiten de piste dan op de piste. Als ik zie hoeveel absolute beginners hier zijn die denken dat ze Candide Thovex zij beangstigt mij dit echt. Ook ben ik dit seizoen al een keer getorpedeerd door een jerry die dacht dat de 'liftline' een goede manier was om af te remmen. Ik ski hier dus liever buiten de piste dan op de piste, ook al is het lawinegevaar 4. Uiteraard heb ik mijn 3-1 heid bij me en ik heb in Canada meerdere lawinecursussen gevolgd.

Ik ben wel benieuwd naar de argumenten van de pisteskiers die freeriden onverantwoordelijk vinden. Ik heb al het een en ander gelezen in verschillende topics maar misschien is een centraal topic als dit handig om beide kanten te belichten!

Lets go!

Freeride = Life
Hessel14 februari 2020 · 18:53

Skiet Candide tegenwoordig piste??? 😱

*bericht bewerkt door Hessel op 14 feb 2020 18:59

bartvwg14 februari 2020 · 19:10

Als pisteskiër heb ik geen probleem met offpisteskiërs. Waarom zou ik, ze liggen nooit in de weg. 😉👍Snowboarders daarentegen… 😁

Flauw grapje, zolang iedereen maar verantwoord haar of zijn ding doet is mij alles best maar hou er rekening mee dat iedereen wel eens een foutje maakt. 🤷‍♂️

Bennie14 februari 2020 · 19:11

Ik ben door mijn werk veelal aangewezen op skidagen alleen. Vaak ben ik een paar uur te laat vrij of valt mijn vrije dag net anders. Daardoor kom ik vrijwel niet buiten de piste.

Ik werk in de Pinzgau tussen alle grote gebieden daar en herken je gevoel precies @Arnie777. Om nog enigszins lekker piste te kunnen skiën zoek ik vaak de kleine gebiedjes op. Dit zijn tevens plekken waar nog wel eens een amper verspoord veilig hellinkje te vinden is.
Met kennis en voorbereiding vind ik freeride niet gevaarlijk, maar als je je een klein beetje vergist zijn de risico's zomaar een stuk groter.
Zo heb ik op de Kitz wel eens een skiroute gevolgd om de drukte te omzeilen, zij het zo ver mogelijk links. Daar bleek ik een splitsing gemist te hebben en stond ik ineens aan een steil stuk, terwijl de temperatuur die dag flink was opgelopen en de sneeuw zwaar. Ondanks lawinestufe 1 of 2 die dag, behoorlijke kans om een schneebrett los te trappen. Ondanks kennis van het gebied, een redelijke inschatting van het gevaar, maar met één verkeerde beslissing bracht ik mezelf onnodig in gevaar. Op de piste zul je niet zo snel in een dergelijke situatie komen. Wat je wel voor lief moet nemen is dat je niet je eigen tempo kunt houden.

*bericht bewerkt door Bennie op 14 feb 2020 19:15

Arnie77714 februari 2020 · 19:20

Skiet Candide tegenwoordig piste??? 😱

Hessel op 14 feb 2020 18:53

Haha, waarschijnlijk niet, maar ik geen namen van goede pisteskiers 😱😇

Freeride = Life
Forza14 februari 2020 · 19:42

Skiet Candide tegenwoordig piste??? 😱

Hessel op 14 feb 2020 18:53

Haha, waarschijnlijk niet, maar ik geen namen van goede pisteskiers 😱😇

Arnie777 op 14 feb 2020 19:20

Beat Feuz komt best aardig een afdalinkje af.

Tiny-M14 februari 2020 · 19:50

Gewoon alleen op rustige dagen de piste op, niets aan de hand.

Wunderkammer14 februari 2020 · 21:28

Twee totaal verschillende onderwerpen, en daarom hopeloze basis voor een discussie.

Tip aan de topicstarter: denk hier vooral wat dieper over na. Het ene onderwerp kan je zicht op het andere nogal beïnvloeden.
Er zijn de afgelopen seizoenen ‘am Arlberg’ heel wat doden gevallen, en dat waren vaak zeer ervaren freeriders, t/m gepensioneerde lokale skischoolbazen aan toe.

De 4 Zuid-Duitsers op de Langerzug in Lech vorig jaar was ook een fijne.
Inclusief een bankdirecteur en een net getrouwde aanstaande vader.
Hun beslissing om daar te gaan in die omstandigheden stond gelijk aan zelfmoord volgens de baas van Skilifte Lech. Ze moeten het gebied goed gekend hebben. Airbags etc hielpen niet. Helaas…

Doden vallen er op de piste over het algemeen niet…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 14 feb 2020 21:45

Shane14 februari 2020 · 21:49

Ik ben een aantal jaar geleden min of meer gestopt met freeriden. Vooheen mijn absolute doel, ik spendeerde zo veel mogelijk tijd buiten de piste. Sindsdien heb ik me niet meer in lawinegevaarlijk terrein begeven. Ik heb nog wel een keer een grashelling af moeten dalen, omdat daar een giga gleitschnee lawine was afgegaan. Wat een bitch op dat gras, maar goed 😉.

Sindsdien heb ik in mijn nieuwe piste passie 2 heftige blessures opgelopen, terwijl ik in het terrein nooit wat had… Dus mijn statistiek qua freeriden versus piste skiën is zwaar in het voordeel van off piste skiën @Arnie777. Ik heb echter geen enkel idee wat dat met een leraar die 12 kinderen in gevaar brengt te maken heeft???

I can stick uphill ice, on my saucer...
Piefke14 februari 2020 · 22:29

Ik ben een piste skiër, dat is omdat ik off piste nog geen meters gemaakt kan krijgen😅
Wie weet komt dat nog eens als ik de flow erin gevonden kan krijgen☃️

Tussen wat off piste skiën en echt freeriden zit in mijn beleving wel een verschil, namelijk dat er vele wat meters off piste skiën in de buurt van de piste maar echte tochten in het terrein, freeriden, is voor een veel kleinere groep.

Zwart-wit gezien is 1 skibreedte naast de piste al off piste en wordt zo bekritiseerd door vele dat volgens hun vele andere niet weten wat ze allemaal kan gebeuren naast de piste, in mijn beleving is dat wat genuanceerder en zijn er vele mooie stukken te vinden die geen kwaad kunnen, er zwerft van mijn gezin hier een pica rond die dat mooi laat zien😃. Er blijven altijd momenten dat je twijfelt of die poederstrook wel handig is om te proberen, als dat is dan gewoon niet doen.

Dan mijn antwoord op waar de vraag in dit topic voor bedoeld is: als je als freerider geniet in het terrein dan is dat net zo prima als iemand die geniet op de piste of allebei. Hetgeen waar het in andere topics vaak misgaat is dat als er off piste/in het terrein iets gebeurd is er niks gezegd mag worden of niet kritisch naar gekeken mag worden want… Er zijn er altijd die erbovenop zitten om alles de kop in te drukken want je weet er niks van, zeker niet als je zelf geen 3 eenheid hebt. Gewoon discussie voeren kan dan dus niet en je mag alleen maar afwachten wat het onderzoek uitwijst. Gissen en onzin neerkwakken hoeft ook niet, dat brengt in een topic ook niets extra.

Gewoon lekker genieten in je eigen element op de berg en je kennis delen hier op het forum is waar het om draait☃️☃️☃️

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Sneeuwbaard14 februari 2020 · 22:35

De problemen ontstaan pas als een pisterijder zich in off piste terrein gaat begeven, en/of een freerider boven een piste…

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Tsjoecha14 februari 2020 · 22:49

Wie waar skiet maakt me eigenlijk weinig uit.

Ik ben zelf een pisteskiër, maar zou toch graag ooit eens skiën naar de Heidelberger hütte in Ischgl. Er ligt momenteel geen piste naartoe. Zonder gids durf ik het echter niet. Misschien 2021 😀

Ski dus waar je je zelf goed bij voelt, maak plezier en hou het veilig. Je mag nog zo goed uitgerust zijn : and je een lawine veroorzaakt die eindigt op een piste kan je het zelf misschien nog navertellen, maar als er onderweg pisteskiërs geraakt werden heb je wel een probleem / een loodzware verantwoordelijkheid.

Hessel14 februari 2020 · 23:39

Moeilijke discussie, een beetje appels en peren.
Iedere aap kan een liftpas kopen en een setje ski’s onder binden. Op de piste kom je dan nog best een heel eind.
Off piste vraagt echter veel meer kennis (en wat meer skitechniek). Het is eigenlijk een andere tak van sport. Een beetje optimist zeilen op een veenplas tegenover oceaanzeilen.

Daarbij helpt beeldvorming ook niet echt. Je bent op social media een held als je 45° couloirs streept en double backflips in de poeder land, maar als je een fatale fout maakt ben je net zo goed een gestoorde idioot die niet om zijn eigen leven geeft of dat van de leden van de reddingsdienst. Heb je de pech een ouder te zijn van minderjarige kinderen dan heb je het pas goed verbruid. Dan ben je mogelijk ook nog postuum verantwoordelijk voor het psychische leed wat je je kids aandoet.

Het is niet anders. We leven helaas in een tijd waarin ongenuanceerd oordelen hoogtij viert.
En zolang die mystieke waas van gevaar rond off piste skiën bij het grote publiek blijft bestaan zal dat niet snel anders worden.

Alex14 februari 2020 · 23:48

Wat @Hessel zegt…

EDIT: Misschien is dit wel een hele boude stelling, maar wat mij wel opvalt is dat piste-skiers sneller en vaker hun oordeel klaar hebben als het gaat om freeriders dan andersom.

*bericht bewerkt door Alex op 14 feb 2020 23:52

When life gets too complicated.... SKI
Piefke15 februari 2020 · 08:37

Nee hoor @Alex laatst kwam hier nog een filmpie voorbij, was een skiër die in pizza punt moest gaan volgens de omstanders maar dat niet kon en zo naar beneden zoefde, dan hoor je geen piste skiër zeggen dat hij het goed deed! Waar er in beelden van off piste allerlei argumenten aangehaald worden door de freeriders zodat de handjes boven elkaars hoofd blijven. Deze groep voelt zich klaarblijkelijk snel in een hoekje gedreven maar gaan een normale discussie meteen uit de weg waardoor ze zich nog verder in het nauw gedreven voelen. Ze komen altijd zo relaxed over als je een groepje freeriders ziet in de Alpen, mits er geen poederstress is😁, maar hier op het forum steigeren ze altijd.

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Alex15 februari 2020 · 09:07

Beter lezen @Piefke.

When life gets too complicated.... SKI
evr6615 februari 2020 · 09:09

@hessel prima verwoord!

@tsjoecha: heidelberger gewoon een keer doen met een bevoegd skileraar. Lift accessed is het gewoon lekker relaxed maar gevoelsmatig wel echt offpiste. Wil je toeren vanuit het dal, kan ook, maar reken er wel op dat een uur of 5 aan het stappen bent.

En ja, ik ben een van die ontaarde vaders, die aan (vnl lift accessed) skiën in het terrein doet. Sterker nog, volgens mijn dochter is dit het allermooiste qua skiën. Gear ja, geoefend ja, restrisico ja, en wanneer alleen met een minderjarige onderweg, nog behoudender dan anders (en ik ben al niet zo’n held ;) ) De enige blessures tot nu toe, liep ik op de piste op ;)

Punt is natuurlijk wel, dat buiten het reguliere skigebied de gevolgen van (ook simpele) blessures gewoon groter kunnen zijn.

Wat het afbekken van pisteskiers door freeriders betreft na een ongeval: uiteindelijk komen onderzoeksresultaten altijd beschikbaar, voor wie er naar zoekt. Voortijdig oordelen gebeurt vaak op basis van vaak onjuiste maar vrijwel altijd incomplete informatie, en dan door mensen die eigenlijk onvoldoende verstand van de materie hebben om gemaakte keuzes goed te kunnen beoordelen. Zeker in geval van fatale ongevallen is dit ongepast, zeker ook uit piëteit met nabestaanden. Die hebben al genoeg te verwerken en hoeven echt niet van Jan en Alleman te horen wat een idioot hun /man/vrouw/vader/moeder/zoon/dochter geweest is volgens de “kenners” op een forum.

Mooi, nog een weekje en dan mogen we weer. Paar dagen met gids, paar dagen zelf op pad, wordt weer fantastisch!

Edwin van Riel
Denis15 februari 2020 · 09:38

Voortijdig oordelen gebeurt vaak op basis van vaak onjuiste maar vrijwel altijd incomplete informatie, en dan door mensen die eigenlijk onvoldoende verstand van de materie hebben om gemaakte keuzes goed te kunnen beoordelen.

evr66 op 15 feb 2020 09:09

Dit vind ik toch een moeilijke. Want wanneer ben je ervaren genoeg om ergens over te (mogen) oordelen?

En dat is wel een beetje het punt van sommigen. Want idd, je krijgt al snel die reactie vanuit de freeride community: “jij bent geen freerider, je kent er niks van, je mag er niet over oordelen”.

Terwijl ik vind dat iedereen, uiteraard met alle respect, en zeker zoals je zegt bij een dodelijke afloop met alle respect voor de nabestaanden, wel een oordeel mag vellen.

Want voor een freerider is mss bij lawinegevaar 4 met alle nodige gear ergens een (gekende) helling afgaan niet onverantwoord (in zijn ogen), een pisteskiër, of gewoon een toeschouwer, mag dat toch wel onverantwoord of op zijn minst veel te gevaarlijk vinden? Je hoeft toch ook geen ervaren mountainbiker, laat staan downhill specialist, te zijn, om bij beelden van sommige extreem steile downhill’s dit gekkenwerk te gaan noemen?

Maar uiteraard, nogmaals, zoals je zegt, elke mening moet wel met respect komen.

Nu, los daarvan, voor die ene week per jaar (als het meezit) dat ik op wintersport ga, beperk ik me wel tot de pistes. Ik kan daar nog zoveel bijleren en bijschaven, freeriden zal er dus nooit inzitten voor mij.

Marijnt15 februari 2020 · 09:54

@Denis evr66 bedoelt dat je pas kan oordelen over de eventuele fouten van de skiër of snowboarder nadat de lokale autoriteiten uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de omstandigheden. Het heeft dus niks te maken met de kennis van de freeriders en het gebrek aan kennis van de pisteskiers en -boarders. Het is makkelijk om gelijk te (ver/be)oordelen terwijl niet alles over de omstandigheden op dat moment bekend is

Denis15 februari 2020 · 10:03

@Denis evr66 bedoelt dat je pas kan oordelen over de eventuele fouten van de skiër of snowboarder nadat de lokale autoriteiten uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de omstandigheden. Het heeft dus niks te maken met de kennis van de freeriders en het gebrek aan kennis van de pisteskiers en -boarders. Het is makkelijk om gelijk te (ver/be)oordelen terwijl niet alles over de omstandigheden op dat moment bekend is

Marijnt op 15 feb 2020 09:54

Ik ben het er volledig mee eens dat je beter kan (wachten met) oordelen tot alle gegevens gekend zijn. Maar dat is niet het punt. Het gaat om de laatste zin in die quote, nl "…en dan door mensen die eigenlijk onvoldoende verstand van de materie hebben om gemaakte keuzes goed te kunnen beoordelen. "

En dat heeft dus wel te maken met het feit of je al dan niet freeridekennis hebt.

evr6615 februari 2020 · 10:10

@denis, denk dat we elkaar wel begrijpen hierin ;)

Maar m.b.t. jouw voorbeeld: je zult mij niet snel over een MTB’er hoeven roepen dat een bepaalde afdaling gekkenwerk is. Simpelweg omdat ik niet de kennis en ervaring heb om daarover te kunnen oordelen en al helemaal niet in combinatie met de betreffende persoon. Ik heb (met MTB en al) ook wel eens bovenaan een helling gestaan, dat ik dacht, kelere, no way, ik ga wel lopen. Een helling waar een beetje MTB’er waarschijnlijk met z’n ogen dichten en handjes los naar beneden gerausd was ;). Een geprepareerde GS piste? Kan best redelijk skiën, maar geen kans dat ik daar vrijwillig vanaf ga. Enkele tientallen prof’s een dag later wel. Het is dat ze risico’s nemen omdat ze fatsoenlijke tijden neer willen zetten, maar wanneer dat niet zou spelen, is het voor hen niet risicovoller dan wanneer ik hier naar de supermarkt fiets. Ja, voor een leek is het gekkenwerk, voor een vakantie skiër is het categorie “ik pak de lift wel naar beneden, knap wat die gasten kunnen” en voor een hele kleine categorie “a walk in the park”.

Dus, geen enkele moeite mee wanneer iemand zich afvraagt of een bepaalde helling in bepaalde omstandigheden wel te doen was. Dat is, ook met ervaring, vaak al complex genoeg in het gebied, laat staan van buitenaf achter een pc. Waar ik wel moeite mee heb, is dat er door mensen vanaf een toetsenbord/beeldscherm al vrij snel veroordelend gesproken wordt. Slaat nergens op, ze kennen de situatie ter plaatse op dat moment niet en hebben vaak ook nog eens niet de kennis om een redelijke inschatting te kunnen maken, al zouden ze naast de helling staan.

Komt bij dat ook hele goede, ervaren freeriders zo nu en dan een keuze maken waarvan je achteraf denkt, hoe hebben ze dat kunnen doen? Een volkomen terechte vraag.

Als het echt mis gaat, is het vaak een combinatie van factoren en voor een (heel) klein deel ook stomme pech. Wel neem ik in de freeride-community af en toe waar, dat er ongevallen afgeschoven worden op dit “restrisico”, waarbij je ook best vraagtekens kunt zetten bij de genomen beslissingen. Hoeveel risico acceptabel gevonden wordt, is natuurlijk per persoon verschillend.

Edwin van Riel
Denis15 februari 2020 · 10:36

@evr66

Ben het ook grotendeels met je eens hoor.

Echter voor mij mag iedereen zijn mening ergens over geven en iets gekkenwerk noemen, ook al heb je er minder kennis over. Zolang dat wel op een deftige manier wordt gedaan.

Een MTB downhill specialist zal mss zeggen “ja maar, die fiets kost 10K en is voorzien van dit en dat snufje, dat is de beste op de markt, die zijn helm kost 5K en heeft dit soort schuim zitten onder de coating, daar mag je mee tegen een betonnen muur rijden, hij heeft over zijn gehele lijf bescherming van carbon aangevuld met elastische supervezels (weet ik veel :-)), hij kent die helling als geen ander,…”. Die kent er dus duidelijk heel erg veel van en vindt het risico blijkbaar wel ok. Maar dat neemt niet weg, dat ik het als leek, gewoon gekkenwerk mag vinden :-)

evr6615 februari 2020 · 11:12

Tuurlijk, iedereen mag alles van en over iedereen vinden.

Die mening publiekelijk op een forum plaatsen is meestal overbodig, siert niemand en kan, afhankelijk van het geval, als erg kwetsend ervaren worden.

Edwin van Riel
Piefke15 februari 2020 · 12:32

Beter lezen @Piefke.

Alex op 15 feb 2020 09:07

Ik zou niet weten wat ik beter moet lezen, leg het anders nog eens uit wat je bedoeld?

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Piefke15 februari 2020 · 12:41

Voortijdig oordelen gebeurt vaak op basis van vaak onjuiste maar vrijwel altijd incomplete informatie, en dan door mensen die eigenlijk onvoldoende verstand van de materie hebben om gemaakte keuzes goed te kunnen beoordelen.

evr66 op 15 feb 2020 09:09

Dit vind ik toch een moeilijke. Want wanneer ben je ervaren genoeg om ergens over te (mogen) oordelen?

En dat is wel een beetje het punt van sommigen. Want idd, je krijgt al snel die reactie vanuit de freeride community: “jij bent geen freerider, je kent er niks van, je mag er niet over oordelen”.

Terwijl ik vind dat iedereen, uiteraard met alle respect, en zeker zoals je zegt bij een dodelijke afloop met alle respect voor de nabestaanden, wel een oordeel mag vellen.

Want voor een freerider is mss bij lawinegevaar 4 met alle nodige gear ergens een (gekende) helling afgaan niet onverantwoord (in zijn ogen), een pisteskiër, of gewoon een toeschouwer, mag dat toch wel onverantwoord of op zijn minst veel te gevaarlijk vinden? Je hoeft toch ook geen ervaren mountainbiker, laat staan downhill specialist, te zijn, om bij beelden van sommige extreem steile downhill’s dit gekkenwerk te gaan noemen?

Maar uiteraard, nogmaals, zoals je zegt, elke mening moet wel met respect komen.

Nu, los daarvan, voor die ene week per jaar (als het meezit) dat ik op wintersport ga, beperk ik me wel tot de pistes. Ik kan daar nog zoveel bijleren en bijschaven, freeriden zal er dus nooit inzitten voor mij.

Denis op 15 feb 2020 09:38

Precies zoals jij het hier verwoord is het @Denis maar je leest al in de nakomende reactie dat dat toch niet mag, met een omweg moet je toch je mond houden🙃

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Hupla15 februari 2020 · 12:50

Appels vs Peren 😉

Hessel15 februari 2020 · 13:02

Wie zegt dat iemand zijn mond moet houden @Piefke ?
Volgens mij kun je prima je mening geven.
Echter, er als die mening feitelijke onderbouwing mist of onnodig kwetsende teksten bevat, dan is het ook logisch dat daar op gereageerd wordt.

Het komt helaas vaak voor dat iemand ongenuanceerd en niet gehinderd door kennis van feiten zijn/haar oordeel klaar heeft. En als diegene daar op wordt aangesproken zou dat duiden op een doofpot? Dat zou de wereld op zijn kop zijn natuurlijk…

Goed, freeriden is in potentie gevaarlijker dan pisteskiën. Echter, dat gevaar verdwijnt voor een zeer groot deel indien je met de nodige kennis en techniek het terrein in gaat. Maar ook pisteskiën kan evengoed gevaarlijk worden wanneer je te hard gaat of de pisteregels niet voldoende respecteert of zelfs gewoon even niet oplet.
Dus laten we wat minder in tegenstellingen denken en wat respectvoller proberen bepaalde voorvallen te benaderen. Zonder onnodige speculatie en zeker zonder vooroordelen.

Alex15 februari 2020 · 15:19

Beter lezen @Piefke.

Alex op 15 feb 2020 09:07

Ik zou niet weten wat ik beter moet lezen, leg het anders nog eens uit wat je bedoeld?

Piefke op 15 feb 2020 12:32

Ik heb het over Freeriders vs. Piste- skiers en andersom. In het bijzonder over Piste-skiers die (ver)oordelen over Freeriders.

When life gets too complicated.... SKI
Alex15 februari 2020 · 15:22

Precies zoals jij het hier verwoord is het @Denis maar je leest al in de nakomende reactie dat dat toch niet mag, met een omweg moet je toch je mond houden🙃

Piefke op 15 feb 2020 12:41

Sorry, maar dit slaat echt nergens op. @Marijnt slaat de spijker namelijk op zijn kop.

When life gets too complicated.... SKI
Marijnt15 februari 2020 · 16:56

@Piefke Dat mag je best zo interpreteren, maar dat bedoel ik zeker niet. Gewoon wachten totdat het rapport over het ongeluk is gepubliceerd en dan kun je eventueel commentaar hebben als dat van toepassing is. De meesten zijn er niet bij geweest en dan is het lastig oordelen toch?

QmaartenQ15 februari 2020 · 17:25

Terug naar de stelling; ik vindt het eigenlijk een non-probleem.
Ik ski graag zowel on- als off-piste en heb met beide veel plezier.
Uiteindelijk vindt ik het het lekkerste om in verse poeder rond te spelen, en laat mij daar alsjeblieft mijn eigen keuzes in maken. Ik doe wat ik voor mezelf oké vindt, een ander hoeft daar verder niets van te vinden.
Tenzij ik anderen in gevaar breng, maar dat geldt zowel voor on- als off-piste.

*bericht bewerkt door QmaartenQ op 15 feb 2020 17:26

Plaats een reactie